Inspectorul șef al ISJ Brăila, candidat și el în alegeri, despre clipurile electorale filmate în școli de șeful său de partid, președintele PNL Brăila Alexandru Popa: Vom demara o discuție mâine-poimâine la ISJ, o să vizionăm filmulețele și după aceea o să citim articolul din legea Educației ca să vedem dacă este o încălcare a legii

695 de vizualizări
Cătălin Canciu, șeful Inspectoratului școlar Brăila, care candidează și el din partea PNL, la primăria orașului, pe aceeași listă cu șeful său pe linie de partid, Alexandru Popa, spune că “va fi o discuție mâine-poimâine la ISJ”, pe marginea clipurilor electorale ale deputatului Alexandru Popa, candidat la președinția Consiliului Județean. Acesta a filmat în două unități de învățământ din comuna Cireșu. “O să vizionăm filmulețele și după aceea o să citim articolul din legea Educație ca să vedem dacă este o încălcare a legii”, a spus șeful ISJ Brăila, întrebat de Edupedu.ro, dacă va deschide o anchetă în acest caz în care este implicat, șeful său direct pe linie de partid, Alexandru Popa.

Cătălin Canciu, inspector general adjunct al ISJ Brăila a spus că “va fi o discuție mâine-poimâine în Consiliul de administrație” privind înregistrările făcute de șeful său de partid, Alexandru Popa, candidat la Consiliul Județean. Întrebat de Edupedu.ro dacă va fi o anchetă în acest caz, Canciu a spus: “O să vizionăm filmulețele și după aceea o să citim articolul din legea Educație ca să vedem dacă este o încălcare a legii”.

Cătălin Canciu candidează și el în alegerile locale, dar pentru funcția de primar al orașului, tot pe listele PNL alături de Alexandru Popa.

Amintim, Alexandru Popa, candidatul PNL la Consiliul Județean Brăila și șef pe linie de partid al lui Cătălin Canciu, a filmat două clipuri electorale în grădinița și școala unde a învățat, în comuna Cireșu, unde tatăl său este primar de mai multe mandate, scrie publicația Debrăila.ro. În clipul electoral apare și fosta învățătoare din clasa a IV-a a deputatului și elevi fără să le fie protejată identitatea.

Șeful ISJ Brăila spune că nu a știut despre aceste clipuri filmate în interiorul unei grădinițe și a unei școli și că a aflat despre ele azi dimineață (n. red miercuri, 8 mai), când prefectura i-a cerut să verifice informațiile. De precizat, prefectul Brăilei este din partea PSD.

Despre acordul privind filmările, Canciu a spus că “directorul școlii dă acordul, nu Inspectoratul. Nu am întrebat acest lucru, dar o să cer o notă de relație”, a spus șeful ISJ Brăila.

Ministerul Educației avertiza recent că „activitățile politice sunt interzise de lege în școli”.

Redăm interviul integral cu șeful ISJ Brăila:

Șeful ISJ Brăila, Cătălin Canciu: Am luat act de filmulețe în momentul în care am văzut în spațiul public.. E vorba de școala natală din din satul în care s-a născut și trăiește domnul deputat. De asemenea, firmele domnului deputat participă ca partener la ceea ce noi numim noi învățământ dual. Deci cu alte cuvinte are un parteneriat cu școala. Din ce am discutat eu cu doamna directoare în dimineața asta, nu s-a pus problema. Deci pur și simplu am urmărit și eu filmulețe. E o prezentare biografică a deputatului nu promite nimic. 

Edupedu.ro: Dar apar elevi minori, cu fețele, fără să le fie protejată identitatea și un cadru didactic.. 

Șeful ISJ Brăila, Cătălin Canciu: Un cadru didactic care și-a asumat. Înțeleg că a fost și cadrul didactic al domnului deputat. 

Edupedu.ro: Și elevii minori. 

Șeful ISJ Brăila, Cătălin Canciu: Elevii minori am văzut și eu, dar sunt la distanță, nu știu dacă se pot distinge. 

Edupedu.ro: Nu sunt la distanță. Este un videoclip al domnului Alexandru Popa pe facebook-ul său în care este în prim plan o fetiță de grădiniță, cred.

Șeful ISJ Brăila, Cătălin Canciu: Într-unul este fata lui. 

Edupedu.ro: Considerați că nu încalcă în niciun fel nota de la Ministerul Educației și nota pe care dumneavoastră ați semnat-o în urmă cu o lună privind propaganda scoli? 

Șeful ISJ Brăila, Cătălin Canciu: Eu vreau să analizez cu seriozitate și nu aș vrea să mă antepronunț: a greșit sau n-a greșit, pentru că nu-i corect din punct de vedere profesional. 

Edupedu.ro: Eu vă întreb pe dumneavoastră, în calitate de șef al ISJ: încalcă în vreun fel manifestarea convingerilor politice prin afișarea unui slogan electoral și a unei sigle de partid un clip filmat într-o școală? Se încadrează în acea notă pe care și dumneavoastră ați semnat-o și cea trimisă de Ministerul Educației?

Șeful ISJ Brăila, Cătălin Canciu: Noi vom discuta în consiliul de administrație și acolo vom lua o hotărâre și pașii care vor urma. Prin urmare, nu e corect și vă spun dumneavoastră acum care este poziția mea. 

Edupedu.ro: O poziție oficială a inspectoratului. Veți face o anchetă? 

Șeful ISJ Brăila, Cătălin Canciu: O poziție a inspectoratului.. vom demara o discuție și în urma discuției vom hotărî ce vom face mai departe, dacă este cazul. 

Edupedu.ro: O discuție, deci nu o anchetă, doar o discuție. 

Șeful ISJ Brăila, Cătălin Canciu: Da. Cu membrii Consiliului de Administrație

Edupedu.ro: Când va avea loc? 

Șeful ISJ Brăila, Cătălin Canciu: Azi prima zi după minivacanță. Dacă nu mâine, poimâine, cu siguranță. 

Edupedu.ro: Și care sunt principalele puncte pe care le veți discuta? A fost cerut acordul inspectoratului pentru a se filma într-o unitate de învățământ?

Șeful ISJ Brăila, Cătălin Canciu: Nu scrie nicăieri că inspectoratul este cel care dă acordul. Directorul școlii este cel care dă sau nu acordul unei persoane, unei entități, pentru filmare. 

Edupedu.ro: Ați întrebat dacă a fost dat acordul de către școală? Ați spus că ați vorbit cu doamna directoare azi. 

Șeful ISJ Brăila, Cătălin Canciu: Am vorbit, dar nu am întrebat acest lucru, dar o să cer o notă de relație. Asta e clar. În baza unor unor documente și a unor relatări, fie și în scris, vom analiza, vom discuta. O să vizionăm filmulețele și după aceea o să citim articolul 11 din legea Educației, o să citim nota ministerului și o să vedem dacă se încadrează, dacă nu se încadrează respectivele întâmplări la la încălcarea respectivelor.  

Edupedu.ro: Și dacă nu se încadrează, cine este responsabil în privința acestei situații?

Șeful ISJ Brăila, Cătălin Canciu: Nu pot să dau un verdict.

Edupedu.ro: Nu vă cer un verdict. Vă întreb, în aceste circumstanțe, având în vedere că s-au făcut filmări în unități de învățământ, în condițiile în care Ministerul Educației a transmis clar, potrivit legii și articolului 11, că este interzisă orice fel de manifestare politică… școala sau inspectoratul răspunde? 

Șeful ISJ Brăila, Cătălin Canciu: Școala în care s-a filmat este la vreo 80 km de Brăila. Inspectoratul coordonează din punct de vedere metodologic 100 de școli cu personalitate juridică. Sunt aproape 250 și eu n-am cum să știu despre fiecare și la fiecare.. e o utopie să crezi lucrul acesta.


Edupedu.ro: Deci spuneți că școala este prea departe și nu aveți cum să știți..

Șeful ISJ Brăila, Cătălin Canciu: Nu, în spiritul a ceea ce am spus eu, nu neapărat aceste cuvinte, școli sunt distribuite pe o arie geografică care ajung la poate și la 70-80km, n-am de unde să știu acum în momentul ăsta poate într-o școală să filmează un alt filmuleț.

Edupedu.ro: Dar după ce se întâmplă ceva, se fac aceste filmulețe de exemplu, ISJ poate face o anchetă să verifice situația..

Șeful ISJ Brăila, Cătălin Canciu: A fost vacanță până în dimineața pe la ora 8:00. Am primit documentul instituției prefectului ne cere cu celeritate să luăm niște să să dăm un răspuns. Vom face. Mi s-au dat link-urile. Eu, de exemplu, n-am văzut cele două filmulețe. Am văzut o parte dintr-un filmuleț, dacă vreți să mă credeți. 

Edupedu.ro: Dar sunt ale colegului dumneavoastră de partid cu care candidați totuși în tandem la alegeri. Nu v-a spus despre aceste clipuri pe care urma să le facă? 

Șeful ISJ Brăila, Cătălin Canciu: Suntem o echipă dar nu am văzut filmulețele.. doar unul din cele două. Eu unul m-aș fi gândit de mai multe ori, dacă aș fi fost să filmez în școală sau nu. 

Informații de context

Două clipuri electorale ale deputatului Alexandru Popa, șeful PNL și candidat la președinția Consiliului Județean, au fost filmate în unități de învățământ din comuna Cireșu. Acestea sunt postate pe pagina de Facebook ale candidatului PNL.

În filmulețele cu sigla PNL și sloganul de campanie al candidatului la CJ, apar și elevi fără să le fie protejată identitatea dar și un cadru didactic. Mai exact, fosta învățătoare din clasa a IV-a a lui Alexandru Popa, care acum predă la grădinița unde a fost filmat clipul electoral.

Al doilea videoclip este în școala cu clasele I-VIII din comuna Cireșu, unde a învățat Alexandru Popa. Vezi aici videoclipurile.

Șeful ISJ Brăila, Canciu Cătălin, și el membru PNL și candidat în tandem cu Alexandru Popa pe lista partidului, pentru funcția de primar al orașului Brăila, a semnat în urmă cu o lună, o notă prin care amintea sancțiunile în cazul celor care fac propagandă politică în școli.

“În toate unitățile de învăţământ preuniversitar şi în toate spațiile destinate educaţiei şi formării profesionale, precum şi în cadrul activităţilor desfăşurate în mediul online de unităţile de învăţământ preuniversitar sunt interzise orice activități cu caracter politic. (…) Nerespectarea acestor prevederi constituie abatere disciplinară și se sancționează conform legii”, se menționează în nota semnată de șeful ISJ Brăila.

Amintim, în an electoral ministrul Educației a avertizat pe 29 martie într-o notă că: „Activitățile politice sunt interzise de lege în școli”. Același Minister menține politizarea inspectoratelor, unde toate funcțiile de conducere sunt ocupate politic: Peste 1.700 de directori de școli sunt numiți tot politic.

Ce spune legea Educației

Legea Educației 198/2023, art. 11 (1), prevede: „În unitățile de învățământ preuniversitar și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, precum și în cadrul activităților desfășurate în mediul online de unitățile de învățământ preuniversitar sunt interzise discriminările pe criteriile menționate în Ordonanța Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția măsurilor afirmative dispuse de lege. Sunt interzise manifestările și propaganda de natură politică și prozelitismul religios”.

(1) Sancțiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic de predare, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt:

a) avertisment scris;

b) reducerea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, de îndrumare și control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni;

c) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru obținerea gradației de merit, pentru ocuparea unei funcții de conducere, de îndrumare și de control ori a unei funcții didactice superioare;

d) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de a face parte din comisiile de organizare și desfășurare a examenelor naționale;

e) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.(2) Pentru abaterile disciplinare prevăzute la art. 209 alin. (2) lit. a) și b) se pot aplica cumulat sancțiunile disciplinare prevăzute la alin. (1) lit. b)-d) sau cea prevăzută la alin. (1) lit. e). Pentru celelalte abateri se poate aplica sancțiunea prevăzută la alin. (1) lit. e) ori una sau mai multe cumulate dintre sancțiunile prevăzute la alin. (1).(3) În funcție de gravitatea abaterii disciplinare, la aplicarea sancțiunilor prevăzute la lit. b)-e) se dispune și măsura retragerii decorațiilor, ordinelor, medaliilor, titlurilor primite de cadrul didactic în conformitate cu prevederile art. 218.

Citește și:
VIDEO Campanie PNL în școli și grădinițe din Brăila, cu siglă și sloganuri electorale a deputatului Alexandru Popa, candidat la Consiliul Județean / Ministerul Educației avertiza într-o notă că „activitățile politice sunt interzise de lege în școli”

DOCUMENT Fără activități politice în școli, avertizează în an electoral ministrul Educației: „Sunt interzise de lege” / Același Minister menține politizarea inspectoratelor, unde toate funcțiile de conducere sunt ocupate politic / Peste 1.700 de directori de școli sunt numiți tot politic
Toate funcțiile de conducere din inspectoratele școlare și casele corpului didactic sunt ocupate politic, prin detașare, conform unui raport al Ministerului Educației, instituție care refuză de doi ani să organizeze concursuri, așa cum îi cere legea / Peste 1.700 de directori de școli sunt puși tot politic
PNL se mândrește cu un eveniment politic într-un colegiu național din Hunedoara, mascat sub aparența unui turneu sportiv și “aprobat” de conducerea liceului, deși activitățile politice în școli sunt interzise prin lege

Șefa Inspectoratului Școlar Județean Neamț, Florentina Luca-Moise, și-a dat demisia după aproape doi ani la conducerea ISJ. Recent a fost exclusă din PSD pentru că ar fi „trădat” partidul

Șefa Inspectoratului școlar Gorj, vicepreședinta filialei județene PSD, vrea să organizeze o excursie gratuită la Parlament cu profesori și elevii de liceu de la toate școlile din județ / Conducerile școlilor trebuie să-i contacteze pe colegii ei de partid

2 comments
  1. Acest individ nu doar că nu are ce căuta în fruntea isj și nici la primărie dar nu ar trebui să fie lăsat nici măcar cioban la oi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Diferențe majore rural-urban în rezultatele Evaluării Naționale

Protecția la incendiu și reducerea concentrației de radon, gaz radioactiv, nu sunt prevăzute în proiectul de finanțare lansat de Ministerul Mediului pentru ca școlile și grădinițele să fie reabilitate termic, deși sunt obligatorii prin legislație

Nicio condiție pentru protecția la incendiu a școlilor și grădinițelor și nici pentru reducerea expunerii copiilor la gazul radioactiv radon în sălile de clasă nu este prevăzută în Ghidul de…
Vezi articolul

VIDEO Cum să realizezi proiecte finanțate din bani europeni pentru școli. Ministerul Educației desfășoară un curs de formare. Ștefania Manea, secretar de stat: Vom încerca să identificăm resursele astfel încât un număr cât mai mare de profesori și de angajați ai inspectoratelor școlare să beneficieze

Ministerul Educației desfășoară în prezent un program de formare a profesorilor pentru accesarea de fonduri europene de către școli, cu experți de la Banca Mondială. Programul ar urma să fie…
Vezi articolul

USR Tineret, despre propunerea pentru exmatriculare a 45 de studenți de la Drept: Execuțiile publice sunt o rămășiță medievală demnă de regimurile absolute sau teocratice / Nu putem sta muți atunci când în România se formează generații de magistrați în spiritul cruzimii și răzbunării

Reacție surprinzătoare din partea USR Tineret astăzi, în legătură cu cei 45 de studenți de la Facultatea de Drept a Universității din București propuși oficial pentru exmatriculare. Într-o postare publicată…
Vezi articolul