PNL se mândrește cu un eveniment politic într-un colegiu național din Hunedoara, mascat sub aparența unui turneu sportiv și “aprobat” de conducerea liceului, deși activitățile politice în școli sunt interzise prin lege

764 de vizualizări
Evenimentul TNL Hunedoara la Colegiul Național Iancu de Hunedoara / Foto: Facebook – TNL Municipiul Hunedoara
Colegiul Național Iancu de Hunedoara din municipiul Hunedoara a fost folosit, la începutul acestei luni, de Partidul Național Liberal, prin mișcarea sa de tineret, pentru propagandă de partid, deși legislația interzice astfel de acțiuni în unitățile de învățământ. Sub pretextul unui concurs de tenis de masă, Tineretul Național Liberal a afișat la acel eveniment ample materiale de promovare politică, iar organizația s-a mândrit, pe Facebook, cu prezența la acea acțiune a liderilor locali de partid.

Contactată vineri de Edupedu.ro în legătură cu acest subiect, directoarea Colegiului Național Iancu de Hunedoara, Adela-Ioana Mateș, a refuzat orice discuție: “Nu avem nimic de comentat, o zi bună vă doresc”, a spus ea și a închis telefonul.

  • Situația a fost semnalată și de publicația locală Mesagerul Hunedorean, care o citează pe Maria Ștefănie, inspector școlar general, spunând că “(…) Vom verifica modul în care s-a organizat evenimentul și vom lua măsurile legale”.

Pe 1 octombrie, Tineretul Național Liberal – filiala din municipiul Hunedoara a anunțat, pe Facebook, organizarea unui “eveniment public” la Colegiul Național Iancu de Hunedoara, din aceeași localitate. În anunț, care este însoțit de fotografii, se precizează că la eveniment au fost prezenți președintele filialei județene PNL, Vetuța Stănescu, prefectul Călin Petru Marian și președintele PNL – Municipiul Hunedoara, Mircea Costa. 

Deși partidul menționează că a fost vorba despre un “turneu de tenis de masă”, iar din fotografiile publicate reiese că evenimentul a avut loc în sala de sport și a inclus meciuri de tenis de masă, niciunul dintre materialele promoționale care apar în fotografii, de la bannere la diplome, nu scot în evidență existența unei competiții. Peste tot se văd, în schimb, însemnele PNL și ale TNL – filiala Hunedoara.

Într-un mesaj ulterior, replică la ceea ce se lasă de înțeles că ar fi fost “tentative” social-democrate de a “discredita TNL Hunedoara”, organizația liberală a precizat pe 2 octombrie, tot pe Facebook, că ar fi existat un acord al conducerii școlii, la care ar fi aderat “reprezentanții PSD”. Nu e clar la care “reprezentanți PSD” din Consiliul de Administrație al Colegiului face trimitere TNL Hunedoara. Din mesajul respectiv:

  • “Pentru corecta informare a opiniei publice, precizăm că Organizația TNL din Municipiul Hunedoara a cerut în scris accesul în baza sportivă, într-o zi în care nu se desfășoară cursuri sau alte activități școlare. Solicitarea a fost aprobată in cadrul Consiliului de Administrație al școlii, deci inclusiv cu voturile reprezentanților PSD.”

Activitățile de natură politică în școli sunt interzise prin lege, fără ca această interdicție să fie condiționată în vreun fel de prezența sau absența activităților școlare în acele unități, într-un moment sau altul, așa cum invocă TNL Hunedoara. 

Articolul 7 din Legea educației naționale 1/2011 spune:

  1. În unitățile, în instituțiile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale sunt interzise activitățile care încalcă normele de moralitate și orice activități care pot pune în pericol sănătatea și integritatea fizică sau psihică a copiilor și a tinerilor, respectiv a personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic, precum și activitățile de natură politică și prozelitismul religios.”

Totodată, Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) prevede:

  • “Art. 4 – Unitățile de învățământ se organizează și funcționează independent de orice ingerințe politice sau religioase, în incinta acestora fiind interzise crearea și funcționarea oricăror formațiuni politice, organizarea și desfășurarea activităților de natură politică și prozelitism religios, precum și orice formă de activitate care încalcă normele de conduită morală și conviețuire socială, care pun în pericol sănătatea, integritatea fizică sau psihică a copiilor/elevilor sau a personalului din unitate.”

2 comments
  1. Pnl este un partid la fel de nociv ca Psd -ul orice potlogarie este posibila,dar tinerii sunt destepti si inteleg ce se intampla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Guvernul lansează un program care va analiza efectele pandemiei COVID-19 asupra copiilor, atât pe plan emoțional, cât și în ceea ce privește siguranța / Premierul Florin Cîțu, la deschiderea lucrărilor

Lucrările dedicate Programului Naţional de Suport destinat copiilor în contextul pandemiei de COVID-19 – „Din grijă pentru copii” încep astăzi, premierul Florin Cîţu urmând să participe la deschiderea acestora. Programul…
Vezi articolul
Pavel Popescu și Sorin Cîmpeanu / Colaj foto: Facebook și captură ProTV

SURSE Propunerile de miniștri cu care Nicolae Ciucă va merge în Parlament: Pavel Popescu la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sorin Cîmpeanu la Educație / UDMR primește patru ministere / Incertitudine la Justiție

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a stabilit lista de miniștri care va fi depusă sâmbătă în Parlament, au precizat pentru G4Media.ro surse politice. Audierile ar urma să aibă loc marți, iar…
Vezi articolul