Orban, despre bugetul educației: Deja salariile în sectorul public sunt mai mari decât în sectorul privat și cererile nu pot să depășească limita bunului simț

4.813 vizualizări
SURSA: gov.ro
“Nu aș califica: buget mai mic la educație. Bugetul la educație trebuie privit per ansamblu, nu numai prin alocarea care există către ordonatorul principal de credit, numit Ministerul Educației”, a declarat premierul Ludovic Orban, după ce Guvernul său a propus în proiectul Bugetului pentru anul 2020 doar 2,7% din PIB pentru Ministerul Educației și Cercetării.

Premierul a afirmat că “există și alocările care vizează educația, alocările către autoritățile locale; o parte dintre aceste cheltuieli se duc către școli, către sistemul de educație. De asemenea, fondurile europene care (sic!) putem să le absorbim și care sunt absorbite în cadrul Programului Operațional Regional nu de Ministerul Educației, ci de autorități locale, județene“.

Întrebat dacă a cuprins în legea bugetului de stat pe 2020 și creșterile salariale pentru profesori, Ludovic Orban a declarat: “Am cuprins banii. Și așa, acuma vă spun sincer, sistemul ăsta de a crește salariile un sfert, un sfert, un sfert pe 4 ani de zile… mă mir că PSD nu a prevăzut o creștere a salariilor pe 100 de ani ca să mai ciupească niște voturi. Nu mi se pare normală. Deja salariile în sectorul public sunt mai mari decât salariile în sectorul privat și cred că toți angajații din sectorul public înțeleg că totuși există o limită a bunului simț și că cererile revendicative nu pot să depășească această limită a bunului simț, cu atât mai mult cu cât pe lângă salariile brute există o mulțime de alte sporuri, se adaugă indemnizația de hrană, se adaugă voucherele de vacanță, care sunt sume care se duc în veniturile angajaților din sistemul public, venituri pe care angajații din sectorul privat nu le au.


Amintim că Ministerul Finanțelor a publicat în această dimineață proiectul bugetului de stat pe anul 2020. Documentul oficial prevede că alocarea de la bugetul de stat pentru Ministerul Educației și Cercetării pentru anul 2020 este de 30,5 miliarde de lei, mai mică decât alocarea pentru Ministerul Educației de anul trecut cu 292 milioane de lei. Asta în condițiile în care Cercetarea a fost unită cu Educația.

  • Concret, la un PIB pentru anul 2020 estimat de Guvern la 1129,2 miliarde lei, această alocare de 30,5 miliarde lei înseamnă 2,7%. Pentru comparație, anul trecut Cercetarea primise 0,18% din PIB, iar acum aceste cheltuieli sunt de 1,4 miliarde lei, adică 0,12% din PIB.
  • Dacă alocarea va rămâne 2,7% din PIB, cel mai probabil aceasta va fi una dintre cele mai mici alocări din istoria recentă. În 2017 a mai fost de 2,8%, în 2018 de 3% și în 2019 tot la 2,7% (după două rectificări negative care au tăiat peste 3 miliarde de lei din bugetul inițial)
  • Angajamentul României la Comisia Europeană prevede alocarea a 1% din PIB pentru Cercetare din fonduri publice.
Cheltuielile Guvernelor cu Educația, ca procent din PIB / SURSA DATELOR: EUROSTAT

Procentul cel mai mare al cheltuielilor guvernamentale pentru Educație a fost de 4,3 în România și s-a înregistrat în anul 2008, potrivit datelor Eurostat consultate de Edupedu.ro. În 2011 și 2006 procentul a ajuns la 4,1 și au mai fost doi ani, 1998 și 2002, când acest indicator a fost de 4%.

Citește și:

 

 

 

 

 


2 comentarii
  1. Ce poate sa debiteze unul ca el? Intr-adevar: salariile din invatamant sunt cele mai mari din sistemul bugetar! Dar nu pot sa nu mai creasca salariile lor?
    Oricum, ma bucur pentru cei care l-au votat, impreuna cu pensatul si normalul. Ah da, GHINION….

  2. Bravo L. Orban! Faci exact ceea ce PSD asteapta de la tine. Si uite asa PSD va reveni la guvernare in 20, 20 cu peste 40%.
    Cat despre “bietii” privati care muncesc pe salariul minim doar pe hartie numai de bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Școală digitalizată sau înapoi 100% la cretă și hârtie? Ministrul Sorin Cîmpeanu și consilierul prezidențial Ligia Deca vor anunța marți, de la 15:00, cum arată școala după pandemie, la dezbaterea Edupedu.ro – World Vision România

Școala românească va ieși din marea criză pandemică cu un upgrade pentru copii sau reculul va fi atât de puternic, încât tehnologia va fi complet abandonată? Ce rămâne din școala…
Vezi articolul

Ce spun cititorii Edupedu.ro că au optat să citească la clasă, la orele fixe stabilite de ministrul Educației, de Ziua Lecturii? / “Am ales Legea Educației, articolul care prevede 6% din PIB pentru educație”

Trimiteri la Legea Educației, la Codul Muncii, la teza de doctorat a lui Sorin Cîmpeanu, dar și la volumul președintelui Klaus Iohannis, “Pas cu pas” s-au numărat printre răspunsurile ironice…
Vezi articolul

Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai, mesaj pentru elevii de liceu: Dacă planul tău de viață e în străinătate, atunci e ok să faci facultatea afară, altfel nu recomand

“Merită să studiezi și să obții o licență de facultate în străinătate doar dacă te vezi locuind și muncind ulterior acolo”, susține Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, într-un…
Vezi articolul