Noile planuri-cadru pentru liceu ar trebui să fie aprobate până pe 29 februarie 2024, iar programele școlare noi ar ajunge la elevii care încep clasa a IX-a în 2025 – proiect / Patru generații de liceeni, cu reforma curriculară suspendată de politicieni

6.960 de vizualizări
Calendar BAC
Foto: Pexels.com
Noile programe școlare pentru elevii de liceu, care ar fi trebuit să fie în școli din anul 2021, nu vor intra în vigoare nici în următorii doi ani, după cum se arată într-un proiect de ordin de ministru pus de Ministerul Educației în consultare publică. Până la finalul lunii februarie 2024 ar urma să fie gata planurile-cadru pentru liceu, pe baza cărora se elaborează, apoi, noile programe școlare, până încep elevii încep clasa a IX-a în 2025. Sunt cel puțin 4 generații de liceeni pentru care reforma curriculară este suspendată de politicieni, deși niciun termen limită de implementare a ei nu a fost vreodată abrogat sau amânat oficial.

Mai exact, abia din anul școlar 2025-2026 vor exista programe școlare noi pentru elevii care vor intra atunci în clasa a IX-a. Prevederea se regăsește în proiectul de ordin de ministru care va reglementa datele limită până la care alte ordine de ministru (OME) și hotărâri de guvern (HG) să fie aprobate pentru aplicarea noilor legi ale educației

Concret, vor învăța după planuri-cadru noi și după programe școlare noi, la liceu, elevii care peste o lună încep clasa a VII-a. Într-un interviu acordat de ministra Ligia Deca, publicat de Edupedu.ro, aceasta spunea că ei sunt și primii care vor da Bacalaureatul reformat, în anul 2029: „O să avem niște discipline cu un număr mic de ore și axate pe cunoștințe de bază la materiile la care se va da proba complementară”, a spus Deca.

Articolul 2, alineatul 1 din proiectul de ordin de ministru, stabilește că „Planurile-cadru şi programele şcolare pentru învăţământul preuniversitar aplicabile la data emiterii prezentului ordin rămân valabile până la modificarea curriculumului naţional, în conformitate cu dispozițiile Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, respectiv până la începutul anului școlar 2025-2026. Calendarul de intrare în vigoare a noului curriculum se stabileşte prin ordin al ministrului educaţiei”.

Foto: captură – proiect

În tabelul cu potențialele acte normative viitoare, se arată că ordinul ministrului educației privind aprobarea planurilor-cadru pentru învățământul liceal are ca termen 29 februarie 2024. De atunci, ar trebui ca până începe anul școlar 2025-2026 să fie gata și programele școlare care se elaborează, după ce este stabilit numărul de ore alocat fiecărei materie în funcție de profil și specializare.

Foto: captură – proiect

În iunie anul acesta, ministrul Educației, Ligia Deca, anunța că „procesul de revizuire a planurilor-cadru pentru liceu va începe după ce avem în vigoare legile educației. Grupurile de lucru îi vor include pe cei care au „un cuvânt greu de spus””. Oficialul preciza atunci că „avem nevoie de cadrul normativ general pentru a definitiva procesul prin care ele vor fi revizuite”, referindu-se la noile legi, și că „ne dorim ca aceste planuri-cadru să reflecte viziunea societății privind profilul absolvenților”.

Cea mai recentă referire la revizuirea programelor școlare pentru liceu a fost când au existat discuții la Ministerul Educației cu experți din Institutul de Lingvistică al Academiei Române, marți, 11 iulie, după cum anunța ministra Ligia Deca într-o postare pe Facebook. Oficialul a scris că „este necesar ca elevii să studieze elemente de exprimare corectă și la liceu, nu doar în gimnaziu”, făcând referire la introducerea gramaticii în liceu, idee discutată încă din anul 2020 la instituția pe care o conduce – detalii aici.

Elevii care au intrat în clasele a IX-a, a X-a și a XI-a în 2023 nu au manuale noi, ci tot pe cele aprobate în 2004 și 2009, în funcție de disciplină. Ei au fost primii care, în anul 2012, au intrat în clasa pregătitoare având curriculum complet nou pentru învățământul primar, apoi pentru cel gimnazial. La liceu, reforma a fost întreruptă – detalii aici. În loc de programe școlare noi, tuturor acestor elevi li se predă după niște repere metodologice, ghiduri pentru profesori de aplicare a unui „curriculum tranzitoriu”.

  • Pentru cei care intră clasa a XI-a în toamnă, ministerul Educației nu a publicat încă reperele pentru ca profesorii să le consulte, iar până încep cursurile noului an școlar mai este exact o lună. Consultă aici reperele metodologice pentru clasa a IX-a și aici reperele pentru a X-a.

Având în vedere că nici elevii care vor începe clasa a IX-a în 2024 nu vor avea planuri-cadru și programe școlare noi, deși au învățat în gimnaziu după reforma curriculară, acest lucru înseamnă că sunt 4 generații de tineri cu reforma curriculară amânată. Nu a existat vreo bază legală pentru această întrerupere, reforma fiind inițiată în 2012, fără vreo modificare pe parcurs, odată cu introducerea în legea educației a clasei pregătitoare pe care acești elevi au parcurs-o.

Pentru ei, reforma curriculară a fost oprită de fostul ministru, Sorin Cîmpeanu. Motivul pentru care a luat decizia să nu aprobe planurile-cadru pentru liceu în anul 2021 a fost acela că prea multe propuneri de modificare în sesiunea de dezbatere publică au fost primite la Minister. Fuseseră lansate în consultare pe 5 ianuarie 2021, iar în februarie ministrul anunța că „poate ar fi cazul să ne oprim și să ne gândim un pic”, ca mai apoi tot Cîmpeanu să spună că vor fi gata pentru toamna lui 2022. Apoi, următorul termen a fost anunțat a fi septembrie 2023.

Actualul ministru al Educației Ligia Deca declara în noiembrie 2022 că o să avem o estimare „mai clară” când vor intra în vigoare noile planuri-cadru pentru liceu, înainte de perioada Crăciunului. „Adoptăm legile, pregătim în același timp, cât putem de repede, și planurile-cadru ca să putem demara procesul”. Crearea urgentă a noilor programe și planuri-cadru pentru liceu a fost solicitată de Consiliul Național al Elevilor în februarie 2023, în contextul în care proiectul Legii învățământului preuniversitar prevede o nouă structură a examenului de Bacalaureat.

Variante de planuri-cadru, apărute în urmă cu două luni

Amintim că au Edupedu.ro a publicat, în luna mai 2023, proiectele de planuri-cadru pentru liceu în exclusivitate, care au creat o reacție virulentă a profesorilor și a mediului academic. Ele prevăd, printre altele, ca fizica, chimia și biologia să nu mai fie în trunchiul comun pentru elevii de la profilul real, la clasele a XI-a și a XII-a și ca disciplinele „logică” și „psihologie” să nu mai fie studiate de către elevii de la profilurile uman și real, filiera teoretică. Lucrul la ele s-ar fi oprit pentru a le relua după prevederile din noile legi.

Ministerul Educației s-a detașat de planurile-cadru publicate spunând că nu și le asumă. La câteva zile, într-o întâlnire din luna mai a ministrului Ligia Deca cu reprezentanții Facultății de Filosofie a Universității București, pe marginea planurilor-cadru de liceu din documentul draft, Deca le-a spus universitarilor că proiectele sunt „anumite variante de lucru interne ale experților CNPEE”.

CNPEE – Centrul Național pentru Politici și Evaluare în Educație – este instituția din subordinea Ministerul Educației care propune planurile-cadru și programele, face și administrează subiectele pentru toate examenele, evaluările și concursurile organizate de Ministerul Educației. Informația că planurile-cadru publicate de Edupedu.ro erau de fapt făcute de experții CNPEE contravenea chiar comunicatului dat cu o săptămână în urmă de Ministerul Educației, în care instituția transmitea că „este o variantă neasumată de Ministerul Educației sau de grupurile de lucru pentru elaborarea planurilor-cadru pentru învățământul liceal și profesional” și că „la nivelul experților din Ministerul Educației”, au existat doar „discuții privind demersurile anterioare de revizuire și observațiile primite până acum de Ministerul Educației, înaintea demarării etapelor procedurale de modificare a planurilor-cadru”.

DOCUMENT Calendarul (proiect) de intrare în vigoare pentru actele normative care să aplice noile legi ale educației:

Ce sunt planurile-cadru

Planurile-cadru cuprind disciplinele obligatorii și opționale din fiecare clasă și numărul minim și maxim de ore aferente acestora. 

Planurile-cadru din liceu, valabile în prezent, sunt cele aprobate în 2004 și 2009, în funcție de disciplină. Acestea grupează disciplinele de studiu pe şapte arii curriculare: Limbă şi comunicare, Matematică şi Ştiinţe ale naturii, Om şi societate, Arte, Educaţie fizică, sport şi sănătate, Tehnologii, Orientare şi consiliere.

Pentru învăţământul liceal, filiera teoretică și vocaţională, planurile-cadru cuprind următoarele componente: 

  • trunchi comun, ca ofertă curriculară obligatorie, constituită din aceleaşi discipline, cu aceleaşi alocări orare, pentru toate specializările din cadrul unui profil;
  • curriculum diferenţiat, ca ofertă curriculară obligatorie stabilită la nivel central în funcţie de anul de studii, filieră, profil, specializare;
  • curriculum la decizia şcolii, care cuprinde orele alocate pentru dezvoltarea ofertei curriculare proprii fiecărei unităţi de învăţământ.
Citește și:
DOCUMENT Calendarul de intrare în vigoare pentru aproape 300 de acte normative care ar trebui să aplice noua lege a educației în învățământul preuniversitar, pus în consultare de Ministerul Educației / 1 Aprilie 2024, ziua în care va trebui să fie în vigoare 124 dintre acestea
Programele revizuite pentru liceu – discuții la Ministerul Educației cu experți din Institutul de Lingvistică. Ligia Deca confirmă introducerea gramaticii la liceu
2022 – Ce predau profesorii de liceu la clasa a X-a în acest an școlar: Reperele metodologice pentru aproape toate disciplinele au fost publicate cu 5 zile înaintea primei zile de școală / Descarcă și programele școlare în vigoare
2021 – Ce predau profesorii de liceu la clasa a IX-a în acest an școlar: Reperele metodologice pentru toate disciplinele au fost publicate cu 11 zile înaintea primei zile de școală / Descarcă și programele școlare în vigoare

7 comments
  1. proiectul de ordin de ministruc care are să reglementeze dățile limită până la care….
    Potrivit în context este ”datele limita” (se referă la datele calendaristice).
    Dacă adăugăm exprimarea ”care are să reglementeze” constatăm că ați greșit două dăți (adică de două ori, sic!) într-o frază.

    1. alte manuale???alți bivoli care fac parale??din ’90 tot s au tipărit manuale…și ce ? elevii au învățat mai bine? dimpotrivă..din ce in ce mai inculți mai prost pregătiți.. cerințe puține la examene generații de analfabeți

    1. nu și planuri cadru???ce mai vrei???fiecare ministru vrea sa schimbe ceva…și au făcut harcea parcea învățământul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

O grădiniță din Târgu-Jiu, oraș afectat de cutremure în ultimele zile, le cere părinților să semneze o declarație pe propria răspundere că nu au cu cine să își lase copilul acasă și își asumă riscul, în cazul unui cutremur, în timp ce copilul e la grădiniță

La Grădinița cu program prelungit Constantin Brâncuși din Târgu-Jiu, părinții copiilor trebuie să semneze o declarație pe proprie răspundere prin care își asumă faptul că nu au cu cine lăsa…
Vezi articolul
Valoarea tichetelor de creșă

Salariul profesorului debutant rămâne în proiectul legii învățământului preuniversitar, spune Marius Nistor, lider sindical, după „discuțiile purtate cu doamna ministru” / „Ce vor hotărî mai departe experții partidelor politice depinde de cât de mult apreciază importanța acestei profesii”

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că „nu este vorba de eliminarea, din proiectul legii învățământului preuniversitar, a acelui articol care face referire…
Vezi articolul

Parlamentul a votat mai mulți angajați și salarii cu până la 50% mai mari la Administrația Fondului pentru Mediu, în plină grevă a profesorilor care cer majorări de lefuri și după ce Guvernul a adoptat reduceri de cheltuieli

Camera Deputaților a votat, marți, creșterea numărului de angajați și o majorare cu până la 50% a salariului pentru o parte din angajații de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM),…
Vezi articolul