Olimpiadele școlare ar putea fi organizate anul viitor și în timpul săptămânii, nu doar în weekend, pentru a evita suprapunerile – surse

4.176 de vizualizări
Foto: ISJ Mureș – Facebook.com
Olimpiadele școlare din anul școlar 2024-2025 ar putea avea fazele județene și în timpul săptămânii, la finalul programului de cursuri, pentru a evita suprapunerea acestora în weekend, potrivit surselor Edupedu.ro. Măsura ar fi luată în calcul la Ministerul Educației, care ar încerca să planifice organizarea olimpiadelor de mai devreme, conform surselor.

Potrivit surselor Edupedu.ro, calendarul olimpiadelor școlare 2024-2025 ar urma să fie mai aerisit. Conform acestora, Ministerul Educației ar lua în calcul ca olimpiadele școlare să se desfășoare în timpul săptămânii, nu în timpul weekendului, pentru a nu le suprapune.

O posibilitate ar fi să se desfășoare după programul școlar, în zilele de cursuri, arată informațiile Edupedu.ro. Când toate olimpiadele sunt în 3 weekenduri sau în 5 weekenduri, este normal că se suprapun, au mai spus sursele Edupedu.ro, care au adăugat că în acest an presiunile care s-au pus asupra desfășurării olimpiadelor au fost foarte mari din cauza acestor aglomerări.

Calendarele ar urma să fie făcute mai devreme, potrivit surselor citate, pentru a avea o perioadă mai mare de timp în desfășurarea etapelor. În urmă cu mai mulți ani, calendarele olimpiadelor școlare ajungeau în școli și în jurul lunii decembrie la început, spun mai mulți profesori consultați de Edupedu.ro.

Anul acesta, calendarele au fost publicate târziu, spre ultimele zile a lunii ianuarie, ajungând să reglementeze că fazele pe școală sau locale se susțin în luna decembrie 2023 sau ianuarie 2024, evident susținute până la acea dată de elevi.

Motivul pentru care calendarele au fost întârziate a fost publicarea, mai întâi, a listelor cu olimpiadele care să se desfășoare, în acest an filtrate de o comisie cu membri numiți de ministra Ligia Deca încă din martie 2023.

Aceeași comisie, care abia pe 9 ianuarie 2024 ar fi aprobat procedura operațională de lucru (sursa) pentru modificări, a tăiat și peste 40 de concursuri școlare naționale și aproape 40 din calendarul activităților educative (CAEN/CPEENI).

Peste 10 olimpiade școlare județene au avut loc în finalul de săptămână 16-17 martie, printre care Geografia, Istoria, OLAV, Limba engleză – scris, Biologia, Informatica, conform calendarului olimpiadelor școlare 2024 cu modificările ulterioare.

Iar alte 10 olimpiade școlare județene au fost în finalul de săptămână 23-24 martie, printre care la Chimie, Limba Engleză – oral, Limba franceză și limbile romanice.

Pentru a permite elevilor să participe la mai multe olimpiade, au existat câteva situații atipice: pentru Geografie, elevii de clasa a VIII-a ar fi trebuit să înceapă la prânz proba, pentru că Ministerul Educației a decalat ora de începere la solicitarea unui singur părinte, făcută la cabinetul secretarului de stat pentru Învățământ Preuniversitar Florian Lixandru. După articolele Edupedu.ro, s-a revenit asupra deciziei.

Tot după „numărul mare de solicitări venite din partea mai multor părinți”, pe 15 martie, vineri, Ministerul Educației anunța târziu elevii și profesorii că ora de începere a olimpiadei „Lectura ca abilitate de viață” 2024, etapa județeană, a fost decalată sâmbătă la prânz pentru elevii care participă și la olimpiada de Limba engleză. 

În mod contrar practicilor din acest an legat de gestionarea suprapunerilor și încurajarea participării la mai multe olimpiade, Ministerul Educației susține, după ce a tăiat zeci de concursuri școlare în 2024, că motivul principal este „reducerea caracterului foarte competitiv al sistemului educațional”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Aplicaţia chineză TikTok “reprezintă un risc de contraspionaj”, acuză doi senatori americani, care cer analizarea riscurilor de securitate ale aplicației populare și printre adolescenții din România

Doi influenţi senatori americani au cerut joi administraţiei americane să analizeze ameninţările pe care le-ar putea reprezenta aplicaţia chineză de video sharing TikTok, populară în rândul adolescenţilor din SUA, temându-se…
Vezi articolul

Bătaie de joc la adresa profesorilor și elevilor, din partea Ministerului Educației. Instituția le-a cerut cadrelor didactice să facă reperele metodologice pentru clasa a XI-a, pentru peste 80 de discipline, în doar 10 zile lucrătoare, în plină vacanță – document

Profesorii din grupurile de lucru pentru elaborarea/revizuirea curriculumului pentru disciplinele/ domeniile de studiu obligatorii din învățământul liceal și pentru calificările/domeniile de pregătire profesională pentru care se școlarizează prin învățământul profesional…
Vezi articolul

VIDEO Copiii se simt singuri și izolați la școală, profesorii nu îi întreabă și nu discută cu ei despre problemele personale, spune Alina Sava, expert în Educație al Băncii Mondiale. Diriginții vor avea rol central în programul de reducere a abandonului școlar, vor fi formați să devină „coacher” pentru clasele lor și vor introduce date în SIIIR pentru care vor fi plătiți

„Copiii, când au fost întrebați dacă discută despre problemele lor personale cu cineva din școală, ei au spus că nu, ceea ce este foarte greu. Ne-am dat seama că ei…
Vezi articolul