Noutăți la acordarea burselor pentru elevii cu rezultate la competițiile școlare. Premiile la fazele județene ale olimpiadelor contează la bursele de merit – surse / Bursele de excelență olimpică includ și elevii din loturile restrânse și vor fi acordate și în vacanțe

18.646 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Elevii cu premii la faze județene ale olimpiadelor școlare vor putea primi bursă de merit, potrivit noii variante de proiect de ordin de ministru cu regulile de acordarea burselor în anul școlar 2023-2024, obținut pe surse de Edupedu.ro. În prima variantă a ordinului, aceștia erau exceptați pentru că nu apărea clar ce înseamnă premii la olimpiadele școlare naționale, existând mai multe faze. O noutate este și includerea elevilor care fac parte din loturile restrânse de pregătire pentru olimpiadele internaționale la beneficiarii bursei de excelență olimpică II.

Amintim că ordinul cu noile criterii de burse în anul școlar 2023-2024, care a fost în consultare publică din 25 august până luni, 4 septembrie, trebuie să fie adoptat până vineri, 8 septembrie. Documentul obținut de Edupedu.ro mai poate suferi modificări până atunci. Cursurile anului școlar încep luni, 11 septembrie.

Iată ce prevede noul proiect de ordin obținut de Edupedu.ro la capitolul burse de excelență olimpică:

Capitolul II Acordarea burselor de excelență olimpică

Art. 6 (1) Pentru stimularea excelenței, elevii beneficiază de burse de excelență olimpică I și II, acestea fiind alocate în funcție de distincțiile primite de către aceștia, după cum urmează:

a) bursa de excelență olimpică I se acordă elevilor care obțin distincții, respectiv premiile I, II, III și mențiune, la olimpiadele școlare internaționale, respectiv campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației și la Jocurile Olimpice în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român. Bursele de excelență olimpică I se plătesc lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției. Prin excepție, elevii care obțin distincții și premii în ultimul an de studii liceale primesc un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar;

b) bursa de excelență olimpică II se acordă elevilor care obțin distincții, respectiv premiile I, II și III la etapele naționale ale olimpiadelor școlare organizate și finanțate de Ministerul Educației, precum și elevilor care fac parte din loturile restrânse de pregătire pentru participarea la olimpiadele internaționale. Bursele de excelență olimpică II se plătesc lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției. Prin excepție, elevii care obțin distincții și premii în ultimul an de studii liceale primesc un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar.

(2) Lista campionatelor sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației va fi aprobată prin Protocol între Ministerul Educației și Agenția Națională pentru Sport, în maximum 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei metodologii.

(3) Pot primi bursă de excelență olimpică doar elevii promovați la toate disciplinele și care au obținut media 10 la purtare, la finalul cursurilor din anul școlar anterior, în condițiile Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023”.

Potrivit documentului în formă de draft deocamdată, bursele de excelență olimpică tip I și II și bursele sociale vor fi excepțiile de la acordarea burselor numai pe perioada cursurilor anului școlar. În forma inițială, doar bursele sociale se acordau și în vacanțe. Amintim că astfel rămân bursele de merit și tehnologice pentru care cuantumul minim stabilit de lege nu se respectă și elevii primesc mai puțini bani, pentru că există zile de vacanță în fiecare lună de școală din anul școlar 2023-2024.

Edupedu.ro a scris despre listele cu olimpiade și concursuri școlare care s-au organizat în anul școlar trecut și pentru care elevii pot primi burse în funcție de locurile obținute, conform ordinului cu criteriile de acordare care urmează să fie adoptat vineri, 8 septembrie.

În ceea ce privește bursele de merit, criteriile ar urma să fie următoarele:

Capitolul III Acordarea burselor de merit

Art. 7 (1) Bursele de merit se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, după cum urmează:

a) 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, inclusiv elevii din clasa a IX-a și mai puțin clasa a V-a, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale; în situaţia în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinşi toți elevii cu medii generale anuale mai mari sau egale cu 9,50 atunci lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde şi pe aceştia;

b) 30% din elevii fiecărei clase a V-a dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, în ordinea descrescătoare a mediilor calculate, ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute de elevi pe parcursul primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs; în situaţia în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinşi toți elevii cu medii mai mari sau egale cu 9,50 atunci lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceştia;

c) elevilor care au obținut premiile I, II sau III la etapele judeţene ale olimpiadelor şcolare recunoscute de Ministerul Educaţiei, conform calendarelor competiționale aprobate prin ordin de ministru;

d) elevilor care au obținut premiul I la etapele naționale ale concursurilor şcolare și extrașcolare recunoscute și finanțate de Ministerul Educaţiei, conform calendarelor competiționale aprobate prin ordin de ministru;

e) elevilor care au obținut premiul I la etapele naționale ale concursurilor şcolare și extrașcolare recunoscute de Ministerul Educaţiei, fără finanțare, conform calendarelor competiționale aprobate prin ordin de ministru;

f) elevilor care au obținut medalii de aur la campionatele naţionale organizate de federaţiile sportive naţionale în sporturi olimpice.

(2) Listele cu elevii din clasa a V-a beneficiari ai bursei de merit se stabilesc în luna ianuarie a anului calendaristic următor anului în care se obțin rezultatele școlare menționate la alin. (1) lit. b) și se plătesc începând cu luna februarie, până la sfârșitul anului școlar.

(3) Bursele de merit obținute în baza prevederilor alin. (1) se acordă în perioada cursurilor școlare.

(4) În cazul în care în clasă există unul sau mai mulți elevi cu media generală anuală/media notelor egală cu a celui de pe ultima poziție din lista beneficiarilor de burse de merit obținute în baza prevederilor alin. (1) lit. a) și b), lista de beneficiari va fi extinsă pentru a-i cuprinde pe toți cei cu medii egale.

(5) Prin excepție de la prevederile alin. (2), bursele de merit acordate conform prevederilor alin. (1) literele c) – d), pentru elevii din clasele terminale ale învățământului liceal și profesional, se acordă începând cu luna următoare obținerii rezultatelor, până la finalul anului școlar, cu condiția ca elevul să nu beneficieze deja de bursă de merit/bursă de excelență olimpică.

(6) Lista campionatelor naţionale organizate de federaţiile sportive naţionale în sporturi olimpice prevăzute la alin. (1) lit. d) va fi aprobată prin Protocol între Ministerul Educației și Agenția Națională pentru Sport, în maximum 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei metodologii.

(7) Pot primi bursă de merit doar elevii promovați la toate disciplinele și care au obținut media 10 la purtare, la finalul cursurilor din anul școlar anterior, în condițiile Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023”.

Foto: © Traimak IvanDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Elevii care intră clasa a IX-a vor primi burse pe baza mediei generale din clasa a VIII-a, nu a mediei de admitere la liceu – surse
BREAKING Toți elevii de gimnaziu și liceu cu medii generale între 9,50 și 10 vor primi burse de merit – surse / Aceștia se adaugă primilor 30% elevi din fiecare clasă
În toate școlile va fi înființată o comisie de management al burselor pentru anul școlar 2023-2024 – surse. Noua comisie va fi formată din 3-7 profesori
BREAKING Elevii de clasa a V-a vor putea primi burse de merit, pe baza mediei aritmetice a notelor din primele două module. Primii bani se vor acorda după vacanța de Crăciun, retroactiv – surse
ULTIMA ORĂ Elevii orfani de un părinte sau ambii și cei din familii monoparentale vor primi bursa socială de 300 de lei fără condiționare de venit în anul școlar 2023-2024 – surse

25 comments
  1. un sportiv de performanta campion european și vicecampion mondial ,in sport neolimpic de ce nu primește bursa de excelență, medaliile lui nu sunt la fel de muncite ca a unuia din sport olimpic,nu e acelas loc (aur european și argint mondial)?

  2. Nu este corect!!! elevii din clasele primare ,care obțin locurile la competiții sportive de performanta,de ce nu i-au bursă? ei nu merita?Muncesc și nu au nici un drept,unde este corectitudinea?

  3. Copilul care castiga locul 1 la un concurs international finantat de MEN ce bursa ia? Eu nu am inteles. Bursele de merit se refera la concursurile nationale.

  4. Nu e corect pentru un copil care a obținut locul 1 la faza județeană la olimpiadă , plus numeroase concursuri avizate de M.E sa fie tratat la fel cu un un copil care a stat liniștit în bancă si ia oricum bursa de merit. Nu trebuia anulata bursa de performanță, mulți copii au lucrat din greu tot anul pentru aceasta.

  5. … si uneori olimpicii, in “viziunea” celor de la minister, nici “de merit” nu … merita, pt ca nu au media anuala peste 9,50; desi acesti copii (cu mentiuni sau medalii) sunt geniali la materia la care au obtinut rezultate excelente la olimpiadele international.
    Pentru ei trebuie sa existe bursele de excelenta.

  6. Trebuie inclusi si copiii care au obtinut rezultate la competitiile sportive in sporturi NEOLIMPICE, competitii nationale si internationale, care au fost organizate in afara cadrului Campionatelor sportive scolare. Acesti copii pe langa programul scolar mai au si pregatire sportiva de pana la 6 ore pe saptamana – nivel ridicat de efort fizic si concentrare, cantonamente, pregatire sportiva inclusiv pe perioada vacantelor scolare, stagii de pregatire, deplasare la campionate de multe ori pe cheltuiala familiilor.
    Un copil care practica un sport neolimpic nu este cu nimic mai prejos decat cel care practica un sport olimpic.

  7. Prin aceasta Lege si prin aceste criterii de acordare a burselor se face o mare DISCRIMINARE intre elevii care au participat la olimpiadele scolare si la concursurile şcolare recunoscute și finanțate de Ministerul Educaţiei.
    De ce un castigator al locului 1 la un concurs şcolar este mai prejos decat un castigator al locului 1, 2 sau 3 de la o olimpiada scolara? Nu au muncit la fel tot anul ?
    Copilul meu a luat Locul 1 la Concursul de Matematică Aplicată „Adolf Haimovici”, un concurs greu si pentru care a muncit tot anul.
    De ce el trebuia sa fie incadrat la burse de merit (oricum are media peste 9.50 si benefica de acesta bursa) si sa beneficieze de bursa doar pe perioada cursurilor anului scolar (se vor scade vacantele scolare) iar castigatorii locului 1, 2, si 3 de la olimpiadele scolare sa beneficieze de burse mult mai mari si pe toata perioada anului scolar (fara a se scade vacantele scolare).
    Si participantii la aceste concursuri şcolare recunoscute și finanțate de Ministerul Educaţiei muncesc pe perioada intregului an pentru a obtine performanta dar nu le sunt recunoscute meritele.
    Este o DISCRIMINARE intre copii chiar daca se considera ca o olimpiada de matematica este mai importanta decat un concurs de matematica cum este de exemplu ,, Concursul de Matematică Aplicată „Adolf Haimovici”,, !
    Anul trecut cand copilul meu a participat la acest concurs stia ca va primi o bursa de performanta (care era mai mare decat o bursa de merit).
    A muncit sa obtina locul 1 si acum acesta bursa s-a desfintat!
    S-a schimbat regula in timpul jocului!
    Consider ca si castigatorii concursurilor şcolare recunoscute si finantate sau nefinantate de Ministerul Educaţiei trebuie sa fie incadrati in Bursele de excelenta olimpica tip II.
    Cum motivam un copil sa participle la concurs ?
    Bursa de merit o ia oricum in baza mediei anuale!
    Chiar nimeni nu poate sustine si acesta performanta???
    PS: Prin aceasta ,,petitie,, nu am vrut sa jignesc pe nimeni si nu am vrut sa aduc atingere celor care se incadreaza pentru acordarea burselor de merit.

    Poate citeste cineva ce am scris si poate sustine pana pe data de 08 septembrie.
    Stie cineva cum putem trimite sugestii si propuneri de modificarea proiectului de acordare a burselor, pentru a fi prezentate Ministerului Educatiei ?

      1. Copilul care castiga locul 1 la un concurs international finantat de MEN ce bursa ia? Eu nu am inteles. Bursele de merit se refera la concursurile nationale.

    1. Bine pusa problema asta.Sunt copii care au peste 9,50 media și au luat locul 1 la mai multe concursuri la faza pe județ,mențiuni la faza natinala și nu primesc decât bursa de merit .Sunt convinsa ca nu merg numai pentru bani ,merg și pentru a-și testa cunoștințele și emoțiile.Poate primesc premii de la Consiliul Județean.

  8. Cei care au obtinut premii la olimpiade si au media peste 9.50 ar trebui sa primeasca bursa de merit mai mare. Indiferent care este olimpiada la care a obtinut premiu, copilul se pregateste intens, renunta la activitatile specifice varstei iar emotiile si stresul lasa urme. Macar asa sa simta ca munca le este apreciata. Prin rezultatele lor creste prestigiul scolii si al profesorilor care i-au indrumat.

    1. De ce nu primesc bursă de excelență și elevii din clasele primare? Sunt elevi din clasele primare care au participat la concursuri naționale și au luat diplome de excelență. Invatatorul îndrumător apare cu numele pe o diplomă muncită de un elev, iar acel elev nu va avea nicio motivare sa mai participe la o altă competiție. Nu este corect cum se procedează.

  9. Elevii care participă la campionatele europene și mondiale din sporturile neolimpice ,care obțin medalii ,de ce nu mai sunt băgați în seamă ptr bursele de excelență,steagul cui l-au purtat pe umeri intonând imnul?

  10. De ce nu intră premiul I la ETAPA NAȚIONALĂ a concursurilor finanțate de minister la bursa olimpică II?? Sunt puse la aceeași categorie ca olimpiada județeană. La concursurile județene nu se dă nimic din câte înțeleg.
    Acordarea bursei de merit la aceste concursuri și olimpiade este aproape INUTILĂ deoarece acești elevi au deja bursă de merit pentru că ori sunt primii 30% din clasă ori au media peste 9,50. De ce nu se poate lua bursa pentru ele separat?

    1. De ce elevii de la etapele județene ale concursurilor sa nu primeasca burse? Locul I, II sau III merită având în vedere ca au muncit exact ca pentru o olimpiada…singura diferență fiind numele de “concurs” si nu de “olimpiada”. Va rugam să țineți cont si de acei copii. Mulțumim!

      1. Conform proiectului, nu. În opinia MEC aceștia nu merita decât bursă de merit la fel ca o treime din numărul total de elevi din țară.

  11. In continuare “bursele de merit” se prevede aici a se acorda in mod aberant.

    Daca, de exemplu, ne gandim la o clasa unde cea mai mare medie este 6/7, vor ajunge intre cei 30% si copii cu media 5. Se stie ca mediile de 5 sunt de multe ori rezultatul rotunjirii de la 4,5.

    Nu se pot pune pe picior de egalitate mediile de 9,50-10 cu cele sub 8 si, cu atat mai putin cele de 5-6.
    Acest sistem, cu 30%, doar descurajeaza harnicia, meritul si performanta, in timp ce incurajeaza lenea.

    Existau bursele de studiu si sociale pt toti copiii sub media 9,5… Acelea nu trebuie desfiintate, ci acordate pe criterii care sa sprijine si copiii cu medii sub 9,5.
    Dar, din pacate, dupa cum arata lucrurile, se doreste numai economie la buget si descurajarea performantei.

  12. Luam doi elevi:
    Primul are media 9.55 și e în primi 30% din clasă. a participat la doua olimpiade, iar la una a luat premiul I la olimpiadă pe județ.
    Al doilea are media 7.30, fiind intr-o clasa cu rezultate modeste, dar e în primii 30% din clasa sa.
    Ambii vor primi bursă de merit. Atât a putut gândi MEC.

    1. Este o tampenie! Am copilul in aceeasi situatie. Are media 10, a luat locul 1 si 2 pe judet la 2 olimpiade si mențiune la faza pe tara. Oricum lua bursa de merit. Cum se poate departaja de colegii ei care, unii chiar cu media 7, iau aceeasi bursa? Chiar nu conteaza munca imensa in plus a acestor copii? Cum si de ce sa vrea sa mai participe si alta data?

    2. Corect: “atât a putut gândi MEC”. Începeți să vedeți de ce noi, profesorii, suntem revoltați și am făcut grevă? Așa “gândește” MEC în toate. Ați crezut că vrem doar bani. Nu este așa. Sunt atât de multe făcute strâmb, iar nouă ni se cer atâtea aberații, încât nici nu mai avem timp, energie să reacționăm și să facem față. Multe sunt cu susul în jos.
      Iar copiii care muncesc, cei care studiază… observă și-și formează păreri… despre cum sunt tratați, cum (nu) sunt respectați în țară. Chiar mai sperăm la specialiști, la medici buni, la economiști capabili, la polițiști cunoscători de legi – care să rămână aici?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

INTERVIU Iuliana Mănescu, profesoara care și-a convins elevii din rural să citească și să-și înscrie prezentările video după cărți la un festival național: Pentru ei a fost un efort supraomenesc să ducă o carte la bun sfârșit

Dacă vrei să faci ceva cu elevii, trebuie să vii tu ca profesor spre ei, să-i stimulezi, spune într-un interviu pentru Edupedu.ro Iuliana Mănescu, profesoară de Limba și literatura română…
Vezi articolul

Dezbatere online World Vision România - Edupedu.ro

Viitorul este al copiilor. Dar vocea lor contează în deciziile pentru viitor? Raluca Turcan, ministrul Muncii, europarlamentarii Dragoș Pîslaru și Victor Negrescu, alături de Consiliul Consultativ al Copiilor și Consiliul Elevilor discută online marți, 16 noiembrie, de la ora 10:00

Are nevoie școala românească să știe ce gândesc elevii? Ne trebuie vocile copiilor? Care sunt efectele, în societate, ale consultării elevilor și ale exersării abilității de a-și construi o opinie…
Vezi articolul