În toate școlile va fi înființată o comisie de management al burselor pentru anul școlar 2023-2024 – surse. Noua comisie va fi formată din 3-7 profesori

32.281 de vizualizări
Foto: Pexels.com
O nouă comisie va fi înființată în toate școlile și va avea rolul de a verifica și analiza documentele depuse de către elevii care vor lua burse în anul școlar 2023-2024, potrivit potrivit noii variante de proiect ordin de ministru cu regulile pentru burse, document consultat de Edupedu.ro. Este vorba despre o comisie de management al burselor.

„La nivelul unității de învățământ preuniversitar se constituie Comisia de management al burselor, care verifică și analizează documentele depuse și stabilește lista elevilor beneficiari”, prevede art. 22 alin.(1) din documentul citat anterior.

Președintele acestei comisii va fi directorul școlii. Potrivit sursei menționate, vor fi între 3 și 7 profesori diriginți și învățătoare în cadrul acestei comisii.

Articolul 22 – „(2) Componența Comisiei de management al burselor este următoarea:

– Președinte – director/director adjunct;

Membri – 3-7 profesori pentru învățământul primar/profesori diriginți;

– Secretar – secretar șef/secretar/informatician.

(3) Lista elevilor beneficiari se actualizează ori de câte ori este nevoie, se aprobă în Consiliul de administrație al unității de învățământ, se semnează de către director și se transmite la inspectoratul școlar județean/al municipiului București.

(4) În fiecare unitate de învățământ se elaborează o Procedură internă de management al burselor școlare, în baza prezentei metodologii, aprobată de Consiliul de administrație al unității de învățământ.”

Informații de context

Noul proiect mai prevede și ca elevii de clasa a V-a să primească bursă de merit, pe baza mediei aritmetice a notelor primite în primele două module. Modificarea vine după ce au existat critici din partea părinților și elevilor că, pentru al doilea an la rând, elevii de clasa a V-a ar fi privați de bursa de merit din simplul fapt că anul trecut, când erau în clasa a IV-a, au primit calificativele care se acordă în învățământul primar și care nu se pot converti în note.

Amintim că toți elevii de gimnaziu și liceu cu medii generale între 9,50 și 10 în anul școlar trecut vor primi burse de merit, prevede același document consultat de Edupedu.ro. Aceștia se adaugă primilor 30% de elevi din fiecare clasă ordonați după media generală anuală, indiferent care este aceasta.

Elevii care învață într-o altă localitate decât cea de domiciliu nu vor mai primi bursa socială, după cum a declarat secretarul de stat Florian Lixandru, într-o intervenție la Știrile TVR.

„Având în vedere că vor beneficia de facilităţi la transport, li se va deconta transportul, această categorie de burse nu a mai fost primită în categoria burselor sociale în noua metodologie”, a declarat Florian Lixandru.

Citește și:
Bursele sociale pentru elevii care învață în altă localitate decât cea de domiciliu au fost eliminate, pentru că „li se va deconta transportul”, susține secretarul de stat Florian Lixandru
Elevii care intră clasa a IX-a vor primi burse pe baza mediei generale din clasa a VIII-a, nu a mediei de admitere la liceu – surse
BREAKING Toți elevii de gimnaziu și liceu cu medii generale între 9,50 și 10 vor primi burse de merit – surse / Aceștia se adaugă primilor 30% elevi din fiecare clasă
ULTIMA ORĂ Elevii orfani de un părinte sau ambii și cei din familii monoparentale vor primi bursa socială de 300 de lei fără condiționare de venit în anul școlar 2023-2024 – surse
BREAKING Elevii de clasa a V-a vor putea primi burse de merit, pe baza mediei aritmetice a notelor din primele două module. Primii bani se vor acorda în februarie, retroactiv – surse

7 comments
  1. Comisia de burse există deja. Sunt noutăți în lege la criteriile de acordare, dar asta durează de câțiva ani, se schimbă câte ceva la începutul fiecărui an școlar. Cât despre fraude cu banii de burse, nu cred că riscă cineva așa ceva, plus că sumele acordate cu titlu de bursă copiilor nu sunt deloc tentante…😆

  2. Alt ordin de o imbecilitate maxima. Aceasta comisie există deja. Diferența este că dacă până acum se numea un sef de comisie care nu era directorul, acum șeful comisiei e chiar directorul. Pai ce facem? Punem lupul paznic la oi? Dacă până acum se subtilizau bani și se dădeau burse care ajungeau în alte buzunare, acum totul va continua și mai abitir fără absolut nici un control. Liber la furat stimați directori!

    1. Doamne ce imbecilitati poti sa spui! Nici tu nu crezi ce spui. Intamplator am fost seful comisiei de analize burse si pot confirma ca este un volum de munca imens si multa raspundere. Directorulul semna si pana acum. Tu doar induci oamenii in eroare. Daca pseudonimul tau provine de la deficitul de atentie, afla ca tu ai mai multe probleme, probabil surplus de prostie.

  3. Sincer, mie nu mi se pare că ar fi ,, nouă “… Comisia pentru acordarea burselor a funcționat în fiecare an, numai că acum se va numi ,,Comisia de management al burselor”. Nimic nou sub soare!

  4. profesorul sa fie docil,sa linga hârtii,dosare cu șină,etc…apoi,odihnit,merge la clasa,preda cu profesionalism,entuziasm și de calitate…
    era digitalizării și noi mai facem o comisie…
    așteptăm cu interes înființarea comitetelor de primire a delegațiilor de la centru…
    jenant…

  5. Iar comitii si comitete? Voi vreti sa transformați profesorul in FUNCTIONAR PUBLIC, SECRETAR, BONA, POLITIST, JANDARM, AVOCAT, EXECUTOR JUDECĂTORESC. Ah, am gresit. L-ati transformat deja. Nu mai simtim ca suntem profesori.
    Observam o tendinta generala in ultimii 10 ani. Sa ne reduceti la tacere ultimii neuroni de gandire. Sa ne faceți docili, obedienti, fara personalitate, ca sa va susținem toate ideile progresiste. O natie de analfabeti functionali va e de folos.
    Si asta se întâmplă nu numai in România. E o directiva in toate tarile, inclusiv in Coreea de Sud unde bietii profesori ajung sa se sinucida de la atata birocratie.
    Cred ca e cazul sa ne gandim ca lumea evolueaza. Noi alegem sa gandim, sa MAI gândim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mobilizare fără precedent pentru transport școlar gratuit: elevii români și maghiari, studenții, o parte din sindicate, părinții și ONG-uri cer Parlamentului să respingă OUG nr. 51/2019 care elimină transportul din sfera serviciilor publice

Mobilizare fără precedent, pentru obținerea transportului gratuit pentru elevii din România. Consiliul Național al Elevilor, Uniunea Liceenilor Maghiari din România, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești, Consiliul Tineretului, organizația Salvați Copiii,…
Vezi articolul