Elevii care intră clasa a IX-a vor primi burse pe baza mediei generale din clasa a VIII-a, nu a mediei de admitere la liceu – surse

53.390 de vizualizări
Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com
Elevii care încep în câteva zile clasa a IX-a vor primi burse de merit, dacă se încadrează în noile criterii de acordare, pe baza mediei generale din anul școlar trecut, când urmau clasa a VIII-a, potrivit noii variante de proiect ordin de ministru cu regulile pentru burse în anul școlar 2023-2024, consultat de Edupedu.ro. Este o diferență față de anul trecut când elevii care erau în clasa a IX-a atunci au primit burse de merit după media de admitere la liceu.

Iată ce prevede noul proiect de ordin obținut de Edupedu.ro:

(1) Bursele de merit se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, după cum urmează:

a) 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, inclusiv elevii din clasa a IX-a și mai puțin clasa a V-a, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale; în situaţia în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinşi toți elevii cu medii generale anuale mai mari sau egale cu 9,50 atunci lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde şi pe aceştia”.

Noul proiect mai prevede și ca elevii de clasa a V-a să primească bursă de merit, pe baza mediei aritmetice a notelor primite în primele două module. Modificarea vine după ce au existat critici din partea părinților și elevilor că, pentru al doilea an la rând, elevii de clasa a V-a ar fi privați de bursa de merit din simplul fapt că anul trecut, când erau în clasa a IV-a, au primit calificativele care se acordă în învățământul primar și care nu se pot converti în note.

Amintim că toți elevii de gimnaziu și liceu cu medii generale între 9,50 și 10 în anul școlar trecut vor primi burse de merit, prevede același document consultat de Edupedu.ro. Aceștia se adaugă primilor 30% de elevi din fiecare clasă ordonați după media generală anuală, indiferent care este aceasta.

Deja de marți, 5 septembrie, se prevedea această modificare, după ce secretarul de stat Florian Lixandru a cerut școlilor din țară să transmită Ministerului Educației numărul de elevi cu media mai mare sau egală cu 9.50. În statistica obținută ulterior de Edupedu.ro sunt cuprinse și mediile elevilor din clasa a VIII-a, pentru cei care au intrat acum la liceu, asta pe baza mediei dintre cele două note de la Evaluarea Națională: pentru ei, media claselor V-VIII nu a mai fost luată în calcul, după ce mai mult de 20 de ani a avut o pondere la media finală.

Sunt 286.438 de elevi care au obținut anul trecut medii mai mari sau egale cu 9.50, conform centralizării Ministerului Educației, pe baza datelor de la inspectoratele școlare județene. Acest lucru înseamnă că în anul școlar 2023-2024, cel puțin acești 286.000 de elevi și maximum 400.000 de elevi (30% din elevii de gimnaziu și liceu) vor lua bursă de merit de câte 450 de lei pe lună.

Edupedu.ro a scris de astăzi, miercuri, 6 septembrie, despre faptul că Ministerul Educației ia in calcul să acorde burse de merit tuturor elevilor care au avut anul trecut media anuală peste 9,50 pe lângă cei 30% dintre elevii unei clase. Explicația a fost acordată de secretarul de stat Florian Lixandru care a declarat că “aplicând acest procent de 30% riscăm să nu acordăm burse acelor elevi care au o medie generală peste 9,50 și care anul școlar trecut s-au pregătit, știind că pragul de obținere a bursei de merit este 9,50. S-au pregătit să obțină o medie peste acest prag de 9,50 și nu este normal să schimbi regulile în timpul jocului”.

Cum se acordau bursele de merit în clasa a IX-a în septembrie 2022

În anul școlar precedent, în timp ce elevii din clasele VI-VIII și X-XII primeau bursele de merit dacă aveau peste 9,50 media generală anuală în anul școlar trecut dinainte, elevii de clasa a IX-a au primit bursa de merit, conform regulilor de atunci, pe baza mediei de admitere la liceu.

Foto: captură – OME burse 09.2022

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
BREAKING Toți elevii de gimnaziu și liceu cu medii generale între 9,50 și 10 vor primi burse de merit – surse / Aceștia se adaugă primilor 30% elevi din fiecare clasă
BREAKING Elevii de clasa a V-a vor putea primi burse de merit, pe baza mediei aritmetice a notelor din primele două module. Primii bani se vor acorda după vacanța de Crăciun, retroactiv – surse
ULTIMA ORĂ Elevii orfani de un părinte sau ambii și cei din familii monoparentale vor primi bursa socială de 300 de lei fără condiționare de venit în anul școlar 2023-2024 – surse
Neclarități legate de bursele de merit din metodologia pentru burse școlare 2023-2024: Când 30% dintr-o clasă înseamnă 7,5 elevi, câți elevi vor lua bursa de merit? În acest procent intră și elevii cu bursă de excelență olimpică?

16 comments
  1. Aș fi de acord cu acordarea bursei pentru elevii de clasa a IXa pe baza mediei la evaluarea natională cu o conditie. In cadrul subiectelor de la evaluarea natională să se regăseasca macar câte un item din toate materiile studiate în gimnaziu, altfel riscam ca elevii sa acorde importanță în gimnaziu doar studiului matematicii și al limbii române fiindcă doar aceste materii contează la admiterea în liceu și la acordarea bursei in clasa a IXa. Celelalte materii vor fi tratate cu superficialitate(5 de trecere) ducând la mari lacune in viitor! Corect?

  2. Daca un copil are media 9.47 si nu 9.50,se incurajeaza mediocritatea?
    Ar fi bine sa nu mai alergam dupa note, pare mai corect ca 30% din clasa sa primeasca burse

  3. Acordarea burselor la clasa a 9-a pe baza mediei dn clasa a 8-a corecteaza o anomalie si o discriminare din anii anteriori. Bursele pentru toti elevii se acorda acelora care invata constant si consecvent la toate materiile pe parcursul unui an. De ce la clasa a 9-a sa fie diferit si sa se acorde doar pt evaluarea nationala care se da la Lb. romana si matematica? Gradul de dificultate la evaluari difera de la an la an la fel ca si rigurozitatea evaluarilor la clasa difera de la scoala la scoala. Dar daca celelalte clase primesc bursa in baza mediei obtinute in anul anterior, corect este ca si cei de clasa a 9-a sa aiba acelasi criteriu. Altfel vorbim despre discriminare iar copiii care au muncit tot anul in paralel cu pregatirea pentru Evaluarea Nationala ar fii dezavantajati fata de cei care “au picat pe subiect” la EN dar in clasa a 8 a nu au avut rezultate deosebite.
    In scolile foarte bune unde cerintele sunt enorme la toate materiile si se cere performanta , notele sunt muncite peste masura si sunt rezultatul unei evaluari constante care merita sa fie recompensata.

    1. Consider subiectivă părerea dvs legată de modul de acordare a bursele pentru elevii clasei a IX-a! Dacă analizați rezultatele Evaluării Naționale de anul acesta se constată că sunt mult mai mulți elevii ce au terminat gimnaziul cu medii anuale peste 9,50 iar la examen au obținut note mai mici de 9 decât cei cu medii anuale mai mici de 9 si care au picat pe subiecte la E. N., obținând medie peste 9,50! Asta reflectă altceva însă din păcate nimeni nu analizează aceste rezultate ! Si clar cel
      mai corect ar fi ca la clasa a IX-a să se ia în considerare media gimnaziului cu cea a Evaluarii Nationale!

      1. Oricum nu ii intereseaza isi bat joc de copii nostri,care au muncit un an intreg in clasa a VIII-a pentru media 10,iar in clasa a IX-a pentru 2 note care defapt nu reflecta adevarata lor pregatire nu mai beneficiaza de bursa,deoarece au avut ghinionul unei zile proaste si au luat doar 9,12 la renumita evaluare.

  4. Ca de obicei, schimbările se fac din mers… După ce media din clasele V-VIII nu a mai fost luată in calculul mediei de la Evaluarea Nationala, acum cei din clasa a IX-a primesc burse dupa media din clasa a VIII-a! Haos mai mare nici ca se putea! Oricum este foarte aiurea si aplicarea acelui procent de 30% din elevii unei clase. Se încurajeză mediocritatea oricum. Sunt copiii ce au media in clasele V-VIII de peste 9,50 iar la Evaluarea Nationala au note de 7 si 8!? Cum sunt posibile aceste situatii, cum sunt evaluate școlile pentru astfel de rezultate la E.N. în condițiile în care elevii au terminat gimnaziul cu medii peste 9,50!?

    1. La nivel național sunt note primite la evaluare națională de 4 și ceva la română și 3 și la mate,dar media generală pe clasele 5-8 este de peste 9,cum au fost acordate notele la materii in timpul gimnaziului,mai ales în zona rurală,și acum vin mai marii ministerului și spun că primesc bursă cei care au avut în clasa 8 a peste 9,50,o prostie nu ii gindit și corect deloc.

  5. Nu mi se pare corect sa fie exclusi de la bursa elevii care au luat peste 9.50 la evaluarea nationala si sunt acum in clasa a 9 a. Ar fi tot o schimbare a regulilor in timpul jocului din moment ce in anii precedenti bursa de clasa a 9 a s-a dat pe baza mediei la evaluarea nationala.

    1. eu nu cred ca exista vre un elev care sa fi luat peste 9.50 la evaluarea nationala dar sa fi avut o medie mai mica in clasa 8 a

      1. Ba da, copilul meu! La EN are 9.55. La finalul clasei a 8-a, doar 9.33, pentru ca a insistat foarte mult pe pregatirea pentru EN. Ar fi nedrept sa se dea bursa pe media de la finalul clasei a 8-a si sa se anunte acum, in toamna. Nu e corect!! Copiii provin din mai multe scoli, din mai multe clase. Nu au fost evaluati la fel. Evaluarea Nationala a fost aceeasi pentru toti copiii. Am vazut copii cu medii peste 9 in clasele 5-8…iar la EN de-abia au luat 5, sau mai putin.
        Nu poti schimba regulile in timpul jocului!! Cel mult, adaugi si altceva!

      2. Există! Sunt mulți elevi ce au avut medii între 9 și 9,50 în anii de gimnaziu și care au obținut peste 9,50 la E. N. – bravo lor! Din păcate sunt mult mai mulți cei care au avut medii de 10 sau aproape de 10 în gimnaziu si care la E. N. au obținut cu greu nota 9 să nu zic ca sunt și cu note mai mici! Nimeni nu face o corelare între aceste medii iar școlile nu sunt responsabile pentru aceste discrepanțe… e clar că sunt școli unde elevii sunt supraevaluați dar nimeni nu ia măsuri în acest sens iar ministerul educație acorda burse, procentual! Jenant!

  6. Examenul de EN este singurul criteriu care departajeaza corect copii pt inscrirea la liceu. Media din clasa 8 a este obtinuta functie de scoala si lejeritatea profesorilor. De aceea a si fost scoasa din media intrare la liceu. Media de la EN trebuie sa fie criteriul pt burse clasa 9 a in ierarhizarea copiilor in fiecare clasa. O sa va mai votam …..pt schimbarile facute in timpul jocului.

  7. Acordarea burselor pentru elevii de clasa a 9 a pe baza mediei din clasa 8 a si nu a mediei de la evaluarea nationala este tot o schimbare a regulilor jocului. La acesti copii nu s-a gandit nimeni. Au luat medii mari la EN si se creeaza frustrari.

    1. Si calculul mediei de admitere pentru cei de clasa a IX-a a fost schimbat tot in “timpul jocului” iar media celor 4 ani nu a mai contat. Unii copii au muncit tot gimnaziul sa aiba medii peste 9.50 inclusiv in clasa a VIII-a iar la capacitate poate au luat 9.45. Cu media de capacitate au fost deja evaluati/triati/repartizati la liceu dar bursele trebuie acordate dupa aceleasi criterii pentru toti elevii. Daca restul elevilor primesc burse in baza mediei generale a anului anterior, si cei din clasa a IX-a ar trebui sa aiba acelasi drept. Daca e vorba de busa de merit atunci sa fie pentru munca depusa tot anul ca pentru nota de la capacitate au fost deja recompensati prin admiterea la licee bune.

      1. De acord…desi sunt pareri impartite, ca peste tot…sunt scoli f bune unde s a invatat mult, iar notele au fost meritate…oricum, niciodata nu vor putea multumi pe toata lumea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Grădinițele nu primesc aviz DSP pentru vacanță dacă adună copii din mai multe grupe, dar centrele primăriei și after school-urile funcționează cu grupe amestecate. DSP București: La grădinițe, în vacanță nu este permisă schimbarea componenței grupelor

Grădinițele de stat din București nu au voie să îi primească pe copii, în vacanță, decât în componența grupelor stabilită din timpul anului școlar. Regula a fost confirmată pentru Edupedu.ro…
Vezi articolul

Școlile din România pot primi până la 22.000 de euro granturi de la Comisia Europeană în proiectul Jean Monnet, pentru activități de promovare a identității europene. Înscrierile, deschise până pe 1 februarie – criteriile de participare

Școlile din România pot primi până la 22.000 de euro în anul 2024, granturi de la Comisia Europeană (CE) prin programul „Jean Monnet – Cunoașterea UE”, potrivit ghidului de desfășurare…
Vezi articolul

Drept la replică

Drept la replică la aticolul Comisia de Etică a Universității din București a fost sesizată în urma anchetei RISE Project, anunță Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Articolul din Rise…
Vezi articolul

Sancțiuni pentru profesori și directori și obligația școlilor de a avea un mecanism de sesizare anonimă în Regulament, introduse de Ministerul Educației în procedura de management a cazurilor de violență – surse

Profesorii și directorii vor fi sancționați dacă nu respectă procedura de management a cazurilor de violență, nerespectarea constituie abatere disciplinară. Școlile vor fi obligate să aibă în Regulamentul de ordine…
Vezi articolul