Toate posturile din actualele inspectorate școlare ar urma să fie scoase la concurs în 2024, an electoral cu 4 rânduri de alegeri politice – proiect de calendar. Regulile pentru recrutarea șefilor de direcții județene și a inspectorilor trebuie stabilite până în februarie

21.615 vizualizări
Inspecția specială
Foto: Pexels.com
Toate posturile din actualele inspectorate școlare vor fi scoase la concurs anul viitor, conform unui proiect de ordin de ministru al Educației pus în consultare publică în care apare calendarul ordinelor cu regulamentele de concurs. Viitorii șefi de direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP) pe noua lege a educației, dar și ceilalți inspectori școlari de specialitate vor susține un concurs ale cărui reguli trebuie stabilite prin metodologie până cel târziu 1 februarie 2024, propune Ministerul Educației, adică în jumătate de an.
  • Prevederea se regăsește în proiectul de ordin de ministru care are să reglementeze datele limită până la care alte ordine de ministru (OME) și hotărâri de guvern (HG) să fie aprobate în așa fel încât ceea ce conțin noile legi ale educației să poată exista în realitate. De altfel, alte 176 dintre aceste hotărâri de guvern și ordine de ministru vor trebui să intre în vigoare în anul electoral 2024, un an cu 4 rânduri de alegeri politice.

Proiectul de ordin prevede, la punctul 121, ca până pe 1 februarie 2024 să apară „Ordin al ministrului educației privind aprobarea metodologiei de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiilor de director general/director general adjunct al DJIP/DMBIP”.

Tot până atunci, trebuie să fie gata și „Ordin al ministrului educației privind aprobarea metodologiei de organizare a concursului în vederea ocupării funcțiilor de îndrumare și control din DJIP/DMBIP”, adică pentru ceilalți inspectori, în prezent de specialitate – pe discipline școlare, învățământ al minorităților, resurse umane etc..

Foto: captură – proiect

Un raport publicat în martie 2023 de Ministerul Educației, instituție care refuză de doi ani să organizeze concursuri, așa cum îi cere legea, arată că toate funcțiile de conducere din inspectoratele școlare și casele corpului didactic sunt ocupate politic, prin detașare. Peste 1.700 de directori de școli sunt puși tot politic – detalii aici.

Vezi aici lista inspectorilor școlari generali, în septembrie 2022: 21 sunt de la PNL, 17 de la PSD și 2 de la UDMR.

„O piedică în implementarea reformelor” – asta reprezintă actualul cadru de inspecție școlară reprezentat prin controalele ARACIP și ale Inspectoratelor școlare, precum și menținerea lui în viitoarele legi ale Educației, Deca-Iohannis, prin transferul inspecțiilor școlare generale la ARACIIP, agenție care va deveni astfel cel mai mare evaluator școlar. Mențiunile sunt în raportul de diagnostic din iunie 2023, consultat de Edupedu.ro, făcut de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică cu finanțare de la Comisia Europeană. Este primul astfel de document de analiză independent care expertizează așa-zisele reforme anunțate de autorități prin PNRR, România educată și proiectele de legi ale educației. – detalii aici

Există câteva dezacorduri. O ordonanță recentă a Guvernului ar trece inspectoratele la consiliile județene, înainte să devină direcții de învățământ ale Ministerului Educației, din septembrie, pe noua lege

Recent, Guvernul Ciolacu a anunțat un proiect de OUG pentru măsuri bugetare în domeniul cheltuielilor publice“, stârnind controverse în zona bugetară și în cea privată, precum și în rândurile societății civile.

Mai exact, inspectoratele școlare trec la autoritățile județene, dar sunt coordonate de Ministerul Educației, de la 1 ianuarie 2025, potrivit unei variante actualizate pe 10 august a proiectului de ordonanță de urgență pentru a reduce deficitul bugetar, document publicate de stiripesurse.ro.

Miercuri, 9 august, Ministerul Educației a reacționat la propunerile din proiectul de ordonanță pe care Ministerul Finanțelor îl pregătește: „în prezenta ordonanță de urgență sunt introduse o serie de măsuri care afectează funcționarea și reforma sistemului național de învățământ prevăzută în Legea învățământului preuniversitar și în Legea învățământului superior“, a scris instituția.

Trecerea inspectoratelor școlare la consiliile județene, așa cum prevede ordonanța Guvernului, ar bulversa sistemul de învățământ și ar crea premise pentru numiri în funcții pe criterii politice, atrage atenția Federația Părinților, deși toate numirile în inspectorate sunt politice de cel puțin 2 ani.

  • Actualele inspectorate școlare județene (ISJ) sunt deja puternic politizate de cel puțin 2 ani, după cum am arătat în repetate rânduri, iar trecerea lor, sub formă de direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP) la consiliile județene, ar însemna o politizare a funcțiilor de conducere și mai vizibilă pentru cei care vor fi numiți să administreze bugete alocate de președinții de consilii județene care au apartenență politică.

Deputatul UDMR Szabo Odon a anunțat miercuri, 9 august, că, dacă prevederile ordonanței s-ar aplica în Educație, 40 din cele 42 de inspectorate școlare s-ar desființa, în prag de Bac de toamnă, iar școlile cu mai puțin de 50 de angajați ar pierde personalitatea juridică. Prima variantă de proiect de ordonanță (OUG) a fost publicată pe 1 august de Economedia.ro.

DOCUMENT Calendarul (proiect) de intrare în vigoare pentru actele normative care să aplice noile legi ale educației:

Citește și:
Noile planuri-cadru pentru liceu ar trebui să fie aprobate până pe 29 februarie 2024, iar programele școlare noi ar ajunge la elevii care încep clasa a IX-a în 2025 – proiect / Patru generații de liceeni, cu reforma curriculară suspendată de politicieni
Trecerea inspectoratelor școlare la consiliile județene, așa cum prevede ordonanța Guvernului, ar bulversa sistemul de învățământ și ar crea premise pentru numiri în funcții pe criterii politice, atrage atenția Federația Părinților, deși toate numirile în inspectorate sunt politice de cel puțin 2 ani
DOCUMENT Calendarul de intrare în vigoare pentru aproape 300 de acte normative care ar trebui să aplice noua lege a educației în învățământul preuniversitar, pus în consultare de Ministerul Educației / 1 Aprilie 2024, ziua în care va trebui să fie în vigoare 124 dintre acestea

8 comments
  1. Toți inspectorii și directorii sunt pusi politic.Sunt directori de scoli și centre judetene de resurse directori de peste 10 ani care au făcut traseim politic pentru a rămâne in funcție și asta nu pentru ca merita.De ce nu se da o lege sa limiteze la 2 mandate de 3_ 4 ani.De ce sa fie vesnic tot ei?? Degeaba încercat sa carping nu cred ca se va schimba nimic va fi aceeași Marie cu alta palarie. Am ajuns la vorba lui Caragiale Din două una, ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo….

  2. Normal că se organizează concursuri in an electoral, cu siguranță în urma alegerilor. Se câștigă concursurile in funcție de afinitățile politice dar nimeni nu știe nimic.

  3. Nu am înțeles niciodată de ce inspectorii ca să poată susține examenul trebuie sa fie titular pe un post.Trebuie sa tina locul ocupat ani de zile și sa ii încurce pe alții?

  4. Cine crede în simulacrele de concursuri. Se vor aranja pe posturi între ei. Tot politic și pe pile și relații vor fi pusi/ unși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educației a trimis corpul de control la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, după o sesizare care acuză posibile nereguli și abuzuri ale rectorului Lucian Georgescu și ale actualei conduceri

Conducerea Universității “Dunărea de Jos” din Galați este acuzată că ar fi format “un grup infracțional organizat” într-o sesizare anonimă trimisă, cu câteva săptămâni în urmă, mai multor instituții ale…
Vezi articolul

Cele trei condiții cerute de Federația Asociațiilor de Părinți, la eliminarea pragului de închidere a școlilor: Toți elevii și angajații din învățământ să fie testați săptămânal, cine refuză face școală online, ministerul să asigure infrastructura pentru predare hibridă

Toți elevii și angajații din învățământ să fie testați săptămânal, cei care refuză să facă școală online, ministerul să asigure infrastructura pentru predare hibridă, acestea sunt cele trei condiții solicitate…
Vezi articolul

Studenții Universității de Medicină și Farmacie din Iași, susținuți de Liga Studenților din Iași, vor protesta luni, 26 iunie, față de majorarea taxelor de cazare și școlarizare și impunerea prezenței obligatorii la cursuri

Studenții Universității de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popa” din Iași, susținuți de Liga Studenților (LS IAȘI), vor protesta luni, 26 iunie, de la ora 12, pe esplanada din fața UMF…
Vezi articolul