Uitați de 6% din PIB pentru Educație, până când nu rezolvăm problema evaziunii fiscale şi corupţiei – Iancu Guda, economist

SURSA: Facebook.com/iancu.guda

“Nu ne mai rămân bani pentru Educaţie. Uitaţi 6% din PIB, aproape media Uniunii Europene. Dacă noi colectăm până în 30% din PIB venituri publice, n-avem cum să alocăm 6% din PIB pentru Educaţie”. Afirmaţia a fost făcută de unul dintre cei mai apreciaţi analişti, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, Iancu Guda, la conferinţa organizată de ARB şi CPBR despre starea sistemului bancar din România.

România are unul dintre cele mai mici grade de colectare a veniturilor la buget, potrivit analistului financiar-bancar. Acesta susţine că în condiţiile acestea, alocarea a 6% din PIB este tehnic, imposibilă. “Nu ne mai rămân bani pentru Educaţie. Uitaţi 6% din PIB, aproape media Uniunii Europene. Dacă noi colectăm până în 30% din PIB venituri publice, n-avem cum să alocăm 6% din PIB pentru Educaţie. Deci, când o să rezolvăm problema evaziunii fiscale şi corupţiei şi apoi a priorităţilor statului, putem visa la 6% din PIB. Momentan, conform Ministerului Finanţelor Publice şi Eurostat, România investeşte cel mai puţin în Educaţie din PIB.”

SURSA: Iancu Guda

Iancu Guda mai susţine că avem de-a face cu un paradox – deşi condiţiile de viaţă ar trebui să fie mai bune, cel puţin teoretic, prin majorarea veniturillor, românii continuă să plece din ţară în număr foarte mare. “În ciuda creşterilor de salarii record, cu 50% la sectorul public in trei ani, cu 35% în sectorul privat în ultimii trei ani, în ultimii 3 ani avem recordul din istoria României în ceea ce priveşte emigrarea – 630 de mii de români au plecat. Datele arată că pierdem din ce în ce mai mult din forţa de muncă productivă – tinerii de 20-45 de ani, iar proiecţiile demografice arată dezastruos. De la 23 de milioane de locuitori în 1990, ultimul recensământ oficial arată 20 de milioane, cifrele INS astăzi 19,5, din care în România mai sunt 17 milioane.

Iancu Guda este Preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar Bancari din România, autorul cărţii “De ce eşuează companiile. 10 greşeli şi 10 soluţii”. Este lector asociat la Institutul Bancar Român.

FOTO: Iancu Guda/Facebook.com

Exit mobile version