Ministrul Educației: Procesul de revizuire a planurilor-cadru pentru liceu va începe după ce avem în vigoare legile educației. Grupurile de lucru îi vor include pe cei care au „un cuvânt greu de spus”

992 de vizualizări
Foto: Ilona Andrei – G4Media
Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat în cadrul audierii din Parlament că procesul de revizuire a planurilor-cadru pentru liceu va începe după ce avem în vigoare legile educației. Aceasta a obținut un aviz favorabil în Parlament pentru un nou mandat de ministru al Educației.

„Am fost întrebată de locul istoriei sau geografiei României în noile planuri-cadru. Așa cum am mai afirmat, procesul de revizuire a planurilor-cadru pentru liceu, pentru că acestea sunt planurile-cadru care sunt în nevoia cea mai urgentă de revizuire, va începe după ce avem în vigoare legile educației. Avem nevoie de cadrul normativ general pentru a definitiva procesul prin care ele vor fi revizuite”, a spus Ligia Deca.

Aceasta a afirmat că în grupurile de lucru vor fi incluse persoane care „au un cuvânt greu de spus: „Acest proces va include un calendar transparent, niște grupuri de lucru care vor include toți cei care au un cuvânt greu de spus, inclusiv reprezentanți din mediul de cercetare, mediul academic, societate civilă, reprezentanți ai partenerilor din educație. Iar pe calendarul transparent, comisiile care vor lucra pe planurile-cadru vor avea niște variante care vor fi făcute publice oficial de către Ministerul Educației pentru dezbatere publică.”

Deca a explicat ce vor reflecta noile planuri-cadru în privința profilului absolvenților: „Da, ne dorim ca aceste planuri-cadru să reflecte viziunea societății privind profilul absolvenților, inclusiv elementele care țin de identitate națională, de cunoaștere a istoriei, de cunoaștere a geografiei României, dar și elemente care țin de abilitățile necesare pentru a putea să devină cetățeni activi într-o societate într-o continuă evoluție, marcată de crize succesive.”

Întrebarea referitoare la stadiul în care se află noile planuri-cadru a fost adresată ministrului de către deputatul Boris Volosatîi (AUR).

Informații de context

Fizica, chimia, biologia și geografia nu mai apar în trunchiul comun pentru elevii de la profilul real, la clasele a XI-a și a XII-a, conform proiectului pentru modificarea planurilor-cadru pentru liceu, document obținut de Edupedu.ro. Sunt vizați elevii de la specializările matematică-informatică și științe ale naturii. Cu excepția geografiei, disciplinele menționat sunt integrate în categoria „curriculum la decizia elevului din oferta școlii”.

Mai mult, disciplinele „logică” și „psihologie” nu ar mai fi studiate de către elevii de la profilurile uman și real, filiera teoretică, potrivit proiectului de modificare a planurilor-cadru. În documentul obținut de Edupedu.ro, cele două discipline nu mai apar în categoria disciplinelor socio-umane.

De asemenea, o nouă disciplină apare în planurile-cadru pentru liceu, document draft obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre materia „Perspective globale“, pe care toți elevii, indiferent de profil și specializare, cu excepția celor din învățământul teologic, o vor studia dacă nu participă la orele de Religie.

În ceea ce privește elevii de la tehnologic dual, aceștia ar putea să aibă mai puține ore de Matematică în trunchiul comun, potrivit proiectului de modificare a planurilor-cadru. Făcând o comparație cu învățământul tehnologic actual, pe pot observa mai multe deosebiri. O altă noutate se referă la faptul că fizica, chimia, biologia și geografie sunt eliminate din trunchiul comun al tuturor specializărilor, pentru clasele a XI-a și a XII-a. Modificările vin în contextul reformei curriculare a învățământului secundar superior, prevăzută atât în Legea Educației 1/2011, cât și în noul proiect de lege aflat în dezbaterile din Parlament.

Marți, 9 mai, Ministerul Educației a anunțat într-un comunicat de presă că nu-și asumă varianta planurilor-cadru pentru liceu din proiectul de lucru al instituției, după ce mai multe voci din mediul academic au criticat schimbările.


2 comments
  1. O sa se ocupe greii absolventi de Spiru si scoala de partid, asa zisii experti ai partidelor. O sa faca un haos complet.

  2. Poate da Dumnezeu (ca alta speranta mai buna nu avem) sa revizuiti si legile educatiei, in mod special prevederile cu admiterea in colegii si cu materiile de la bacalaureat pt diverse specializari. Ar fi cazul sa se dea o libertatea mult mai mare de alegere a materiilor, in special pt profilul umanist, atat la specializarea Filologie cat si la Stiinte sociale. E necesara o flexibilizare mai mare si din perspectiva admiterii in universitati din tara si din strainatate, dar in principal e corect ca un elev sa-si poata alege orice materie, mai ales teoretica, studiata ani de zile in cursul scolarizarii.

    In al doilea rand, introducerea religiei la bacalaureat e o idee nefericita din foarte multe puncte de vedere, neconstitutionala in punctele esentiale (nu ca e singurul punct care ridica problema constitutionalitatii), si care va pune probleme mari de recunoastere a bacalaureatului nostru la nivel european si international, banuiesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ciprian Mihali, conferențiar universitar la UBB Cluj, despre plagiatul ministrului Cîmpeanu, în debutul anului universitar: Trebuie să mergem de luni în fața studenților noștri, umili și rușinați de ministrul nostru, și să le spunem să fie integri, să fie cinstiți, să nu copieze

“Tot mai jos, tot mai rușinos: Imaginea universității românești este din nou terfelită. Iar noi, ceilalți, trebuie să mergem de luni în fața studenților noștri, umili și rușinați de ministrul…
Vezi articolul