Neputința ministrei Educației, Ligia Deca, de a le acorda elevilor de clasa a V-a burse de merit, așa cum prevede legea Educației, care va intra în vigoare pe 3 septembrie / În urmă cu un an, ministra promitea: “O să mă uit pe partea de burse de merit pentru clasa a V-a”

3.447 de vizualizări
Ligia Deca / Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
La aproape un an de când Ministerul Educației a fost amendat de CNCD pentru că elevii de clasa a V-a nu pot primi bursă de merit, deși legea prevede că au acest drept, ministrul Educației este incapabil să găsească o soluție pentru ca și acești elevi să poată primi bursă de merit. Anul trecut, la preluarea mandatului Educației, Ligia Deca promitea: „O să mă uit pe partea de burse de merit pentru clasa a V-a”. A trecut aproape un an, timp în care elevii de clasa a V-a nu au primit bursă de merit, fiind excluși tot din cauza criteriilor stabilite atunci de fostul ministru, Sorin Cîmpeanu. În acest timp, legea Educației a fost dezbătută în comisii de specialitate și tot nu s-a găsit nicio soluție pentru acești elevi. Dacă anul trecut nu au primit bursă de merit din cauza structurii anului școlar, stabilită de Minister, anul acesta elevii de clasa a V-a nu vor primi bursa de merit, din alte motive: pentru că tot Ministerul Educației a stabilit ca un criteriu de acordare a bursei de merit în care, din nou, elevii care intră în gimnaziu, nu se pot regăsi: media generală din anul anterior. În cazul lor, în clasa a IV-a nu au avut note, cu un an înainte, ci calificative. Legea Educației intră în vigoare pe 3 septembrie.

La 11 luni de la preluarea mandatului de ministru al Educației, Ligia Deca demonstrează incapacitatea de a le acorda burse de merit și elevilor de clasa a V-a, așa cum prevede noua lege a Educației ce va intra în vigoare pe 3 septembrie, lege elaborată în timpul mandatului său.

În urmă cu aproape un an, pe 13 octombrie 2022, în prima conferință de presă susținută în calitate de ministrul al Educației, Ligia Deca promitea: „O să mă uit pe partea de burse de merit pentru clasa a V-a”.  Dar nu a găsit vreo soluție, anunțată public, cel puțin.

Elevii de clasa a V-a se regăsesc din nou, pentru al doilea an consecutiv, în situația în care nu pot primi burse de merit, din alte motive: în proiectul de ordin de ministru, criteriul de acordare este media anuală generală din anul anterior.

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, a spus că “se caută soluții pentru a răspunde și acestei solicitări pentru elevii de clasa a V-a”, în cadrul dezbaterii online a Ministerului Educației privind ordinul de stabilire a criteriilor de acordare a burselor elevilor. Edupedu.ro l-a întrebat pe Florian Lixandru dacă elevii de clasa a-V-a primesc anul acesta bursă de merit.

Edupedu.ro: Bursele de merit pentru elevii de clasa a V-a se mai acordă anul acesta? Dacă nu, de ce, în condițiile care anul trecut Ministerul a fost amendat de CNCD pentru că nu a acordat burse de merit și elevilor de clasa a V-a și a remarcat: “pasivitatea unei instituții a statului român de a identifica un alt mod de evaluare a elevilor de clasa a V-a astfel încât să fie respectat principiul nediscriminării în cazul acordării burselor de merit”, și iată, acum din nou, elevii de clasa a V-a se regăsesc într-o nouă situație în care nu pot fi evaluați pentru a primi bursa de merit. 

“În metodologie este prevăzut că această bursă de merit se acordă pe baza rezultatelor din anul școlar anterior, deci practic în ordinea descrescătoare a mediilor generale. Câtă vreme elevii de clasa a IV-a nu au o medie generală care să permită ierarhizarea acestora în clasa a V-a, nu putem vorbi de acordarea bursei de merit în clasa a V-a, dar pot să vă spun că sunt discuții și încercăm să găsim soluții pentru a răspunde și acestei solicitări pentru elevii de clasa a V-a”, a spus secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru.

Foto: PSD

Această “solicitare pentru elevii de clasa a V-a” despre care vorbește secretarul de stat, reprezintă un drept stabilit prin legea Educației, drept la care ei nu au acces, deja pentru a doua generație de copii. Asta în condițiile în care anul acesta, în comisiile de specialitate din Parlament, a trecut noua lege a Educației și cu toate acestea nu s-a găsit o soluție pentru acești elevi.

Totuși, în noua lege a Educației, care intră în vigoare pe 3 septembrie 2023, este prevăzut dreptul tuturor elevilor la burse: “Elevii de la cursurile cu frecvență de zi din învățământul preuniversitar de stat obligatoriu beneficiază de burse“. 

Metodologia-cadru care conține criteriile de acordare a burselor este realizată tot de Ministerul Educației, pe baza legii. Atât în lege, cât și în proiectul de metodologie, aflat în dezbatere publică, este precizat și că la bursele de merit au dreptul 30% dintre elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu, făcându-se chiar notă distinctivă pentru elevii de clasa a IX-a. Nu se menționează vreo excepție pentru elevii din primul an de gimnaziu și nici vreo regulă de acordare a burselor pe baza calificativelor din clasa a IV-a.

Informații de context

Este al doilea an când elevii de clasa a V-a nu primesc burse de merit. Anul trecut, pe 7 septembrie 2022, Sorin Cîmpeanu a eliminat bursa de merit pentru elevii de clasa a V-a, prin ordin de ministru, pentru că Ministerul a modificat structura anului școlar, din semestre în module, iar anterior, bursele se acordau pe baza notelor din primul semestru. Existând doar module, elevii nu mai putea primi banii, conform acestui criteriu.

Din ordin erau excluși de la bursa de merit elevii de clasa a V-a: “bursa de merit se acordă elevilor din clasele a VI-a-a XII-a de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat, în funcție de rezultatele obținute la învățătură”, potrivit ordinului.

La scurt timp după demisia lui Sorin Cîmpeanu, Ligia Deca a preluat mandatul și a promis în prima conferință de presă, spunând: “O să mă uit pe partea de burse de merit pentru clasa a V-a”.

Două luni mai târziu, în decembrie 2022, Consiliul Național de Combatere a Discriminării a amendat Ministerul Educației cu 10.000 de lei pentru că elevii de la clasa a V-a nu au mai putut beneficia de burse de merit. Ministerul a atacat în instanță decizia CNCD, iar elevii de clasa a V-a nu au primit bursă de merit în anul școlar trecut 2022-2023.

Ministerul Educației susținea că decizia de eliminare a acestor burse nu este discriminatorie iar “în cele mai multe situaţii, noul ordin avantajează toţi elevii care îndeplinesc condiţiile de a beneficia de bursă, deoarece nu mai există rectificarea listei între semestre; mai mult decât atât, anul şcolar nu mai este împărţit pe semestre, deci acordarea bursei de merit la
clasa a V-a din semestrul II nu mai este posibilă.

Ministerul Educației sugera, în explicația primită de CNCD chiar faptul că dacă ar acorda burse elevilor de clasa a V-a pe baza calificativelor din clasa a IV-a, ar fi într-adevăr o măsură disciminatorie.

“În învăţământul primar evaluarea se face prin calificative şi nu prin note, iar cel mai înalt calificativ („foarte bine”) corespunde notelor 8 – 10, pe când bursa de merit se acordă pentru media generală anuală de peste 9.50; astfel, nu există medie generală anuală pe baza căreia elevii de clasa a V-a să beneficieze de burse de merit.

Ministerul susține că susține că, apelând la interpretarea reducerii prin absurd, ar însemna că elevii de clasa a V-a să beneficieze de burse de merit pe baza calificativelor obţinute în clasa a IV-a (noţiunea de medie generală pe module pentru clasa a IV-a nu există), ceea ce ar duce într-adevăr la o discriminare (nelegalitate)”, motiva Ministerul Educației.

CNCD a remarcat “pasivitatea unei instituții a statului român de a identifica un alt mod de evaluare a elevilor de clasa a V-a astfel încât să fie respectat principiul nediscriminării în cazul acordării burselor de merit”.

A trecut un an, au fost dezbateri pe o lege nouă a Educației care intră în vigoare pe 3 septembrie, iar Ministerul Educației, cel care stabilește criteriile de acordare a burselor, nu a găsit nicio soluție pentru a le da dreptul acestor elevi de clasa a V-a, la bursa de merit.

O generație de elevi de clasa a V-a nu a avut dreptul să ia bursă de merit pentru rezultate la învățătură, iar acum, o a doua generație care intră în gimnaziu nu va primi, din altă cauză, dar care poate fi reglementată de Ministrul Educației.

Citește și:
Elevii de clasa a V-a nu primesc burse de merit, spune secretarul de stat Florian Lixandru. Ei nu mai primesc nici bursă de studiu, potrivit legii Educației / Sintagma „formă de stimulare pentru rezultate foarte bune la învățătură” a fost înlocuită cu „performanța educațională”
BREAKING Bursele de merit vor fi acordate indiferent de medie, pentru primii 30% dintre elevii fiecărei clase – proiect. Singura condiție este nota de la purtare / Dispar 91 de mii de burse de studiu
Criteriile de acordare a burselor, în analiza Ligiei Deca: „O să mă uit pe partea de burse de merit pentru clasa a V-a”, unde niciun elev nu primește acest drept. Ministrul mai spune că nu a existat nicio “evaluare a nevoii reale” în cazul burselor rurale pentru liceenii care învață în altă localitate, eliminate de Cîmpeanu luna trecută
DOCUMENT Ministerul Educației atacă în instanță hotărârea prin care CNCD l-a acuzat de discriminare pentru că nu a acordat bursele de clasa a V-a și liceenilor din mediul rural / De un an, acești elevi încă nu au primit bursele 
BREAKING Ministerul Educației a fost sancționat cu 10.000 de lei de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării în privința ordinului ce elimină bursele rurale pentru liceeni și bursele de merit pentru elevii de clasa a V-a
Mai multe asociații de elevi, despre decizia CNCD de a amenda ministerul Educației pentru că a tăiat bursele rurale pentru liceeni și cele de merit pentru cei din clasa a V-a: “Salutăm decizia și solicităm ministrului să revoce ordinul și să dea înapoi bursele elevilor”
SURSE Ministerul Educației nu s-a prezentat la audierile de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării în privința ordinului ce elimină bursele rurale pentru liceeni și bursele de merit pentru elevii de clasa a V-a

4 comments
  1. Politicienii din acest minister cu capul plecat si fara o ora de predare la care sa se intoarca, se vor tine mereu cu fundul de scaun, altfel sunt muritori de foame fara postul la care au accedat prin pile si pe linie de partid si nu pe competente. Din pacate, mai toata conducerea tarii se incadreaza. Cum ii recunosti? Nu pleaca nici daca le rastoarna cetatenii in cap oala cu cawcat, nici daca-i scuipa-ntre ochi oamenii pe strada. Acestia sunt ghioceii, pt.care nu conteaza ca nimeni nu-i mai vrea, nu-i mai suporta, ghioceii de care cetatenilor le e scarba si totusi ei raman pe functie ca niste fungus pe gazda, capusand, parazitand..Doamna Deca, va place statutul de “tenie”? Va reamintesc ca de obicei acesti paraziti sunt lipsiti de sistem neurologic, deci si de gandire proprie. Cata lipsa de respect de sine sa ai sa vezi ca toata lumea te spurca si te uraste si tu sa te tii in continuare de scaun ca ultimul om? Unde este demnitatea, coloana vertebrala?

  2. >>ministra promitea: “O să mă uit pe partea de burse de merit pentru clasa a V-a”

    Păi și s-a uitat, a dat din cap, și apoi a trecut mai departe. Ce, a promis ceva? Nu. Deci?

    Politicienii n-au rușine, n-ai cui bate obrazul.

  3. s a uitat ea și s a tot uitat cum sa facă cu cei de clasa 5 a pentru bursa de merit și a avut o revelație.
    Nu o sa primească nici cei cu medii peste 9.50 și a rezolvat problema!
    dacă ar mai avea o umbra de bun simt și ar da demisia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Toderiuc, inspector general școlar adjunct ISMB: În București, toți elevii vor fi prezenți fizic la școală de pe 14 septembrie. Ce se întâmplă dacă apar focare de coronavirus în unitățile de învățământ

Toate școlile gimnaziale din București vor începe școala cu scenariul verde și toți elevii vor fi prezenți fizic la școală, cu măști puse la dispoziție de autorități și dezinfectant pe…
Vezi articolul

Ligia Deca, ministrul Educației: A fost adoptată declarația privind politica de salarizare a personalului din învățământ. Aceasta răspunde cerinței sindicatelor de a avea un act normativ publicat în Monitorul Oficial / Declarația adoptată de Guvern nu este act normativ

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat adoptarea unei declarații a Guvernului, care va fi publicată în Monitorul Oficial. Aceasta a spus că declarația respectivă răspunde cererii sindicatelor și angajaților aflați…
Vezi articolul

Inspectoratele școlare vor transmite Ministerului Educației, până pe 4 decembrie, numele școlilor cu elevi romi care necesită intervenția unui mediator școlar – document

Până pe 4 decembrie, inspectoratele școlare vor transmite Ministerului Educației, printre altele, numele școlilor cu elevi romi care necesită intervenția unui mediator școlar, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Solicitarea…
Vezi articolul