Impactul închiderii școlilor asupra sănătății mintale a elevilor: copiii au fost afectați de izolare, anxietate cu multiple cauze, depresie, abuzuri, tulburări de comportament – studiu Reuters

Foto: © Martinmark - Dreamstime.com

Închiderea prelungită a școlilor din cauza pandemiei Covid-19 a contribuit la o degradare accentuată a sănătății mintale a multor elevi, dar și a multor cadre didactice, potrivit unui studiu extins efectuat în SUA de Reuters și publicat la sfârșitul săptămânii trecute. Efectele sunt atât pe termen scurt, cât și pe termen lung și afectează segmente mari din populația școlară, mai ales că, prin lipsa participării la viața școlară normală, dispare și capacitatea mediului școlar de a identifica rapid problemele sociale, psihologice sau de viață familială, arată studiul.

74% din totalul districtelor participante au confirmat existența mai multor indicatori ai presiunilor crescânde asupra sănătății mintale a minorilor, iar peste 50% au raportat o creștere a acțiunilor de consiliere și de semnalare a unor probleme în rândul propriilor elevi. 90% dintre toate districtele școlare au confirmat un grad crescând de absenteism și de lipsă de implicare în procesul educațional.

În privința profesorilor, 57% dintre districte au raportat o creștere a acțiunilor de consiliere și sprijin pentru personalul unităților de învățământ.

Reuters indică mai multe tipuri de probleme care afectează sănătatea mintală și bunăstarea emoțională a copiilor:

Este dat drept exemplu un district școlar din Texas, unde școlile s-au redeschis în septembrie, dar unde o cincime dintre elevi continuă să învețe de acasă. În actualul an școlar, s-au dublat comportamentele asociate tendințelor sinucigașe, absenteismul și neimplicarea în procesul educațional au crescut “exponențial”, iar raportările de afecțiuni mintale s-au dublat. Iar cele mai multe dintre aceste creșteri sunt concentrate în rândul elevilor care nu vin la școală, ci învață online, dintre care 75% nu au rezultate de trecere.

Citește raportul complet al Reuters

Photo 184273177 © MartinmarkDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version