La BAC 2024, elevii ar putea avea o zi liberă între proba obligatorie a profilului și cea la alegere, cu excepția candidaților care susțin proba la limba maternă, potrivit președintelui Federației Părinților

2.435 de vizualizări
Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com
Elevii care vor susține examenul de Bacalaureat 2024 ar putea avea o zi liberă între proba obligatorie a profilului și cea la alegere, cu excepția celor care dau proba la limba maternă, după cum a declarat, pentru Edupedu.ro, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților. Declarația vine în contextul în care astăzi a avut loc la Ministerul Educației o ședință a Comisiei de Dialog Social, care a vizat, printre altele, calendarul de BAC 2024.
  • Nota redacției: Până la publicarea în Monitorul Oficial, documentul poate suferi modificări.

„Proba la limba maternă va fi între cele două probe scrise (proba obligatorie și proba la alegere a profilului – n.red). Deci, pentru cei care nu sunt în comunitatea maghiară va fi o zi liberă. Eu am încercat pentru toată lumea, pentru toți copiii, dar nu nu s-a putut, pentru că se suprapune calendarul. Eu aș fi vrut o zi liberă între toate probele. Pentru copiii care vor să meargă către universitățile din afară nu mai era timp să se facă acele adeverințe”, a declarat Iulian Cristache.

Săptămâna aceasta, Ministerul Educației a pus în consultare publică calendarul examenelor naționale. Dacă ar fi o zi liberă între proba obligatorie și proba la alegere, atunci calendarul ar arăta astfel:

3 – 7 iunie 2024: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

7 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

  • 17 – 19 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 19 – 20 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 20 – 21 iunie 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 25 – 27 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 3 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă

8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12,00 – 18,00

9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor

12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale

Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
UPDATE Bacalaureat 2024 începe pe 1 iulie cu proba de Limba română scris – calendarul anunțat în dezbatere de Ministerul Educației

1 comment
  1. Am impresia că domnii din Minister se joacă de-a terchea berchea cu viețile copiilor.Mi se pare aberant sa spui că nu faci discriminări in ceea ce privesc bursele de merit ,însă vor exista clase cu elevi de 10 care nu vor lua bursa din cauza acestei reforme.
    Mi se pare la fel de aberant și acesta chestiune.De parca ar da din zilele doamnei ministru zile libere între probe elevilor care susțin bacul.E aberant sa fii lovit în rafală prin această organizare.Cum elevii clasei a viii-a au o zi libera între probe,moral și corect mi se pare ca și cei ce susțin bacul sa primească același tratament.
    Multe ar fi de zis ,însă puține sunt de ascultat.
    Chiar sunt curios cat de penibil poate sa ajungă sistemul de învățământ.Ramane sa vedem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Roxana Rusin, profesor de Istorie: Subiectul de la bacalaureat mi-a părut o teză semestrială. Cum ar fi să îl includeți pe Lucian Boia în lista surselor pentru subiecte măcar pe jumătate față de cât îl promovați pe Ioan Aurel Pop?

“Subiectul de la proba de istorie a bacalaureatului din acest an mi-a părut o teză semestrială. Nici nu sunt departe de adevăr, dat fiind că materia rămasă pentru examen a…
Vezi articolul