Soluții pentru grava criză demografică: Ovidiu Raețchi lansează un pachet legislativ cu 6 măsuri, printre care banca de lapte matern, vouchere pentru copiii sub trei ani, facilități fiscale pentru firmele care construiesc grădinițe

1.335 de vizualizări

Deputatul liberal Ovidiu Raețchi a lansat marți în dezbatere publică un pachet de șase propuneri legislative menite să atenueze criza demografică majoră din România. Țara noastrăse confruntă atât cu scăderea natalității, dar și cu o emigrație masivă spre vestul continentului.

Pachetul legislativ pus în dezbatere publică de Rațchi conține facilități fiscale pentru companiile care investesc în creșe și grădinițe pentru angajații proprii, vouchere de 150 de euro/lună pentru copiii sub trei ani care pot fi cheltuite pentru achiziționarea de servicii de asistență și îngrijire a copilului, dar și crearea unei bănci de lapte matern.

De asemenea, liberalul mai propune și înființarea unei Comisii Naționale de Alăptare, care să stimuleze alăptarea bebelușilor, precum și prevederea că mamele pot îngriji simultan până la trei copii, inclusiv cei proprii, lucrând ca bone.

”Pachetul legislativ pe care îl lansez azi în dezbatere publică are drept obiectiv creșterea natalității prin găsirea unor soluții care merg la rădăcina problemelor care au dus România într-o criză demografică, soluții implementate cu succes în state occidentale. Este începutul unui efort public de consultare alături de organizații ale societății civile pentru a combate acest risc major pentru România pe termen mediu și lung”, a declarat Raețchi, citat într-un comunicat de presă.

Pachetul legislativ conține următoarele proiecte de lege:

Inițiativă legislativă care propune ca mamele sau, după caz, persoanele care au în întreținere copii cu vârsta de până la trei ani, să beneficieze de vouchere valorice în valoare lunară de 150 de euro pentru fiecare copil cu vârsta de până la trei ani, destinate achiziționării de servicii de asistență și îngrijire a copilului, care pot fi utilizate la creșe, grădinițe, servicii bone, etc..

Proiect de lege care încurajează companiile private cu minim 30 de angajați să construiască creșe sau grădinițe pentru copiii angajaților acestora, scutindu-se din plata impozitului pe profit, anual, sumele de bani utilizate pentru construirea și/sau întreținerea acestor spații.

Proiect de lege pentru sprijinirea creării Băncilor de Lapte Matern, având în vedere situația critică în care se află România din acest punct de vedere.

Inițiativă legislativă care presupune înființarea unei Comisii Naționale de Alăptare – soluție recomandată de Unicef și Organizația Mondială a Sănătății, printre statele care au deja o astfel de Comisie numărându-se Germania, Statele Unite, Canada. Situația precară în care se află România din acest punct de vedere face necesară adoptarea unor măsuri de stimulare a practicilor alăptării.

Inițiativă legislativă care să ofere un cadru legal prin care mamele pot îngriji simultan până la trei copii, inclusiv cei proprii, lucrând ca bone, acesta fiind, de asemenea, un proiect implementat cu succes în state occidentale.

Proiect de lege pentru acreditarea maternităților ca Spitale Prietene cu Copilul – clasificare lansată de UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății.

De asemenea, Raețchi spune că, în paralel, va lucra pentru convingerea majorității parlamentare să voteze unul dintre proiectele de lege blocate în Parlament destinate clarificării profesiei de moașe, conform Directivelor europene aflate în vigoare.

Foto: pexels.com


2 comentarii
  1. D-le Raețchi să crească natalitatea, dar unele din propunerile dvs. nu fac decât să încurajeze acest fenomen printre populația săracă pentru care 150 de euro le-ar completa unele lipsuri și, nimic mai mult, doar o descurajare a muncii! Haideți, gândiți liber, sincer, până la 3 ani copilul primește, apoi când nu mai are bani, mâncare, îți întinde mâna la ieșirea din magazin! În ce țară din cele enumerate de dvs., în articol, copiii au alocația 20 de euro?! Mai bine găsiți măsuri pt a le oferi părinților servicii, plătite astfel încât să poată crește și educa proprii copii, (sunt unii care se mulțumesc dacă primesc ajutor de la stat și nu doresc nici la sapă să mai meargă, însă ii vezi la baruri) alternative de a-și achiziționa cu ușurință o locuință (creditele pt locuințe presupun mulți pași, în străinătate românii își cumpără ușor o casă)! În România predominante sunt:jocurile de noroc, bodegele, bisericile și farmaciile (care au niște prețuri foarte mari
    – asta spune adevărul -,, România – i bolnavă ”! Interveniți, vă rog , in sănătatea și siguranța alimentelor, în strategia financiară pe care o aplică unii comercianți (la raft un preț, la casă, altul)! Implementați proiecte legate de sănătate ! Și copiii după trei ani au nevoie de foarte multe, cei de 10 sau 15 ani, ați face o discriminare!!! Lumea să muncească, iar în țara pt care strămoșii au luptat să fim siguri că putem trăi fericiți, fără epidemii , țânțari, gropi în asfalt etc.! Este punctul meu de vedere , dar pleacă din inima!

  2. O aiureala. Cu asta nu face decat sa stimuleze nascatoarele de profesie.
    Daca vrei sa faca copii femeile cu scoala, cu meserie si cu dare de mana, trebuie sa le asiguri cresa langa servici, sa stea putin pe bara dupa nastere si sa isi poata vedea de meserie – si, la fel de important, sa le garantezi independenta economica. Violenta in familie este cvasi-peste tot si in secunda in care faci copil, esti buna de cratita si de sac de box in tara asta pentru ca el stie ca ai nevoie de venitul lui.
    Sigur ca solutia corecta e sa schimbi mentalitatea oamenilor, dar asta e mult mai greu de facut pe termen scurt, decat sa asiguri cresa langa servici si independenta pentru femei. Adica: daca lucrurile merg prost dupa ce apare copilul, ea sa poata pleca in chirie si sa aiba unde sa lase copilul peste zi. Nu discutam de ordine de restrictie, ca astea sunt pentru cand lucrurile sunt deja ireparabile.
    Ar trebui pus la punct si programul fiv pentru femeile care si-au facut un rost in viata, si pot tine copii, dar s-au trezit tarziu si nu mai merge instalatia. Si ar trebui sa incetati sa mai stigmatizati mamele singure, pentru ca le impingeti spre decizii care sfarsesc cu coaste rupte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Articol susținut de ROMANIA TECH NATION

Robotica la gimnaziu și liceu, proiect-pilot lansat de primăria Reșița. „Vrem să devenim un centru pentru domeniul tehnician operator roboți industriali și începem cu robotica, cu Nextlab.tech, de la copiii de vârste mici” – Ildiko Pataki, consilier pentru politici educaționale

Primăria Reșița a lansat un proiect pilot de robotică în școli, printr-o investiție în roboți educaționali cu tehnologie Nextlab.tech, ca parte a strategiei de relansare a orașului. Iar în această…
Vezi articolul

Manifestație în sprijinul copiilor abuzați sexual și pentru o lege anti-viol, organizată de Sfântul Nicolae în fața Camerei Deputaților: din aproape 800 de agresori sexuali, doar 3 au ajuns în închisoare

Comunitatea Declic organizează, luni, de Sfântul Nicolae, evenimentul “Salvați-mă!: Protest în sprijinul copiilor abuzați sexual”, o manifestație prin care face apel la o lege anti-viol care să protejeze copiii, potrivit…
Vezi articolul

Șirul conflictelor din Guvern cu ministrul Vlad Voiculescu protagonist, în două luni și jumătate de mandat: tensiuni cu Valeriu Gheorghiță de la început, divergențe cu Cîmpeanu pentru regulile din școli, replici dure cu premierul Cîțu

În două luni și jumătate de când a preluat mandatul, ministrul Vlad Voiculescu a avut mai multe conflicte în cadrul Guvernului, iar majoritatea s-au derulat în spațiul public. Cele mai…
Vezi articolul

Închiderea Colegiului Național „I.L. Caragiale” și școală 100% online, discutată azi în ședința Consiliului de Administrație, după ce joi seara a fost confirmat încă un caz de coronavirus în rândul elevilor – surse

Consiliul de Administrație al Colegiului Național „I.L. Caragiale” din București se reunește astăzi pentru a decide condițiile de intrare în scenariul roșu, după ce joi seara a fost confirmat încă…
Vezi articolul