BREAKING Toți elevii de gimnaziu și liceu cu medii generale între 9,50 și 10 vor primi burse de merit – surse / Aceștia se adaugă primilor 30% elevi din fiecare clasă

28.297 de vizualizări
Foto: © Akarawut Lohacharoenvanich | Dreamstime.com
Toți elevii de gimnaziu și liceu cu medii generale între 9,50 și 10 în anul școlar trecut vor primi burse de merit, potrivit noii variante de proiect ordin de ministru cu regulile pentru burse în anul școlar 2023-2024, consultat de Edupedu.ro. Aceștia se adaugă primilor 30% de elevi din fiecare clasă ordonați după media generală anuală, indiferent care este aceasta.

Acest lucru înseamnă că procentul de 30 prevăzut în prima variantă a ordinului, dezbătut public și contestat de diferite organizații din educație, se păstrează, iar acestuia se adaugă și ceilalți elevi, în funcție de situația din fiecare clasă, care au avut media generală anuală în anul școlar 2022-2023 peste 9,50. Pragul de 9,50 a fost criteriu de acordare a burselor anul trecut și practic a fost reluat în ordin ca soluție a Ministerului Educației la criticile din spațiul public care găseau înlocuirea lui cu pragul de 30% o măsură echitabilă sau mai puțin echitabilă.

Iată ce prevede noul proiect de ordin obținut de Edupedu.ro:

(1) Bursele de merit se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, după cum urmează:

a) 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, inclusiv elevii din clasa a IX-a și mai puțin clasa a V-a, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale; în situaţia în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinşi toți elevii cu medii generale anuale mai mari sau egale cu 9,50 atunci lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde şi pe aceştia”.

Edupedu.ro a scris de astăzi, miercuri, 6 septembrie, despre faptul că Ministerul Educației ia in calcul să acorde burse de merit tuturor elevilor care au avut anul trecut media anuală peste 9,50 pe lângă cei 30% dintre elevii unei clase. Explicația a fost acordată de secretarul de stat Florian Lixandru care a declarat că “aplicând acest procent de 30% riscăm să nu acordăm burse acelor elevi care au o medie generală peste 9,50 și care anul școlar trecut s-au pregătit, știind că pragul de obținere a bursei de merit este 9,50. S-au pregătit să obțină o medie peste acest prag de 9,50 și nu este normal să schimbi regulile în timpul jocului”.

Amintim că deja de marți, 5 septembrie, se prevedea această modificare, după ce secretarul de stat a cerut școlilor din țară să transmită Ministerului Educației numărul de elevi cu media mai mare sau egală cu 9.50. Sunt 286.438 de elevi care au obținut anul trecut medii mai mari sau egale cu 9.50, conform centralizării Ministerului Educației, pe baza datelor de la inspectoratele școlare județene. Acest lucru înseamnă că în anul școlar 2023-2024, cel puțin acești 286.000 de elevi și circa 400.000 de elevi (30% din toți elevii de gimnaziu și liceu din România în care se pot regăsi sau nu elevii cu medii de 9.50 – 10) vor lua bursă de merit de câte 450 de lei pe lună.

Într-o analiză recentă a Edupedu.ro despre modul în care meritul se transformă în mită electorală dacă bursele se acordă după medii primilor 30% elevi din fiecare clasă, am arătat că bursele de merit de 450 de lei vor fi primite în acest an școlar și de primii opt elevi din cea mai bună clasă de a IX-a de la Colegiul Național „Sfântul Sava“, cu ultima medie 9,97, și de primii opt de la Liceul „Pallady“ din București, cu medii între 6,72 și 5,10. Analiza a fost citată de Avocatul Poporului care a cerut clarificări de la Ministerul Educației pe noul proiect de burse, argumentând că „noua reglementare nu va conduce, în opinia noastră, la diminuarea mediocrității prin educație și evaluare, dimpotrivă, va genera efecte inverse”.

Foto: © Akarawut Lohacharoenvanich | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
BREAKING Elevii de clasa a V-a vor putea primi burse de merit, pe baza mediei aritmetice a notelor din primele două module. Primii bani se vor acorda după vacanța de Crăciun, retroactiv – surse
ULTIMA ORĂ Elevii orfani de un părinte sau ambii și cei din familii monoparentale vor primi bursa socială de 300 de lei fără condiționare de venit în anul școlar 2023-2024 – surse
Prag de medie pentru bursele de merit? Peste 286 de mii de elevi au avut mediile generale între 9.50 și 10, în anul școlar anterior, conform datelor inspectoratelor școlare cerute de Ministerul Educației pentru „estimarea bugetului pentru plata burselor”
Neputința ministrei Educației, Ligia Deca, de a le acorda elevilor de clasa a V-a burse de merit, așa cum prevede legea Educației, care va intra în vigoare pe 3 septembrie / În urmă cu un an, ministra promitea: “O să mă uit pe partea de burse de merit pentru clasa a V-a”
Pragul de 30% dintre elevii unei clase pentru acordarea bursei de merit nu a fost ales pe baza unor studii, ci a tranșelor de medii din SIIIR, susține secretarul de stat Florian Lixandru
DEZBATERE Burse de merit pentru 30% dintre elevii unei clase indiferent de medie sau după un prag de medie, oricare ar fi acesta?

20 comments
  1. Am o nelamurire. fiul meu a terminat clasa a lx a cu media 9.20 (pe locul 4 din 30) . Am dat diferente si ne am transferat in clasa a IX a la un alt liceu . Mai poate beneficia de bursa? Cine ar trebui sa i dea, vechiul sau noul liceu?

      1. Multumesc. in vechiul liceu era pe locul 4 , se incadra in primii 30 %. Se va tine cond si in noul liceu? Este posibil sa fie mai multi cu medii mari. Exista riscul sa piarda bursa?

  2. O decizie corectă, să primească toți cei cu media 9,50-10,bursa de merit, nu au muncit degeaba un an întreg în timp ce alții dorm pe o ureche și acum așteaptă să ia bursa, nu ar fi corect pt ceilalți copiii care tot anul școlar au muncit pt acești bani. Fetița mea este în clasa a Vi-a și a terminat cu 10, au fost cinci copii în clasă cu 10 pe linie, au fost șase copii cu 9,80,apoi trei copii cu 9,60-9,70 și până la 21 de copii au luat mențiune toți cu media peste 9,50 deci acești copii chiar au învățat și merită din plin acești bani.

  3. Bursele de merit trebuie acordate numai elevilor care au medii intre 9.50 -10. De ce ? Pentru ca de aceea se numesc de merit. Ele nu sunt burse sociale. Eventual sa se lase mai jos plafonul intre 9 , 9 si ceva – 10. De asemenea, bursele de merit nu au legatura cu domiciliul elevului.

  4. Am doi copii unul în clasa a 6-a și unul în clasa a 8-a. Au terminat cu 9.87 și 10 anul școlar. NU vor beneficia de bursă de merit deoarece nu învață în localitatea de unde sunt. Aceasta este una din prevederile de anul acesta.

    1. Care este articolul care prevede acest lucru pentru bursa de merit?
      Nu beneficiază de bursa sociala, pentru că ar trebui sa fie gratuit transportul, dar bursa de merit nu are legătură cu domiciliul.

    2. Faza e ca nu mi se pare corect
      de la 9 50 pana la 10 poti sa iei bursa de studiul ok merge și asa dar pentru altri care au media
      6.50 7.50 8.50 măcar sa ia o anumita suma de bani pentru ca văzând ca se iau bani iei vor sa prindă mai multi deci vor ajunge de la 6 50 la 10 trebuie sa fie stimulați dar în România unica chestie e ca.va îmbătați și ca nu putem face nimic cu țara asta de rahat

  5. Da, va beneficia, dacă se încadrează în 30%… A mea de ex e al13-a din clasa ei de 30 de elevi cu 9.47 și 12 elevi au de la 9.50 în sus… Deci nu va beneficia de nicio bursa, sa înțeleg???

    1. Nu.Nu va beneficia. Depinde de cati au medii peste 9,50 . Daca au asa multi nu aveti cum sa va incadrati. Nu intra nici in procentul de 30% nici la cei peste 9,50.

  6. Da, asa e s-a facut dreptate pe de o parte, ca le da tuturor celor cu media peste 9.50 bursa…Dar pe de alta parte problema ramane…e corect ca un copil cu 9.49 sa nu ia nimic pentru ca 30% din clasa lui au peste 9.50, iar unul cu 6-7 sa ia doar pentru ca e la o scoala cu nivel scazut de pregatire??

    1. @Decenu, nu prea s-a facut dreptate. Daca vor neaparat sa acorde burse de “merit” si pentru primii 30% elevi dintr-o clasa, cei cu media sub 9,50 ar trebui sa primeasca mai putin. Se vede ca a inceput sezonul de pomeni electorale.

      1. Nu ,nu ar trebui sa primească mai putin,pentru ca nu întotdeauna notele reflecta nivelul cunoștințelor elevilor.Fiul meu are media 9,48 ,profil real.Limba romana și biologia i- au micșorat media .In schimb la chimie e olimpic,la mate și fizica a avut doar note de 10(și lucreaza la nivel de dificultate ridicat).Asa ca e prostie sa spunem ca unul cu 9,5 e mai bun decât altul sub aceasta medie.Si pana la urma, nu învață pentru bani ,cu toarte ca un mic ajutor financiar e binevenit,învață pentru viitorul lui.S- a creat o adevărată isterie cu ” vanatoarea” aceasta de note

        1. @Ana, nu invata pentru bani dar daca tot se dau burse, cum se va simti copilul meu si altii ca el, care in clasa a X-a s-a calificat la etapa nationala a olimpidei de matematica si are media 10, cand va constata ca dupa un an de munca intensa are aceeasi bursa ca un copil care nu s-a straduit prea mult?
          Daca fiul tau are premiu la faza judeteana a olimpiadei, atunci va primi bursa de merit chiar daca are media sub 9,50.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

O profesoară din Sighetu Marmaţiei a fost înregistrată de elevi adresând injurii ministrei Educației, Ligia Deca: “Avem un ministru al Educaţiei care în viaţa ei nu a predat o oră” / Mai multe plângeri au fost făcute la Inspectoratul școlar

O profesoară de la Colegiul Naţional Pedagogic “Regele Ferdinand” din Sighetu Marmaţiei a fost înregistrată în timp ce afirmă în faţa elevilor că Ligia Deca, ministrul Educaţiei, “nu a predat…
Vezi articolul

Transportul gratuit al elevilor, discutat la Guvern cu reprezentanții elevilor. Robert Avram, CNE: Premierul și-a asumat constituirea unui comitet interministerial coordonat de la nivelul cancelariei, cel mai probabil, dar cu implicarea dumnealui, în așa fel încât până la finalul anului calendaristic să avem deja o soluție pe termen lung, care va fi subvenția

„Pe termen scurt, se va merge pe acea ordonanță de urgență cu suma forfetară: 60 de lei pentru primii 3 km, 6 lei pentru următorii km, cu posibilitate de dublare”,…
Vezi articolul

Conferință susținută de profesorul Liviu Franga și moderată de Marius Andruh, astăzi de la ora 17:00 în Aula Academiei Române: Despre „Vasile Pârvan. Profilul unui savant scriitor“ / Intrarea este liberă

Profesor emerit al Universității din București și coordonatorul studiilor dedicate istoriei filologiei clasice românești și literaturii clasice, Liviu Franga va susține astăzi, 28 noiembrie 2023, în Aula Academiei Române, conferința…
Vezi articolul