Guvernul insistă în sfidarea profesorilor și angajaților din Educație și mai face o ofertă cu aceleași vouchere din fonduri europene. Propune în plus câteva sute de lei pentru „cărți” și „cursuri de igienă” și un acord politic cu PNL și PSD că va fi acordat principiul cu salariul debutantului la salariul mediu pe economie în viitoarea lege a salarizării

6.061 de vizualizări
Foto: Inquam Photos / George Călin
Aceleași promisiuni ca până acum, aceeași ofertă bazată pe vouchere a fost trimisă de Guvern sindicatelor din Educație, luni seara, după runda de prezentări din a șasea zi de grevă generală în școli. La întâlnirea de la Ministerul Muncii, de luni, nu au existat practic, negocieri, conform surselor Edupedu.ro. Sindicatele din învățământ au solicitat aplicarea unui salariu de 3.000 de lei pentru debutanți și creșterea cu 25% a salariilor din Învățământ, iar guvernanții prezenți – Marius Budăi (PSD) și Ligia Deca au preluat solicitarea ca să o anunțe mai departe șefilor de partide.

Marius Budăi, ministrul Muncii a declarat, după întâlnirea cu liderii sindicali că „este o propunere nouă, trebuie s-o calculăm și imediat ce avem și impactul și cerințe asupra acestei cerințe, sigur că trebuie să informăm conducătorii coaliției și să se ia decizia”.

Luni seara, după consultarea cu Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, Guvernul a trimis sindicatelor noua propunere. Veniturile propuse de Executiv sunt din fonduri europene, din PNRR, fără să fie clar ce anume a fost eliminat din PNRR și de unde vor fi luați acești bani, reformele din PNRR fiind foarte clar asumate și trasate.

Sindicatele au solicitat votul, prin referendum, al tuturor membrilor de sindicate, pe această propunere venită de la Guvernul Ciucă și Marcel Ciolacu.

Guvernul și Marcel Ciolacu le-a propus sindicatelor ca pentru personalul didactic, unde intră personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control și didactic auxiliar așa-zise prime, cărora la început le spuneau vouchere și care de fapt sunt niste bani pe carduri, asemănătoare tichetelor educaționale pentru copii sau celor pentru asistații social. Aceste sume au fost rebotezate drept „pentru susținerea carierei didactice” și constau în 2.000 de lei net suma forfetară (în data 5 iunie) plus încă 2.000 lei net (5 octombrie) din care 30% (600 lei) garantat suma forfetară – pentru diferența de 70% (1.400 lei pentru achiziție de laptopuri, tablete, cărți, materiale didactice, cu documente justificative pentru decont până la încheierea proiectelor europene pe finanțare PNNR). Facem precizarea că cei 2.000 lei din octombrie se vor acorda, în fiecare an, până în anul 2027.

Pentru personalul nedidactic ar fi vorba, pe lângă acordarea salariilor din Anexa 8 a Legii 153/2017, pe care Guvernul trebuia oricum să o aplice de anul trecut, ceea ce însemană o majorare de 8%, de așa-zise prime de câte 500 de lei net (în data de 5 iunie), suma forfetară și 1.000 lei net (pe 5 octombrie), din care 30% sumă forfetară și 70% pentru cursuri de igiena și altele asemenea; și acești 1.000 lei din Octombrie se vor acorda, în fiecare an, până în anul 2027.

O altă componentă a ofertei a fost faptul că au demarat luni discuțiile pe grila de salarizare, deși termenul de aprobare a legii era trimestrul al II-lea din 2023, adică luna iunie, discuțiile abia acum încep.

Guvernul Ciucă a mai propus angajaților aflați în grevă generală „încheierea unui acord politic cu PNL și PSD, care sa cuprindă toate aspectele din viitoarea lege a salarizării, Educația fiind prioritate și pornind de la principiul că salariul debutantului este la nivelul salariului mediu brut pe economie”.

Articol în curs de actualizare


8 comments
  1. Istoria Romaniei in Secolul al XX-lea ne invata ca, in tara noastra, crizele nu pot fi rezolvate cu ”100 de lei” adaugati la venituri, nici cu napolitane si nici cu acorduri politice.

    Ruiz de Santayana a spus ca ”Cine nu are memoria istoriei, riscă s-o repete!” … si se pare ca a avut dreptate.

    Oferta de bani pentru laptop, tablete si carti intra in EGALIZAREA DE CONDITII DE MUNCA, adica la drepturi. Nici un alt angajat al statului nu se duce la serviciu cu ordinatorul de acasa. Ba dimpotriva, cei mai multi folosesc ordinatorul de la serviciu si acasa. Asadar, inzestrarea profesorilor cu laptop-uri trebuia facuta de guvern mai demult, macar din vremea pandemiei, dar atunci sindicatele au dormit in cizme.

    In privinta cartilor … sa luam doar un exemplu: angajatii oricarui minister din Romania nu se duc cu documentatia de-acasa, cumparata pe persoana fizica, iar cand se face necesarul, chiar si subunitatile teritoriale pot sa includa la cheltuieli inclusiv masini! Asa ca, pentru EGALIZARE DE CONDITII DE LUCRU trebuie acordata o suma forfetara pentru carti si materiale didactice, INCLUSIV SOFTURI, caci constatam ca se cere la greu digitalizare in educatie, dar au uitat de SOFTURI CU LICENTA (care costa mai scump decat cartile). Fiecare profesor trebuie sa primeasca Microsoft Office (full edition) si Adobe Creative Cloud (240 USD / an). Oferta lor nu acopera nici MS Windows Home (577 Lei) + Office 2021 (250 Lei).

    Ma apuca rasul cand isi trec ”Devansarea inceperii discutiilor” la realizari.

    In ce priveste acordul ”politic” … noi stim cum vine treaba cu astfel de acorduri, ca doar recent au suspendat – sine die, fara termen – acordul politic al rotativei. Asa cum au modificat alaltaieri Codul Muncii si legislatia cu privire la contractele de munca, cu o ordonanta, asa sa faca bine sa modifice si grila de salarizare a profesorilor.

  2. Conform legii, angajatorul are obligația de a asigura angajatului toate condițiile pentru realizarea atribuțiilor din fișa postului, deci materialele pentru învățare, și de a asigura, fără costuri suplimentare pentru angajat, formarea necesară.
    Deci Guvernul zice că dă în plus ceea ce este, deja, obligație legală dar neîndeplinită.

  3. Este clar ca guvernantii tin banii PNRR in optiuni si obligatiuni pe arme si pe grau pe pietele straine,eh,fac si ei de o cafea.
    Totusi, si sindicatele din 2011,2017,2022,DIALOG SOCIAL,de cate ori au constatat derapaje ?De cate ori au intreprins ceva ?
    La salariile sefilor de organizatii,intre 12000 si 15000 lei,plus prime si bonusuri, ajunge sa faca o greva generala la 18 ani ?

  4. Doamne, dar chiar asa? Sa ne dea si noua si auxiliarilor niste pomeni pentru decontarea unor cursuri si obiecte pe care prin lege statul este obligat sa le faca? Cum sa jignesti in asa hal si mai ales cu bani europeni sa incerci sa prostesti oameni cu carte???

  5. Romania educata se bazeaza pe niste stoici aparatori ai drepturilor ,,fetelor subtiri,, si ,,gulerelor albe,, din politica noastra. Se vede inca o data importanta acordata educatiei, de aceea avem atat de multi inculti in toate nivelurile de conducere. Lipsa de educatie se vede in modul in care formuleaza textele de legi, lasand portite de interpretare, in alegerea temelor de legiferare, a raspunsurilor la solicitari cu motivatia ,,UE,,si ,,PNRR,,… Consecintele acestor lipsiti de valoare care ajung in functii cheie in stat sunt degradarea morala si sociala a poporului roman.!

    1. Învățământul, prioritate doar din vorbe! Să țină minte oamenii, când vor veni alegerile, nu mai uitați, aceștia sunt cei care ne-au tăiat 25 la sută, urmașii PDL!

  6. Guvernul ofera un bonus care acopera practic sumele pierdute de grevisti la urmatorul salariu! Faina afacere!

  7. Ăștia ne iau de proști. Iar Nistor și Hăncescu să-și bage în trei litere referendumul pentru noua ”ofertă” care-i vechea ofertă, da’ a mai dat Nicu 100 de lei.

    Eu glumeam când le spuneam celor din nedidactic că de 1000 de lei ăia vor fi obligați să-și ia mopuri și dezinfectant… cică să facă acele cursuri obligatorii de igienă pe care ȘCOALA e obligată să le deconteze angajatului… dar acum din banii lor.

    Mă da’ nu se duc ei toți d****lui? Ce e cu nesimțirea asta de borfași? Să-și ia grevă generală pe pâine până la vară și din toamnă iar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Apel către profesori, directori și inspectori al elevilor și părinților din București: Revenirea fizică la școală să nu creeze stres și anxietate în rândul elevilor / Nu este prevăzută acordarea notelor pentru integralitatea caietelor de curs, a temelor sau a prezenței în cadrul orelor

Revenirea fizică la școală să nu creeze stres și anxietate în rândul elevilor în urma ideii că aceștia urmează să fie evaluați mai drastic, în ideea de a contrabalansa anul…
Vezi articolul

Profesorii ar putea realiza planuri de învățare pentru fiecare elev, în funcție de rezultatele evaluărilor și de interacțiunea cu elevii și părinții, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar / Planurile individualizate fac parte din portofoliul educațional obligatoriu

Cadrele didactice ar urma să realizeze planuri individualizate de învățare, în funcție de rezultatele evaluărilor, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar. Acestea vor fi un instrument de planificare și…
Vezi articolul

VIDEO Noile reguli pentru deschiderea școlilor, anunțate de miniștrii Sănătății și Educației: Sunt două scenarii. După depășirea ratei de infectare de 6/1.000 nu vor mai fi permise nici măcar activitățile remediale, toți elevii trec în online și doar creșele și grădinițele mai funcționează

După depășirea ratei de infectare de șase la mine nu vor mai fi permise nici măcar activitățile remediale, a anunțat ministrul Educației într-o conferință de presă comună cu Ioana Mihăilă,…
Vezi articolul

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților, anunță că se retrage din funcție luna viitoare și că va intra în politică: „Mă culc liniștit, știind că nu am făcut politică, înțelegeri sau orice altceva care ar fi dăunat elevilor”

Președintele Federației Naționale a Părinților, Iulian Cristache, anunță că în luna aprilie se va retrage de la conducerea acesteia. Organizația are un protocol cu Ministerul Educației în calitate de asociație…
Vezi articolul