Sorin Cîmpeanu anunță posibila amânare a noilor planuri cadru pentru liceu: „Am depășit 10 mii de propuneri de modificare, practic nimănui nu-i convin / Poate ar fi cazul să luăm o mică pauză și să ne mai gândim un pic”

14.476 de vizualizări
Foto: Captura Scoli Curate
„Poate ar fi cazul să luăm o mică pauză și să ne mai gândim un pic”, a declarat la Realitatea PLUS ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, referitor la noile planuri-cadru pentru liceu. Planurile cadru înseamnă numărul de ore de la fiecare disciplină alocate pentru fiecare clasă în parte.

Întrebat daca se comasează istoria cu geografia la liceu, Cîmpeanu a răspuns că nu, dar a și explicat faptul că au fost peste 10.000 de modificări propuse.

„Dacă se referă la comasarea fizică (n.red. a istoriei cu geografia), adică din două ore să rezulte una, nu, asta nu se va întâmpla. Dacă se referă la planurile cadru de liceu, care au fost lansate în dezbatere publică vreau să vă spun că am depășit 10.000 de propuneri de modificare.

Aceste planuri cadru care înseamnă lista de discipline și numărul de ore aferente pentru clasele a IX-a, a X-a, a XI-a și a XII-a au fost realizate anul trecut, au fost lansate în dezbatere publică de îndată ce mi-am preluat mandatul.

Numărul de propuneri de modificare a fost atât de mare încât practic nimănui nu-i convin, am impresia că nu mai plac nici măcar celor care le-au făcut, sau celor care le-au validat. Și atunci poate e momentul să luăm o mică pauză și să ne mai gândim un pic. Deci dacă luăm o pauză, înseamnă că nu se comasează nimic”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Noile planuri cadru au fost lansate în dezbatere publică pe 5 ianuarie.

Dacă adoptarea lor ar fi amânată, elevii care intră în toamnă în clasa a IX-a ar face ore după vechile planuri cadru. S-ar întrerupe astfel ciclul actual de schimbare curriculară început în 2012, ajuns acum la clasa a VIII-a.

Foto: Captură Școli Curate


11 comments
 1. Nu ai cum sa integrezi intr-un tot functional mii de propuneri ,,singuratice“ care evoca
  particularitati ale unor conditii educationale, interese sau moduri ,,exotice“ in care poate
  fi gandita educatia. Modalitate perfecta de a mentine eterm lucrurile asa cum sunt este ,,sa faci voia la toti“. Nu invetam noi roata….Exista nenumarate modele educationale performante in lume…Sigur, este nevoie de resurse financiare, dar nu cred ca ar exista o prioritate mai mare, un scop mai inalt pentru noi la momentul actual. Sunt lucruri usor de implementat, De exemplu, sistemul de admitere de la academia militara/ medicina la BAC, la titularizare, etc ..Astfel ar fi eliminata cel putin suspiciunea hotiei desi. in opinia mea,, ar fi eliminata o mare parte a hotiei….Un numar restrans de personalitati si un lider cu vointa de fier ar putea, cu certitudine, concepe si implementa un sistem educational performant….Singura noastra problema este vointa…[comentafiu editat pentru a elimina majusculele]

 2. Vechea poveste,că facem ,că dregem.
  Prima generație de clasa 0, acum clasa 8, va- ți bătut joc de bieții copii în ultimul hal.
  Dezamăgire totală! Rușine!!!!

 3. Sau cum ar venii, sa ai o clasa ( daca se poate cu multi copii) la care sa le “predai” o materie care nu ii intereseaza si nu ii ajuta la nimic. Apoi pe jumatate din ei ii faci idioti si ii chemi acasa la meditatii.
  Nu-i asa ca e bine in invatamant?

 4. Sigur ca luati o pauza pana cand inventati materii pentru cineva care trebuie sa le predea, fara ca acestia sa aiba habar.
  Invatati unii din voi, intai sa iubiti copii si apoi sa predati!
  Lasati copii sa aleaga cu cine vor sa invete ceva!
  In numele educatiei va bateti joc de copii!
  Sau credeti ca nu se vede?
  Luati o pauza si dispareti!

 5. Actualele planuri-cadru pentru liceu respectă media de 30 de ore pe săptămână, pot rămâne aceleași. Trebuie lucrat enorm la programe și manuale școlare, începând cu clasele primare.

  1. E foarte rau daca raman aceleasi. La finalul articolului scrie:
   “Dacă adoptarea lor ar fi amânată, elevii care intră în toamnă în clasa a IX-a ar face ore după vechile planuri cadru. S-ar întrerupe astfel ciclul actual de schimbare curriculară început în 2012, ajuns acum la clasa a VIII-a.”
   Pur si simplu nu se potrivesc programele parcurse deja de elevi cu cele curente la liceu.
   Un singur exemplu: Aceasta generatie a facut informatica si TIC in fiecare an de gimnaziu.
   Conform programei actuale de la liceu, informatica si TIC se iau de la zero.

   1. Planul cadru, programe scolare – sunt documente diferite. Trebuie lucrat enorm la programe și manuale școlare, începând cu clasele primare.

 6. E foarte normal ca un elev de clasa VIII a sa invete 37 ore pe saptamana? Nu va ajunge cat a- ti chinuit generatia care a inceput cu clasa pregatitoare? E foarte usor pentru profesori, cate ore au ei pe saptamana? Ca de obicei nu se va modifica nimic.Promisiuni atat.

 7. Ar fi in stilul caracteristic al Ministerului sa termine pauza si sa le ,, impună” fix după ce încep, sau se termină etapele de mobilitate ale personalului/profesorilor.

  Ca sa fie degringolada generală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ore obligatorii pentru toți elevii și copiii de grădiniță, din acest semestru, introduse în curriculumul școlar ca activități de educație psiho-emoțională. Ministerul Educației a trimis școlilor fișe de lucru făcute de specialiștii Colegiului Psihologilor din România

Elevii și copiii de grădiniță vor fi implicați în activități obligatorii de educație psiho-emoțională, în semestrul al II-lea, după cum se arată într-un anunț al Inspectoratului Școlar Județean Mureș (ISJ…
Vezi articolul

Ultima zi de școală pentru elevii de clasa a XII-a. Cum arată sfârșitul liceului în 2020, după două luni de lecții online și cu un Bac plin de emoții: „Mie mi-e frică să nu-mi ratez viitorul din cauza temperaturii”

Au trecut două luni de stare de urgență, timp în care elevii au învățat mai mult sau mai puțin online, timp în care diferența dintre copiii cu posibilități, profesorii moderni…
Vezi articolul

Cursuri gratuite de latină și greacă veche pentru elevi și studenți, organizate din 13 ianuarie de Cercul de Filologie Clasică al Facultății de Limbi Străine a UB. Participanții se pot conecta online dacă nu sunt din București

O nouă serie de cursuri gratuite de latină și greacă veche, pentru începători și avansați, dedicate elevilor și studenților, începe din 13 ianuarie 2024 la Facultatea de Limbi și literaturi…
Vezi articolul