Liceenii care nu participă la orele de Religie vor studia disciplina „Perspective globale“, din clasa a IX-a până într-a XII-a, la toate profilurile și specializările, cu excepția liceelor teologice, conform proiectului de planuri-cadru – surse

17.534 de vizualizări
Foto: © Photographerlondon | Dreamstime.com
O nouă disciplină apare în planurile-cadru pentru liceu, document draft obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre materia „Perspective globale“, pe care toți elevii, indiferent de profil și specializare, cu excepția celor din învățământul teologic, o vor studia dacă nu participă la orele de Religie.

Alternativa la ora de Religie „se adresează elevilor care nu participă la orele de Educație religioasă“, potrivit indicațiilor din documentul citat. Tinerii ar urma să studieze la această disciplină „tradițiile diverse de pe glob, elemente de cultură și civilizație pornind de la situația globală actuală“, după cum scriu cei de la Ministerul Educației.

Religia este singura disciplină, în afară de Limba și literatura Română și Matematică, care se studiază în toți anii de școală, indiferent de profil, specializare sau ciclu de învățământ. Recent, disciplina Religie a fost votată de parlamentarii din Comisia pentru învățământ a Camerei Deputaților drept disciplină opțională la Bacalaureatul organizat după noua lege a educației, aflată în stadiu de proiect, dezbătută în Legislativ.

„Ora se organizează în paralel cu ora de religie – de aceea, nu schimbă totalul orelor din CDEOȘ și nici pe cel general“. CDEOȘ înseamnă Curriculum la Decizia Elevilor din Oferta Școlii și este un concept nou introdus de proiectul Legii învățământului preuniversitar, care înlocuiește vechiul Curriculum la Decizia Școlii (CDȘ).

Puteți vedea aici documentele de lucru cu planurile-cadru noi, propuse de Ministerul Educației, pentru profilurile real și uman.

Foto: © Photographerlondon | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
SURSE Logica și psihologia nu ar mai fi studiate la profilurile uman și real, potrivit noilor planuri-cadru de liceu – proiect
SURSE Noile planuri-cadru pentru liceu – profil real. Fizica, chimia, biologia și geografia, eliminate din trunchiul comun, la clasele a XI-a și a XII-a, și lăsate la decizia elevilor
SURSE Toți elevii de liceu vor avea două ore de matematică, inclusiv cei de la uman, în trunchiul comun, în clasele IX-XII, potrivit unui proiect de modificare a planurilor-cadru

14 comments
  1. Cred ca o ora de matematica in plus n-ar avea cum sa strice. Una fara note si doar pentru exercitii. Multi elevii nu ar mai lua ore in particular si poate ar creste promovabilitatea la bac.

  2. E o mârlănie sa-și asigure religia , dacă tot esti obligat sa faci o alta materie mai bine religie unde se da minim 10.

  3. Hm, cum sa spun asa mai pe “romanste” dar sa raman si cat de cat civilizat ?? “Tiai draq cu religia voastra cu tot. voi cei ce bagati religie in scoala.. Stricvati cu buna intentie bunul nostru cel mai de pret ..mintea copiilor nostri,, ..o intinati cu “religia” voastra de rahat

  4. eu zic că religia da se facă numai în biserici seminare . nu in scoli sau alte instituții . că dejea ia prostit de tot

  5. Se urmează cu strictețe agenda oculta mondială,sa se instituie o singura religie universala ,total autonomă de formele particulare ale credințelor religioase traditionale, ale națiunilor contemporane,o comasare periculoasă a majorității etniilor ,europene,asiatice și orientale într-un cumul de credințe ale căror nuclee arhaice sunt premeditat estompate,punandu-se accentul pe geneza unei religii autonome,fara identitate națională,neutră in aparență și foarte permisivă și tolerantă in care sa se regăsească tot omul dar fara sa diferentieze etnic,prin dogmatica specifica mentalității conștiinței naționale,o religie qusipolitica,o metodologie de dresaj,aplicata popoarelor,care prin persuasiune și constrângere economică și medicala,devin ușor de abordat în opinii și de condus electoral atunci când hățurile se vor găsi într-o singură mână,aceea a conducătorului unic,,anihilând din fasa ,orice polemici,dispute și puncte de vedere arbitrare, generatoare de conflictele inerente și de disensiuni sociale …

    1. Așa este! Diluarea propriei învățături și unirea într-un ,,ghiveci”…Ecumenism!!!

  6. Din putul gandirii celor ce fac legi: se scot din programa disciplinele stiinte, dar e obligatoriu sa faci Religie sau Perspective globale.

  7. Sunt mai multe semne de intrebare:
    1. presupunand ca din curricula scolii exista doar cativa elevi care vor face sa zicem, fuzica, chimie, biologie, geografie…ce se intampla? Daca nu exista acel minim de 15 cum spun elevii? 2. Istoria Romaniei de ce nu se preda ca materie separata? Nu am avut nimic de invatat? Pe bazele unei istorii framantate si care a aparat interesele altor natiuni, fiind la intersectia vestului cu estul, am fost si suntem pusi mereu in fata, cand este vorba de razboaie. Sa fim doar la etc..
    3. De ce Istoria comunismului si a holocaustului? Sunt cele mai importante in lumea aceasta? In momentul de fata exista genocid peste tot, oamenii se autodistrug, pentru ce? Pentru pamant si resurse. Sau in numele religiei.
    Pentru mine este clar: vom deveni din ce in ce mai inculti si aceasta faciliteaza sa poti conduce un popor ignorant spre ce vrei tu.

  8. Cele doua mari categorii de privilegiati ai acestei tari sunt popii si magistratii. Primii pentru ca pot influenta decisiv prostimea sa aleaga la vot “pe cine trebuie” si ceilalti pentru ca pot sa-i faca scapati, sa tergiverseze dosare, sa ajunga la termenul de prescriptie acuzarile, etc ale infractorilor din clasa politica.
    De aceea este Religia singura materie care se preda in scoala de la clasa zero pana la clasa a 12-a!
    De aceea BOR este singura institutie bugetara, dar nefiscalizata si imuna la orice control financiar !
    De aceea niciun politician nu indrazneste sa ridice glasul impotriva marlaniei BOR !
    Iar materia inlocuitoare ar trebui extinsa la toate clasele, nu doar la clasele de liceu !
    Sper ca asta e doar inceputul si BOR va avea un mare soc cand va constata cati elevi vor renunta la materia lor !

  9. Orele de curs sa fie la biserica,sa fie mulțumiți popii și BOR,sa prospere prostia și ticăloșia,scopul scolii multi și prosti.

  10. Pe-asta cine o mai predă? Nu prea îmi dau seama cine ar putea. Nu mai bine îi lăsați în pace pe cei care nu vor religie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea de Medicină “Carol Davila” lansează un centru de inovație și cercetare, cu atenție pentru soluții digitale, analiză big data și inteligență artificială în sănătate

Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București începe să deruleze proiecte printr-un nou Centru de inovație și e-Health (Cieh), anunță instituția într-un comunicat de presă. Centrul are drept…
Vezi articolul

Rechizitoriu DNA din dosarul angajărilor pe bani de la Neamț: Șefa unui centru pentru protecția copilului a primit șpagă 200 de euro în biserică pentru posturile de șofer și magazioner / 2.000 de euro erau posturile de psiholog

Petronela Cobuz, în calitate de șef al Centrului ”Romanița” Roman, trimisă în judecată de DNA pentru trafic de influență, a primi bani ca să angajeze o infirmieră și un șofer…
Vezi articolul
Codrut Olaru si Tudorel Toader / Foto: Inquam Photos - Octav Ganea

Liga Studenților Iași acuză că Ministerul Educației “îl apără” pe Codruț Olaru, al cărui titlu de doctor a fost retras pentru “plagiat grosier”. Organizația îi cere ministrului Cîmpeanu să explice de ce CNATDCU tergiversează decizii în cazul mai multor “gulere albe”

Liga Studenților Iași susține, într-un comunicat emis luni, că Ministerul Educației “îl apără pe plagiatorul Codruț Olaru prin amânarea unui aviz al Direcției Juridice” și cere instituției să emită acel…
Vezi articolul

Daniel David, președintele Consiliului Rectorilor: Sper ca ministrul Ghinea să reanalizeze filosofia PNRR. În Ungaria, 25% din “PNRR-ul lor” va fi alocat reformelor în învățământul superior. România viza la început doar 3% pentru toată educația

“În Ungaria, 25% din “PNRR-ul lor” va fi alocat reformelor structurale în învățământul superior, astfel încât e foarte probabil ca în următorii ani Ungaria să aibă o garnitură de universități…
Vezi articolul