USR Tineret, despre propunerea pentru exmatriculare a 45 de studenți de la Drept: Execuțiile publice sunt o rămășiță medievală demnă de regimurile absolute sau teocratice / Nu putem sta muți atunci când în România se formează generații de magistrați în spiritul cruzimii și răzbunării

9.171 de vizualizări
Facultatea de Drept – Universitatea din Bucuresti / Sursa: Facebook
Reacție surprinzătoare din partea USR Tineret astăzi, în legătură cu cei 45 de studenți de la Facultatea de Drept a Universității din București propuși oficial pentru exmatriculare. Într-o postare publicată pe pagina oficială de Facebook a organizației de tineret a USR scria: „Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la discursul radical promovat de anumiți magistrați români în spațiul public, cu privire la nevoia de pedepsire a 45 de studenți de la Facultatea de Drept a Universității din București, acuzați de fraudă la examene. (…) Execuțiile publice sunt o rămășiță medievală demnă de regimurile absolute sau teocratice. (…) Țapi ispășitori caută doar dictatorii și autoritarii. Nu putem sta muți atunci când în România se formează generații de magistrați în spiritul cruzimii și răzbunării. (…) România nu își permite generații de judecători cu ochelari de cal care să aplice legea, dar să ignore justiția.” Postarea a fost ulterior ștearsă de pe pagina USR Tineret, însă în mediul online au apărut printscreen-uri cu aceasta făcute de internauți.

Mai jos, postarea integrală a USR Tineret:

„Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la discursul radical promovat de anumiți magistrați români în spațiul public, cu privire la nevoia de pedepsire a 45 de studenți de la Facultatea de Drept a Universității din București, acuzați de fraudă la examene.

Credem cu tărie că rolul justiției este acela de a reabilita și de a reforma indivizii pentru a-i aduce pe calea unui comportament prosocial, și nicidecum pedepsirea cu duritate de dragul imaginii publice. Sau de dragul ascunderii mizeriei sub preș.

Execuțiile publice sunt o rămășiță medievală demnă de regimurile absolute sau teocratice. Un stat european modern nu poate exista decât cu un braț al legii aplecat spre reformă, reabilitare și prevenție. Țapi ispășitori caută doar dictatorii și autoritarii.

Nu putem sta muți atunci când în România se formează generații de magistrați în spiritul cruzimii și răzbunării. Indiferent de speța discutată, credem că reprezentanții statului trebuie să promoveze un discurs responsabil și moderat, care să țină cont de cele mai noi descoperiri din domeniul științelor penale și să fie conștienți de rezultatele empirice de care se bucură conceptul de justiție restaurativă.

România nu își permite generații de judecători cu ochelari de cal care să aplice legea, dar să ignore justiția.”

Vineri, judecătorul Cristi Danileț, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a postat pe Facebook următorul mesaj:

LE. Am greșit când am spus 10 ani. După ce am citit anumite comentarii și postări ale unor tineri, cred că sancțiunea adecvată ar fi una singură: interdicția pe viață de a mai candida la Drept. Drept și furt nu pot exista în aceeași casa. Din fericire pentru trișori (posibil viitori șpăgari și escroci) o asemenea sancțiune nu există. 45 de trișori exmatriculați de la Drept. Eu le-aș da interdicție pe cel puțini 10 ani în a mai da admitere la această facultate. Felicitări conducerii Facultății de Drept din cadrul U.B pentru normalitatea acestei decizii și mișcătoarele cuvinte: “Justiția se învață din școală. Dacă școala de drept însăși nu este fermă cu privire la valorile dreptății și echității, justiția nu se poate înfăptui în societate”. Aștept ca celelalte facultăți de drept să procedeze la fel. Trișorii nu au ce să caute la Drept!

Sursă foto: captură Facebook

Consiliul Facultății de Drept și Decanul Facultății de Drept a Universității din București vor înainta Rectorului Universității din București propunerea de exmatriculare a 45 de studenți din anul I, a informat Universitatea vineri seară. „Studenții pentru care s-a propus exmatricularea au conlucrat pe grupuri de comunicare Whatsapp, în paralel cu desfășurarea examenelor online supravegheate audio/video de profesorii titulari. Scopul conlucrării a fost identificarea răspunsurilor și rezolvarea împreună a subiectelor de la unele dintre examenele scrise susținute online în luna februarie 2021”, se arată în comunicatul universității. Rezultatele obținute de studenții în cauză la examenele pentru care s-a dovedit implicarea lor în fraudă vor fi anulate.

De asemenea, Consiliul Facultății de Drept a hotărât ca, exceptându-se impedimente sanitare certe, începând cu sesiunea din vara anului 2021 – deci actualul an universitar-, examenele și colocviile din toate programele de studii ale Facultății de Drept să se desfășoare față în față, chiar dacă activitatea didactică (cursuri și seminare) va continua online.

Comunicatul integral al Universității din București:

„Ca urmare a sesizărilor formulate de o serie de studenți, sesizări însoțite de dovezi certe, pertinente și concludente cu privire la fraudarea unor examene în sesiunea derulată în luna februarie a.c., Consiliul Facultății de Drept și Decanul Facultății de Drept a Universității din București vor înainta Rectorului Universității din București propunerea de exmatriculare a 45 de studenți din anul I.

Studenții pentru care s-a propus exmatricularea au conlucrat pe grupuri de comunicare Whatsapp, în paralel cu desfășurarea examenelor online supravegheate audio/video de profesorii titulari. Scopul conlucrării a fost identificarea răspunsurilor și rezolvarea împreună a subiectelor de la unele dintre examenele scrise susținute online în luna februarie 2021. 

În ședința Consiliului facultății din data de 25 februarie 2021 au fost discutate sesizările, s-au examinat probele și au fost ascultați toți studenții care au dorit să își exprime punctul de vedere cu privire la acuzațiile care li se aduc. În urma acestei ședințe, în cursul zilei de astăzi – 26 februarie 2021 – membrii Consiliului și-au exprimat opțiunea cu privire la propunerea de exmatriculare, propunere adoptată cu o largă majoritate. 

În conformitate cu Regulamentul privind activitatea profesională a studenților, Decanul Facultății de Drept va anula rezultatele obținute de studenții în cauză la examenele pentru care s-a dovedit implicarea lor în fraudă. Totodată, Consiliul Facultății de Drept a hotărât ca, exceptându-se impedimente sanitare certe, începând cu sesiunea din vara anului 2021 – deci actualul an universitar -, examenele și colocviile din toate programele de studii ale Facultății de Drept să se desfășoare față în față, chiar dacă activitatea didactică (cursuri și seminare) va continua online.

Facultatea de Drept a Universității din București transmite opiniei publice că decizia de a propune exmatricularea a 45 de studenți a fost una extrem de grea prin implicațiile sale atât asupra studenților pentru care s-a propus exmatricularea și a familiilor acestora, cât și asupra întregului corp profesoral și a tuturor celorlalți studenți ai Facultății noastre. Prin dimensiunea sa, aceasta este o decizie unică în istoria Facultății de Drept a Universității din București. Totodată, unicitatea acestei decizii exprimă și importanța sa prezentă și viitoare pentru Facultatea de Drept, pentru Universitatea din București, pentru întregul sistem de învățământ juridic superior, dar și pentru societatea românească în ansamblul său.

Prin această decizie, conducerea Facultății de Drept își asumă o alegere foarte clară între just și injust, între fapte dovedite și declarații fără acoperire, între adevăr și minciună. Această decizie este o expresie a curajului de spune NU fraudei la examen. Reprezintă o decizie grea, dar justă, o decizie bazată pe dovezi incontestabile. De asemenea, este decizie care exprimă fără niciun dubiu faptul că Facultatea de Drept, facultate etalon a învățământului juridic superior din România, nu tolerează frauda în rândul studenților care au început un drum lung și greu pentru a desăvârși o carieră de jurist.

În fața fraudei evidente, incontestabile, a închide ochii înseamnă să distrugi spiritul dreptății care ar trebui să caracterizeze atât mediul academic, cât și întreaga comunitate a juriștilor.

Într-un mediu social sănătos din punct de vedere moral, cum ne dorim să fie comunitatea academică a Facultății de Drept din București, atașamentul pentru respectarea regulilor trebuie să învingă tentația de a le încălca prin facilități tehnice. Pentru a putea contribui la înfăptuirea dreptății în societate, juriștii trebuie să se formeze pe căile dreptății, iar sancțiunea legii trebuie să fie dusă la bun sfârșit, altfel legea rămâne literă goală și o simplă unealtă a celor care disprețuiesc dreptatea.

Facultatea de Drept își reafirmă angajamentul ferm pentru salvgardarea unor valori fundamentale precum corectitudinea, rigoarea și echitatea în recunoașterea meritului academic. Respectarea consecventă a acestor valori, esențială pentru funcționarea justă a oricăror mecanisme sociale și pentru promovarea competenței în orice domeniu profesional, este cu atât mai importantă în procesele de evaluare a performanței universitare și de formare a viitorilor făuritori ai justiției și profesioniști ai dreptului. Facultatea de Drept a Universității din București își manifestă încrederea că societatea românească, mediul academic, studenții facultății și mediul juridic susțin aceleași valori și principii și vor colabora pentru întărirea unei societăți deschise și democratice.

Justiția se învață din școală. Dacă școala de drept însăși nu este fermă cu privire la valorile dreptății și echității, justiția nu se poate înfăptui în societate.”

Amintim că Edupedu.ro a publicat în exclusivitate marți dimineață că 49 de studenți din anul I de la Facultatea de Drept a Universității din București au fost propuși pentru exmatriculare pe motiv de fraudare a mai multor examene.

„Sunt două grupuri alcătuite de studenți din anul I unde rezolvau în comun subiectele, existau schimburi și chiar filmulețe în care unii studenți explicau metode de copiere și cum să își așeze ecranele astfel încât să aibă acces la o sursă de inspirație”, au explicat sursele pentru Edupedu.ro.

Decanul Facultății de Drept: „Nu am mai avut în istoria facultății și nici a universității o astfel de situație, este o premieră”

Propunerea pentru exmatriculare a 49 de studenți este o premieră în cadrul Facultății de Drept și a Universității din București, a declarat pentru Edupedu.ro decanul Răzvan Dincă. Situația este cu atât mai gravă fiind vorba de oamenii școliți să devină viitorii magistrați, avocați, juriști, profesioniști ai dreptului, deci tocmai cei care ar trebui să practice echitate și corectitudine și să judece conform acestor valori. „Este șocant să constatăm un asemenea fenomen, e cu totul contrariant pentru principiile pe care ar trebui să le insuflăm viitorilor magistrați, avocați, juriști, profesioniști ai dreptului să descoperim în stadiul formării lor inițiale o asemenea încălcare a acestor principii”, a spus Dincă.

„Am fost informați de existența unor grupuri de Whatsapp pe care zeci de studenți din anul I rezolvau în comun subiectele de examen în timpul examenului, făceau schimb de metode de copiat, purtau discuții despre cum să își poziționeze ecranele astfel încât să aibă acces și la un alt dispozitiv, unii dintre ei s-au și filmat explicând astfel de metode de fraudă pentru ceilalți. În total, sunt 49 de studenți pe care i-am propus pentru exmatriculare, avem toate dovezile.

Nu am mai avut în istoria facultății și nici a universității o astfel de situație, este o premieră. Au mai fost studenți exmatriculați pentru fraudă, dar niciodată nu au fost propuși atât de mulți. Pentru spiritul de justiție, echitate și corectitudine pe care trebuie să îl cultivăm în facultatea de drept este șocant să constatăm un asemenea fenomen, e cu totul contrariant pentru principiile pe care ar trebui să le insuflăm viitorilor magistrați, avocați, juriști, profesioniști ai dreptului să descoperim în stadiul formării lor inițiale o asemenea încălcare a acestor principii”, a explicat decanul Răzvan Dincă pentru Edupedu.ro.

Reprezentanții studenților Facultății de Drept au reacționat vineri seară într-un comunicat de presă în care nu au făcut nicio referire la fraudarea examenelor de către cei 45 de colegi propuși oficial spre exmatriculare, au transmis în schimb că „studenții reprezentanți în Consiliul Facultății au agreat, unanim, ideea că forma de evaluare trebuie să urmeze forma de desfășurare a activității didactice – dacă seminarele s-ar desfășura fizic, examenele s-ar desfășura fizic, dacă seminarele s-ar desfășura online, examenele s-ar desfășura online.”

„După finalul votului, un profesor, membru al Consiliului, a avut o intervenție prin care a afirmat faptul că motivul pentru care acesta a fost votul profesorilor ține de „atitudinea schizofrenă a studenților″, aceasta constând, în opinia dumneaei, în faptul că studenții sunt de acord cu activitatea fizică, dar că nu susțin ca examinarea să fie fizică dacă activitatea didactică este online, și în diferitele puncte de vedere ale studenților reprezentanți: „verificați declarațiile făcute de reprezentanții studenților în cadrul ședințelor de consiliu și senat, declarațiile publice în diverse medii etc și concluzionați singur. (…) Evident, nu putem să credem faptul că Facultatea de Drept este de acord, în mod instituțional, cu acest punct de vedere, motiv pentru care solicităm conducerii Facultății să se delimiteze, în mod public, de el. (…) Nu în ultimul rând, ne păstrăm punctul de vedere critic la adresa soluției alese de Consiliul Facultății, în sensul în care aceasta nu prezintă egalitate de tratament și minimizează importanța aspectelor logistice de cazare în București”, se arată în comunicatul Asociației Studenților în Drept

Sursă foto: unibuc.ro


13 comments
  1. Deci tineretul USR spune ca a fi hot si jurist in devenire e ok. In alte tari aia luau si dosar penal si voi ii plangeti ca au fost dati afara cum e normal sa fie?
    Jenant

  2. Nu vreau sa iau apărarea nimănui sau sa acuz pe nimeni, dar toti stim ca in acest regim online se copiază în masa indiferent de facultate, universitate, liceu sau scoala generala.
    Este o problemă, tocmai de aceea educatia nu se poate face de la distanță. Tuturor le convine acest tip de predare fiindca este mai comod (in special profesorii, nu studenții sau elevii).
    În momentul în care vrei comoditate iti asumi aceste fraude.
    Totodată, nu ai cum sa compari fraudarea examenelor cu execuțiile din perioada medievala, este absurd din toate punctele de vedere. Cu această concepție ar trebui sa iertam toate persoanele ce comit ilegalități.
    Pot intelege frustrarea tuturor studenților fiindca ei se stiu ca au copiat si tocmai din acest motiv li se pare incorect. Dar nu este asa.
    În mod normal. Dacă ești prins copiind ar trebui sa ti se faca referat si sa fii exmatriculat, dar majoritatea profesorilor aleg sa ‘ierte’ studenții si sa le anuleze examenul.
    Acest fenomen digital a nenorocit tot ce inseamna studiu si educatie dar nimeni nu vrea sa recunoasca.

    1. Cine ar trebui sa isi asume acțiunile altora?Dacă un hot imi fura banii din buzunar sunt eu de vină?
      Si asta e dovada că noile generatii au tendințe sociopate.
      De ce e vina altuia pentru ce faci tu?Esti acolo cu ce scop?
      Si despre ce comoditate e vorba aici?S-au trezit profesorii ,din senin ,sa treaca in regimul online?
      Acuzații si iar acuzatii.Asumare zero.

      1. Crede ma ca este mult mai comod sa stai la biroul din locuinta si sa încarci niste cursuri online decat sa ti bati capul cu niste copii care oricum sunt vazuti si deseori comparați cu sclavii de pe plantatie. Fără drept si libertate de opinie.
        Nu s au trezit profesorii peste noapte sa treaca in regim online dar sa recunoastem ca multora le convine fiindca majoritatea profilor din toate părțile țării nu dau doi bani pe educatia unui copil. O fac doar pentru a câștiga o pâine, e doar un job. Si in momentul de față, risc să mă repet, le convine aceasta situatie.

  3. Tinerii USR nu se tem ca pot fi la un moment dat in viata lor fata în fata cu judecători formați în acest fel? Cum se vor simți dacă judecata lor va fi fost din scutece corupta?

  4. Jalnic! Unde vă sunt sloganurille pentru justiție din campaniile electorale? Cu credeți că se poate face justiție cu cei care in formarea inițială învață si aplică tehnici de fraudare?

  5. Decizia e una corecta, pentru ca se copie in masa, inca din gimnaziu si liceu!
    Nu mai au un strop de demnitate! Pentru ce copiau? Voiau nota maxima, bursa, tocmai ei care lupta pentru corectitudine!
    Trebuie inceputa candva/cumva!

  6. Medieval esti tu. Cum voi, marele tineret faceti cate o prostie, aduceti in discutie ba ca cei care va pedepsesc sunt comunisti, dictatori. Acum, ca nu mai e in trend sa scandezi psd ciuma rosie, o dati p-aia cu medievalul. Realitatea este una singura, iar asta o spun fara sa ma intereseze o farama de politic din tara asta: AU COPIAT, SA PLATEASCA. Sunt viitorii magistrati ai tarii, nu au ce cauta in acest sistem, pe care, o data ce furi, nu-l poti reprezenta. News flash: acest sistem fix cu asta se ocupa: sa pedeoseasca printre altele si furtul. Nu pui pedofilul sau violatorul director de gradinita, sa ne intelegem.

  7. Ce examinam?
    . Capacitatea de a memora texte sau
    . Aplicarea abilităților dobindite în simulări ale realității?
    (la fac. de arhitectura am cerut timp de 30 de ani proiecte de sinteză și teme practice de rezolvat manual.
    Foarte rar apăreau copii sau teme rezolvate de altă persoană imediat identificate chiar de către studenți )

  8. Dar ei au înțeles despre ce e vorba (fraudarea examenului) sau le iau apărarea să se afle în treabă?? Așa reacție… noaptea minții!

  9. Buna seara.
    Nu sunt partinitoare, nu speculez si nu dau sfaturi. Mentionez doar, faptul ca acest sistem de copiere, furt intelectual, milogire de colegi pe whatsapp pentru subiecte gata rezolvate, pentru raspunsuri pe tava, pentru rezolvari pe loc ale testelor de catre alti colegi sau cautarea unor solutii rapide pe net, este o meteahna capatata de elevi ( viitori- actuali studenti), inca de pe bancile liceului. Online-ul a facut din cei care obisnuiau sa incerce furtisaguri si in clasa, sa se simta in largul lor , cu atat mai mult in acest mediu virtual, in care nimeni nu mai respecta pe nimeni, nimeni nu mai are repere de corectitudine sau valoare, nimeni nu mai este interesat de nimic. Si cand spun ” nimeni ” ma refer la cei pe care furtul intelectual de orice natura ii definea si inainte de online – non valorile au ramas non valori, si-au asumat libertatea de a face ce stiu mai bine: sa fure! Este frustrant pentru copiii care inca mai invata, care inca mai vor, care inca se mai implica. Pentru cei interesati, ( nu ca as avea asteptari), va anunt ca exista nenumarate discutii purtate de copii de clasa a IX-a( tot primul an, dar de liceu), scrise in aceeasi nota si cu aceleasi nuante ca si ale acelor bravi studenti care au intrat la o facultate grea, si care , probabil, nu isi mai doresc sa invete si sa o termine!
    Pe principiul, cel care e fara de greseala sa arunce primul piatra, va invit sa luati cat mai multe pietre in maini si sa faceti cu ele o curte, in care sa ii ocrotiti pe hoti sau …poate, in care sa le mai dati o sansa sa se indrepte!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

SURSE Reducerea normei didactice pentru profesorii cu vechime de peste 15 ani și grad didactic I se va aplica de anul viitor școlar / Cadrele didactice trebuie să depună o cerere la director

Aplicarea articolului 207, alineatul 11, din Legea învățământului preuniversitar 198/2023 în privința profesorilor cu peste 15 ani vechime ar urma să se facă odată cu noua metodologie de mobilitate, conform…
Vezi articolul

Scandalul admiterii schimbate. Monica Anisie: Andronescu vrea să-și „șteargă eticheta de groparul învățământului profesional”

Ecaterina Andronescu este preocupată să-și șteargă „eticheta de ,groparul învățământului profesional, schimbând din pixul propriu raportul numărului de locuri de la liceu și învățământul profesional”, spune Monica Anisie, fost secretar…
Vezi articolul

Şcolile din Germania – din nou în situația ce a dus acum un an la închiderea lor. Cauza: creșterea ratei infectărilor în rândul elevilor germani de 5-14 ani la un nivel dublu faţă de ansamblul populaţiei. Testarea extinsă – propunere-cheie a preşedintelui Asociaţiei Profesorilor

Şcolile din Germania au ajuns din nou să se confrunte cu o situație epidemiologică similară celei de acum un an, când erau forțate să se închidă temporar, în cele mai…
Vezi articolul