Noile criterii de acordare a burselor școlare, care au stârnit reacții vehemente din partea elevilor și părinților, dezbătute online de Ministerul Educației, joi de la ora 14:00. Înscrierile sunt deschise

16.208 vizualizări
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Ministerul Educației anunță dezbatere publică deschisă pentru maximum 100 de persoane în data de 31 august 2023, joi, ora 14:00, în sistem de videoconferință. Dezbaterea publică a fost solicitată de către organizații din societatea civilă și vizează proiectul de metodologie pentru acordarea burselor și cel pentru funcționarea consiliilor de administrație din școli.

„Sunt invitați să participe, în sistem online, toți cei interesați: persoane fizice și juridice, organizații ale societății civile, societăți comerciale, reprezentanți ai instituțiilor publice interesate, reprezentanți ai presei, în limita a 100 de persoane.  Înscrierea se va realiza în sistem electronic printr-un mesaj trimis la adresa dezbateripublice@edu.gov.ro, până în data de 30 august 2023, ora 18:30”, anunță Ministerul Educației într-un comunicat.

Înscrierea va include: 

  • numele și prenumele participantului/reprezentantului legal, după caz,
  • organizația pe care o reprezintă,
  • datele de contact: numărul de telefon, adresa de e-mail la care se va transmite link-ul pentru logare, precum și confirmarea participării la dezbatere.

Cele două proiecte au stârnit reacția părinților și elevilor deopotrivă, plus a organizațiilor reprezentative ale acestora. Edupedu.ro a scris că bursele de merit vor fi acordate indiferent de medie, pentru primii 30% dintre elevii fiecărei clase, conform proiectului pus în dezbatere. Singura condiție este nota de la purtare. Prin modificările făcute de noua lege și de proiectul de HG, dispar 91 de mii de burse de studiu.

Imediat, Federația părinților a anunțat că nu susține acordarea burselor de merit fără prag de medie pentru 30% dintre elevii fiecărei clase, așa cum prevede proiectul cu regulile de acordare. Iulian Cristache, președintele FNP a declarat că „propunerea actuală nu ne aparține”.

Critici au venit și de la Consiliul Național al Elevilor. Organizația solicită plata integrală a cuantumului minim al burselor și acordarea acestora și pentru premianții la competițiile județene.

Mai multe asociații ale elevilor au criticat și ele proiectul de ordin de ministru privind modalitatea de acordare a burselor școlare și au solicitat schimbarea acestuia: „Asociațiile de elevi din țară au criticat noul sistem propus încă de la introducerea sa la nivelul Legii învățământului preuniversitar. Proiectul de metodologie publicat perpetuează haosul început de lege, ridicând mai multe semne de întrebare”, se arată în comunicat.

Într-o analiză pe mediile de la clasa a IX-a, Edupedu.ro a arătat cum bursele de merit de 450 de lei vor fi primite în acest an școlar și de primii opt elevi din cea mai bună clasă de a IX-a de la Colegiul „Sf Sava“, cu ultima medie 9,97, și de primii opt de la Liceul „Pallady“, cu medii între 6,72 și 5,10.

Edupedu.ro a mai arătat că, potrivit regulilor aflate în dezbatere acum, niciun elev nu va primi cuantumul minim al burselor, altele decât cele sociale, stabilit de noua lege a Educației, cel puțin în acest an școlar, pentru că în fiecare lună sunt zile de vacanță.


61 comments
  1. As vrea sa mi răspundă și mie d.na ministru care este meritul unui elev de 6 la învățătură pentru care este posibil sa primească bursa de” merit”?
    Asa ceva este inacceptabil,unde trăim?

    1. Chiar bateți joc de copii noștri? Pentru ce ar trebui să mai învețe? Nota din clasele 5-8 nu se mai ia în calculează la intrare în liceu, nu se mai ia în calcul la burse. Pentru ce mai trebuie să fie note? Chiar unde vreți să ajungem? Sunt foarte revoltată! Schimbați legile din lună în lună! Copilul meu cu o medie de 9,70 nu va primii bursă, pentru că nu intră in 30 %. Bine că aveți bani pentru pensii speciale!

    2. Sunt de acord cu dumneavoastră! Chiar bateți joc de copii noștri? Pentru ce ar trebui să mai învețe? Nota din clasele 5-8 nu se mai ia în calculează la intrare în liceu, nu se mai ia în calcul la burse. Pentru ce mai trebuie să fie note? Chiar unde vreți să ajungem? Sunt foarte revoltată! Schimbați legile din lună în lună! Copilul meu cu o medie de 9,70 nu va primii bursă, pentru că nu intră in 30 %. Bine că aveți bani pentru pensii speciale!

  2. Haideți copii, nu va lăsați călcați în picioare de asemenea miniștri și politicieni,faceți ceva pentru viitorul vostru.
    Ieșiți în stradă și spuneți-i ce va nemulțumește .
    Nu i lăsați asa să vă strice viitorul.

    1. Oare până unde poate duce ignoranța unor falși sau pârâți guvernanți? Bursa de merit trebuie să stimuleze elevii catre învățare și cunoaștere. Dacă vor primi burse de merit și elevii care nu au muncit deloc și au intrat cu media 4 sau 3 la anumite licee, dar sunt situați în acea clasă, în primii 30%, nu înseamnă cumva o bătaie de joc din partea guvernanților, probabil prea frustrați, la adresa elevilor de valoare din țara asta? Este strigător la cer să ia bursa de merit un elev care a intrat în clasa a 9-a cu media 5 sau 4, iar unul care a intrat cu 9.50 sau cu 9.70 să nu i se cuvină bursa de merit? Până când mai aveți de gând să vă demonstrați ignoranța si să vă promovați prostia
      , “domnilor” guvernanți?

  3. am zis-o peste tot unde se vb despre cctu asta de lege și o sa o zic din nou va bateți joc de tara asta promovați analfabeții funcționali din tara asta și transferu al copiilor deștepți cu medii peste 9.50 care chiar și au bătut capu. tara asta o sa de ducă pe râpă bine ca aveți bani de băgat în buzunare și bani de aruncat pe elevii de la liceele de colt la care primi 30% au medii de deabea trec da ei într-adevăr merita bursa din ce zic politicienii noștri care își bat joc de societatea asta. treziți-vă la realitate va rog eu ca nimeni nu vrea legi de pe o zi pe alta sau sa o anunțați cu 2 sap înainte de începerea liceului ca asa aveți voi chef. altceva ce sa mai zic love România o sa ajungă ultima tara și asta din cauza furtului mai ales din partea politica. într-adevăr incredibil atât pot spune despre propunerile voastre

  4. De la un an la altul se propun noi legi privind acordarea burselor școlare. Oare exista alt scop decât acela de a sustrage bani din fondurile de acordare a burselor școlare?
    Nu as fi de acord sa se elimine un drept de acordare a bursei de merit, acelor elevi ce au reușit să obțină o medie de minim 9.5.

  5. Nu sunt de-acord cu această lege.
    Este bursă de merit nu bursă de prezenta.
    Copilul meu este în țară de trei ani și a depus un efort enorm sa învețe singur sa ii ajungă din urmă pe ceilalți,,și a reușit,,.
    A luat bursă de merit și era foarte mulțumită de realizările ei.
    Și acum vin cu o lege care n-o înțelege nimeni.

  6. Nu mi se pare corect, un elev cu media 7-8 sa primească aceeași bursa de merit ca si un elev cu media peste 9’50. Ii descurajează pe elevii care invata. Fiecare ministru face modificări, după bunul lui plac. Anul trecut pentru elevii de clasa a V-a au scos bursele de merit. S-a gândit Câmpeanu, că acești copii nu merită burse(discriminare). Sa se acorde burse de merit copiilor care au media 9-10

  7. Este peste puterea mea, a noastră, de înțelegere!!!! Anunți cu 2 saptamani înaintea începerii școlii noile reglementări …. ca sa ce??….. sa -i descurajați pe cei care învață!!! Au prieteni , colegi la alte școli cu medii mult mai mici, care nu au depus eforturi …și…. care , peste noapte…. s-au trezit premiați!!!! RUȘINEEE!!!Dacă tot dai o lege, măcar nu dezamăgi copiii care învață! O medie de 9,50, cred ca ar fi de bun simț, pentru bursă de merit. Dacă vreți să dați si alte burse…. măcar numițile altfel nu “de merit”…. care este meritul???? RUȘINEEEEE!!!!!

  8. Un parinte:
    Foarte – foarte – foarte bun proiectul!!! Cateva motive: 1. dispare VANATOAREA de note (sic!), copiatul, notele gonflate, elitismul etc. – uneori “necesare” la obtinerea punctajului pentru bursele de merit. Observatie: elevii cu adevarat foarte buni nu sunt afectati de noul proiect. 2. dispar bursele de studiu, care se acordau la cerere, inclusiv pe criterii sociale (DOSAR) – concret: un elev foarte bun (primul sub barem de merit) nu primea bursa de studiu implicit; trebuia solicitata si argumentata cu adeverinte de venituri etc… – o aberatie 3. baza selectiei (primii 30% din proximitate/ clasa) este una realista – ex: un elev dintr-o scoala performanta, cu note relativ mici nu primea niciodata bursa de merit (pe care o primea un favorit “chior, din tara orbilor”, de la Kuka-Makaii)… Testat personal: un 7 (in liceu de elita) “bate” un 10 (din periferie)… Analogie – cursul valutar… P.S.: proiectul incurajeaza reala competitie; de dorit si introducerea examenelor de admitere la licee (ponderate cu notele de le evaluarea nationala, foarte relative de altfel…)

    1. pentru acel “parinte”

      tu ai citit ce ai debitat? auzi “incurajeaza competitia” , cred ca esti postac politic . numai .Postaci stiu sa vorbeasca asemenea ineptii!! postacule , spor la note de 7 in scoli mediocre sa primesti burse “meritate”

    2. dacă nu ești careva plătit sa spună astfel de aberații….mi e mila de tine.
      o.medie de 9.50 la.un liceu cu pretenții este mult mai greu de obținut fata de un 7 la.liceele slab cotate unde majoritatea(dacă nu toți) nu vor lua bacalaureatul!

    3. Elevii nu sunt afectați?Daca eu m am straduit tot anul sa invat pentru a avea media peste 9,50,pentru a beneficia de bursa, aflu cu 2 saptamani inainte de a incepe scoala ca sunt sanse sa nu o mai primesc din cauza noului așa-zis proiect,cum sa nu fiu afectat si dezcurajat?

      1. cum s-a mai spus…un copil orfan este orfan…nu trebuie neapărat sa moară ambii părinți… Oameni ăștia sunt toți niște idioți…

  9. Curiozitate : ne spune si noua cineva care a fost concluzia acestei dezbateri? Daca tot a fost cica ”dezbatere publica” !?….ar trebui sa afle si „publicul” neparticipant rezultatul…

    1. “publica” a fost doar pentru acoliții acceptați la aceasta mascarada.
      Cu părere de rău va spun ca aceasta aberație este dispusa deja de promotorul României educate

  10. Într-o clasa cu copii mediocri, pentru ce ar lua bursa de merit primii 9-10 copii din clasa, “în ordinea descrescatoarea a mediilor”?? Care este meritul pt note de 8, 7 sau chiar 6??? Dna Deca sa o numească bursa de mediocritate, nu de merit! Bursele de merit sunt cele pe care le merita copiii care au muncit și au medii de la 9.50 în sus! Sa înțelegem ca recompensele copiilor sunt pe principiul: în tara chiorilor, cel ce vede cu un ochi, e împărat!!!… Adica ia bursa de merit 🤔

    1. Considerați ca ,doar cei cu medii de la 9,50 în sus au muncit și merita burse?Brusc, competenta se opreste la aceasta medie?Unul dintre copiii meia terminat clasa a unsprezecea cu media 9,48 la profil de SN.La toate materiile de real a obținut media 10 și va asigur ca notele nu au fost facute” cadou”,a muncit pentru ele(fără nici o ora de meditatie).Plus ca a obținut un premiu la o olimpiada judeteana ,pentru care nu se mai acorda bursa.Olimpiada ,cu un nivel de dificultate ridicat.Nu consider ca e mai prejos decât un elev, care a obținut o medie mai mare,dar la o scoala unde notele mari se dau mult mai ușor.

  11. Buna seara, eu consider că și un copil cu media 8.50 are dreptul la bursă, poate nu 450 de lei dar măcar 300 de lei, copilul meu a terminat cu media 8.70, cred că se putea mai mult dacă profesorul de biologie ar ști să asculte copii, nu să pună întrebări din ce nu se predă la clasă și să dea teste online cu toate clasele de a 10, sunt profesorii care oricât de mult ai ști îți pune o întrebare încuietoare că să nu îți dea o notă bunicică.

  12. Da, sunt burse peste tot . documenteaza-te inainte sa sustii aberatii! Singura diferenta e ca in tarile civiluzate se acorda pentru performanta !!!

  13. Da, sunt burse peste tot . documenteaza-te inainte sa sustii aberatii! Singura diferenta e ca in tarile civiluzate se acorda pentru performanta !!!

  14. Ca părinte a doi copii (unul în ciclul gimnazial și unul în ciclul primar) care își urmează studiile la cel mai prestigios Colegiu National al județului, unde copilul mic (ciclul gimnazial) a intrat pe baza unui examen, îmi exprim profunda nemulțumire și indignare față de proiectul care vizează modificarea condițiilor de acordare a burselor școlare începand cu anul școlar 2023-2024.
    După părerea dumneavoastră, a celor care ați elaborat acest proiect, după părerea doamnei ministru cum ar trebui să explic copilului meu, că din acest an școlar pentru că el a avut o medie de 9 și a terminat cu 9,95 nu mai merită bursă, dar foștii lui colegi care au rămas la școala gimnazială, colegi care la unele materii au stat la limita corigenței sunt mai îndreptățiți pentru o bursă și nu orice bursă, una mărită din plin. Cum să explic copilului că munca lui nu mai are nici o valoare dar nemunca foștilor colegi sau a altora care pe departe n-au depus efortul pe care l-a depus el va fi răsplătită din plin?
    Cum să explic copiilor că intrăm într-o eră în care munca nu va mai fi răsplătită, dar mediocritatea va fi ridicată la rang de performanță?

    Sper din tot sufletul că acest proiect nu va intra în vigoare și veți găsi alte metode cu care să stimulați elevii mediocrii/slabi și nu prin demotivarea celor care muncesc din greu, celor care performează.

  15. Am o întrebare cu scuzele de rigoare pentru cei pe care sigur ii voi supăra:
    poate cineva sa dea un exemplu de tara Occidentala ca SUA,CANADA,UK,FRANTA,GERMANIA,SPANIA,ITALIA ETC.In care sa existe în sistemul de învățământ burse ca la noi ?
    o măsură DE BUN SIMT ar fi ca bursele sa se dea pe baza unui contract semnat cu Tutorele bursieriului prin care sa se recupereze din banii investiți de ” amarata ” de Românie în educația tinerilor care, după terminarea liceului sau a facultatii in Romania ,au un singur gând : sa emigreze definitiv în Occident !!!
    A făcut cineva un calcul cât a cheltuit România în ultimii 30 de ani pe educația celor care acum îngrașă Pib-urile SUA,CANADA,UK,FRANȚA, GERMANIA,ITALIA SPANIA,ETC….?
    Pariez ca suntem contributorii nr1 în lume per capita și 2 după China luat brut și sumele depășesc de zeci de ori dacă nu de sute de ori deficitele comerciale sau orice deficit al României.. SI NIMENI NU SPUNE NIMIC !!!!
    E de notorietate mirarea primăritei Clotilde Armande care câteva luni de când a întrat în funcție nu a semnat pentru bursele elevilor pentru ca la ea în tara , tara cu un PIB de zeci de ori mai mare decât al României ( și per capita) părinții PLATESC SA DEA COPIII LA LICEE SAU FACULTATI !! …NU sa primească bani fără o cerinta de perspectiva !
    MAI TINE CINEVA CU TARA ASTA ?
    SAU TOTI CAUTAM SA MULGEM CAT PUTEM SI SA FUGIM CA HOTII ???

    1. de ce nu vorbeste nimeni de bursele pt orfani? le au marit dar injumatatit beneficiarii? trebuie sa imi moara ambii parinti ca sa beneficiez in continuare de bursa mea care ma ajuta sa strang bani pt facultate?

  16. Iar se face ,,dezbatere” cu simpatizanți si politruci+ membrii de partid de prin ISJ uri?

    Asemenea ,,dezbateri” cred că se fac și prin Rusia, Vietnam, Korea de Nord.
    De ochii lumii!

  17. Este clar o lege electorală. Trăiască ,, Romania educata!,,
    Nu vad unde este “meritul”, așa cum este denumita bursa (bursa se merit), a celor cu mediile de 5.
    Dna Ministru, nu faceți decât să încurajați analfabetismul funcțional.
    Credeți că acei copii cu medii de 5 își vor lua cărți de acești bani? Mă îndoiesc.
    Pentru copii cu medii mari care și – au “pierdut” timpul învățând și participând la olimpiade(si cu care ne place sa ne mândrim pe la TV) nu este decât o mare, foarte mare dezamăgire. Nu faceți decât să îi încurajați să își părăsească țara și să meargă acolo unde munca și performanțele le sunt recunoscute. Si uite așa vom rămâne cu o populație analfabeta sau semianalfabetă. Că de.. sunt mai ușor de manipulat.
    Păcat !

  18. Cea mai mare prostie pe care o poate face ministra! Ce înseamnă cuvântul “merit” pentru ea? Ar fi mai bine să nu se aprobe o așa prostie de lege. România educată se duce de râpă.

    1. știți vreo tara din Occident care da burse de merit ? Cum vi se pare ca tara asta ” amarata” își permite sa plătească elevii care după terminarea liceului au un singur gând: sa plece în Occident unde dacă nu primesc burse ca Olimpici plătesc din banii părinților, adică tot din venitul amaratei de România, bani grei pentru facultățile ” de top….” și rămânând definitiv în Occident ajung sa ridice Pib-ul Occidentului….

      1. Când tinerii capabili și merituoși vor fi apreciați, la adevărata lor valoare,poate ca vor alege sa rămână în tara lor.In caz contrar ,aleg sa plece în locuri ,în care pot evolua și se pot dezvolta. Curios cum ne plângem ca acordarea unor burse elevilor sărăceste tara ,dar nu avem nici o problema cu hoția și corupția, care tronează ,la cel mai inalt nivel,cu politicienii mincinoși, puși doar pe capatuiala.Aici este drama și adevarata problemă!

  19. O prostie de metodologie, fara cap facuta, asa ceva numai in “Romania educata” poate exista!

  20. Schimbarea aceasta, la două luni de la încheierea anului școlar este inadmisibilă!
    Copiii au muncit un an întreg să respecte haucinațiile lui Cîmpeanu și acum Deca le ia banii. De mici învață că in România primul care te fură și te înșeală este chiar Statul. De mici sunt demoralizați.
    Orice schimbare făcută trebuie să intre în vigoare în timp util, altfel e doar înșelătorie. Previzibilitate? Zero.

  21. Eu ma întreb care este “meritul” unui elev care a obținut media generala 7 și beneficiază de
    aceeași bursa ca cel care chiar a invatat și a obținut media peste 9.5? îmi este greu sa cred ca vina aparține profesorilor, care fiind f exigenți, nu au acordat note mai mari, deși copilul a invatat pe rupte…..
    Si, asa cum scria cineva mai sus, dacă tot se doreste schimbare, ar fi bine sa se faca cu anul școlar 2024-2025.
    Toate aceste modificări, înainte de începutul anului școlar, nu mi se par deloc ok. Este ca și cum m-am pregatit un an de zile pentru examen la lb romana și înainte de a întra în sala, aflu ca de fapt susțin proba la istorie sau la orice alta materie, care nu era menționată în programa de examen…..

    1. La școala unde învață copilul meu au fost elevi cu note de 4 și 5 la anumite materii, iar la final de an a încheiat cu premiul 1,pe când copilul meu chiar a învățat și a luat note pe drept. Deci sunt copii care nu merita sa aibă media peste 9, 50 și o spun din proprie experienta

  22. Este o performanta majora modul lor de gandire . copil cu media 9.80 nu primeste bursa vs copil cu media 8.00 primeste bursa. Doamna Ligia Deca , ne explicati care este rationamentul??
    Este Romania educata??

  23. Fiica mea a terminat clasa a 11-a cu media generala 10. De ce nu se mai acorda bursa pentru media generala 10???? Pana anul trecut a existat bursa pt media generala 10.

  24. Din cate am citit, aceasta modificare vine după statisticile mediilor anormal (?) de mari, procent neașteptat de mare.Nu cunosc alt motiv, din cauza căruia se modifica criteriile de acordare a bursei de merit. Parerile unor cadre didactice susțin si confirma toate acestea.. copii pot face greva domnilor/ doamnelor profesori?
    Sunt părinte al unui elev inscris la o instituție de Stat, intr-un liceu. Un copil care intr-o zi de scoala are: 6 ore de curs ( cca 5 ore, pline după ceas), 2 ore petrecute pe drum, 4 ore de studiu. Aceasta bursa de merit o folosea fie pentru relaxare, fie pentru bani de buzunar. Imi aduc aminte cand bursa era mai mare si din chiverniseala și- a cumpărat ceva de îmbrăcat..
    Dacă tot s-a acordat, micșorat, modificat legea.. părerea mea ar fi sa o anulati ( posibil plac C),
    pentru egalitate.
    Doamna Ministru, nu totul se rezuma la bani, rămânem demni. Însă, ca orice parinte care-si iubește copilul, dacă va dori- la fel de mult ca in aceste momente- sa plece in alte state civilizate.. puteti procentual sa mai adăugați încă o persoană. Sanatate sa fie!

    1. @Clau-parinte, aveti perfectă dreptate. Ar fi nimerita o greva a elevilor, din acest motiv macar. Au scos enormitatea dupa greva prof, ca să nu se treacă in revendicări atunci (se putea, fiindcă si prof își doresc elevi merituoși!) Acum, după semnarea contractului colectiv de munca, posibil să nu se poată relua legal greva profesorilor l, cu concursul “liderilor” trădători, aserviți.
      Prin urmare, trebuie încurajați elevii să își ceară drepturile meritate prin rezultate, fie o grevă fie o presiune prin Consiliul lor Național, susținut si de Asoc Părinților. Revendicările lor ar putea fi mai multe, pe marginea noii legi 198/2003. Ține de sindicatele prof să găsească solutia legală a unei noi greve, care sa inglobeze nemultumirile profesorilor, nu doar nerezolvarea revendicarilor vechi(ex. grila salarizarii promisă)

  25. Bursele monoparentale conditionate de venit anul scolar 2023-2024?Parca a fost instituita o masura de protectie pentru a evita abandonul scolar!Acum ce vrea doamna ministru?Sa avem o tara de analfabeti?Cum ajuta statul aceste familii?In UE sunt multe facilitati pentru acestea,nu mai spun ca in Germania alocatia de stat este de 190 euro iar in Franta ajutirul de somaj este 1000 euro.Cum sa mai vina copii la scoala cand statul nu face nimic pentru educatia si viitorul lor?

    1. nu am intalnit asemenea aberatii nicaieri.Sa se ia in considerare venitul la copii orfani.Ei sunt orfani si punct !La fel ca si cei bolnavi ,care beneficiaza de bursa de boala!Copiii orfani si cei bolnavi nu ar trebui sa fie conditionati de venit !

  26. totu este o prostie tara asta se duce pe râpă încet încet și va întrebați dc vor sa plece toți va bateți joc de ea din ce în ce mai mult acordați legea asta măcar anu viitor sa fim și noi informați sa nu ne mai facem așteptări și sa muncim un an întreg la licee de prestigiu ca să ne dați ci legi în cap înainte cu 2 sap de începerea liceului este lipsa de respect pentru tineri. prin legea asta prosteasca doar motivați elevii sa se transfere la licee de colt doar ca să aibă șansă la bursa pentru ca asta e defapt legea asta elevii care au întrat la licee cu 2.50 și au media 7 și sunt pe primu loc primesc bursa dar noi la licee mari cu peste 9.50 nu mai e de ajuns batjocura totala

  27. Cred ca ar fi bine sa se spună “maxim 30% din elevii unei clase pot lua bursa de merit, dar cu medii de la minim 8.50 în sus.
    Sunt totuși scoli tehnologice unde deșteptul clasei e de 7 și restul golanesc, dovada stand ulterior rezultatele catastrofale de la Bacalaureat. Am un fiu în liceu de mate info, asa ca știu ce inseamna aceasta medie de minim 8.50. Este una pertinenta, ce exprima un copil care invata. Nici minim 9.50 cum se vehicula ideea candva, ca e prea mult, dar nici asa ca in propunerea prezenta. Bursa de studiu sa fie eliminata. Suna fain “bursa de merit”.Te simți mult mai misto și foarte motivat.

  28. în primul rand este cel puțin imorala ideea de schimba o regula acum când cei interesați nu mai pot face nimic pentru a se încadra.
    pragul de 9.50 ar trebui menținut și pentru acest an școlar și orice modificare sa fie pentru 2024-2025

    1. De ce opiii silitori nu au dreptul la bani pe perioada de vacanță. Bursele de merit sa fie acordate și pe perioada vacanțelor la fel ca bursele sociale. La aceasta situatie nu se sesizează nimeni. Nu mi se pare corect.

  29. sunt absolut convins ca totul e alta mârșăvie a ministerului.or sa participe dau protejații lor care vor ridica false probleme.
    în orice tara din lume bursa de merit înseamnă recompensarea performantei .la noi a ajuns un ajutor social(doar sunt alegeri la anul).
    Nu suma ci ideea conta în mintea acestor copii cu adevărat performanti.Acum tocmai cei de la care asteptam sa facă ceva pentru tara asta vor fi batjocoriți de drogații și retardații cu medii de 5 sau 6 care le vor lua meritele!

    1. Pai, acordarea acestor burse de merit pe criteriul,primii 30%, are ca scop reducerea cheltuielilor bugetare initiate de Ciolacu, de a diminua deficitul bugetar!
      Acest mod de premiere, nu face decat sa demoralizeze copii merituosi care au munci un an pentru media 9,50..asteptand sa ia bursa urmatorul an si vine o trântor bugetar, numit politic la minister si schimba pe ultima suta de metri toata tevatura asta! Asa a facut si senilul de Campeanu anul trecut, asa face si asta! Pai altceva ptr invatamantul romanesc, se mai face? Sau doar schimbam o legile dupa care si cum vine la carma ministerului! Fiecare ministru se crede o entitate si schimba regulile jocului dupa bunul plac! Rusine! Tara de nimic!

      1. Domnului Dingu Constantin,

        Ma adresez ca un elev care s a straduit un an intreg sa termine anul cu media peste 9,50 si sa primesc in continuare bursa,iar cu 2 săptămâni inainte de a începe anul scolar aflu ca este posibil sa nu o mai primesc. Va pot da dreptate complet la comentariul postat de dumneavoastră

    2. Dna ministru , vi se pare corect ca înainte cu 2 săptămâni de începerea anului școlar să trântiți o asemenea lege prostească , negândite și lipsită de rușine față de elevii care au muncit un an întreg pe dreptate ca să primească și ei un bănuț al lor și să veniți dumneavoastră cu puțin timp înainte și să ” le tăiați creanga de sub picioare ” . Aceasta este o dovadă clară de nesimțire, de batjocură și de pură răutate. Mă număr printre elevii care au muncit un an de zile la un liceu de top , pe drept ca să aflu că dumneavoastră doriți să ne luați și banii aceștia care ne ajutau . Cum v-ati simții dumneavoastră dacă ați fi în locul nostru . Puneți-vă în locul nostru să vedeți cum este. Și să țineți minte….veți primi răsplată după faptele voastre !

    1. nu vor putea.
      e doar o încercare patetica de a prosti opinia publica.
      Oricum deca are interes electoral cu cei 30% și nicidecum cu premierea performantei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Bursele pentru elevii navetiști de la sate și bursele de studiu trebuie să fie reintroduse în școli, solicită World Vision România: „Acestea asigurau o formă de sprijin pentru zeci de mii de copii din familii dezavantajate” / Organizația a cerut Ministerului Educației reanalizarea cotei de 30% per clasă pentru bursa de merit

Reintroducerea burselor pentru elevii navetiști din mediul rural, reintroducerea burselor de studiu și reanalizarea cotei de 30% per clasă pentru bursa de merit sunt cele trei solicitări făcute Ministerului Educației…
Vezi articolul

SNSPA nu va intra în grevă: “Revendicările sindicatelor din învățământ trebuie să fie tratate cu seriozitate, dar nu prin grevă se rezolvă problemele semnalate”, spune rectorul instituției, Remus Pricopie

“Revendicările sindicatelor din învățământ trebuie să fie tratate cu seriozitate, dar nu prin grevă se rezolvă problemele semnalate. SNSPA nu va intra în grevă, toate activitățile didactice se vor desfășura…
Vezi articolul

FOTO Aproape 40% din profesorii din Franța au fost în grevă joi, susține Ministerul Educației de la Paris / O zi de protest față de reforma pensiilor va mai fi pe 31 ianuarie / Sindicatele îndeamnă la acțiuni locale până atunci

Aproape 40% din profesorii francezi de învățământ primar și cei din gimnazii și licee, în medie, au fost în grevă joi, 19 ianuarie, când sindicatele au organizat manifestații ample în…
Vezi articolul

Cîmpeanu, despre Cumpănașu: Delimitarea mea și a Ministerului Educației este foarte clară / Cumpănașu, în 2018, despre Cîmpeanu: Prieten drag, pe lângă prietenie mi-a făcut onoarea de a fi și vicepreședinte CNMR

“Delimitarea mea și a Ministerului Educației este foarte clară în raport cu acest subiect”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Antena3, întrebat de asocierea sa cu Alexandru Cumpănașu. În trecut Cîmpeanu…
Vezi articolul