Student militar la Apărare Cibernetică, decorat pentru invențiile sale printre care se numără o celulă flexibilă de sortare a cartuşelor, o aplicaţie software pentru îmbunătăţirea dispozitivelor de tragere, o staţie meteo autonomă

12.930 de vizualizări
Sursa foto: ArmyAcademy.ro
Tudor-Cătălin Codreanu, student al Academiei Forţelor Terestre (AFT) „Nicolae Bălcescu“ din Sibiu, a fost decorat cu Emblema de Onoare pentru mai multe invenţii ale sale, printre care şi un sistem de tip ţintă mobilă pentru simularea reală a şedinţelor de tragere, o casă inteligentă, în miniatură, controlată prin wi-fi cu o aplicaţie software, o celula flexibilă pentru sortarea cartuşelor, anunță Academia, citată de Agerpres.

Tânărul student Tudor-Cătălin Codreanu a declarat: „îmi doresc să îi încurajez pe toţi cei care se află în căutarea unei pasiuni să îşi urmărească visele şi să nu renunţe niciodată. Fiecare obstacol întâlnit pe drum poate fi depăşit cu determinare şi perseverenţă, iar fiecare succes şi, de ce nu, eşec obţinut să fie o treaptă în plus către împlinirea personală şi profesională. Cu recunoştinţă faţă de cei care m-au susţinut pe parcursul acestei călătorii extraordinare, privesc acum spre viitor, pregătit să înfrunt noi provocări şi să trăiesc noi aventuri în lumea fascinantă a tehnologiei şi inovaţiei“.

Student în anul trei, Arma Comunicaţii, Tehnologia informaţiei şi Apărare Cibernetică la AFT Sibiu, el este fascinat de robotică, fiind câştigător a numeroase premii la diverse competiţii, printre care şi cel de excelenţă la cea de-a treia ediţie a concursului naţional „Student Design&Manufacturing Competition“, cu lucrarea „Celula flexibilă de sortare a cartuşelor utilizând robotul paralel BULLETSORT“, se arată în comunicatul Academiei.

Sursa foto: www.armyacademy.ro

„A explorat domenii variate şi a căutat mereu să îşi lărgească orizonturile în universul tehnologiei, al inovaţiei şi cercetării, dezvoltând proiecte precum: dozator automat de cocktail-uri, sistem de tip ţintă mobilă pentru simularea reală a şedinţelor de tragere, o casă inteligentă, în miniatură, controlată prin wi-fi cu o aplicaţie software, prin care se pot monitoriza şi modifica diferiţi parametri ai acesteia, celula flexibilă pentru sortarea cartuşelor, staţia meteo autonomă, un proiect pentru îmbunătăţirea dispozitivelor de tragere prin adăugarea controlului din aplicaţie software şi transmiterea datelor prin radio“, se arată în comunicatul AFT Sibiu.

Casa inteligentă controlată prin aplicaţie gândită de acest student militar „este o casă în miniatură, controlată prin wi-fi cu o aplicaţie software, prin care se pot monitoriza şi modifica diferiţi parametri ai locuinţei sau să funcţioneze în mod autonom. Monitorizezi: temperatura, calitatea aerului, umiditatea şi poţi să aprinzi, stingi, schimbi culoarea şi intensitatea becurilor, tragerea draperiilor, deschiderea uşilor, pornirea ventilatorului, iar modul autonom, să se pornească ventilatorul când se ajunge la o temperatură prestabilită, să se tragă draperiile dacă soarele este puternic şi altele)“, a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al AFT Sibiu, Alexandra Trefaş.

O altă invenţie a studentului de la AFT Sibiu este o „staţie meteo autonomă, care funcţionează cu un panou solar pentru autonomie crescută, iar aceasta poate monitoriza 12 parametri meteorologici (umiditatea, temperatura, altitudinea, presiunea, calitatea aerului, umiditatea solului, densitatea ploii, viteza şi direcţia vântului) şi afişează pe o platformă cloud toate aceste date pentru a putea să fie urmărite de oricine“, a precizat Alexandra Trefaş, pentru agenția de presă citată.

Şeful Statului Major al Forţelor Terestre, gl.lt. Ciprian Marin, a acordat în acest an Emblema de Onoare pentru doi studenţi militari de la Sibiu, cel de-al doilea fiind sd.plt.maj. Radu Ionuţ Andrei Marin. Acesta este pasionat de securitate cibernetică şi a participat la numeroase competiţii naţionale, unde s-a clasat, de cele mai multe ori, cel puţin în primii 10% dintre participanţi. A reprezentat cu succes Ministerul Apărării Naţionale şi Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu“ din Sibiu în exerciţii naţionale de cyber security, precum CyberMAN şi CyDex, dar şi internaţionale, de nivel NATO, precum Locked Shields, organizat de Comandamentul Apărării Cibernetice, notează Agerpres.

Ciprian Marin a organizat, în ultimii doi ani, două concursuri de securitate cibernetică, unul la nivel local, între academie şi şcolile militare de maiştri militari şi subofiţeri, şi unul naţional, competiţii la care s-au înscris peste 360 de elevi de liceu şi studenţi din ciclurile de studii universitare de licenţă şi masterat, din mediul militar şi civil, dar şi pasionaţi sau curioşi de acest domeniu.

„Ambiţios şi competitiv din fire, sd.plt.maj. Radu Ionuţ Andrei Marin este şi un împătimit al sportului. De-a lungul timpului a participat la numeroase competiţii locale, naţionale, europene şi mondiale de karate, reuşind să obţină locul I la Campionatul Mondial de Karate Tradiţional Fudokan Shotokan din Serbia, în anul 2011, fiind totodată şi deţinătorul Centurii Negre (1DAN)“, se mai arată în comunicatul AFT Sibiu, precizează agenția de presă.


6 comments
  1. nu vad unde e noutatea in inventiile acestui tanar. aplicatia pt “smart home” e destul de veche. dispozitiv pt sortarea cartuselor e si el invechit. o statie meteo conf descrierii am de vreo cativa ani. Nimic nou, probabil cei care l-au premiat pt asta sunt niste “dinozauri” care se mira inca ca exista telefoane mobile.

  2. Recitind mai cu atentie articolul imi dau seama ca realizarile acestora sunt la nivelul unui cerc scolar de cartier…..

  3. Nu este normala deconspirarea identitatilor studentilor pe zona de cercetare militara.
    Oare nu exista regulamente in acest sens ?

  4. Nu mă pricep la ținte mobile și sortarea cartușelor, dar …
    – am o stație meteo independentă care în afară de cele menționate mai măsoară și intensitatea luminii ; nu am inventat-o eu, era deja inventată și o găsești de cumpărat pe Amazon …
    – iar casa inteligentă e inventată și ea de mult, iar aplicații gen Tuya / Smart Life / Home Assistant … fac mult mai mult decât se menționează …

    Nu vreau sub nicio formă să minimalizez calitatea inventatorului, dar ce juriu l-a premiat?! Diploma e și ea bătută la mașina de scris 😉

    1. E probabil un utilizator avansat al sistemelor Arduino.

      Din nefericire școala românească nu excelează pe inovare in hardware dar are multi tineri capabili să integreze tehnologia existenta cu programe software proprii.

      N.B.
      Ideea nu este să cumpere echipamentele civile ci sa creeze programe proprii specifice ulterior domeniului (apărării in acest caz.)

      P S
      Inovare nu înseamnă neapărat ceva unic, neexistent anterior, ci capacitatea de a folosi descoperirea in moduri neașteptate (care probabil nu au fost detaliate pt public din motive evidente)

      PPS
      Desigur că este si o formă de PR a MAPN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ipoteze privind declinul Imperiului Roman, contestate de câteva dovezi arheologice dintr-un oraș italian care ar fi început să regreseze cu 300 de ani mai târziu decât s-a crezut inițial – studiu al Universității Cambridge

Arheologii au dezgropat rămăşiţele unui teatru acoperit, ale unei pieţe şi ale unui port fluvial în situl unui oraş roman situat în centrul Italiei, descoperiri care contestă ipotezele privind declinul…
Vezi articolul