Comisia Europeană anunță că Universitatea Politehnica din București a primit un împrumut de 25 de milioane euro de la Banca Europeană de Investiții, pentru o clădire nouă în campusul universitar

3.425 de vizualizări
Universitatea Politehnica București / Foto: Facebook Universitatea Politehnica din Bucuresti
Comisia Europeană anunță că “Banca Europeană de Investiții (BEI) a convenit să acorde 25 de milioane EUR pentru a crește calitatea, eficiența și eficacitatea predării, învățării și cercetării în cadrul Universității Politehnice din București (UPB), una dintre cele mai importante universități din România”. Într-un comunicat remis Edupedu.ro, executivul european precizează că “împrumutul acordat de BEI va finanța planul de reamenajare a campusului UPB, care implică construirea unei noi clădiri pentru a găzdui trei facultăți care se află în prezent în vechiul campus Polizu”.

Universitatea Politehnica din București este prima universitate din România care primește un împrumut de la Banca Europeană de Investiții (BEI), care este banca Uniunii Europene. Contractul de finanțare a fost semnat astăzi, 9 iulie, la Universitatea Politehnica din București.

Scopul este de a regrupa facultățile situate în Polizu în Campusul Noul Local și de a moderniza infrastructura”, precizează Comisia Europeană. Executivul european notează că “peste 5 000 de studenți și 273 de angajați vor beneficia de reamenajarea principalului campus al Universității” și că, “în faza de implementare, proiectul va genera aproximativ 1 000 de locuri de muncă”.

Universitatea Politehnica din București explică, într-un comunicat remis Edupedu.ro, că “va utiliza fondurile pentru realizarea unei infrastructuri noi, moderne, în campusul ‘Noul Local’, destinat celor 3 facultăți care, în prezent, își desfășoară activitatea de educație și cercetare în localul Polizu (Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor, Facultatea de Inginerie Aerospațială și Facultatea de Inginerie Medicală). Suprafața investiției va fi de peste 30.000 de m2“.

“Planul vizează dezvoltarea campusului universitar printr-o clădire care va găzdui Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor, Facultatea de Inginerie Aerospațială și Facultatea de Inginerie Medicală. Scopul proiectului este construcția, amenajarea și dotarea unei clădiri care să deservească activitatea didactică și de cercetare a celor trei facultăți care, în prezent, funcționează în campusul Polizu, alăturându-se celorlalte 12 facultăți care își desfășoară activitatea în campusul ‘Noul Local’. Astfel, se asigură premisele pentru creșterea calității și a standardelor pentru activitățile de educație și cercetare ale universității”, precizează Politehnica.

Executivul european arată, în comunicatul remis Edupedu.ro, că “acordul este susținut de Fondul european pentru investiții strategice (FEIS), care este pilonul central al Planului de investiții pentru Europa, cunoscut și sub numele de ‘Planul Juncker’. În cadrul acestui plan, banca UE și Comisia Europeană cooperează pentru a crește capacitatea BEI de a-și asuma riscuri, îmbunătățind astfel oferta de produse a acesteia și sporind impactul pe care îl pot obține proiectele”.

Comisarul pentru cercetare, Carlos Moedas, a declarat că “este o investiție în viitorii cercetători ai României, care va stimula în cele din urmă inovarea și va conduce la crearea de locuri de muncă și la creștere economică. Acesta este un alt exemplu concret de implementare a Planului Juncker.”

Vicepreședintele BEI, Andrew McDowell, a afirmat că “acesta este primul sprijin acordat de BEI pentru îmbunătățirea învățământului superior din România. Ne-am unit forțele cu Comisia Europeană, beneficiind de Planul de investiții pentru Europa pentru a spori calitatea învățământului universitar, care este esențial pentru consolidarea competitivității României și pentru dezvoltarea viitoare a țării. Sunt convins că mai multe operațiuni similare ale BEI vor urma acestui proiect, care va îmbunătăți condițiile de studiu pentru 5 000 de studenți și activitatea de cercetare din cadrul UPB”.

Rectorul Politehnicii, Mihnea Costoiu, a declarat că “este o mare onoare pentru noi să fim prima universitate din România care urmează să fie sprijinită de Banca Europeană de Investiții. Dat fiind că suntem cea mai mare universitate tehnică din România, că acordăm importanță specializării inteligente și că formăm o proporție importantă de absolvenți în domeniul tehnologiei care intră pe piața forței de muncă, proiectul va sprijini nu numai educația națională, ci și economia națională. De asemenea, sperăm că acest proiect va deveni un model de bune practici pentru alte universități care vor pune în aplicare proiecte similare. În plus, grație garanției oferite de Planul de investiții pentru Europa, universitatea noastră își va putea extinde capacitățile de cercetare pentru a avea un impact pozitiv asupra societății.

Informații de context

Banca Europeană de Investiții (BEI) este banca Uniunii Europene. “Aceasta este instituția UE de creditare pe termen lung și este singura bancă deținută de statele membre ale Uniunii Europene și care reprezintă interesele acestora”, spune executivul european.

Peste 90 % din activitatea BEI este concentrată în Europa, însă banca sprijină și politicile externe și de dezvoltare ale UE.

Planul de investiții pentru Europa, cunoscut sub numele de „Planul Juncker”, este una dintre prioritățile Comisiei Europene. El se axează pe stimularea investițiilor pentru a genera locuri de muncă și creștere economică, prin utilizarea mai inteligentă a resurselor financiare existente și noi, eliminarea obstacolelor din calea investițiilor și asigurarea vizibilității și a asistenței tehnice pentru proiectele de investiții.

Fondul european pentru investiții strategice (FEIS) este principalul pilon al Planului Juncker și oferă garanții de primă pierdere, permițând BEI să investească în mai multe proiecte care prezintă adeseori riscuri mai mari. Proiectele și acordurile aprobate pentru finanțarea din FEIS ar urma să mobilizeze aproximativ 408,4 miliarde EUR în investiții și să sprijine circa 952 000 de IMM-uri în cele 28 de țări ale UE.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Întrebare pentru profesori, în dezbaterea pe legile educației: În ce măsură sunteți de acord ca examenele de admitere să fie organizate separat de către colegiile naționale? – organizația Salvați Copiii

Proiectul Legii învățământului preuniversitar nu contribuie la combaterea inegalităților sociale și teritoriale, arată organizația Salvați Copiii România într-o luare de poziție în care semnalează drept „necesară desființarea actualelor inspectorate școlare,…
Vezi articolul

Elevii navetiști care nu au asigurat transport public nu vor avea gratuitate, ci vor primi o sumă forfetară, în baza unui Card național de elev, potrivit proiectului legii Învățământului Preuniversitar, prezentat de Ligia Deca

Elevii care învață în altă localitate decât cea de domiciliu și “nu pot beneficia de transport public de persoane prin curse regulate” nu vor beneficia de transport gratuit, ci vor…
Vezi articolul