„În momentul de faţă, în sălile de clasă se butonează telefoanele mobile în permanenţă”, spune Marius Nistor, FSE

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com

„În momentul de faţă, în sălile de clasă se butonează telefoanele mobile în permanenţă”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, într-o intervenție la B1TV. Acesta a mai spus faptul că „reproşăm că nu sunt pregătiţi elevii pentru viaţă, că materiile sunt prea complicate, programele prea încărcate, dar majoritatea timpului ni-l petrecem uitându-ne pe un telefon.”

Liderul sindical a menționat că cei mai mulți elevi care comit acte de agresiune își iau modelele de pe rețelele sociale:

„Este practică europeană eliminarea telefoanelor mobile din sălile de clasă. Când vine elevul în şcoală, telefonul rămâne la intrare, într-un dulap special. În momentul de faţă, în sălile de clasă se butonează telefoanele mobile în permanenţă.

Reproşăm că nu sunt pregătiţi elevii pentru viaţă, că materiile sunt prea complicate, programele prea încărcate, dar majoritatea timpului ni-l petrecem uitându-ne pe un telefon. Și la ce anume ne uităm? La ceea ce se promovează pe Tiktok, pe Instagram, pe Facebook şi pe alte reţele sociale. De acolo, o mare parte din elevii care comit acte de agresiune îşi iau modelele: modele violente în limbaj, violente în comportament, modele de succes în societatea noastră. (…)”, a spus Marius Nistor.

Profesorii pot confisca telefoanele elevilor și le restituie la finalizarea orelor de curs în ziua respectivă, după cum se arată în propunerile Consiliului Național al Elevilor pentru Statutul elevului. Propunerile au fost concepute ca urmare a schimbărilor produse de noua Lege a învățământului preuniversitar și au fost înaintate Ministerului Educației.

În actualul Statut nu apare prevederea referitoare la confiscarea și restituirea telefonului de către cadrele didactice: Articolul 15 – „Elevilor le este interzis: g) să utilizeze telefoanele mobile în timpul orelor de curs, al examenelor și al concursurilor; prin excepție de la această prevedere, este permisă utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs, numai cu acordul cadrului didactic, în situația folosirii lor în procesul educativ sau în situații de urgență;”

Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ (ROFUIP) stabilește că este interzisă utilizarea telefonului mobil în timpul orelor:

Articolul 186 – „(2) În timpul orelor de curs, al examenelor și al concursurilor este interzisă utilizarea telefoanelor mobile; prin excepție de la această prevedere, este permisă utilizarea acestora în timpul orelor de curs, numai la solicitarea cadrului didactic, în situația folosirii lor în procesul educativ. În situații de urgență, utilizarea telefonului mobil este permisă cu acordul cadrului didactic. Pe durata orelor de curs telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate din sala de clasă, setate astfel încât să nu deranjeze procesul educativ.”

Iată ce prevede Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023

Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 stabilește că este interzisă utilizarea telefonului pe perioada desfășurării cursurilor din învățământul preșcolar, primar și gimnazial.

Articolul 106 – „(4) Utilizarea unui telefon mobil sau a oricărui alt echipament de comunicații electronice de către un elev este interzisă pe perioada desfășurării cursurilor din învățământul preșcolar, primar și gimnazial, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.

(5) În învățământul liceal, regulamentul intern al unității de învățământ poate interzice folosirea de către un elev a dispozitivelor menționate la alin. (3) în întreaga sau doar o parte din incinta unității de învățământ, precum și în timpul activităților care se desfășoară în afara acesteia.

(6) Prevederile alin. (4) și (5) nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească.

(7) Nerespectarea prevederilor alin. (4) și (5) poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ în vederea predării, după caz, către părinți/tutori legali ai beneficiarilor primari minori sau elevi conform regulamentului intern al unității de învățământ.”

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Profesorii pot confisca telefoanele elevilor și le restituie la finalizarea orelor de curs în ziua respectivă – propunere a Consiliului Național al Elevilor pentru Statutul elevului
Telefonul mobil poate fi confiscat de la elevii din clasele primare și gimnaziu și predat părinților, potrivit unui amendament susținut și de ministrul Educației și votat în comisia de învățământ din Camera Deputaților / Pentru elevii de liceu, decizia privind interzicerea telefoanelor rămâne la dispoziția școlii
Exit mobile version