Ce burse vor primi elevii pentru premiile la olimpiade și concursuri școlare, în funcție de locurile obținute – proiect / Elevii de clasa a XII-a cu rezultate la olimpiade ar primi toți banii de bursă pe un an școlar întreg după ce termină cursurile

51.134 de vizualizări
Foto: © Godfer | Dreamstime.com
Criteriile de acordare a burselor școlare prevăzute în noua lege a educației care intră în vigoare la începutul lunii septembrie au fost publicate în dezbatere publică de Ministerul Educației vineri seară, 25 august, până pe 4 septembrie. Există schimbări în ceea ce privește acordarea de burse pentru elevii care au obținut premii la concursurile naționale școlare și la olimpiadele școlare naționale, de la tipul lor, la sume și locurile recunoscute pentru burse. De exemplu, Ministerul Educației propune ca doar premiile I de la concursuri să fie răsplătite cu o bursă, celelalte locuri nu, așa cum este în prezent, mai exact fiind vorba de bursa de merit.

În documentul – proiect de metodologie de acordare a burselor apar două tipuri de burse pe care le pot primi elevii în funcție de rezultatele la concursurile școlare naționale și olimpiadele școlare naționale. Elevii din clasele primare ar urma să nu primească burse pentru premii, ci doar burse sociale, se arată în proiect, așa că vizați sunt doar elevii de gimnaziu și de liceu.

  • Într-o analiză comparativă, vom arăta ce este nou față de bursele de până acum, cu alte denumiri și criterii și, corelând cu listele competițiilor școlare desfășurate în anul școlar 2022-2023, vom prezenta la ce burse se încadrează elevii cu premii la acestea, în funcție de locurile obținute.

În general, bursele pentru rezultatele de la competițiile școlare și cele sportive se vor acorda, indiferent de tipul lor, fie că sunt burse de merit, fie că sunt de excelență olimpică, în anul școlar următor obținerii rezultatelor, prevede proiectul. Până acum, pe ordinul de ministru din septembrie 2022, se acordau din luna următoare obținerii premiului. Altă schimbare propusă pentru elevii premianți la competițiile școlare și sportive cu bursă de merit sau de performanță este că absolvenții de liceu primesc un premiu care însumează toate bursele lunare pe care le-ar fi primit dacă încă mai erau la școală: „elevii din ultimul an de studii liceale primesc un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar”, se arată în mai multe puncte din proiectul de metodologie.

Pe de o parte, există în viitoarea metodologie „bursele de excelență olimpică” care preiau competițiile școlare pentru care elevii au primit, în anul școlar 2022-2023, „burse de performanță”. Numai că, spre deosebire de vechea bursă de performanță care includea printre altele premiile I, II, III la faze naționale și internaționale ale olimpiadelor naționale și concursurilor naționale, bursele de excelență olimpică ar urma să se acorde elevilor cu premii doar la olimpiadele naționale – fazele naționale (pe țară) și internaționale, lăsând premiile la concursuri în registrul burselor de merit – detalii mai jos.

Bursele de excelență olimpică se împart, astfel, în două tipuri – de excelență olimpică I și de excelență olimpică II. Cele de excelență olimpică I ar urma să se acorde „elevilor care obțin distincții, respectiv premiile I, II, III și mențiune la olimpiadele școlare internaționale, respectiv campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației și la Jocurile Olimpice în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român. Bursele de excelență olimpică I se plătesc lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției. Prin excepție, elevii din ultimul an de studii liceale primesc un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar”.

Bursele de excelență olimpică II „se acordă elevilor care obțin distincții, respectiv premiile I, II și III la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației. Bursele de excelență olimpică II se plătesc lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției (…)”. Pe lângă diferența de criteriu, este una și de sumă: cele de tipul I ajung de la 750 de lei până la 3.000 de lei, pe când cele de tipul II sunt 700 de lei.

De remarcat este că la bursele de excelență olimpică nu se încadrează, cum era până acum, elevii calificați într-unul din loturile naționale care să participe la competițiile internaționale.

(2) Lista campionatelor sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației va fi aprobată prin Protocol între Ministerul Educației și Agenția Națională pentru Sport, în maximum 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei Metodologii.

(3) Pot primi bursă de excelență olimpică doar elevii promovați la toate disciplinele și care au obținut media 10 la purtare, la finalul cursurilor din anul școlar anterior, în condițiile Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023”, mai scrie în proiect.

Foto: captură – draft metodologie burse 2023-2024

Iată lista olimpiadelor școlare naționale și internaționale la care au participat elevii români în anul școlar 2022-2023 și pentru care ar urma să primească bursele de excelență olimpică din septembrie 2023, fiind rezultate obținute, conform metodologiei puse în dezbatere, „în anul școlar anterior”.

Sursa: edu.ro
  • Pentru bursa de excelență olimpică II. Ar intra toate olimpiadele naționale școlare de mai jos pentru că sunt organizate și, deci, finanțate de Ministerul Educației, așa cum cere metodologia:
Sursa: edu.ro
Bursele de merit, pentru concursurile școlare naționale, doar pentru premiul I

Pe de altă parte, există în viitoarea metodologie „bursele de merit” care, pe lângă faptul că se pot acorda primilor 30% elevi dintr-o clasă, în ordinea descrescătoare a mediilor generale, se acordă și:

b) elevilor care au obținut premiile I la concursurile şcolare și extrașcolare naţionale recunoscute și finanțate de Ministerul Educaţiei, conform calendarelor competiționale aprobate prin ordin de ministru;

c) elevilor care au obținut premiul I la concursurile şcolare și extrașcolare naţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei, fără finanțare, conform calendarelor competiționale aprobate prin ordin de ministru;

d) elevilor care au obținut medalii de aur la campionatele naţionale organizate de federaţiile sportive naţionale în sporturi olimpice”, conform documentului.

Mai precis, bursa de merit se acordă în cazul în care un elev are rezultate la competiții școlare doar pentru premiile I la concursurile școlare și extrașcolare naționale, fie că sunt finanțate de Ministerul Educației sau nu. Nu se iau în calcul locurile II, III sau mențiunile, așa cum prevedea ordinul din septembrie 2022:

Foto: captură – draft metodologie burse 2023-2024

Nu este clar dacă se acordă pentru premiile I obținute și la fazele mai mici ale acestor concursuri școlare încadrare ca naționale: dacă vechea metodologie prevedea burse de merit pentru locurile I, II sau III la faze județene și zonale, proiectul de metodologie prevede ca noile burse de merit să ia în calcul premiul I doar la concursurile naționale, lăsând de interpretat dacă doar la fazele naționale ale acestora sau nu.

FOTO DOCUMENT Ordinul de ministru din septembrie 2022, la capitolul burse de merit:

Foto: captură – OME burse 09.2022

Cu finanțare de la Ministerul Educației au fost organizate și desfășurate 70 de concursuri.

  • Lista concursurilor naționale școlare organizate și desfășurate în anul școlar 2022 – 2023 cu finanțare din partea Ministerului Educației:
  • Fără finanțare de la ME au fost organizate și desfășurate 161 de concursuri școlare naționale:

Ar mai trebui să fie luate în calcul competițiile sportive, însă noua metodologie prevede aprobarea unei alte liste în acest sens. La bursa olimpică de excelență sunt menționate „campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației și la Jocurile Olimpice în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român”. La bursa de merit apare ceva mai apropiat ca denumire de organizările din anul școlar trecut, anume „campionatele naţionale organizate de federaţiile sportive naţionale în sporturi olimpice”.

Dacă se iau în considerare cele de anul trecut, așa cum este pentru competițiile școlare, ar putea fi vorba despre cele din această listă: Competiţiile din cadrul „Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar” și competițiile sportive din cadrul „Campionatele naţionale şcolare” – 2023.

Bursele de excelență și de merit, calculate după zilele de școală

Aceste burse, potrivit proiectului de metodologie, ar urma să nu fie acordate integral în lunile cu vacanțe școlare, ci după o formulă care implică numărul de zile de școală:

Foto: captură – draft metodologie burse 2023-2024

FOTO DOCUMENT Proiectul de metodologie de acordare a burselor școlare pe legea educației în învățământul preuniversitar 198/2023:

Foto: © Godfer | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
BREAKING Bursele de merit vor fi acordate indiferent de medie, pentru primii 30% dintre elevii fiecărei clase – proiect. Singura condiție este nota de la purtare / Dispar 91 de mii de burse de studiu
DOCUMENT Cluburile sportive școlare pot încheia contracte cu cabinete de medicină sportivă și personalul lor didactic se poate perfecționa la cursuri organizate de federații naționale sau internaționale în parteneriat cu Ministerul Educaţiei – proiect
PROIECT Organizarea concursului de admitere în clasa a IX-a să fie atribuție a consiliului de administrație din licee. Regulamentul acestor consilii, pus în dezbatere publică de Ministerul Educației
Profesorii din palatele și cluburile copiilor sunt obligați să participe cel puțin o dată la doi ani la un program de formare continuă acreditat – proiect / Aceștia beneficiază de concediu de odihnă inclusiv în perioada cursurilor din învățământul formal

23 comments
  1. Cea mai mare MINCIUNA! Ministerul nu a platit bursele olimpicilor, ele sunt doar pe hartie. Astazi 15.12.2023 Olimpicii nu au primit nici macar UN LEU.

  2. Lasa ma, ce conteaza bursele de merit. Macar sa le schimbe denumirea in burse de 30% ca de merit cu siguranta nu sunt. Bine ca avem o noua materie anul viitor Istoria Evreilor. Asta conteaza!

    1. Am în clasă colegi, în cei 30% , care iau bursă de merit cu media, la EN, 6.30. La unele licee tehnologice, se coboară cu bursa de “merit” până la 3 (media de admitere). E dezastru! Degeaba mai avem Mg. peste 9.50!

  3. De ce se acorda bursa de excelenta olimpica II doar elevilor de gimnaziu si liceu, cand exista conscursuri CAEN finantate de Ministerul Educatiei si pentru clasele primare? Copiii de clasele primare (din scolile de muzica, de exemplu) au participat la astfel de concursuri in 2023, au luat premii la fazele nationale, stiind ca vor primi bursa. Acum sunt exclusi. Nu este discriminare in functie de varsta?

  4. Ati facut o mare ABRAMBUREALA anul acesta, ca sa nu mai stie nici profesorii, antrenorii ce proiecte sa depuna si nici elevii sa nu mai inteleaga care este meritul lor in competitii.
    Ati facut o gramada de liste cu nationale, cu internationale, cu finantare si fara, cu federatii olimpice, cu campionate sportive …
    Pana anii trecuti eram la mila bugetului primariilor care ne dadeau 100lei/luna – vezi sectorul 6 in 2020-2021, sau NIMIC pe la provincie, pentru munca unui copil… Ati reusit cumva sa reglementati acest lucru impunand un plafon minim si cand ati vazut ce gaura de performanta va fac copii in buget, ati hotarat ca nu mai e rentabil sa incurajam educatia?
    Dupa ce ca toate investitiile in echipamente, deplasari si in unele cazuri chiar si mancarea si apa, la concursuri si tot ce tine de aceasta performanta cade in grija familiilor, voi din scaunele voastre alea bine platite ati hotarat ca e prea mult ce oferiti!!!! Si ca sa afundati si mai tare copii in incultura … DEZAMAGITOR!

  5. Premiile I, II, III la olimpiadele si concursurile județene să nu primească NIMIC!? Nu realizați cat de mult demoralizați acesti copii, care in anul școlar ce urmeaza nu se vor inscrie la nici macar o olimpiada, nici macar un concurs, nu se vor mai inscrue la nimic pentru ca ajung sa neglijeze scoala pentru acele concursuri/olimpiade. Însă prietenii copiiilor cu media 6 din liceul “x” va primi bursă pentru ca este în primii 30%, dar ei cu medii peste 9, chiar 9.50 si cu rezultate la olimpiadele si concursurile județene nu primesc nimic.

    Va rugăm insistent, atat părinții, profesorii, cât și elevii să țineți cont de acesti copii!

  6. De ce un elev cu mențiune la Olimpiadă- faza națională, nu merită bursă?
    Elevii care obțin premii la fazele județene au dreptul și ei să fie răsplătiți.

    1. Sau un elev de liceu care s-a calificat la trei olimpiade faza nationala si la un concurs national de limba latina, la cel din urma obtinand licul II si care a tras tare pana la final ca sa termine anul cu media 10 va primi doar bursa de merit si aceea neplatita integral.
      Nu va mai avea nicio motivatie anul acesta sa participe la vreun concurs sau olimpiada.
      Anul trecut scolar domnii de la minister au suprapus faza nationala la limba romana si la latina, iar fiica mea a trebuit sa renunte la una desi se calificase la ambele. A ales limba romana stiind ca la latina mai are o sansa cu un concurs national. Iar acum ca sa afle ca concursurile nationale nu mai intra la bursele de excelenta.

  7. Primii 30% din elevii unei clase vor primi burse de merit pe parcursul anului școlar, începând cu septembrie 2023, potrivit unui proiect de ordin de ministru, pus în dezbatere publică, vineri, 25 august 2023.

    Cum este posibil asa ceva ??
    La un colegiu unde profesorii sunt exigenti si un elev cu 9.80 nu primeste bursa ? (dupa noua gandire precara a politicienilor) , iar un elev de la o scoala mai putin cotata si poate cu medie mult mai mica sa primeasca bursa ???
    Cum se pot gandi la asemenea ineptii!

  8. Saorma cu de toate
    Acordarea “bursei de merit” unora care nu au nici un merit, ci doar fac parte dintr-o clasa este o tampenie crasa!
    Cum sa acorzi “bursa de merit” pentru medii de 7 sau mai mici, in schimb sa nu o acorzi pentru medii de 9,50 sau mai mari (cazul claselor unde intra primii admisi)!
    Anularea “bursei de merit” pentru un elev care a avut anul trecut , pe tot parcursul anului scolar 21 de absente. deci madia 9 la purtare, este tot o ticalosie. Nu conteaza ca omul a terminat cu media 10, daca a avut 2 absente intro luna de scoala!
    Strategia este sa taie din burse, sub masca unei bune-credinte prefacute!

  9. Ca de obicei statul face bani o seama copiilor. Un sistem de învățământ bazat pe cantitate, nu calitate, iar atunci când sa recompenseze eforturile depuse, Ministerul Educației face tot ce poate sa mai taie din burse, sa îngreuneze modalitatea de acordate. Ce se întâmpla domnilor politicieni cu bursele de performanța care s-au evaporat din “pix”. Au muncit degeaba copiii și au luat premii la concursuri, ca acum gata, acele concursuri / tipuri de burse au dispărut din “cărți”?

  10. Ce fel de burse vor primi copiii care au participat la concursurile Cofinantate de Ministerul Educației, care după vechea lege se încadrau la burse de performanța? Din noua lege și acest proiect, pare ca nu se încadrează la nici un tip de bursa. Este lipsa de respect pentru munca copiilor care au participat la concursuri si au câștigat premii, iar acum se schimba regulile peste noapte. Dacă ministerul se gândește sa acopere deficitul pe care il are pe seama copiilor, este clar ca nu ii pasa de nimic si lovește in cei care nu au nici o putere. Echitabil ar fi ca cel puțin pentru anul școlar 2023-2024 sa se păstreze bursele de performanata si criteriile de acordare din vechea lege, întrucât concursurile desfășurate in anul 2023 intrau ca eligibile pentru bursele din anul școlar 2023-2024.

  11. Este foarte clar ca cei care au scris proiectul de ordin, nu cunosc realitatea din scoli si nu iau in considerare impactul negativ pe care acel ordin il va avea asupra elevilor. Sunt copii care au facut eforturi si au acea medie de peste 9,50, insa in aceste conditii nu vor primi bursa de MERIT. Practic, va conta locul ocupat in clasa, nu rezultatul individual. Imaginati-va cazurile (exista, va spun sigur) in care primii 7-8 au medii de 10 si peste 9,90. Vor ramane fara bursa copiii sub 9,90…si asta chiar la liceu..
    De asemenea, nu se mai iau in considerare premiile de la olimpiada judeteana, nici macar premiul I ! In aceasta situatie nu se mai poate schimba ceva acum pt ca aceasta prevedere e in lege, deci va dura, insa in cazul metodologiei de acordare a burselor, se poate schimba pt ca vorbim de un proiect de Ordin de ministru.
    De aceea, daca cei care reprezinta interesele elevilor citesc opiniile noastre, ii rugam sa o faca, in caz contrar, se face o mare nedreptate elevilor cu medii mari si ma refer aici chiar la elevi cu media peste 9.50. Va dati seama ca vor fi copii intr-o clasa, cu media 7-8 care vor fi “merituosi “, iar altii din alta clasa, cu de ex 9.80, “nemerituosi”.

  12. Se da bursa pt note/medii mari, adica evident pt efortul copiilor de a invata si nivelul cunstintelor acumulate in mod constant, sau pt locul ocupat in clasa?!
    Iar clasele se stie ca sunt uneori doar cu elevi cu note intre 8-10, sau, dimpotriva, numai cu elevi care abia trecut de un 5/6!!

    Iarasi vin “proiecte” de la oameni care nu se pricep si nu cunosc situatia reala din scoli!

  13. Copilul meu a luat Mențiune ME la etapa națională. Are media generală 9.62, dar s-ar putea să nu fie în cei 30% pentru că a muncit enorm pentru acea mențiune. Și ca el sunt mulți. Acești copii vor fi descurajați și nu vor mai participa la olimpiade pentru că nu mai sunt motivați în niciun fel. Vrem performanță sau nu???!!!

  14. Copilul meu a luat Mențiune ME la etapa națională. Are media generală 9.62, dar s-ar putea să nu fie în cei 30% pentru că a muncit enorm pentru acea mențiune. Și ca el sunt mulți. Acești copii vor fi descurajați și nu vor mai participa la olimpiade pentru că nu mai sunt motivați în niciun fel. Vrem performanță sau nu???!!!

  15. Este o aberatie asemenea proiect. Bursa de merit trebuie acordata elevilor cu merite deosenite la invatatura. Cum sa acordam 30% la elevii unei clase in care media este 6? Insusi denumirea “bursa de merit” ne spune ca are anumite merite acel elev. Media de 9.50 este perfecta pentru bursa de nerit si trebuie stimulati elevii buni, care au un scop în viata, nu cei care merg la scoala sa treacă timpul. Rugam insistent sa nu se modifice ca va fi un fiasco total acest proiect. Bursa sa fie platita pentru rezultate bune la invatatura, dar nu pentru promovare, deoarece și 5 este nota de promovare. Ajung atatea experimente pentru copiii noștri, nu le tăiați aripile inainte de-a zbura frumos.

  16. Mah astia de la minister, incetati cu prostiile! Voi nu vedeti ca veti crea probleme, in clase slabe unde unul cu 8.50 ia bursa, vs altul cu 9.50 si premii la concursuri nu ia nimic? Vreyi o tara in care nimeni sa nu mai invete, nimeni sa nu mai participe la niciun concurs? Asa ca voi, cand erati elevi, nu? Submediocrilor oportunisti ce sunteti!

  17. Elevul care a obținut un premiu ll la etapa județeană a olimpiadei de matematică rămâne fără nicio bursă dacă nu poate să exceleze, din lipsa de timp, la franceză, muzică și desen, nu?!? Colegul lui din liceul x, fără rezultate la olimpiade școlare, cu medie anuală sub 9.00, va avea bursă de merit, adică bani de ce prostii vede? Atunci nu va mai participa nimeni la olimpiade școlare, se va promova nepăsarea, incompetența, timpul pentru orice ilegalități în rândul adolescenților.

  18. De ce nu se mai acorda burse elevilor care au rezultate bune la olimpoadele judetene? E ceva sa fii chiar si al 4-lea la o disciplina intr-un judet. Ati pitea spune ca ei sigur au medii bune si primesc bursa ptr media anuala, dar poate nu e asa, poate un elev e pasionat de informatica si isi aloca mult timp ptr asra, dar nu exceleaza si la Romana, istorie etc. Iar intr-un liceu f bun nu se dau note cadou. Da, inca o dovada ca in tara asta performanta nu e apreciata decat daca esti “perfect”. Dezamăgitor! Sa nu ne miram ca copiii vor sa plece din tara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

FOTO Rezolvarea subiectelor la Matematică de la simularea Evaluării Naționale 2023. Profesoara Florentina Pavăl: Niciunul dintre itemi nu a creat probleme unui elev conștiincios, dar pentru rezolvarea lor este nevoie de spirit de observație

Florentina Pavăl, profesoară de matematică la Colegiul Național “Nicu Gane” din Fălticeni, a rezolvat pentru Edupedu.ro subiectele primite marți, 21 martie, de elevii de clasa a VIII-a la simularea Evaluării Naționale 2023.…
Vezi articolul

Școlile private ar putea fi obligate să precizeze în scris câți bani acordă statul pentru finanțarea copiilor înscriși la acestea, chiar în contractul încheiat cu părinții, potrivit proiectului legii Educației

În cazul în care propunerea din proiectul legii Educației pentru Învățământul preuniversitar va rămâne în această formă și va intra în vigoare, părinții vor afla cu cât contribuie statul la…
Vezi articolul