VIDEO Premierul Florin Cîțu: “România Educată” trebuie să fie lege. Domnule președinte, vă garantez că aveți în mine un partener în a transforma acest proiect în realitate

1.392 de vizualizări
Klaus Iohannis si Florin Citu / Foto: gov.ro
Klaus Iohannis și Florin Cîțu / Sursă foto: gov.ro
Proiectul România Educată “trebuie să fie adoptat cât mai rapid de Parlamentul României pentru că întreaga clasă politică, indiferent de partid, trebuie să conștientizeze că România educată trebuie să fie lege”, a anunțat premierul Florin Cîțu, în ședința de guvern pe care o conduce președintele Klaus Iohannis. În cadrul acestei ședințe, Executivul va aproba raportul România Educată prin memorandum.

“Domnule președinte, vă garantez că, așa cum suntem parteneri reformele pe care ni le-am asumat pentru statul român, aveți în mine un partener de încredere în a transforma acest proiect în realitate”, a continuat Florin Cîțu.

Premierul Florin Cîțu, cele mai importante declarații:

„Mă bucur că, în mandatul Guvernului pe care îl conduc, aprobăm acest memorandum pentru implementarea Proiectului amplu ”România Educată”, proiect inițiat de dumneavoastră, domnule președinte. Este nevoie de reformă, mai ales în educație, pentru că reformând și moderninzând învățământul românesc, investim în viitor!

Este un proiect de țară iar noi, cei care avem putere de decizie, avem datoria de a-l implementa! Datoria este a noastră, față de societate, față de elevi, față de studenți. Inclusiv față de angajatorii care au nevoie de oameni cu baze și cunoștințe solide. Iar pentru asta este nevoie de creșterea calității educației.

Trebuie să fim conștienți de faptul că este nevoie să aducem îmbunătățiri pentru fiecare elev, student sau profesor, indiferent de mediul din care provine, adaptat la cerințele fiecăruia. Trebuie să reducem abandonul școlar, să reducem inechitățile, să ne adaptăm inovării tehnologiei, să investim în învățământul dual. În acest sens, vreau să salut obiectivele și țintele asumate de acest proiect, și o să enumăr câteva dintre ele: scăderea ratei de părăsire timpurie a școlii, reducerea cu minimum 50% a prezentei ratei de analfabetism funcțional, astfel încât, la orizontul 2030, să ajungă la cel mult 20%. Totodată, ne propunem ca, până în 2030, toți profesorii și cel puțin 85% dintre elevi să aibă competențe digitale de bază. 

Așa cum știm, proiectul «România Educată este inclus și în PNRR, și beneficiază de o sumă importantă, în valoare de 3,6 miliarde de euro. Iar prin alte fonduri europene, vom finanța cu 400 de milioane de euro renovarea unităților de învățământ preuniversitar de stat. Vom construi școli și creșe noi. Avem nevoie de ele! 

Domnule președinte, vă garantez că, așa cum suntem parteneri în reformele pe care ni le-am asumat pentru statul român, aveți în mine un partener de încredere în a transforma acest proiect în realitate.

După aprobarea acestui memorandum, vom trece la următoarele etape, respectiv constituirea, până la 1 august 2021, a unui grup de lucru interministerial coordonat de premier, care va elabora rapoarte trimestriale de monitorizare a implementării proiectului „România Educată”; adoptarea, până la 10 septembrie 2021, a unei Hotărâri de Guvern privind aprobarea Planului de acțiune, cu termene și responsabilități, pentru implementare, elaborarea, până la 1 octombrie 2021, a Pachetului legislativ, care să asigure implementarea proiectului „România Educată”, precum și organizarea de consultări cu partenerii sociali, reprezentanți ai asociațiilor de părinți, ai mediului economic și ai organizațiilor neguvernamentale, pentru definitivarea Pachetului legislativ, cu termen de implementare octombrie – noiembrie 2021.

Ulterior, acest proiect trebuie să fie adoptat cât mai rapid de Parlamentul României, pentru că întreaga clasă politică, indiferent de partid, trebuie să conștientizeze că ”România Educată” trebuie să fie lege!

Avem nevoie de o Românie educată, avem nevoie de reforme pentru o Românie puternică și liberală!

Domnule președinte, vă mulțumim! Eu și întreg Guvernul vă suntem parteneri, astfel încât ”România Educată” să devină realitate”.

Sursă foto: gov.ro / Klaus Iohannis și Florin Cîțu

Citește și:
VIDEO Klaus Iohannis, la ședința de Guvern: Reforma sistemului de învățământ e obligatorie. Românii așteaptă un plan coerent de implementare. Vă rămân alături în faza de implementare a proiectului “România Educată” și vă doresc mult succes
BREAKING Raportul “România Educată” a fost publicat de Președinție. Dispar tezele unice și evaluările anuale din clasele pregătitoare – a IV-a


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cazul portretului Reginei, înlăturat de studenți dintr-o sală a unui colegiu din Oxford – discuții despre tradiție, schimbare și “cancel culture”. Președintele colegiului: “Uneori, studenția înseamnă provocarea generației mai în vârstă. Se pare că acest lucru nu e prea dificil în zilele noastre”

Decizia luată prin vot de o organizație studențească din Oxford, de a da jos portretul Reginei Elisabeta a II-a dintr-o încăpere, din cauza trecutului “colonial al acesteia”, a stârnit o…
Vezi articolul

Surse: Președintele Consiliului Național al Elevilor ar fi fost, de fapt, demis de către Adunarea generală după ce a fost acuzat că ar fi făcut un pact cu ministerul pe tema burselor școlare și că ar fi ascuns emailuri de restul conducerii executive a CNE. Silviu Morcan susține că s-a retras din toate structurile organizației și că „a fost o demisie din motive personale”

Fostul președinte al Consiliului Național al Elevilor (CNE), Silviu Morcan, ar fi fost demis de către Adunarea Generală a organizației pe care o conducea pentru că ar fi făcut „un…
Vezi articolul

Administrația Prezidențială: Reîntoarcerea în clase a tuturor elevilor cât mai curând posibil, obiectivul principal / Nicio restricție suplimentară în privința școlilor / Se pregătesc concursurile de directori

Reîntoarcerea în clase a tuturor elevilor cât mai curând posibil este obiectivul principal, anunță Administrația Prezidențială într-un comunicat, după o ședință a președintelui Iohannis cu ministrul Educației. Redăm comunicatul: „Președintele…
Vezi articolul