Bursele sociale pentru elevii care învață în altă localitate decât cea de domiciliu au fost eliminate, pentru că „li se va deconta transportul”, susține secretarul de stat Florian Lixandru

2.099 de vizualizări
Florian Lixandru / Foto: edu.ro
Elevii care învață într-o altă localitate decât cea de domiciliu nu vor mai primi bursa socială, după cum a declarat secretarul de stat Florian Lixandru, într-o intervenție la Știrile TVR. Recent, Edupedu.ro a scris că niciun elev din mediul rural, care învață în altă localitate decât cea de domiciliu, nu mai primește bursă socială, conform criteriilor de acordare pentru anul școlar 2023-2024, potrivit proiectului pus în consultare de Ministerul Educației vineri, 25 august.

„Având în vedere că vor beneficia de facilităţi la transport, li se va deconta transportul, această categorie de burse nu a mai fost primită în categoria burselor sociale în noua metodologie”, a declarat Florian Lixandru.

World Vision România a solicitat ca bursele pentru elevii navetiști de la sate și bursele de studiu trebuie să fie reintroduse în școli: „„Acestea asigurau o formă de sprijin pentru zeci de mii de copii din familii dezavantajate”, susține organizația.

Organizația European Youth Village (EYV) atrage atenția, într-o poziție pe Facebook, că eliminarea burselor rurale nu este în interesul elevilor din niciun punct de vedere și că se menține decalajul între mediile rural și urban.

Practic, după ce în 2022, Ministerul a primit amendă de la Consiliul Național de Combatere a Discriminării, pentru că a eliminat bursele de ajutor social pentru elevii de liceu care învață într-o unitate școlară aflată într-o altă localitate decât cea de domiciliu, acum Ministerul Educației i-a eliminat dintre beneficiarii de burse de acest tip pe toți elevii: adică și pe cei din învățământul primar și gimnazial.

În ordinul de ministru pentru anul școlar 2022-2023, privind criteriile de acordare a burselor, printre beneficiarii burselor de ajutor social erau și “elevii din învățământul primar și gimnazial din mediul rural, care sunt școlarizați într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu”.

Sursa: Ordinul de ministru pentru acordarea burselor pentru anul școlar 2022-2023

Acum, în proiectul de ordin de ministru pus în dezbatere publică, elevii din clasele primare și gimnaziu care învață în altă localitate nu mai apar ca beneficiari ai burselor sociale.

Noul proiect mai prevede și ca elevii de clasa a V-a să primească bursă de merit, pe baza mediei aritmetice a notelor primite în primele două module. Modificarea vine după ce au existat critici din partea părinților și elevilor că, pentru al doilea an la rând, elevii de clasa a V-a ar fi privați de bursa de merit din simplul fapt că anul trecut, când erau în clasa a IV-a, au primit calificativele care se acordă în învățământul primar și care nu se pot converti în note.

Amintim că toți elevii de gimnaziu și liceu cu medii generale între 9,50 și 10 în anul școlar trecut vor primi burse de merit, prevede același document consultat de Edupedu.ro. Aceștia se adaugă primilor 30% de elevi din fiecare clasă ordonați după media generală anuală, indiferent care este aceasta.

Citește și:
Elevii care intră clasa a IX-a vor primi burse pe baza mediei generale din clasa a VIII-a, nu a mediei de admitere la liceu – surse
BREAKING Toți elevii de gimnaziu și liceu cu medii generale între 9,50 și 10 vor primi burse de merit – surse / Aceștia se adaugă primilor 30% elevi din fiecare clasă
ULTIMA ORĂ Elevii orfani de un părinte sau ambii și cei din familii monoparentale vor primi bursa socială de 300 de lei fără condiționare de venit în anul școlar 2023-2024 – surse
BREAKING Elevii de clasa a V-a vor putea primi burse de merit, pe baza mediei aritmetice a notelor din primele două module. Primii bani se vor acorda în februarie, retroactiv – surse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Activitate de gramatică, de 5 minute, la începutul fiecărei ore de Limba română, exerciții de redactare a unui text și ateliere de lucru pentru profesorii evaluatori, printre măsurile propuse de ISMB după rezultatele de la simularea pentru Evaluarea Națională 2024

Desfășurarea unei activități de gramatică, de minim 5 minute, la începutul fiecărei ore de Limba română, se află printre măsurile de remediere, potrivit raportului privind organizarea și desfășurarea simulării Evaluării…
Vezi articolul
vârsta de pensionare, cancelarie profesori

Un profesor a mers acasă la un elev de 11 ani și l-a bătut cu cureaua, după ce acesta l-ar fi desenat într-o caricatură. Primarul localității din Iași: Mama copilului a fost chemată la școală și au încercat să o convingă să-și retragă plângerea de la poliție / Profesorul și-a depus demisia

Un profesor de la Școala Gimnazială Țuțora din județul Iași a mers acasă la un elev de 11 ani și l-a bătut cu cureaua, după ce acesta l-ar fi desenat…
Vezi articolul