ULTIMA ORĂ Elevii orfani de un părinte sau de ambii și cei din familii monoparentale vor primi bursa socială de 300 de lei fără condiționare de venit în anul școlar 2023-2024 – surse

82.645 de vizualizări
Foto: © Ian Allenden | Dreamstime.com
Elevii cu unul sau ambii părinți decedați și elevii care provin din familii monoparentale vor primi bursa socială de 300 de lei fără condiționare de venit, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie, potrivit variantei noi a proiectului de metodologie pentru bursele școlare din 2023-2024, consultată de Edupedu.ro.

Potrivit documentului, la articolul 10, Ministerul Educației a inclus elevii orfani de un părinte la litera c) și la familiile monoparentale s-a eliminat prevederea care condiționa acordarea bursei de venitul mediu pe membru de familie:

 „c) elevi cu unul sau ambii părinți decedați și elevi asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială, respectiv plasamentul/plasamentul de urgență, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie;

d) elevi care provin din familii monoparentale, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie.

Termenul familie monoparentală desemnează familia formată din persoana singură şi copilul/copiii aflaţi în întreţinere şi care locuiesc împreună cu aceasta.
Prin persoană singură, se înţelege persoana care se află în una dintre următoarele situaţii:
a) este necăsătorită;
b) este văduvă;
c) este divorţată;
d) al cărei soţ/soţie este declarat/declarată dispărut/dispărută prin hotărâre judecătorească;
e) al cărei soţ/soţie este arestat/arestată preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate şi nu participă la întreţinerea copiilor;
f) a fost numită tutore sau i s-au încredinţat ori dat în plasament unul sau mai mulţi copii şi se află în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) – e), potrivit art. 5 din metodologie.

Lista elevilor care beneficiază de burse sociale poate fi revizuită lunar, la cererea beneficiarilor, după cum urmează: se adaugă listei beneficiarilor de burse sociale acei elevi care fac dovada încadrării în condițiile prevăzute.” 

Documentele necesare pentru obținerea bursei sociale 2023-2024

 „Pentru obținerea bursei sociale, elevii majori sau părinții/tutorii legal instituiți/reprezentanții legali ai elevilor minori depun la Comisia de management al burselor din unitatea de învățământ o cerere însoțită de acte care dovedesc dreptul de acordare a bursei sociale, în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar.

Documentele care vor fi depuse, în termen de 25 zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar, de părinți/reprezentanții legali/elevii majori pentru acordarea burselor sociale prevăzute la art. 10 alin. (1) lit. a) și b) sunt:

  • cerere a părintelui/reprezentantului legal/elevului major;
  • declarație pe propria răspundere privind veniturile nete, cu caracter permanent, obținute pe ultimele 12 luni anterioare cererii realizate de membrii familiei, supuse impozitului pe venit și acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal pentru verificarea respectării criteriilor de acordare a bursei;
  • documente doveditoare ale componenței familiei, așa cum este definită la art. 5: certificatele de naștere ale copiilor sub 14 ani, actele de identitate ale persoanelor care au peste 14 ani, acte de stare civilă, sentință judecătorească din care să rezulte stabilirea domiciliului copilului/copiilor la unul dintre părinți, certificat de deces, decizia instanței de menținere a stării de arest, raport anchetă socială în cazul părinților dispăruți, după caz.

Acordarea burselor sociale pentru motive medicale se face pe baza certificatului de încadrare în grad de handicap sau a certificatului eliberat de medicul specialist (tip A5), cu luarea în evidență de către medicul de la cabinetul şcolar/medicul de familie – acolo unde nu există medic școlar.

Acordarea burselor sociale pentru elevii proveniţi din familii care beneficiază de venit minim de incluziune se face în urma comunicării de către agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, a listei elevilor care frecventează învăţământul cu frecvenţă, proveniţi din familii beneficiare de ajutor de incluziune, în luna anterioară celei de raportare a listei.”

Informaţii de context:

Edupedu.ro a scris că bursa socială pentru elevii cu un părinte decedat a ajuns să fie condiționată de venit, pentru că apare o nouă categorie de burse la care se pot încadra și dispare cuvantul „orfan” din metodologie – proiect / Este o soluție crudă pentru a salva bugetul României, consideră un ONG

Sunt peste 46 de mii de elevi orfani de unul sau ambii părinți în gimnaziu și liceele din România, conform datelor solicitate de Ministerul Educației de la inspectorate / Cererea vine după ce în metodologie bursa socială a elevilor cu un părinte decedat a fost condiționată de venit

Foto: © Ian Allenden | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


52 comments
  1. Daca copilul meu ce are linie in dreptul tatalui si eu traiesc in concubinaj si nu am dreptul la alocatie sociala, intreb oamenii care cunosc si statul asta, daca moare concubinul, copilul meu primeste pensie de urmas?

  2. Copilul meu are trecut in dreptul tatalui o linie. Actualmente locuiesc cu cineva. Cum incadreaza statul copilul meu? In 2009 ni s-au taiat pensiile complementare. ok. Le-a taiat tuturor. Dar cum e posibil ca un copil care primeste pensie alimentara sa primeasca si bursa sociala pt familie monoparentala, iar copilul asta cu linie si fara pensie nu are drepturi in statul asta deloc. Legi facute pe picioare si noaptea ca hotii probabil, cu ghilimele la familie si alte aberatii.

  3. Copil orfan de tată, mama recasatorită. Poate lua copilul bursă socială de orfan? Răspunsurile diferă de la o școală la alta. Concret, se încadrează sau nu?

  4. Unde incadrez elev major, abandonat de ambii parinti, care a avut instituita masura de protectie sociala, fiind iintr-un centru de plasament, dar care la implinirea varstei de 18 ani a facut cerere si a iesit din sistem.
    Ce bursa sociala poate primi?

  5. In Proiectul privind metodologia cadru de acordare a burselor școlare, listat la adresa https://www.edupedu.ro/bursele-de-merit-vor-fi-acordate-indiferent-de-medie-pentru-primii-30-dintre-elevii-fiecarei-clase-din-fiecare-scoala-proiect-singura-conditie-este-nota-de-la-purtare-dispar-91-de-mii-de-burse/ se mentioneaza ca se ia în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie… aici, in articol se mentioneaza ca nu se a în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie…. cum e pana la urma?

    c) elevi care provin din familii monoparentale care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic sau egal cu salariul minim net pe economie. Se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii;

    1. Bună ziua, în linkul pe care îl menționați în comentariu este vorba de prima variantă a proiectului de ordin, iar în articolul la care comentați acum este vorba de a doua variantă a proiectului de ordin, modificată. Pe 12 septembrie a fost publicat ordinul oficial și puteți consulta clar regulile pentru bursa socială aici: https://www.edupedu.ro/oficial-criterii-si-documente-necesare-pentru-burse-sociale-in-anul-scolar-2023-2024-bursele-medicale-cele-pentru-elevii-orfani-si-din-familii-monoparentale-nu-sunt-conditionate-de-venit-definitia/.

        1. Bună ziua ,am un copil de un an și doua luni,a murit soțul în ianuarie nu am fost căsătoriți am fost la primar și a zis ca nu ma poate ajuta cu nimic ,ce pot sa fac Va mulțumesc.

  6. Toata simpatia pt familiile monoparentale, am crescut in una. Dar sa se puna egal intre copil orfan de parinte/parinti si cel cu parinti divortati, chiar daca unul nu-si indeplineste datoria, este prea mult. Pt parintele vaduv, copilul orfan e mult mai greu

    1. Felicitări statului român!
      Sa fie primit(a) orice dar/bursa/ajutor sau sprijin de la oricine, in special de la statul român protector și grijuliu al vlăstarelor sale, defavorizate de soarta.
      Acești copii năpăstuiți acum de soartă vor crește astfel obladuiti cu acești 300ron și se vor educa si cu acest sprijin binefăcător și-i vor fi recunoscătoari ulterior pt.binele făcut și acordat la timp cu mărinimie.
      Opoziția veninoasă e gratuita, Indiferenta, otrava și zgârcenia nejustificată a unora ‘schilozi sufletește sau zgârie-brânză’, incapabili să inteleaga/empatizeze cu defavorizatii flamanzi care au nevoie de ajutor pt.ca nu se lăfăie că ei. Acești ipocriți slinoși nu merita decât urarea să ajungă în locul celor huliți de ei că altfel n-ar schimba pt.nimic in lume locul lor ghiftuit/favorizat de soarta cu cesti sarmanii, precum facea cândva micul print, un exemplu de urmat … sau poate de contestat după lipsa lor omenie…
      Bravo salutam aceasta facilitate acordată de lege/statul roman pt.toti acești copilașii napastuiti /obladuiti, care-i vor întări stfel/ curând randurile ca tineri patrioți, mai sanatosi și mai instruiți nu ca acești contestatari/ îmbuibații pe picior de plecare, cu pașaportul in mana, uitandu-se undei traiul mai facitprin lumea larga … obladuitii vor fi statornici,
      Eu sunt tot aici si-s unul dintre ei…

    2. sunt perfect de acord! ar trebui sa se aibă în vedere copii orfani ,nu cei care au parinți și nu îi îngrijesc și ajunge prin casele de copii abandonat,nu zic sa nu fie și aceștia ajutați dar un orfan e una și cei cu familii e alta,sau nu mai zic de cei ce speculează au copii dar că să își întregească veniturile mai iau unu sau… și au salar după el,da tre ajutați și cei cu fam numeroase dar un orfan numai cel ce a mâncat acea pita știe ce simte! El nu se poate plâmge la nimeni nu e deloc simplu,eu bunica de la 12 ani a fost orfană și văduva de război de la 24de ani cu 2 fete, mama de la 5ani orfană,și văduva aproape 30 de ani ,eu am mers la 3copii orfani de mama deși nu am cunoscut familia înainte de dar tatăl lor era și el orfan din clasa a 9 -a cu alți 3frati mai mici,și în așa situație a fost bine până s-a lăsat influențat de cine nu îl iubea aș fi dorit mult sa cresc copii ,eu nu am rămas însărcinată poate nu eram destul de liniștita!

    3. Cu ce este mai greu comparativ cu familiile monoparentale unde un parinte nu-si îndeplinește datoria.In ultimul caz poate primesti pentru o cota parte de 25%din venitul părintelui , hotărât de instanța,pe cand un copil orfan de un parinte primeste o pensie lunara egala cu pensia minima din Romania care la ora actuală este de 1125 lei.Atunci te rog fa un calcul si mai gândește-te la ceea ce ai spus mai sus.

      1. Un parinte vaduv primeste condoleante, copilul sau primeste pensie de urmas si ambii au PACE.
        Un parinte divortat primeste laturi de la societate (asta e mentalitatea la noi) iar de la fostul partener primeste numai cutite in spate. Un parinte divortat care isi creste copilul nu are pace, este intr-o defensiva perpetua si nu primeste nici un fel de ajutor: psihic sau material.
        Cati tati sau mame care-si parasesc copiii isi platesc pensiile alimentare ?
        Un parinte divortat care isi creste singur copilul petrece ani de zile prin salile de judecata, platind taxe de timbru, expertize, avocati pt a obtine ceea ce e de drept al copilului: pensia alimentara. Si stiti cat dureaza procesele in Romania? Cu anii! Cu ce cresc copiii aia, cu aer? Ca statul roman, veghind la “interesul superior al copilului”, doar amana termenele de judecata, cu anii.
        Iar daca copilul are nevoie de vreo operatie, de insotitor etc, statul cere acordul ambilor parinti! Sa mearga statul sa-l caute pe ala care si-a abandonat copilul!

        E foarte bine ca primesc si copiii din familiile monoparentale bursa sociala. Oricum banii aia vor merge pe terapii, sa scape de sechele.

        1. De acord cu dvs. Imi cresc copilul singura, de cand avea 1 an…mai are putin si face 17…fara pensie alimentara, fara sprijin din partea tatalui. Este dreptul ei sa ia acei bani, oricat ar fi de putini. Statul nu face nimic pentru acesti copii. Si multumesc lui Dumnezeu ca am fost sanatoasa, sa o pot tine in cele mai bune scoli, sa-i ofer sustinere pe toate planurile, sa se dezvolte armonios, intr-un mediu sigur, dar numai eu stiu cate mii de ore de munca, griji, planificari…au stat in spatele tuturor reusitelor. N-am avut timp sa ma plang sau sa plang, am cautat solutii si Dumnezeu m-a ajutat sa razbesc in toate.

  7. Noaptea mintii ! Incepand cu cei care au tot pritocit ordinul si pana la Dvs. care publicati extrase informative, chiar nimeni nu a observat ca pentru „c) …elevi asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială, respectiv plasamentul…. nu se indica niciun document doveditor care sa fie depus la Comisie ???

  8. Din câte știu pentru a beneficia de această bursă trebuie liniuța la tata, nu se da dacă este recunoscut de tată , chiar dacă părinții sunt despărțiți, este o lege câte fiecare o înțelege după bunul plac!

      1. Și dacă părinții sunt despărțiți iar copilul este crescut de mamă, tatăl necontribuind cu nimic la creșterea copilului, cum se numește? Vorbiți în necunostinta de cauza.

    1. Mai studiați doamnă ce înseamnă familie monoparentală.Daca ar fi cum ziceți dumneavoastră nu s-ar mai cere la dosar sentința judecătorească.

    2. Chiar dacă nu e lininuta în certificat , atât timp cât instanta a dispus tutela în dreptul mamei și aceasta nu creste minorul împreună cu ceilal părinte, consider ca este monoparentale familia.

    3. Copilul meu are liniuta. Nu primeste pt ca lociusc cu ,,cineva,, Asta pt ca mai nou tot se poarta in ordine ghilimele. Vedeti .
      (2) Se asimilează termenului „familie” bărbatul și femeia
      necăsătoriți, cu copiii lor necăsătoriți și/sau ai fiecăruia dintre ei,
      având vârsta de până la 18 ani sau de până la 26 de ani dacă
      urmează o formă de învățământ — cursuri de zi, organizată
      potrivit legii, care locuiesc împreună, dacă această situație se
      confirmă la verificarea în teren.

  9. Copii ai caror parinti sunt despartiti au dreptul si primesc o pensie de intretinere de la “celalalt” parinte plus alte bunuri ,pe langa alocatia de stat.Chiar nu va mai intelege nimeni legile astea plus ca da ,incurajati divorturile …

    1. Maria dar poate sunt și părinți care nu au fost căsătoriți și tatăl nu este obligat prin hotărâre judecătorească să plătească pensie

    2. si copiii orfani primesc pensie de urmas, si e mai mare decat cei 409 de lei cat e pensia de intretinere
      Cei cu parintii divortati cu ce sunt vinovati de nu ii ajuta statul cu nimic?

    3. Nu cred ca doi părinți care se iubesc și au o familie frumoasa, pot divorța pentru asa ceva. Sa te afli intr-o situație dificila de una/unul singur(a) este un ajutor oferit unui copil, oricum trist din punctul asta de vedere.

  10. Gradinita (grupa mare) este considerata unitate de invatamant? Copilul orfan de un parinte, care frecventeaza gradinita de stat, are dreptul sa beneficieze de aceasta bursa?

  11. Aceasta lege încurajează divorțurile, în special la familiile care au bani separat de partenerul de viață, dragă guvernant pt ce sa mai stea nevasta unui partener dacă câștiga mai bine după divorț?

    1. Dar la copiii cărora le -a decedat un părinte și celălalt muncește mai mult pt un venit mai mare, nu vă gândiți? Ei nu sunt orfani? Credeți că
      au vrut Bursă de Orfan? Nu credeți ca se încurajează nemunca prin condiționarea de venit?

    2. Eu sunt divorțata si mi cresc singură copiii.Fostul nu plătește pensie alimentară nici macar nu mai tine legatura cu copiii. Ar fi bine veniti pentru a avea acești bănuți pentru copii.

        1. Pentru cei care se încadrează la categoria de venituri mici.Dupa cum ari văzut la burse sociale sunt mai multe categorii:cei cu venituri mici,orfani,copii proveniți din familii monoparentale sau in plasament.

    1. Dar la copiii cărora le -a decedat un părinte și celălalt muncește mai mult pt un venit mai mare, nu vă gândiți? Ei nu sunt orfani? Credeți că
      au vrut Bursă de Orfan? Nu credeți ca se încurajează nemunca prin condiționarea de venit?

  12. Hai sa divortam toti!!!!!!
    Asa primim bani de la stat, sau daca nu mai muncim…..pentru ca cei care muncesc platesc si ultima scobitoare, nu beneficiaza de atâtea avantaje “gratis” de la stat….etc.

    1. D-na sau domn de ce nu divorțați dacă credeți că asta va aduce un avantaj dar să gândiți in halul asta pt că unii își cresc copii dintr-un singur venit e cat se poate de josnic și răutăcios. Divorțați că tot e la moda divorțul și veți avea cu 300 de lei în plus pt creșterea copilului sau copiilor.

      1. Aduc în discuție situația unui copil de 12 ani, tatăl decedat, mama nu are carte de identitate și nu a avut nici serviciu in ultimul an. Mama nu a fost căsătorită cu tatăl copilului, deci nu are acces nici la certificatul de deces.
        In fiecare an copilul a pierdut orice bursă de care putea să beneficieze pentru că mama nu a depus documentele necesare. In plus, copilul nu locuiește cu mama lui și nici nu dorește să locuiască cu ea.
        Există o altă posibilitate legală pentru ca acest copil sa poată obține vreo bursă? Familia la care copilul locuiește i-ar putea folosi pentru meditații, de care el are mare nevoie.

    2. Îți doresc toată fericirea unui copil carea părinți au divorțat , sa simți durerea zi și noapte din sufletul acelui copil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

O aplicație de raportare a cazurilor de bullying în mediul online, lansată pentru elevi în Franța. “Vrem să semnalăm situațiile, nu să rămână în liniște, încât acestea să se oprească”, spune Ministrul francez al Educației, Jean-Michel Blanquer

O aplicație de sprijin pentru elevii care sunt victime ale hărțuirii în mediul online a fost lansată marți, 8 februarie, de ministrul francez al Educației, Jean-Michel Blanquer, în timpul unei…
Vezi articolul

Soluții pentru grava criză demografică: Ovidiu Raețchi lansează un pachet legislativ cu 6 măsuri, printre care banca de lapte matern, vouchere pentru copiii sub trei ani, facilități fiscale pentru firmele care construiesc grădinițe

Deputatul liberal Ovidiu Raețchi a lansat marți în dezbatere publică un pachet de șase propuneri legislative menite să atenueze criza demografică majoră din România. Țara noastrăse confruntă atât cu scăderea…
Vezi articolul

Copiii și familiile din diasporă, care se află în situații dificile, vor putea apela un număr de telefon unic pe care îl dezvoltă Ministerul Familiei cu STS. Firea: Avem o avalanșă de cazuri semnalate din toată Europa, după apariția situației din Danemarca

Ministerul Familiei și Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) lucrează la dezvoltarea unui număr unic la care să poată suna din afara ţării copiii şi familiile aflate în situaţii dificile, a…
Vezi articolul

Ligia Deca se distanțează de modelul comunicării directe cu presa al predecesorului Sorin Cîmpeanu și numește un purtător de cuvânt la Ministerul Educației. Cine este Corina Popa, “vocea” noului ministru și ce spunea ea că ar face dacă ar ajunge să lucreze la minister?

Noul ministru al Educației, Ligia Deca, schimbă strategia de comunicare cu presa, după anii în care ministrul Sorin Cîmpeanu și-a asumat contactul direct cu reprezentanții presei. Ministerul a anunțat, marți,…
Vezi articolul

Deschiderea școlilor în Austria: Perioadă-tampon de trei săptămâni la începutul anului școlar, în care masca e obligatorie în unele spații, iar elevii și profesorii se testează indiferent dacă s-au vaccinat sau nu

Noul an școlar va începe, în Austria, cu o perioadă-tampon de trei săptămâni, în condițiile unei creșteri a numărului de cazuri Covid-19 în această țară, potrivit TheLocal.at. Această fază va…
Vezi articolul