Uitați de 6% din PIB pentru Educație, până când nu rezolvăm problema evaziunii fiscale şi corupţiei – Iancu Guda, economist

990 de vizualizări
SURSA: Facebook.com/iancu.guda
“Nu ne mai rămân bani pentru Educaţie. Uitaţi 6% din PIB, aproape media Uniunii Europene. Dacă noi colectăm până în 30% din PIB venituri publice, n-avem cum să alocăm 6% din PIB pentru Educaţie”. Afirmaţia a fost făcută de unul dintre cei mai apreciaţi analişti, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, Iancu Guda, la conferinţa organizată de ARB şi CPBR despre starea sistemului bancar din România.

România are unul dintre cele mai mici grade de colectare a veniturilor la buget, potrivit analistului financiar-bancar. Acesta susţine că în condiţiile acestea, alocarea a 6% din PIB este tehnic, imposibilă. “Nu ne mai rămân bani pentru Educaţie. Uitaţi 6% din PIB, aproape media Uniunii Europene. Dacă noi colectăm până în 30% din PIB venituri publice, n-avem cum să alocăm 6% din PIB pentru Educaţie. Deci, când o să rezolvăm problema evaziunii fiscale şi corupţiei şi apoi a priorităţilor statului, putem visa la 6% din PIB. Momentan, conform Ministerului Finanţelor Publice şi Eurostat, România investeşte cel mai puţin în Educaţie din PIB.”

SURSA: Iancu Guda

Iancu Guda mai susţine că avem de-a face cu un paradox – deşi condiţiile de viaţă ar trebui să fie mai bune, cel puţin teoretic, prin majorarea veniturillor, românii continuă să plece din ţară în număr foarte mare. “În ciuda creşterilor de salarii record, cu 50% la sectorul public in trei ani, cu 35% în sectorul privat în ultimii trei ani, în ultimii 3 ani avem recordul din istoria României în ceea ce priveşte emigrarea – 630 de mii de români au plecat. Datele arată că pierdem din ce în ce mai mult din forţa de muncă productivă – tinerii de 20-45 de ani, iar proiecţiile demografice arată dezastruos. De la 23 de milioane de locuitori în 1990, ultimul recensământ oficial arată 20 de milioane, cifrele INS astăzi 19,5, din care în România mai sunt 17 milioane.

Iancu Guda este Preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar Bancari din România, autorul cărţii “De ce eşuează companiile. 10 greşeli şi 10 soluţii”. Este lector asociat la Institutul Bancar Român.

FOTO: Iancu Guda/Facebook.com


2 comments
  1. Dacă am avea taxe pe proprietate la nivelul vestului veniturile publice ar sari lejer de 35%.Anaf ul singur nu poate face peste 30%.Pe de alta parte, evaziunea cred ca bate spre 85-90%.Evaziunea este sustinuta de legi slabe, oameni prost plătiți și neinstruiti plus o apetenta speciala a romanilor pt așa ceva.

  2. Arătați, dacă vreți într-adevăr să informați corect, care este structura populației de emigranți ( câți din mediul privat și câți din mediul de stat, câți cu studii superioare și câți cu studii medii sau fără studii, câți din zonele sărace și câți din cele mai bogate, și alte astfel de statistici pe categorii ) ca să ne putem face o imagine mai apropiată de realitate. Mai spuneți care sunt dobânzile practicate de băncile străine care au sucursale în România în țările de origine și care sunt profiturile reale ale acelorași bănci în țările de origine și în filialele din România. Altfel permiteți-mi să vă bănuiesc de manipulare în favoarea băncilor pe care se presupune că le analizați cu expertiză și obiectivitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING EXCLUSIV Licitația pentru Biblioteca Școlară Virtuală s-a finalizat. Câștigătorul este Asocierea dintre S & T România, Trencadis Corp SRL și Ascendia / Printre acționari ai firmelor câștigătoare, foști consultanți ai Vioricăi Dăncilă și Klaus Iohannis

Câștigătorul licitației pentru Biblioteca Școlară Virtuală este Asocierea dintre S & T România (Leader), Trencadis Corp SRL, Ascendia, Cyberllence Inovatie, Software Imagination & Vision, S&T CZ s.r.o. și Tema Energy…
Vezi articolul

Câte 20 de profesori și directori din 216 școli participă, în martie și aprilie, la Studiul Principal TALIS 2024, făcut de OCDE în 50 de state, printre care și România / Cercetarea are și un modul de evaluare a cunoștințelor pedagogice generale ale profesorilor

Eșantionul TALIS 2024 are, în România, 4.000 de profesori participanți, potrivit unui comunicat dat de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație. Eșantionarea și alegerea profesorilor a fost făcută…
Vezi articolul