Sorin Cîmpeanu anunță posibila amânare a noilor planuri cadru pentru liceu: „Am depășit 10 mii de propuneri de modificare, practic nimănui nu-i convin / Poate ar fi cazul să luăm o mică pauză și să ne mai gândim un pic”

14.471 de vizualizări
Foto: Captura Scoli Curate
„Poate ar fi cazul să luăm o mică pauză și să ne mai gândim un pic”, a declarat la Realitatea PLUS ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, referitor la noile planuri-cadru pentru liceu. Planurile cadru înseamnă numărul de ore de la fiecare disciplină alocate pentru fiecare clasă în parte.

Întrebat daca se comasează istoria cu geografia la liceu, Cîmpeanu a răspuns că nu, dar a și explicat faptul că au fost peste 10.000 de modificări propuse.

„Dacă se referă la comasarea fizică (n.red. a istoriei cu geografia), adică din două ore să rezulte una, nu, asta nu se va întâmpla. Dacă se referă la planurile cadru de liceu, care au fost lansate în dezbatere publică vreau să vă spun că am depășit 10.000 de propuneri de modificare.

Aceste planuri cadru care înseamnă lista de discipline și numărul de ore aferente pentru clasele a IX-a, a X-a, a XI-a și a XII-a au fost realizate anul trecut, au fost lansate în dezbatere publică de îndată ce mi-am preluat mandatul.

Numărul de propuneri de modificare a fost atât de mare încât practic nimănui nu-i convin, am impresia că nu mai plac nici măcar celor care le-au făcut, sau celor care le-au validat. Și atunci poate e momentul să luăm o mică pauză și să ne mai gândim un pic. Deci dacă luăm o pauză, înseamnă că nu se comasează nimic”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Noile planuri cadru au fost lansate în dezbatere publică pe 5 ianuarie.

Dacă adoptarea lor ar fi amânată, elevii care intră în toamnă în clasa a IX-a ar face ore după vechile planuri cadru. S-ar întrerupe astfel ciclul actual de schimbare curriculară început în 2012, ajuns acum la clasa a VIII-a.

Foto: Captură Școli Curate


11 comments
  1. Nu ai cum sa integrezi intr-un tot functional mii de propuneri ,,singuratice“ care evoca
    particularitati ale unor conditii educationale, interese sau moduri ,,exotice“ in care poate
    fi gandita educatia. Modalitate perfecta de a mentine eterm lucrurile asa cum sunt este ,,sa faci voia la toti“. Nu invetam noi roata….Exista nenumarate modele educationale performante in lume…Sigur, este nevoie de resurse financiare, dar nu cred ca ar exista o prioritate mai mare, un scop mai inalt pentru noi la momentul actual. Sunt lucruri usor de implementat, De exemplu, sistemul de admitere de la academia militara/ medicina la BAC, la titularizare, etc ..Astfel ar fi eliminata cel putin suspiciunea hotiei desi. in opinia mea,, ar fi eliminata o mare parte a hotiei….Un numar restrans de personalitati si un lider cu vointa de fier ar putea, cu certitudine, concepe si implementa un sistem educational performant….Singura noastra problema este vointa…[comentafiu editat pentru a elimina majusculele]

  2. Vechea poveste,că facem ,că dregem.
    Prima generație de clasa 0, acum clasa 8, va- ți bătut joc de bieții copii în ultimul hal.
    Dezamăgire totală! Rușine!!!!

  3. Sau cum ar venii, sa ai o clasa ( daca se poate cu multi copii) la care sa le “predai” o materie care nu ii intereseaza si nu ii ajuta la nimic. Apoi pe jumatate din ei ii faci idioti si ii chemi acasa la meditatii.
    Nu-i asa ca e bine in invatamant?

  4. Sigur ca luati o pauza pana cand inventati materii pentru cineva care trebuie sa le predea, fara ca acestia sa aiba habar.
    Invatati unii din voi, intai sa iubiti copii si apoi sa predati!
    Lasati copii sa aleaga cu cine vor sa invete ceva!
    In numele educatiei va bateti joc de copii!
    Sau credeti ca nu se vede?
    Luati o pauza si dispareti!

  5. Actualele planuri-cadru pentru liceu respectă media de 30 de ore pe săptămână, pot rămâne aceleași. Trebuie lucrat enorm la programe și manuale școlare, începând cu clasele primare.

    1. E foarte rau daca raman aceleasi. La finalul articolului scrie:
      “Dacă adoptarea lor ar fi amânată, elevii care intră în toamnă în clasa a IX-a ar face ore după vechile planuri cadru. S-ar întrerupe astfel ciclul actual de schimbare curriculară început în 2012, ajuns acum la clasa a VIII-a.”
      Pur si simplu nu se potrivesc programele parcurse deja de elevi cu cele curente la liceu.
      Un singur exemplu: Aceasta generatie a facut informatica si TIC in fiecare an de gimnaziu.
      Conform programei actuale de la liceu, informatica si TIC se iau de la zero.

      1. Planul cadru, programe scolare – sunt documente diferite. Trebuie lucrat enorm la programe și manuale școlare, începând cu clasele primare.

  6. E foarte normal ca un elev de clasa VIII a sa invete 37 ore pe saptamana? Nu va ajunge cat a- ti chinuit generatia care a inceput cu clasa pregatitoare? E foarte usor pentru profesori, cate ore au ei pe saptamana? Ca de obicei nu se va modifica nimic.Promisiuni atat.

  7. Ar fi in stilul caracteristic al Ministerului sa termine pauza si sa le ,, impună” fix după ce încep, sau se termină etapele de mobilitate ale personalului/profesorilor.

    Ca sa fie degringolada generală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Olimpiade școlare 2022. Regulamentele actualizate pentru olimpiadele naționale, precum cele de Astronomie și astrofizică, Științele Pământului, Religie și Limba rusă, au fost publicate de Ministerul Educației – DOCUMENTE

Au fost publicate regulamentele specifice pentru olimpiadele școlare naționale din anul școlar 2021-2022, de către Ministerul Educației, pe edu.ro. Acestea cuprind informații despre probele de concurs, participarea elevilor, calificarea acestora,…
Vezi articolul

Olimpiada Națională de Limba și literatura română 2023, clasele IX-XII, începe miercuri la Sibiu. Peste 350 de liceeni și profesori sunt așteptați la concurs, vizite la muzee, dezbateri – programul participanților

Miercuri, 19 aprilie, se dă startul Olimpiadei Naționale de Limba și literatura română (ONLLR), clasele de liceu, conform calendarului oficial de concursuri. 278 de elevi din toată țara și peste 90 de…
Vezi articolul

DOCUMENT Directorul poate cere suspendarea cursurilor cu prezență fizică pentru elevii cu afecțiuni, pentru una sau mai multe clase sau pentru toată școala, după ce posibilitatea legală a fost introdusă în ROFUIP – Regulamentul de funcționare a școlilor

Ministerul Educației a decis ca directorii să poată cere suspendarea cursurilor cu prezență fizică pentru unul sau mai mulți elevi, pentru una sau mai multe clase, sau chiar a școlii,…
Vezi articolul