Ministrul Educației, despre tunelurile de dezinfecție pentru elevi: Noi nu am pomenit nicio secundă de aceste tuneluri / Tunelurile apar în Ordinul comun semnat de Anisie și Tătaru

5.036 de vizualizări
„Noi nu am pomenit nicio secundă de aceste tuneluri”, spune Ministrul Educației, Monica Anisie, potrivit stiriedu.ro, după ce ieri Edupedu.ro a sesizat faptul că tunelurile de dezinfecție pentru elevi amplasate în zeci de școli, nu sunt recomandate de OMS și de Institutul Național de Sănătate Publică. Afirmația ministrului este falsă, pentru că tunelurile de dezinfecție apar chiar în Ordinul comun semnat de ministrul Anisie și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, prin care se stabilesc regulile de distanare, de igienă și dezinfecție în școli.

Noi nu am achiziționat tuneluri de dezinfecție. Ministerul Educației nu a recomandat să se ia așa ceva. Primăriile trebuie să răspundă de ce au achiziționat așa ceva, în condițiile în care Institutul Național de Sănătate Publică nu recomandă.

Noi nu am cerut asta. Noi am spus că nu avem nevoie decât de acele covorașe dezinfectante pentru ca elevul să vină să se șteargă  pe piciore, să intre în spațiul școlii,  după ce intră să se spele, să i se dea masca, apoi să meargă pe culoar.

Noi nu am pomenit nicio secundă de aceste tuneluri. De ce? Pentru că sunt copii care au alergii, și chiar și profesori”, a spus ministrul Educației potrivit sursei citate.

Afirmațiile ministrului Educației contravin de fapt Ordinului comun al miniștrilor Sănătății și Educației prin care au fost stabilite măsurile obligatorii în școli, pentru perioada de pregătire și de examene. În ordin tunelurile de dezinfecție sunt opționale:

Semnaturile ministrilor pe Ordinul comun care prevede tunelurile de dezinfecție

Articolul 15. „Unitățile de învățământ în colaborare cu autoritățile publice locale pot lua și alte măsuri suplimentare pentru prevenirea și combaterea infectării cu SARS-CoV-2 (instalarea de tuneluri de dezinfecție, lavoare suplimentare pentru spălarea mâinilor, măsuri privind siguranța elevilor pe traseul de la unitatea de învățământ la domiciliu și retur etc.)”.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, Tunelurile de dezinfecție constituie un risc pentru populatie.

”Pulverizarea persoanelor cu dezinfectanți (cum ar fi într-un tunel, poartă sau cameră) nu este recomandată în niciun caz. Această practică poate fi dăunătoare fizic și psihologic și nu reduce capacitatea unei persoane infectate de a răspândi virusul prin picături (salivă sau secreții nazale) sau contact. Efectul toxic al pulverizării de substanțe chimice, cum ar fi clorul, pe persoane, poate duce la iritații la nivelul ochilor și pielii, bronhospasm cauzat de inhalare și efecte potențiale gastro-intestinale, cum ar fi greața și voma”, potrivit OMS.

De cealaltă parte chiar Institutul Național de Sănătate Publică, instituție aflată în subordinea Ministerului Sănătății, nu recomandă aceste tunele.

”Pulverizarea persoanelor cu dezinfectanți nu este recomandată în nici un caz. Această practică poate fi dăunătoare și nu reduce capacitatea unei persoane de a răspândi virusul. Pulverizarea de substanțe chimice precum clorul poate duce la iritații la nivelul ochilor și pielii, bronhospasm cauzat de inhalare și efecte potențiale gastro-intestinale precum greața și voma,” se arată în comunicatul INSP.

Reamintim că în Suceava, primăria a dotat 25 de școli cu tot atâtea tuneluri de dezinfecție. În Sectorul 4 Primăria a anunțat instalarea de tuneluri de dezinfecție la cele 40 de școli.

La mai multe școli din județul Olt au fost de asemenea instalate tuneluri dezinfectante la intrarea în instituții.

Foto: gov.ro


10 comments
 1. Nu va e rușine? Acum căutați pretexte ca sa va scoateți sa nu iasa lumea in strada sa faca o revolta.

 2. Probabil au baietii destepti de la Edupedu bot care sterge instant comentarii care contin cuvinte cheie. Dar nu poti sa programezi un bot sa citeasca sarcasmul. Probabil in curand o sa apara un moderator deschis la minte care sa zica “IAAAA DOMNE, PREA MULTE OPINII” si o sa stearga. Sau nu o sa stearga… sa parem noi paranoici ;))))

 3. Doamna ministru ma face sa ma rusinez ca sunt liberal. Sa semnezi cu mana ta un act si apoi sa spui ca nu stii inseamna un singur lucru: lipsa verticalitatii. Un politician de valoare se retrage la abateri mai mici! Nu vad nici o deosebire intre actuala ministra si un ministru cu porecla de articulatie a piciorului. Primul ministru sa o retraga, sa puna un om valoros in fruntea unui minister de asemenea importanta pentru viitorul natiunii!

 4. Apai, Dumnezeu ma ierte, daca asta e in toata regula, eu sunt popa. Bagati motiune nu simpla, ci super-complexa si dati aceasta gluma de ministru afara. Dormiti, stimate partide? Dormiti, sindicate? Adunati toate aceste contraziceri ale doamnei si initiati motiunea. Ca nu mai are cr face. Va fi pusa in fata faptului implinit cu hartiile scrise negru pe alb.

 5. Si această ”Doamnă” a fost consilier pe probleme de educație la Cotroceni!
  Halal! Ne mai mirăm de ca învățământul este cum este. Cu așa oameni departe nu vom ajunge.

 6. Daca ar trebui sa fac un clasament, cu ce e mai rau pentu copii , in speta cei care urmeaza sa sustina examenele, nu stiu pe cine sa pun pe primul loc, covidu-l sau pe min. Anisie.

 7. Vai, nu imi vine sa cred, cumva sustineti ca doamna ANAISIE greseste si se contrazice in declaratii ??? Rusine EDUPEDU, cu totii stim ca doamna ANAISIE nu greseste, si ne protejeaza adanc si apasat mereu. Nu mai promovati propaganda anti bac, suntem siguri ca toti elevi vor sa dea bacul, nu doar “olimpicii” care nu au invatat 4 ani si acum vor sa ingrase porcu. Rusine, si daca murim de la covid asta e, selectie naturala, vina noastra ca avem sistemul imunitar slab, facem un sacrificiu pentru invatamant. NU UITATI STATUL NU GRESESTE NICIODATA :))).

  1. sincer ma mir ca ti-au publicat comentariul, lol. eventual au facut-o ca sa zica “uite bai noi nu cenzuram pe nimeni” dupa ce zilele trecute au sters atatea comentarii care aveau opinii ce nu le placeau. oricum sterg zilnic ca sa isi pastreze ideologiile lor la suprafata

 8. Mai vreți dovezi despre inadecvarea la funcție a dnei. Anisie ?!? Am plecat de la declarația că ea nu are nevoie de 6% din PIB pentru minister că nu are ce face cu banii ( asta la momentul când s-a construit bugetul cu educația considerată ca nefiind o prioritate pentru guvernul liberal, de la Câțu citire ), apoi am văzut-o la „lucru în teritoriu” când a descins la o școală intrând cu forța și ilegal peste o oră în desfășurare cu o armată de reporteri, apoi au urmat bâlbele impardonabile din vremea pandemiei … ducă(-)i vodă, iar acum minte fără să clipească despre „tunelurile de dezinfecție”. Concluzia este că această doamnă împinsă pe fotoliul de ministru are o agendă ocultă care nu are nimic în comun cu problemele educației și cercetării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul educației anunță o nouă rundă de negocieri cu sindicatele, după greva de avertisment din învățământ și leagă posibilitatea ca salariile profesorilor să crească de încasările la buget până la rectificare

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, recunoaște că revendicările profesorilor sunt justificate, și spune că la rectificarea bugetară s-ar putea găsi soluții pentru plata salariilor cadrelor didactice, la nivelul stabilit prin lege,…
Vezi articolul

Personalul din școli trebuie să știe de săptămâna viitoare cum se folosesc testele neinvazive – ministrul Cîmpeanu. Joi seară, el spunea la Antena 3 că testele de salivă pentru elevi vor fi disponibile peste două săptămâni, iar la Digi 24 – după încă o săptămână

“Am solicitat Ministerului Sănătății sprijin pentru elaborarea unei proceduri de administrarea acestor teste pe bază de salivă, în așa fel încât această procedură să poate să fie diseminată către toate…
Vezi articolul

Programul Pedibus, prin care elevii sunt încurajați să meargă pe jos la școală, lansat și la Miercurea-Ciuc. „Printre multiplele beneficii ale acestui program putem să enumerăm reducerea aglomerației”, spune viceprimarul

Programul Pedibus, prin care elevii sunt încurajaţi să meargă pe jos la şcoală, pentru reducerea aglomeraţiei dar şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos, va fi lansat şi la…
Vezi articolul

Competențele digitale – predate în învățământul primar de anul viitor. Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a să conțină probă de abilități digitale din 2024. Pentru profesori competențele digitale vor fi introduse încă din formarea inițială – măsuri incluse în Strategia privind digitalizarea educației în România / Țintă: 90% din populație să fie alfabetizată digital

În școala primară ar urma să fie incluse, începând din anul școlar 2021-2022, elemente obligatorii de competențe digitale, iar în aceeași perioadă urmează să fie elaborate sau revizuite programele de…
Vezi articolul