Desființarea inspectoratelor școlare este amânată până la începutul anului școlar 2025-2026 – proiect de OUG

4.329 de vizualizări
Foto: © Jure Gasparic | Dreamstime.com
Desființarea inspectoratelor școlare este amânată până la începutul anului școlar 2025-2026, potrivit proiectului de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice și prorogarea unor termene, document pus în consultare publică de Ministerul Finanțelor.

Concret, proiectul de OUG vizează, printre altele, și prorogarea unor articole din Legea Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023. Concret, art. 116 – art. 119 implică inspectoratele școlare, ARACIP, casele corpului didactic.

Art. XXVI -„(1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, aplicabilitatea unor dispoziții prevăzute în Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 613 din 5 iulie 2023, cu modificările ulterioare, se prorogă după cum urmează: 

b) prevederile la art. 116 – art. 119 se prorogă până la începutul anului școlar 2025-2026;”, conform proiectului de OUG.

Ce prevede Legea învățământului preuniversitar

Prin noua lege a învățământului preuniversitar, publicată în Monitorul Oficial, inspectoratele școlare sunt înlocuite cu direcții județene aflate în subordinea Ministerului Educației. Articolul 116 prevede:

(1) Se înființează direcțiile județene de învățământ preuniversitar/Direcția Municipiului București de Învățământ Preuniversitar, ca servicii publice deconcentrate ale Ministerului Educației, cu personalitate juridică, prin reorganizarea inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București, finanțate din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educației.

Foto: Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 – captură legislatie.just

Comisia Națională de Inspecție Școlară încă nu este constituită, potrivit unui document trimis de Ministerul Educației către inspectoratele școlare. În adresa instituției se arată că „eventualele litigii vor fi rezolvate la nivelul inspectoratului școlar”. 

Articolul 117, prin care se înființează Agenția Română pentru Asigurarea Calității și Inspecție în Învățământul Preuniversitar, este prorogat.

Foto: Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 – captură legislatie.just

Articolul 118 vizează Centrul Național pentru Formare și Dezvoltarea în Cariera Didactică.

Foto: Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 – captură legislatie.just
Informații de context

Edupedu.ro a atras atenția pe 1 noiembrie că 16 acte normative care să pună în aplicare legile educației în învățământul preuniversitar ar fi trebuit să intre în vigoare atunci, pe 1 noiembrie, potrivit calendarului oficial de termene stabilit de Ministerul Educației. Printre ele sunt ordinul de ministru (OME) cu regulamentele de organizare și de funcționare ale noilor inspectorate școlare – direcții județene de învățământ în legea 198 și Hotărârea de Guvern (HG) privind organizarea agenției care acreditează școlile și va prelua inspecțiile școlare – ARACIIP.

În ceea ce privește noile inspectorate școlare, adică viitoarele direcții județene de învățământ preuniversitaraceste instituții rămân fără inspecții școlare în atribuții, potrivit proiectului de Regulament-cadru de organizare şi funcţionare a direcţiilor judeţene de învăţământ preuniversitar/Direcţiei Municipiului Bucureşti, document obținut de Edupedu.ro.

Cu alte cuvinte, inspecția școlară generală, cea tematică și inspecția de specialitate trec la ARACIIP (Agenția Română pentru Asigurarea Calității și Inspecție în Învățământul Preuniversitar – n.red), nu mai rămân la inspectoratele școlare. În acest caz, nu este clar cine va plăti aceste inspecții, în condițiile în care ARACIIP este finanțată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, precum și din venituri proprii, conform legii – detalii aici.

  • Pe 10 octombrie, inspectorii școlari generali au fost convocați de către Ligia Deca, ministrul Educației. Documentul privind reorganizarea direcțiilor județene de învățământ preuniversitar nu a fost pus în dezbatere publică, dar a fost discutat de Ligia Deca în prezența inspectorilor școlari.

Toate posturile din actualele inspectorate școlare vor fi scoase la concurs anul viitor, conform unui proiect de ordin de ministru al Educației pus în consultare publică în care apare calendarul ordinelor cu regulamentele de concurs.

Foto: © Jure Gasparic | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Ligia Deca, despre oprirea reformei inspectoratelor școlare, caselor corpului didactic și ARACIP, prevăzută de legea Educației: Am preferat să păstrăm capacitatea pe care o avem. Cred că se pot face foarte multe lucruri cu profesioniștii care sunt deja în sistem / Toate inspectoratele școlare și casele corpului didactic sunt politizate de șefi numiți de la partid
SURSE Desființarea inspectoratelor școlare este amânată până la 1 ianuarie 2025 „cel puțin”
Comisia Națională de Inspecție Școlară nu a fost constituită nici la aproape o lună de la termenul pe care Ministerul Educației și l-a fixat. Ministerul le transmite inspectoratelor școlare că tot ele vor rezolva „eventualele litigii”

5 comments
  1. O să îmi las oful aici.
    Sunt scârbit de corupție, hoție, prostie…nu pot să mai duc.Mi a ajuns.Scoaterea abonamentelor pentru elevii navetiști (care vin din alte orașe la școală) pe motiv că nu au fost achitate firmelor de transport,elevii de la profesională primesc burse foarte mari față de elevii din liceu,auzi sa fie stimulați (stimulați să ce? să facă umbră școlii sau ce, că n am înțeles)primind burse mai mari decât cele de merit… ca sa nu mai spun ca acordăm burse de merit si celor cu 2 si 3 dacă sunt primii in clasă+restul de 30%.Si uite așa se duc banii aiurea si uite așa pleacă tineretul și uite așa EU UNUL POT SĂ MAI DUC.PREA MULTĂ PROSTIE,SIMT CĂ MĂ SUFOC;(
    Cedez, mă doare capul.Bravo, să îi votăm sa ne conducă! Toți sunt doar paraziți ;(Doamne,te rog, coboară si judeca ne pentru ultima dată,te rog,hai cu a doua venire, căci s a ales praful de noi.Ce e in lume e dezastru iar România nu este o țară,este o epavă.Dar degeaba mă vait, mă consum psihic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Liga Studenților sesizează Consiliul Național de Etică, organismul care poate sancționa plagiatul lui Sorin Cîmpeanu / Sancțiunile pot varia de la retragerea lucrării, până la retragerea titlului didactic universitar, retrogradarea sau interzicerea unor drepturi

Liga Studenților (LS IAȘI) a sesizat Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI) cu privire la cursul universitar plagiat de Sorin Cîmpeanu în 2006, când…
Vezi articolul