Două treimi dintre participanții la un sondaj online al Federației Asociațiilor de Părinți cred că școala fizică peste rata de infectare de 3 la mie este o decizie bună, iar 53% sunt de acord cu testarea non-invazivă a elevilor la revenirea la școală

15.424 de vizualizări
Foto: © Malija | Dreamstime.com
Decizia de a menține școlile deschise pentru elevi peste rata de infectare de 3/1.000 de locuitori, adică în scenariul roșu, a fost una benefică pentru învățare, cred 68% dintre părinții care au participat la un sondaj online al Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți (FNAP). Chestionarul care a stat la baza sondajului a înregistrat 68.763 de răspunsuri și a fost lansat pe data de 14 aprilie 2021.

La întrebarea „Credeţi că decizia de continuare a activităților educaționale, în format fizic, acolo unde incidența depășește 3/1.000, este benefică din punct de vedere al învățării pentru aceștia?” 67,9% consideră că activitățile educaționale trebuie să continue şi ȋn condiţiile depăşirii unei incidenţe de 3/1000. 16,8% au spus că nu este benefică această decizie de a chema la școală elevii în format fizic în scenariul roșu. Restul, adică 15,4% au răspuns că nu știu.

Cei mai mulți dintre respondenți, 40,1% consideră că, legat de procesul de învățare desfășurat până în acest moment, copilul are un nivel de cunoștințe optim. 37,3% susțin că nu a fost atins nivelul optim de cunoștințe, iar 19% cred că e nevoie de activități remediale. Pentru această întrebare nu există o definire clară a sintagmei „nivel oprim de cunoștințe” și nici o reluare a întrebării în altă formă pentru clarificarea sau rafinarea răspunsului.

68,8% dintre participanți au declarat că locuiesc în orașe, iar 31,2% în sate. În privința nivelului de școlaritate, 52,6% au studii superioare, 34,7% au studii liceale, iar restul au gimnaziul sau mai puțin. Mai ales femeile au răspuns acestui chestionar – reprezentând 81,9% dintre participanți.

Prelungirea duratei anului școlar

La întrebarea „Credeţi că o eventuală decizie legată de prelungirea cu două săptămâni a structurii anului școlar, începând cu 2022-2023, este benefică pentru elevi?” cei mai mulți respondenți cred că nu este benefică această prelungire (42,9%). Cei care cred că este benefică prelungirea cu două săptămâni a duratei anului școlar reprezintă 39%. 18,1% au declarat că nu știu dacă e benefică sau nu.

De remarcat aici că întrebarea, așa cum a fost construită în chestionar, se referă la structura anului școlar, care înseamnă modul în care sunt aranjate vacanțele și perioadele de predare-învățare sau alte evenimente de pe parcursul școlii, și nu la durata cursurilor pentru elevi, care este de fapt în discuție pentru o eventuală prelungire. În plus, nu este definită clar sintagma „benefică pentru elevi” și ce ar însemna aceste beneficii.

Trimestre, în loc de semestre

La ȋntrebarea „În ce măsură considerați că modificarea structurii anului școlar, ȋncepând cu 2022-2023, din semestre în trimestre, este o decizie oportună și eficientă?”, răspunsurile au fost pe o scală de la a) la e), unde a) însemna „în foarte mare măsură”, iar e) „în foarte mică măsură”.

38,4% consideră că trecerea de la un sistem cu semestre la unul cu trimestre nu este „o decizie oportună și eficientă”, în schimb 24,3% dintre cei care au răspuns chestionarului cred că este.

Mulți sunt însă la jumătatea acestei scale de răspuns, adică 37,3% consideră că „ȋntr-o oarecare măsură” este „o decizie oportună și eficientă” trecerea din 2022-2023 la un sistem cu trimestre.

Din nou, în privința sintagmei „o decizie oportună și eficientă” nu sunt oferite clarificări sau explicații, ci interpretarea este lăsată în seama celor care au răspuns.

Testarea la revenirea la școală cu teste pe bază de salivă

Mai mult de jumătate dintre respondenți, mai exact 53,2%, spun că ar fi de acord cu testarea copilului cu teste non-invazive, pe bază de salivă, doar cu acordul părinților. Nu ar fi de acord 37%.

Școlile se redeschid pentru majoritatea elevilor pe 5 mai, după vacanța de primăvară, când elevii merg la cursuri în funcție de scenariul în care este localitatea, pe baza ratei de infectare.

Foto: © Malija | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


13 comments
  1. Doar pentru ca parintii intrebati au copii cu varsta intre 7-12 ani si vor sa scape de ei de acasa pentru cateva ore de liniste, nu inseamna ca trebuie toti elevii sa sufere.

  2. E mai usor trimitem copilul la scoala
    Cine vrea sa invete o face oricum,vrea ministru sa imbolnaveasc copii ,sa faca numai ce vrea sub acoperirea ca cer copii sau parintii
    Numai cretini cu interese

    NU VREI SA PUBLICI NU CONVINE

  3. E mai usor trimitem copilul la scoala
    Cine vrea sa invete o face oricum,vrea ministru sa imbolnaveasc copii ,sa faca numai ce vrea sub acoperirea ca cer copii sau parintii
    Numai cretini cu interese

  4. Cine vrea sa invete invata si online la scoala cand sa inceput scoala fizic erau 30 de copii in clasa,va dati seama ce inseamna sa stai atatea ore cu masca pe nas si gura 30 de elevi intr-o clasa .Mai bn asa sa invete online di parinti sa stea mai mult acasa sa si educe copii cum trebuie

  5. Bai fraților veniți cu picioarele pe pământ și lăsați-l dracu de virus,ca asta oricum va rămâne între noi nu va mai dispărea. O vom tine asa la nesfârșit? Oricum școala era praf, ACUM ESTE VARZĂĂĂĂ! Sau obișnuit asa și profesorii școala online =0. Trebuie să dăm copii la ore pe bani bineînțeles și nu puțini. Școala trebuia sa funcționeze normal. Vi frica ca se îmbolnăvesc copii la școală unde se păstrează aproape toate regulile. Când v-ați înghesuit ca niște idioți pe părții la munte, va durut în cur !!!!!!! Acum așteptați sezonul estival, nu de școală va interesează,!! DESCHIDEȚI ȘCOLILE!!!!!

  6. Pai trimiteti “atotstiutorii” sa decida in locul medicilor. Am ajuns la “mana” neprofesionistilor. Cine decide ce se face “in tara” ? Niste “asociatii”, niste nepriceputi sau profesionistii ?
    Anul scolar, examenele, materia, predarea, evaluarea , deciziile din sanatate, etc… toate se decid de catre “asociatii neprofesioniste” mai nou. (Papusile manevrate magic)
    Reveniti domnilor minunati din minister cu picioarele pe pamant!

  7. Sondajul acesta e facut printre acei parinti ce considera ca scoala este o “cresa” ??!!!

    Scoala cu prezenta fizica este un mare succes … Vreau sa va reamintesc faptul ca la reinceperea cursurilor, mortalitatea zilnica din cauza Covid-19 era de aproximativ 50 de persoane.
    Cel mai bun factor de transmitere al acestui virus mortal este copilul asimptomatic !!!
    Acest ministru “diabolic”, sustinut de PNL si USR PLUS, dupa numai 6 saptamani a reusit sa omoare zilnic peste 175 de romani.
    Urmatoarea redeschidere va distruge si sezonul estival !!
    Scolile ar trebui deschise numai cand rata de infectare este sub 1 la mie si la ATI sunt cel mult 500 de pacienti !
    P.S. Asa ca…, trebuie sa ganditi inainte!!!! Faceti un sondaj profesional, tintit la cei peste 2.400.000 (x2) de parinti ce au copii in scoala…

  8. Alexandru, câți copii ai? Știi cât de dureros este testul pentru un adult dar pentru un copil? Pe mine nu m-ar deranja dacă ar face testul din salivă.Insa problema aici este de afaceri cu teste, pentru că adulții nu mai doresc să se testeze și astfel va scădea ,fals,rata de infectare.Atunci,că întotdeauna, dacă în UE se mănâncă un rahat și se testează copii pentru a participa fizic la ore face to face,de ce să nu o facem și noi?! Doar așa ,ca să mai umplem nițel buzunarele celor care le comercializează.

  9. Foarte adevarat. Scoala de bone si boni este scoala din ziua de azi. Prefera sa se ducaaaaa, decat sa stea copilul acasa cu ei. Trist. S a ajuns sa se creasca copiii ca si cum toti sunt facuti din greseala sau pentru alocatie. Numai extreme: ori nepasatori, ori elicoptere care trimit copiii la 10 sedinte de meditatie pe saptamana si inca alte 10 concursuri, cursuri etc. Niciodata calea de mijloc. Mereu extreme. Ai un copil, iti asumi responsabilitatea cresterii lui corecte.

  10. Nu va crede nimeni ca au raspuns la acest chestionar aproape 69,000 de parinti.
    Nici daca ii remunerati, nu-l completau mai mult de 10,000 de parinti.

    In plus, stim sigur ca ati falsificat acest rezultat in legatura cu testarile copiilor, caci ati recunoscut si corectat acum cateva zile, eroarea intentionata de la aceasta intrebare, legata de 2 raspunsul cu varianta b), adica si cei care au spus ca NU sunt de acord, i-ati numarat tot la cei care Sunt de acord ca sa fie testati copiii cu acordul parintilor.

    Incetati cu aceste manipulari de doi bani.
    Copiii nu fac forme decat f usoare si nu transmit mai mult decat in alt mediu, acest virus cu o rata de supravetuire de 99,97%.

    Pana acum au mers 2 luni la scoala si nu a fost identificate nici macar un focar. Pentru ce aveti acum nevoie de testare in masa?
    Stiti ca in Canada este un scandal mare pe acest subiect, caci autoritatile nu pot demonstra ca substanta cu care sunt sterilizate capetele cu vata ale testelor, nu depaseste anumite limite legale peste care ar avea efect CANCERIGEN asupra celor testati?
    Nu vrem nici o testare!!

  11. Uităm evidența…
    Cum se închid școlile cum se reduce rata de infectare cu 30%

    E clar ca există o legătură cauzală dar cine mai are timp de cercetări si studii.

    Aici fiecare e pe cont propriu.
    Cei vaccinati, care se cred invulnerabili sau cei care au facut forme usoare nu mai tin cont de ceilalți.
    Da. Adevaratul motiv pt care elevii nu se testează nu e dat de testele invazive cum aberează ministrul, ci de faptul ca la un test pozitiv se anunță DSP care baga toată familia in carantină.
    Dar e mai ușor să te prefaci ca poti prosti toată populația. Sau sa ai impresia ca poti face asta.

  12. Normal ca părintilor le place mai mult la serviciu între cei de vârstă apropiata, decât tot timpul acasă (nici plătiți fiind) cu copiii lor care au sub 12 ani,care ar urma scoala online.
    Iar ceilalți nu au încredere în educația pentru munca și în puterea de concentrare pe care au cultivat-o propriilor copii, calități necesare atât pentru scoala online, cât și pentru cea face to face. Dar decat sa accepte adevărul, și anume ca aceiasi elevi care nu sunt atenti la cursurile face to face, nu sunt atenți nici la cursurile online, părinții acestora dau vina pe scoala online și pe profesori.
    In plus, de ce sa accepte 100% din părinți testarea săptămânală a copiilor lor, din moment ce elevii pot fi infectati dar asimptomatici?De ce sa fie depistați prin testare elevii asimptomatici care infectează tot ce întâlnesc în cale?
    Sa stea în izolare acasă doua săptămâni, eventual cu familie cu tot?
    Ce buna sunt inconștiența și lipsa simțului civic, nu este asa?

    1. 👍👍👍👍. De fapt, ce și cine este Federația asta? Că pe mine nu m-a întrebat nimeni și își permit să ia hotărâri în numele meu. Sondaj cu boți și troli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școlile din Turcia au fost închise pentru o săptămână, după cutremur, pentru ca oamenii din toate provinciile să poată participa la acțiunile de intervenție și umanitare / UNICEF atrage atenția asupra riscurilor cu care se confruntă mii de copii din Turcia și Siria, în urma dezastrului

Educația a fost suspendată, marți după-amiază, în toată Turcia, până pe 13 februarie, în urma devastatorului cutremur de 7,8 grade pe scara Richter, al cărui bilanț se ridică până acum…
Vezi articolul

Împărțirea elevilor în clase, în mod aleatoriu, cu participarea părinților ca observatori – proceduri centralizate de Ministerul Educației într-un proiect de ordin de ministru, pe baza căruia fiecare școală își face propria procedură de distribuire

Fiecare creșă, grădiniță, școală sau liceu își elaborează propria procedură privind repartizarea antepreșcolarilor/ preșcolarilor/elevilor înscriși în grupele/clasele de început de nivel: grupa mică, clasa pregătitoare, clasa a V-a, clasa a…
Vezi articolul

Ioana Lazăr, secretar general al Ministerului Educației, despre transferul la primării al palatelor și cluburilor copiilor, pe care tot ministerul spunea acum 3 luni că refuză să îl facă: Prin noua lege nu se face descentralizarea, ci abia după doi ani de la intrarea în vigoare încep procedurile

„Prin noua lege nu se face descentralizarea. Prin noua lege se prevede că, la doi ani de la intrarea în vigoare a legii, vor fi inițiate aceste procese de descentralizare…
Vezi articolul