Romanul „Night Watch” al scriitoarei Jayne Anne Phillips, despre povestea de supraviețuire a unei mame și a fiicei sale după Războiul Civil American – câștigătorul premiului Pulitzer 2024 pentru ficțiune

187 de vizualizări
Foto: colaj Edupedu.ro/ Facebook.com – Jayne Anne Phillips
Romanul „Night Watch” al scriitoarei Jayne Anne Phillips din Statele Unite, despre întâmplările unei mame cu fiica sa în perioada imediat de după Războiul Civil American, este câștigătorul premiului Pulitzer 2024 pentru ficțiune, după cum transmite Agerpres, care citează Agence France Presse (AFP).

Cel de-al șaselea roman al autoarei continuă să reflecte interesul ei pentru modul în care războiul îi marchează atât pe civili, cât și pe combatanți, după cum notează jurnalista Sophia Nguyen pentru The Washington Post.

Acțiunea are loc în statul natal al autoarei, statul american Virginia de Vest, unde ConaLee, în vârstă de 12 ani, și mama ei, Eliza, se luptă să supraviețuiască după Războiul Civil, conform sursei citate. Prezentarea cărții se regăsește și pe site-ul premiilor Pulitzer.

Vestea că a câștigat premiul Pulitzer pentru ficțiune, parte din seria de premii acordate de Universitatea Columbia din SUA, a fost de necrezut pentru autoarea Jayne Anne Phillips, după cum mai scrie The Washington Post. Phillips a lucrat 8 ani la carte.

Premiul pentru cea mai bună carte de nonficţiune i-a revenit lui Nathan Thrall pentru “A Day in the Life of Abed Salama: Anatomy of a Jerusalem Tragedy”. 

Războiul din Gaza s-a aflat în centrul premiilor Pulitzer 2024 anunţate luni, distincţiile anuale americane pentru presă şi literatură acordând o menţiune specială jurnaliştilor care acoperă conflictul dintre Israel şi Hamas, transmite AFP, conform Agerpres.

The New York Times a câştigat un premiu Pulitzer la categoria jurnalism internaţional “pentru acoperirea amplă şi revelatoare a atacului mortal al Hamas în sudul Israelului din 7 octombrie”, precum şi pentru acoperirea “răspunsului masiv şi mortal al forţelor armate israeliene”.

Agenţia de ştiri Reuters a fost premiată la categoria fotografie breaking news pentru acoperirea sa “brută şi imediată” a atacului din 7 octombrie şi a represaliilor Israelului.

  • Iar “jurnaliştii şi personalul media care acoperă războiul din Gaza” au fost recompensaţi cu o menţiune specială.

“Acest conflict a costat, de asemenea, vieţile poeţilor şi scriitorilor”, a explicat comitetul Pulitzer, o ramură a Universităţii Columbia.

Prestigioasa universitate newyorkeză, care a devenit epicentrul manifestaţiilor pro-palestiniene din campusurile americane, se află în plină controversă.

Administraţia universităţii a apelat la poliţie, la sfârşitul lunii aprilie, pentru a îndepărta studenţii care îşi instalaseră o tabără şi, câteva zile mai târziu, pentru a îndepărta manifestanţii care se baricadaseră într-o clădire.

Poliţia a restricţionat drastic accesul presei la aceste operaţiuni şi a ameninţat cu arestarea studenţilor jurnalişti care doreau să relateze despre aceste evenimente.

Într-un articol publicat în weekend, doi reprezentanţi ai ziarului studenţesc al Universităţii Columbia au acuzat administraţia instituţiei că “reprimă” activitatea jurnalistică a studenţilor, în special prin faptul că le-a cerut acestora să predea anumite înregistrări video şi fotografii realizate în timpul evenimentelor.

Premiile Pulitzer din acest an l-au onorat, de asemenea, pe opozantul rus încarcerat Vladimir Kara-Mourza, recompensat “pentru articolele sale pasionale scrise cu riscul de a-şi pierde viaţa din celula sa de închisoare”, ceea ce subliniază pericolele pe care şi le asumă “disidenţa în Rusia lui Vladimir Putin” şi “pledând pentru un viitor democratic în ţara sa”.

Colaborator al The Washington Post, Vladimir Kara-Mourza ispăşeşte o pedeapsă de 25 de ani de închisoare, la care a fost condamnat în aprilie 2023, cu precădere pentru “trădare” şi răspândire de “informaţii false”, în plină represiune a vocilor critice la adresa Kremlinului.

Ediţia din 2024 a premiilor Pulitzer a recompensat, de asemenea, jurnalişti americani care au investigat drama copiilor migranţi forţaţi să muncească, disparităţile rasiale din sistemul judiciar american şi violenţa armată.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Suntem în mare cacao cu educația românească. Avem grădinițe în care se pun semințele învinovățirii copiilor pe viață, gimnazii unde cresc ca brazii complexele de inferioritate, agresivitatea și bullying-ul între copii, profesori și părinți

Ca să te vindeci sau să ieși din propriul rahat – toate formele de terapie spun – trebuie mai întâi să îl vezi foarte bine, scrie Oana Moraru într-o postare…
Vezi articolul

Consultările publice pe tema calendarului școlar 2023-2024 au fost „de formă”, semnalează Federația Părinților și Aparținătorilor Legali din România (FePAL): Ministerul Educației nu a acceptat niciunul dintre amendamentele importante

Federația Părinților și Aparținătorilor Legali din România (FePAL) atrage atenția că „Ministerul Educației nu a acceptat niciunul dintre amendamentele importante și care vizau interesul suprem al elevului” și consultările publice…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Toate școlile din județul Iași vor fi închise marți, 9 ianuarie, a decis Comitetul Județean pentru Situații de Urgență la propunerea Inspectoratului școlar / Luciana Antoci: Fiecare consiliu de administrație va decide un program de recuperare a cursurilor

Toate școlile din județul Iași vor fi închise marți, 9 ianuarie, potrivit hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, de luni seara. Inspectoratul Școlar al Județului (ISJ) Iași a propus…
Vezi articolul