Prima săptămână să fie școală online / Scenariile să se aplice din a doua săptămână, solicită Consiliul Național al Elevilor ca măsură pentru redeschiderea fizică a școlilor

41.443 de vizualizări
Ordinul privind organizarea cursurilor pe timp de pandemie
Sursă foto: Facebook.com / Rareș Voicu
Consiliul Național al Elevilor (CNE) solicită ca prima săptămână de școală din al doilea semestru să se desfășoare în format exclusiv online, pentru a le oferi unităților de învățământ timpul necesar pregătirilor, urmând ca din a doua săptămână să se aplice scenariile prezentare de către Klaus Iohannis. „Mai mult, solicităm ministrului Educației și ministrului Sănătății publicarea, de urgentă, a ordinului comun privind redeschiderea școlilor”, se arată într-un comunicat de presă al reprezentanților elevilor.

Consiliul Național al Elevilor salută măsura descentralizării deciziei privind redeschiderea școlilor, însă trage un semnal de alarmă cu privire la normele în baza cărora se vor lua aceste decizii. Elevii atrag atenția că nici până la acest moment nu a fost publicat ordinul comun al ministrului Educației și ministrului Sănătății privind măsurile de siguranță din școli. „Acest aspect se traduce în faptul că școlile vor avea, în cel mai bun caz, doar 3 zile la dispoziție pentru a se pregăti de începerea cursurilor în format fizic, după 3 luni de școală online”, spune CNE.

Elevii consideră că „3 zile reprezintă o perioadă nepermis de scurtă, care nu le oferă școlilor timpul necesar pentru a derula toate pregătirile, atât din punct de vedere birocratic (ajustarea orarului, în funcție de elevii și cadrele didactice care vor participa la cursuri de acasă, aprobarea hotărârilor CJSU/CMBSU de funcționare a școlilor, după caz etc.), cât și din punct de vedere sanitar (igienizarea școlilor și dotarea acestora cu materiale sanitare.”

„Am purtat mai multe discuții cu directori din întreaga țară, care ne-au transmis că nu vor să acționeze până când nu primesc indicații clare din partea autorităților. A deschide școlile fără toate pregătirile necesare înseamnă să pui în pericol milioane de elevi. Facem apel la autorități să ia decizia rațională și responsabilă, de a organiza prima săptămâna de școală din al doilea semestru în regim online, pentru a le permite școlilor să se pregătească pentru cea de-a doua săptămână”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Președintele Klaus Iohannis a ajunțat în cadrul unei conferințe de presă că școlile se redeschid din 8 februarie în funcție de scenariile în care se află localitățile.

„În localitățile în care sunt puține cazuri de COVID-19, în așa-numitul scenariu verde, toți copiii merg fizic la școală, și grădiniță, și ciclu primar, gimnaziu și liceu. În localitățile în care sunt ceva mai multe cazuri, așa-numitul scenariu galben, acolo copiii de grădiniță merg fizic la grădiniță, clasele I-IV merg la școală și din ciclul secundar merg doar copiii din clasa a VIII-a fizic la școală, fiindcă ei se pregătesc de examen, iar din liceu merg copiii, sau tinerii deja, din clasa a XII-a, care se pregătesc de Bacalaureat. În localitățile unde, din păcate, sunt destul de multe cazuri, care sunt în așa-numitul scenariu roșu, merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele I-IV la școală, restul făcând școala on-line. Deci, în scenariul roșu, merg cei mici fizic, iar clasele de la a V-a până la a XII-a fac școala on-line. Iar în localitățile unde incidența este mai mare, localități care intră în carantină, în mod natural toată lumea stă acasă”, a declarat Klaus Iohannis.

Sursă foto: Facebook/Rareș Voicu


9 comments
  1. Cei de la Consiliul Elevilor tot aberatii vorbesc. E clar ca sunt tineri fara experienta, care doresc sa ia masuri pt a se mai sustrage de la scoala, fiindca e clar ca in online nu e scoala. Acum chiar au avut unitatile timp suficient de pregătire. Ce poate fi atat de complicat, ca doar nu se vor apuca sa construiasca alte scoli.

  2. Este bine că tinerii gândesc dar macar să gândească bine până la capăt.Trebuie învățământ on- line până se imunizează macar jumătate din populație. Învățământul la clase ar trebui să înceapă din septembrie. Dar daca ministrul învățământului spune că distanțarea nu trebuie sa fie absurdă și crede că virusul se combate prin mai puține clase prezente simultan in școală si nu prin mai puțini elevi simultan intr-o clasa atunci ne meritam soarta că acceptam aceste afirmatii și nu mai este nimic de comentat .

  3. Bravo lor, tinerilor! Mult mai înțelepți decât capetele luminate. Toți dorim o școală normală, dar nu cu orice risc. Văd că nu prea le pasă de sănătatea noastră. Vaccinuri nu avem, distanțarea dispare, totul e roz.

  4. Eu nu sunt de acord cu graba asta,sa stea doi copii in banci!?E ridicol,ori e virus,ori nu e!Sa se hotarasca odata,toti inchid,noi dam drumul,nu ai ce sa intelegi,m am saturat de haosul asta!Oricum eu nu mi duc copilul la gradinita.
    Probabil nu au murit cati trebuie…

    1. Aveți perfecta dreptate! În minister se pare ca nu gândește nimeni! Se joaca cu sănătatea a milioane de copii și a celor din jurul copiilor. Decizii luate fără cap și negândite în profunzime, asta face clasa politica în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Postlicealele Ministerului de Interne

ULTIMA ORĂ Ministerul Educației vrea să piloteze o nouă “arhitectură curriculară”, începând chiar din septembrie, fără să fi pus vreun document în dezbatere. Consiliul Elevilor: Noile planuri-cadru nu au legătură cu tăierea numărului de ore

Ministerul Educației vrea să piloteze “o nouă arhitectură curriculară” începând chiar din septembrie, a declarat pentru Edupedu.ro președintele Consiliului Național al Elevilor, după o consultare cu reprezentanții Ministerului Educației. Noi…
Vezi articolul

Cine decide câți bani alocă statul pentru fiecare elev, după ce ministrul Educației a numit cel puțin 5 membri PNL în Consiliul pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar

La începutul săptămânii trecute a fost publicat în Monitorul Oficial un ordin de ministru (nr. 5.539) prin care s-a modificat componența Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar. Consiliul are un…
Vezi articolul

Criteriile de acordare a burselor, în analiza Ligiei Deca: „O să mă uit pe partea de burse de merit pentru clasa a V-a”, unde niciun elev nu primește acest drept. Ministrul mai spune că nu a existat nicio “evaluare a nevoii reale” în cazul burselor rurale pentru liceenii care învață în altă localitate, eliminate de Cîmpeanu luna trecută

Ligia Deca a spus că se va uita pe ordinul cu bursele ce vizează elevii de clasa a V-a și liceenii care învață într-o altă localitate: „O să mă uit…
Vezi articolul