Daniel Funeriu, despre Premiul Nobel pentru Chimie 2021, acordat cercetătorilor Benjamin List şi David W.C. MacMillan: Au demonstrat, independent, că pot fi utilizate în procesul catalitic de obținere a unuia sau altuia dintre enantiomeri și molecule organice, compuse din carbon, hidrogen, oxigen și azot

95 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Cei doi laureați ai premiului Nobel pentru Chimie, Benjamin List şi David W.C. MacMillan, „au demonstrat, independent, că pot fi utilizate în procesul catalitic de obținere a unuia sau altuia dintre enantiomeri și molecule organice, compuse din carbon, hidrogen, oxigen și azot, eliminând astfel riscul utilizării metalelor”, a explicat pe Facebook fostul ministru al Educației Daniel Funeriu, cercetător chimist. Laureaţii din acest an au fost premiaţi pentru “dezvoltarea organocatalizei asimetrice”, a spus Goran K. Hansson, secretarul general al Academiei Regale de Ştiinţe din Suedia.
  • Amintim că Benjamin List și David MacMillan au primit Premiul Nobel pentru Chimie 2021, deoarece au dezvoltat un nou instrument precis pentru construcția moleculară: organocataliza. potrivit nobelprize.org. Acest lucru are un impact mare asupra cercetării farmaceutice și face chimia mai ecologică. În anul 2000, Benjamin List și David MacMillan au dezvoltat independent unul de celălalt, un al treilea tip de cataliză. Se numește „organocataliză asimetrică” și se bazează pe molecule organice mici.

Mai jos, postarea integrală a lui Daniel Funeriu:

„Despre premiul Nobel în chimie acordat lui Benjamin List și David MacMillan:

La prima vedere palma stângă și palma dreaptă sunt identice. Dacă priviți însă atenți palma dreaptă și palma stângă veți constata că una e imaginea celeilalte în oglindă. Exact așa este și cu anumite perechi de moleculele, numite enantiomeri. În acest caz un enantiomer, numit R, de la rectus, dreapta, este imaginea în oglindă a celuilalt, numit S, de la sinister, stânga.

Adesea cele două molecule, R și S, chiar dacă foarte similare din punct de vedere chimic, au proprietăți foarte diferite. Un exemplu clasic este ibuprofenul: S ibuprofenul este activ medical, pe când R ibuprofenul nu este activ, și este implicat în metabolismul lipidelor. Talidomida este un caz tragic, de pe urma căruia au suferit mulți oameni: una dintre forme, de exemplu, cauzează defecte la naștere. Limonenul e un alt exemplu, S limonenul fiind găsit în lămâi, R limonenul în portocale.

Obținerea în laborator și în cantități industriale a unuia sau altuia dintre enantiomerii R sau S este una din marile probleme ale chimiei, neexistând soluții generale. Înainte de cei doi laureați, se credea că doar cataliza pe bază de metale sau cataliza enzimatică poate să producă, specific, enantiomerul R sau S. Cataliza metalică poate duce la reziduuri toxice, iar cea enzimatică e adesea nepractică.

Cei doi au demonstrat, independent, că pot fi utilizate în procesul catalitic de obținere a unuia sau altuia dintre enantiomeri și molecule organice, compuse din carbon, hidrogen, oxigen și azot, eliminând astfel riscul utilizării metalelor (care adesea rămân în cantități mici în produsul finit, cu urmări toxice). După demonstrarea inițială a principiului, cei doi împreună cu alți cercetători au dezvoltat un întreg domeniu al „organocatalizei”, ale cărei aplicații promit să ducă la o chimie mai eficientă și mai curată.”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Sănătății: Profesorii de peste 65 de ani sau cu diverse boli ar putea susține cursurile online / În 7 septembrie se va cunoaşte gradul de transmitere a coronavirusului în fiecare localitate, în funcție de care autoritățile vor stabili cum începe școala

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat vineri, la Sfântu Gheorghe, că la data de 7 septembrie se va cunoaşte gradul de transmitere a noului coronavirus în fiecare localitate, iar în…
Vezi articolul