Tunelurile de dezinfecție pentru elevi, montate în zeci de școli și recomandate în Ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației, considerate „risc pentru populație” de Organizația Mondială a Sănătății

8.328 de vizualizări
Foto: Facebook.com/Daniel Baluta
Tunelurile de dezinfecție pentru elevi, montate în zeci de școli și recomandate prin Ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației, sunt contraindicate de Organizația Mondială a Sănătății și chiar de Institutul Național de Sănătate Publică, din subordinea Ministerului Sănătății, potrivit unui comunicat dat de instituție.

În Suceava, primăria a dotat 25 de școli cu tot atâtea tuneluri de dezinfecție. În Sectorul 4 Primăria a anunțat instalarea de tuneluri de dezinfecție la cele 40 de școli.

La mai multe școli din județul Olt au fost de asemenea instalate tuneluri dezinfectante la intrarea în instituții.

Toate aceste decizii ale autorităților locale se bazează pe Ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației prin care au fost stabilite măsurile obligatorii în școli, pentru perioada de pregătire și de examene. În ordin tunelurile de dezinfecție sunt opționale:

Articolul 15.Unitățile de învățământ în colaborare cu autoritățile publice locale pot lua și alte măsuri suplimentare pentru prevenirea și combaterea infectării cu SARS-CoV-2 (instalarea de tuneluri de dezinfecție, lavoare suplimentare pentru spălarea mâinilor, măsuri privind siguranța elevilor pe traseul de la unitatea de învățământ la domiciliu și retur etc.)”.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, Tunelurile de dezinfecție constituie un risc pentru populatie.

”Utilizarea dezinfectantilor de uz extern este strict limitata pentru suprafete. Generarea aerosolilor acestor substante conduce la iritatii la nivelul cailor respiratorii, conjunctivelor si tegumentului, precum si la efecte sistemice. Nu este permisa ingestia sau utilizarea lor externa, raportul risc beneficiu fiind net in favoarea riscului. Nu exista pana in prezent nici un studiu disponibil care sa ateste eficacitatea pentru populatie a metodei de dezinfectie externa cu ajutorul tunelului de dezinfectie.

Utilizarea atat pentru populatia generala, cat si pentru personalul medical a tunelurilor de dezinfectie, ce utilizeaza substante dezinfectante doar de uz extern, reprezinta un risc de sanatate publica fara beneficii dovedite stiintific,” potrivit forului internațional.

”Pulverizarea persoanelor cu dezinfectanți (cum ar fi într-un tunel, poartă sau cameră) nu este recomandată în niciun caz. Această practică poate fi dăunătoare fizic și psihologic și nu reduce capacitatea unei persoane infectate de a răspândi virusul prin picături (salivă sau secreții nazale) sau contact. Efectul toxic al pulverizării de substanțe chimice, cum ar fi clorul, pe persoane, poate duce la iritații la nivelul ochilor și pielii, bronhospasm cauzat de inhalare și efecte potențiale gastro-intestinale, cum ar fi greața și voma”, potrivit OMS.

De cealaltă parte chiar Institutul Național de Sănătate Publică, instituție aflată în subordinea Ministerului Sănătății, nu recomandă aceste tunele.

”Pulverizarea persoanelor cu dezinfectanți nu este recomandată în nici un caz. Această practică poate fi dăunătoare și nu reduce capacitatea unei persoane de a răspândi virusul. Pulverizarea de substanțe chimice precum clorul poate duce la iritații la nivelul ochilor și pielii, bronhospasm cauzat de inhalare și efecte potențiale gastro-intestinale precum greața și voma,” se arată în comunicatul INSP.

Foto: Facebook.com/Daniel Baluta


4 comments
  1. Dacă e asa cum se spune de ce nu le desființați? Nu sunt destul de stresați copiii din cauza acestor examene (neapărat obligatorii, pentru ca asa vor unii????!!!!). Gata, le-au instalat, le-am văzut, și-au luat șpăgile, acum le pot desființa. Sa nu-i mai supună pe copii și la o alergie de proporții, Doamne ferește!

  2. De ce specialiștii nu spun nimic despre efectul razelor ultraviolete solare asupra virușilor și bacteriilor de orice fel ? De ce acești specialiști nu recomandă așa numitele băi de soare cu efect benefic în distrugerea agenților patogeni ? De ce incintele nu se dezinfectează pre și post accesului oamenilor în aceste incinte cu aparate cu ultraviolete ?

  3. “zeci de scoli”… o scoala inseamna zeci de scoli? 1 inseamna 1, nu mai mult… se pare ca nu doar noi trebuie sa dam examenele…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Joi, 5 octombrie, zi liberă pentru elevi, profesori și angajații din Învățământ. Ziua Educației este nelucrătoare prin Contractul colectiv de muncă

Ziua Internațională a Educației, sărbătorită în fiecare an pe data de 5 octombrie, va fi anul acesta într-o zi de joi. Conform ordinului privind structura anului școlar actual și contractului…
Vezi articolul
Calendar Bacalaureat 2020

EXCLUSIV Elevii cu cerințe educaționale speciale trebuie să aibă locuri speciale la admiterea în licee, școli profesionale și universități, pe modelul celor alocate rromilor – a decis Consiliul pentru Combaterea Discriminării

Consiliul pentru Combaterea Discriminării a decis că elevii cu cerințe educaționale speciale trebuie să aibă locuri speciale în licee, școli profesionale și universități, la admitere, pe modelul celor alocate rromilor…
Vezi articolul

Telefoanele mobile, interzise în școlile din Anglia pentru elevi, inclusiv în pauze, anunță Guvernul britanic. Ministrul Educației: Școlile sunt locuri în care copiii trebuie să învețe, iar telefoanele sunt o distragere nedorită

Elevii din școlile din Anglia nu vor mai putea folosi telefoanele mobile la școală, anunță guvernul britanic, care susține că va trimite ghiduri în școli pentru a implementa noua măsură.…
Vezi articolul

Șeful Inspectoratului Școlar Constanța anunță că de luni, 9 octombrie, transportatorii vor emite abonamente gratuite pentru elevii navetiști, după ce primul termen anunțat de ISJ nu a fost respectat

De luni, 9 octombrie, elevii navetiști din Constanța vor avea transport gratuit, spune șeful Inspectoratului școlar județean (ISJ), Sorin Mihai, după ce termenul inițial a fost depășit cu săptămână. Amintim…
Vezi articolul