Înființarea Centrului Național pentru Educație Incluzivă și stabilirea unor camere-resursă în școli, prevăzute în noua Lege a învățământului preuniversitar, sunt amânate până în 2025 – proiect de ordonanță de urgență

Sursa: Inquam Photos / George Călin

Centrul Național pentru Educație Incluzivă, instituție de interes național care trebuie să fie înființată conform noii Legi a învățământului preuniversitar, nu va fi înființată înainte de 2025: un proiect de ordonanță de urgență publicat în dezbatere de Ministerul Finanțelor prevede prorogarea prevederilor legale privind înființarea CNEI până la începutul anului școlar 2025-2026.

Proiectul de OUG privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice prevede, la art. XXVI:

„Art. XXVI -(1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, aplicabilitatea unor dispoziții prevăzute în Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 613 din 5 iulie 2023, cu modificările ulterioare, se prorogă după cum urmează:

  1. prevederile art.67 alin. (4), (6), (7), (8) se prorogă până la începutul anului școlar 2025-2026 (…)”

Art.67 (4) din Legea 198/2023 prevede înființarea CNEI:

Punctul (6) al aceluiași articol se referă la stabilirea sediului, organizării și regulamentului de funcționare a CNEI, prin hotărâre de Guvern. Punctul (7) precede că CNEI poate să primească finanțări din partea altor instituții și să exploateze drepturi de proprietate intelectuală.

Iar punctul (8) al art. 67 din Lege, punct pentru care proiectul de OUG actual prevede prorogarea, menționează stabilirea camerelor-resursă pentru susport educațional și psihopedagogic în fiecare unitate de învățământ:

O hotărâre de guvern privind structura organizatorică și regulamentul de funcționare ale Centrului Național pentru Educație Incluzivă avea drept termen de implementare 1 decembrie, după cum Edupedu.ro a semnalat aici.

Legea 198 include mai multe prevederi referitoare la CNEI, inclusiv:

Exit mobile version