Guvernul insistă în sfidarea profesorilor și angajaților din Educație și mai face o ofertă cu aceleași vouchere din fonduri europene. Propune în plus câteva sute de lei pentru „cărți” și „cursuri de igienă” și un acord politic cu PNL și PSD că va fi acordat principiul cu salariul debutantului la salariul mediu pe economie în viitoarea lege a salarizării

Foto: Inquam Photos / George Călin

Aceleași promisiuni ca până acum, aceeași ofertă bazată pe vouchere a fost trimisă de Guvern sindicatelor din Educație, luni seara, după runda de prezentări din a șasea zi de grevă generală în școli. La întâlnirea de la Ministerul Muncii, de luni, nu au existat practic, negocieri, conform surselor Edupedu.ro. Sindicatele din învățământ au solicitat aplicarea unui salariu de 3.000 de lei pentru debutanți și creșterea cu 25% a salariilor din Învățământ, iar guvernanții prezenți – Marius Budăi (PSD) și Ligia Deca au preluat solicitarea ca să o anunțe mai departe șefilor de partide.

Marius Budăi, ministrul Muncii a declarat, după întâlnirea cu liderii sindicali că „este o propunere nouă, trebuie s-o calculăm și imediat ce avem și impactul și cerințe asupra acestei cerințe, sigur că trebuie să informăm conducătorii coaliției și să se ia decizia”.

Luni seara, după consultarea cu Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, Guvernul a trimis sindicatelor noua propunere. Veniturile propuse de Executiv sunt din fonduri europene, din PNRR, fără să fie clar ce anume a fost eliminat din PNRR și de unde vor fi luați acești bani, reformele din PNRR fiind foarte clar asumate și trasate.

Sindicatele au solicitat votul, prin referendum, al tuturor membrilor de sindicate, pe această propunere venită de la Guvernul Ciucă și Marcel Ciolacu.

Guvernul și Marcel Ciolacu le-a propus sindicatelor ca pentru personalul didactic, unde intră personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control și didactic auxiliar așa-zise prime, cărora la început le spuneau vouchere și care de fapt sunt niste bani pe carduri, asemănătoare tichetelor educaționale pentru copii sau celor pentru asistații social. Aceste sume au fost rebotezate drept „pentru susținerea carierei didactice” și constau în 2.000 de lei net suma forfetară (în data 5 iunie) plus încă 2.000 lei net (5 octombrie) din care 30% (600 lei) garantat suma forfetară – pentru diferența de 70% (1.400 lei pentru achiziție de laptopuri, tablete, cărți, materiale didactice, cu documente justificative pentru decont până la încheierea proiectelor europene pe finanțare PNNR). Facem precizarea că cei 2.000 lei din octombrie se vor acorda, în fiecare an, până în anul 2027.

Pentru personalul nedidactic ar fi vorba, pe lângă acordarea salariilor din Anexa 8 a Legii 153/2017, pe care Guvernul trebuia oricum să o aplice de anul trecut, ceea ce însemană o majorare de 8%, de așa-zise prime de câte 500 de lei net (în data de 5 iunie), suma forfetară și 1.000 lei net (pe 5 octombrie), din care 30% sumă forfetară și 70% pentru cursuri de igiena și altele asemenea; și acești 1.000 lei din Octombrie se vor acorda, în fiecare an, până în anul 2027.

O altă componentă a ofertei a fost faptul că au demarat luni discuțiile pe grila de salarizare, deși termenul de aprobare a legii era trimestrul al II-lea din 2023, adică luna iunie, discuțiile abia acum încep.

Guvernul Ciucă a mai propus angajaților aflați în grevă generală „încheierea unui acord politic cu PNL și PSD, care sa cuprindă toate aspectele din viitoarea lege a salarizării, Educația fiind prioritate și pornind de la principiul că salariul debutantului este la nivelul salariului mediu brut pe economie”.

Articol în curs de actualizare

Exit mobile version