Copiii și familiile din diasporă, care se află în situații dificile, vor putea apela un număr de telefon unic pe care îl dezvoltă Ministerul Familiei cu STS. Firea: Avem o avalanșă de cazuri semnalate din toată Europa, după apariția situației din Danemarca

199 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Ministerul Familiei și Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) lucrează la dezvoltarea unui număr unic la care să poată suna din afara ţării copiii şi familiile aflate în situaţii dificile, a transmis Gabriela Firea pe Facebook. Ea a spus că există deja „o avalanşă de cazuri semnalate din toată Europa, după apariţia situaţiei din Danemarca”.

Mai jos, postarea integrală a Gabrielei Firea:

„Număr unic pentru Diaspora! Lucrăm împreună cu Serviciul de Telecomunicații Speciale pentru dezvoltarea unui număr unic, al Ministerului Familiei, la care să poată suna din afara țării copiii și familiile aflate în situații dificile.

M-am întâlnit cu directorul STS, general-locotenent ing. Ionel-Sorin Bălan pentru a evalua cum funcționează numărul unic pentru copii 119, la două luni de la lansare și pentru a vedea ce poate fi îmbunătățit.

Numărul unic pentru copii 119 este extrem util! Specialiștii în domeniul protecției copilului au intervenit în cazuri foarte dificile care au fost raportate prin acest sistem. Amintesc doar situația mamei din Constanța care s-a filmat în timp ce-și abuza copilul.

La numărul 119 răspund specialiști ai direcțiilor de asistență socială din fiecare județ, angajați ai primăriilor și consiliilor județene, care au fost pregătiți și coordonați de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

Până astăzi, avem deja peste 19.000 de apeluri. Multe dintre ele i-au ajutat pe specialiști să intervină la timp. Există și persoane care sună pentru a testa sistemul. Evaluarea, la două luni de activitate, a fost necesară pentru a vedea ce putem îmbunătăți la nivelul direcțiilor județene de asistență socială și protecția copilului.

Analizăm împreună cu specialiștii în domeniu realizarea unui sistem similar pentru cazurile din afara țării, un număr la care să poată suna copiii și familiile în situații de risc din Diaspora. Avem o avalanșă de cazuri semnalate din toată Europa, după apariția situației din Danemarca. Am constituit deja un grup de lucru comun pentru a pune bazele acestui număr unic pentru cazurile în care sunt implicați copii aflați în afara țării.

Principalele aspecte sesizate, până acum, la numărul unic 119 au fost abuzuri, neglijare, exploatare sau alte forme de violență asupra copilului. De asemenea, au fost sesizate și alte aspecte care pun în pericol viața copilului cum ar fi consum de alcool în familie, cerșetorie, fuga de la domiciliu sau violență domestică.

La întâlnire au participat și președintele ANPDCA, dna. Florica Cherecheș, și dna. director general ANPDCA, Elena Tudor.”


1 comment
  1. Sa stea in diaspora lor. Si sa ii consilieze ministrul familiei de acolo, nu cel platit din banii nostri. Castiga la negru banii si nu varsa un leu la comtributii sau impozit in Romania..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like