Daniel David: Ordinul ce obligă universitățile să verifice toate tezele de doctorat de după 1990 nu oferă “un câștig clar” / Tezele persoanelor cu funcții publice “ar trebui verificate cu prioritate”

535 de vizualizări
De ce spun elevii că nu vor la școală, fizic
Daniel David / Foto: Universitatea “Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca
Ordinul de ministru ca universitățile din România să verifice toate tezele de doctorat susținute după 1990 “nu are cum să ajute” și chiar poate afecta imaginea internațională a universităților de prestigiu, spune, într-un interviu acordat Pressone.ro Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, Daniel David. Acesta comentează pe larg măsura propusă de ministrul Sorin Cîmpeanu și spune că, spre finalul lunii, Consorțiul Universitaria va discuta o posibilă propunere ca ordinul să fie abrogat.

Întrebat în legătură cu tezele de doctorat ale persoanelor care ocupă funcții publice, Daniel David a răspuns că acestea “ar trebui verificate cu prioritate”. 

El spune în interviul pentru Pressone.ro că, pentru universitățile mari, tradiționaliste, ordinul nu oferă “un câștig clar”: “Noi avem de ani de zile strategii împotriva plagiatului, avem proceduri foarte clare”. Și arată de ce, în opinia sa, demersul nu are cum să ajute când e vorba despre un număr foarte mare de teze – între altele pentru că:

 • “Rezultatele fals negative, adică rezultatele pentru teze care ar fi fost plagiate, dar care totuși au trecut ca fiind neplagiate, sunt foarte mici la universitățile care au o cultură antiplagiat de mulți ani de zile. (…)
 • (…) Chiar dacă vom găsi sau nu vom găsi probleme pentru anumite teze, asta nu închide discuția. Rămâne posibilitatea, absolut normală, de a pune sub semnul întrebării anumite teze de doctorat și de a face apel, apoi, la procedurile pe care le avem deja, de verificare prin CNATDCU. (…)” 

În privința unei posibile cereri de abrogare a ordinului, Daniel David spune în același interviu că “vom avea o întâlnire a Consorțiului Universitaria la Predeal, pe 23 – 25 octombrie, unde vom ridica și vom discuta această procedură. Vom decide ce este de făcut, dacă implementăm ordinul și în ce formă îl implementăm. Vom pune pe masă și opțiunea de a-i cere ministrului să reanalizeze acest ordin. Rămâne să discutăm la nivelul Consorțiului”.


1 comment
 1. Nici un doctorand nu poate sustine teza fara acordul conducatorului stiintific (cadru didactic universitar)!
  Deci, ce se intampla cu conducatorii de doctorat care le-au spus doctoranzilor ca teza este in regula si ca o pot sustine?
  Sau, cu comisiile (locale, nationale si de la minister) care au analizat teza si au spus ca este in regula?
  Sau, cu universitatiile care au promovat astfel de oameni in postura de conducatori de teze de doctorat?
  Problema cu plagiatele este a sistemului, nu a doctorandului prost indrumat si sfatuit …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Apelul unei mame singure, după închiderea grădinițelor: Nu am cu cine lăsa copilul. Ca să pot beneficia de acei 75%, eu ce fac? Declarația celuilalt părinte – imposibil de obținut, pentru că nu știu unde se află

Familiile monoparentale sunt omise în ordonanța de urgență 147, care stabilește că unul dintre părinți poate beneficia de zile libere plătite cu 75% din salariu în perioada în care grădinițele…
Vezi articolul

Naveta pentru funcționarii din primării se va deconta prin Consiliul Local de la 1 ianuarie 2024 – lege promulgată și publicată în Monitorul Oficial / Pentru profesori și angajații din școli transportul e decontat doar la nivel de abonament cu tarif minim

Funcționarii publici din administrația locală vor putea avea naveta decontată prin Consiliile Locale în subordinea cărora lucrează, potrivit unei legi promulgate de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial…
Vezi articolul