Ministerul Educației schimbă termenul de aprobare a ordinului privind noile criterii pentru bursele elevilor, în ziua în care acesta expira / Noul termen este 8 septembrie, cu 2 zile înainte să înceapă școala – proiect

21.873 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Ministerul Educației a prelungit până în data de 8 septembrie, termenul până la care poate aproba ordinul de ministru privind criteriile de acordare a burselor de merit, sociale, tehnologice și de excelență olimpică I și II, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Inițial, termenul limită era 31 august, adică astăzi, potrivit calendarului de intrare în vigoare pentru toate actele normative subsecvente legii educației. Ministerul Educației a pus în dezbatere un proiect de ordin de ministru privind criteriile de acordare a burselor, proiect ce a stârnit reacții din partea elevilor și părinților, în special pentru că bursele de merit s-ar acorda indiferent de medie, în limita a 30% dintre elevii fiecărei clase.
  • Amintim, astăzi, la ora 14, vor fi dezbătute online criteriile de acordare a burselor, într-o dezbatere inițiată de Ministerul Educației, după ce părinții și elevii au criticat proiectul de ordin.
  • Nota redacției: Documentul obținut de Edupedu.ro este un draft care poate suferi modificări până publicarea în Monitorul Oficial.

Noile criterii de acordare a burselor ar trebui aprobate până pe 8 septembrie, într-o zi de vineri, cu 2 zile înainte să înceapă școala, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Anul școlar 2023-2024 începe pe 11 septembrie.

Inițial, termenul propus era 31 august, adică astăzi, potrivit proiectului privind calendarul de intrare în vigoare pentru toate actele normative subsecvente legii educației.

O prelungire a aprobării ordinului prin care se acordă bursele ar putea duce la întârziere în acordarea burselor, având în vedere că anul școlar începe pe 11 septembrie, iar prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse, este transmisă de unitatea de învățământ la ISJ/ISMB până în data de 20 octombrie a anului școlar în curs, iar în final primele burse ar fi trebuit să se acorde pe 15 noiembrie, potrivit proiectului de ordin pus în dezbatere publică.

Cele două proiecte au stârnit reacția părinților și elevilor deopotrivă, plus a organizațiilor reprezentative ale acestora. Edupedu.ro a scris că bursele de merit vor fi acordate indiferent de medie, pentru primii 30% dintre elevii fiecărei clase, conform proiectului pus în dezbatere. Singura condiție este nota de la purtare. Prin modificările făcute de noua lege și de proiectul de HG, dispar 91 de mii de burse de studiu.

Imediat, Federația părinților a anunțat că nu susține acordarea burselor de merit fără prag de medie pentru 30% dintre elevii fiecărei clase, așa cum prevede proiectul cu regulile de acordare. Iulian Cristache, președintele FNP a declarat că „propunerea actuală nu ne aparține”.

Critici au venit și de la Consiliul Național al Elevilor. Organizația solicită plata integrală a cuantumului minim al burselor și acordarea acestora și pentru premianții la competițiile județene.

Mai multe asociații ale elevilor au criticat și ele proiectul de ordin de ministru privind modalitatea de acordare a burselor școlare și au solicitat schimbarea acestuia: „Asociațiile de elevi din țară au criticat noul sistem propus încă de la introducerea sa la nivelul Legii învățământului preuniversitar. Proiectul de metodologie publicat perpetuează haosul început de lege, ridicând mai multe semne de întrebare”, se arată în comunicat.

Într-o analiză pe mediile de la clasa a IX-a, Edupedu.ro a arătat cum bursele de merit de 450 de lei vor fi primite în acest an școlar și de primii opt elevi din cea mai bună clasă de a IX-a de la Colegiul „Sf Sava“, cu ultima medie 9,97, și de primii opt de la Liceul „Pallady“, cu medii între 6,72 și 5,10.

Edupedu.ro a mai arătat că, potrivit regulilor aflate în dezbatere acum, niciun elev nu va primi cuantumul minim al burselor, altele decât cele sociale, stabilit de noua lege a Educației, cel puțin în acest an școlar, pentru că în fiecare lună sunt zile de vacanță.

După toate aceste critici, astăzi, la ora 14, vor fi discutate online criteriile de acordare a burselor, într-o dezbatere inițiată de Ministerul Educației.

Citește și:
BREAKING Admiterea la liceu, schimbată de Ministerul Educației fără niciun anunț. Anul viitor, primul criteriu de departajare va fi media din gimnaziu, nu nota de la limba română, cum a fost anul acesta – proiect

18 comments
  1. O politică de medie minimă în contextul primirii burselor ar îmbrățișa paradigmul meritului absolut, care ar decupla performanța individuală de contextul competitiv al clasei. Aceasta ar denota o premisă filozofică a justiției, recunoscând că fiecare elev care obține o medie excepțională trebuie să fie recompensat, fără a ține cont de distribuția relativă a notelor în clasă. Acest lucru ar cataliza o etică a excelenței care stimulează efortul personal și auto-dezvoltarea.Adoptarea acestui principiu ar elimina riscul de ierarhizare excludentă și presiunea socială dăunătoare pentru performanță. Fără limita de 30%, elevii nu ar fi nevoiți să concureze unii cu alții pentru un număr limitat de burse. Această abordare ar contribui la un climat educațional mai armonios, unde colaborarea și sprijinul reciproc sunt încurajate.

  2. Nu este normal!! Nu suntem de acord!! Eu sunt elev și fac parte din consiliul școlar al liceului meu. Deși această lege este propusă de Consiliul Național al Elevilor, pe noi nu ne-a întrebat nimeni ce părere avem!

  3. Cum sa nu lași bursa socială?Cine a făcut că sa nu fie o lună întreagă de studiu nu ministerul?Cum tai bursa de studiu cei care au profil uman nu vor mai lua bagi bursa tehnologica pentru ce ?Cei de la uman își cumpără cărți de bursa acum cu ce???Jos doamna ministru vă bateți joc de elevi noștri viitorul tari.rusineeeeee

  4. Pe unii parinti ii afecteaza eliminarea burselor de orfani .De exemplu eu cresc copilu de la sapte ani singura ptr ca sotul meu a decedat Ptr ca el a decedat intr o tara straina nu am putut sa obtin decat certificatul de deces Ptr a obtine o pensie de urmas nu am reusit pt.ca mi a cerut un document de la spital cu cauza mortii Eu nu am posibilitatea sa merg in acea tara sa obtin acel document, asa ca nu are pensie de urmas, ma bucuram ca luam acea bursa de orfan.Acum eu depasesc putin acel prag de bursa sociala si numai ma incaderez nici la sociala nici la orfan S au gasit de unde sa taie de la copii orfani

  5. Nu sunt de acord cu noua lege. Vor fi foarte multi copii cu medii peste 9.50, care nu vor lua burse, in schimb vor lua alți elevi cu medii mici, care nu învață si nu isi dau silința sa fie cei mai buni. Păcat, nu știm sa ne apreciem valorile, de aceea cei mai buni dintre copiii noștri pleacă peste hotare.

  6. E bine gândit! Toți acei copii cu note mari sunt pregătiți în particular de părinți cu posibilități ,cu influenta ,ceilalți trebuie cumva ridicați,incurajati, motivați sa ia startul…

    1. Adica vreti sa spuneti ca acei copii sunt meditati la toate materiile astfel incat sa obtina peste 9,50??? NU! Pur si simplu acei copii INVATA!!! In loc sa -si piarda timpul in mod placut-cum fac cei care iau note mici-, ei muncesc. Si o fac in primul rand pt viitorul lor, nu pentru bursa. Dar si bursa de merit are rolul ei pt ca incurajeaza performanta.

    2. Cu siguranță sunt și copii care sunt sunt meditați, însă nu cred că un profesor poate in particular sa bage materia in capul copilului care visează la orice altceva numai la școală nu, astfel încât acesta să fie doar de 9 și 10. Problema este și la noi părinții, care compensam lipsa timpului petrecut cu tinerii noștrii, cu telefoane, bani și altele. O plimbare de o jumătate de oră, o discuție cu copiii …. face mai mult decât orice. Mai întâi noi îi îndrumăm, apoi școala. Din partea politicului nu cred că mai putem sa ne așteptăm la mare lucru. Bursele trebuie acordate pentru cei care sunt conștiincioși și perseverenți ( nu pentru tema copiata in pauza).

    3. bursa de merit nu e o incurajare,e o recompensa pentru cei care chiar învață. Pomenile sociale ar trebui încadrate în alta parte

  7. Daca tot sunt “burse de merit” cred ca trebuie sa ramana pentru copiii merituosi, adica pe de o parte cei cu medii/note mari (peste 9,50) – indiferent cati copii cu peste 9,50 sunt intr-o clasa, si, pe de alta parte, pt copiii cu rezultate deosebite la concursuri – medalii si mentiuni la olimpiade internationale. Acesti copii chiar merita rasplatiti pt efort sustinut si constinciozitate.

    Pt elevii cu rezultate modeste la invatatura exista alte burse (de studiu, sociala etc) menite sa-i sprijine pt a avea cele necesare si a fi incurajati sa invete.

    Insa vad ca in Romania tinde sa se rasplateaxca tot mai mult tupeul, lenea, obraznicia … in detrimentul seriozitatii, muncii cinstite si harniciei.

    1. Iar un elev cu media 9,48 nu merita sa fie răsplătit?Un elev inteligent,care chiar învață,cu medii de 10 la toate materiile de real(profil SN),la un Colegiu unde pentru note se muncește, din greu.Limita asta de 9,50 este relativa ,din punct de vedere al felului în care se acorda notele.Concret ,cunosc un caz de eleva, transferata de la o scoala (corigente,media anuala obținută, puțin peste 6),la o alta unitate de învățământ. Aici a terminat anul cu peste 9,5 și premiu! Cunosc copilul ,sub nici o forma nu e de nivelul acesta Deci?

  8. singurul lucru bun ar fi sa amâne orice reglementare pentru anul școlar 2024 -2025.Numai asa vor avea a tenta de normalitate orice schimbări care vor da posibilitatea elevilor sa se incadreze in noile norme

  9. Inadmisibil așa ceva. Nu exista un prag de acordare al burselor? când era pragul de la 8,50 nu le a convenit iar acum sa iei bursa și cu media 5, 6,7,8? de ce merita acel elev bursa de merit? iar acel copil care învață cu adevărat este batjocorit de cei ce nu au nici o treabă cu școala. NU SE POATE ASA CEVA! RUSINE ! VIN ALEGERILE? MIZERII!

  10. De ce nu se acorda burse copiilor din ciclul primar care au premii la concursurile CAEN finantate de MEC? Au fost evaluati de aceleasi comisii, dupa aceleasi criterii ca si participantii de varsta mai mare. Pentru premiantii de la gimnaziu si liceu e prevazuta bursa, iar cei mici nu primesc.

    1. Sunt de acord cu d-voastră. Nu se pot acorda pentru medii, dar s-ar putea acorda pentru rezultatele obținute la concursurile de nivel național (locurile 1, 2 și 3) organizate și finanțate de M.E. (cele din lista CAEN).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Scriitorul Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, este invitat pe 3 aprilie și 4 aprilie în cadrul programului cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” / Intrarea este liberă, înscrierile se fac printr-un formular

Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, este invitat în cadrul programului cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”. Vor fi două întâlniri culturale organizate de…
Vezi articolul

Demiteri în criza guvernamentală: premierul PNL Florin Cîțu i-a eliberat din funcție pe secretarul de stat Cristian Litan de la Ministerul Cercetării și subsecretarul de stat Tudor Oprea de la Ministerul Educației, propuși de USR-PLUS

Secretarul de stat Cristian Litan de la Ministerul Cercetării, Inovării și Diigtalizării (MCID) și subsecretarul de stat Tudor Oprea de la Ministerul Educației se numără printre oficialii din ministere propuși…
Vezi articolul