Premiul Nobel pentru Chimie 2021, acordat cercetătorilor Benjamin List şi David W.C. MacMillan

364 de vizualizări
Sursă foto: Nobelprize.org
Cercetătorii Benjamin List şi David W.C. MacMillan au fost recompensaţi miercuri cu premiul Nobel pentru chimie pe anul 2021, potrivit unui anunţ făcut de Goran K. Hansson, secretarul general al Academiei Regale de Ştiinţe din Suedia, relatează nobelprize.org, potrivit Agerpres.

Laureaţii din acest an au fost premiaţi pentru “dezvoltarea organocatalizei asimetrice”, a precizat Goran K. Hansson.

Potrivit nobelprize.org, Benjamin List și David MacMillan au Premiul Nobel pentru Chimie 2021, deoarece au dezvoltat un nou instrument precis pentru construcția moleculară: organocataliza. Acest lucru are un impact mare asupra cercetării farmaceutice și face chimia mai ecologică. În anul 2.000, Benjamin List și David MacMillan au dezvoltat independent unul de celălalt, un al treilea tip de cataliză. Se numește „organocataliză asimetrică” și se bazează pe molecule organice mici.

În 2020, premiul Nobel pentru chimie a fost atribuit cercetătoarelor Emmanuelle Charpentier şi Jennifer A. Doudna pentru dezvoltarea unei metode de editare a genomului.

Anul acesta, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).

Sezonul premiilor Nobel din acest an a debutat luni, odată cu atribuirea premiului pentru medicină, care a revenit cercetătorilor David Julius şi Ardem Patapoutian, premiaţi pentru descoperirea receptorilor de temperatură şi de atingere.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like