Aplicaţia chineză TikTok “reprezintă un risc de contraspionaj”, acuză doi senatori americani, care cer analizarea riscurilor de securitate ale aplicației populare și printre adolescenții din România

526 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Doi influenţi senatori americani au cerut joi administraţiei americane să analizeze ameninţările pe care le-ar putea reprezenta aplicaţia chineză de video sharing TikTok, populară în rândul adolescenţilor din SUA, temându-se să nu fie folosită de Beijing pentru spionaj, relatează AFP, preluată de Agerpres. TikTok câștigă tot mai mult spațiu și în România, unde este folosită de numeroși copii și adolescenți.

Cu peste 110 milioane de descărcări numai în SUA, TikTok reprezintă un risc de contraspionaj pe care nu putem să îl ignorăm”, au acuzat într-o scrisoare doi influenţi membri ai Senatului american.

Cei doi oficiali au solicitat conducerii serviciilor naţionale de informaţii “să desfăşoare o evaluare privind riscurile pentru securitatea naţională” pe care le reprezintă aplicaţia, scrie Agerpres.

Liderul democraţilor din Senat, Chuck Schumer, şi republicanul Tom Cotton susţin că proprietarul chinez al TikTok, ByteDance, “care este obligat să respecte legile chineze“, ar putea fi obligat “să coopereze cu serviciile de informaţii ale Partidului Comunist Chinez, chiar dacă datele utilizatorilor sunt stocate în SUA.

Oficialii americani se tem ca aplicaţia să nu ofere serviciilor de informaţii chineze un acces secret la smartphone-urile şi calculatoarele utilizatorilor. SUA acuză deja gigantul chinez de telecomunicaţii Huawei de acelaşi procedeu.

Se pare că TikTok cenzurează conţinuturi considerate prea sensibile politic faţă de Partidul Comunist Chinez, inclusiv cu referire la manifestaţiile din Hong Kong, evenimentele din Piaţa Tiananmen, independenţa Taiwanului şi Tibetului şi tratamentul uigurilor“, au acuzat senatorii. Cei doi au susținut că platforma poate fi “o ţintă potenţială” de atacuri în timpul campaniei electorale din 2020.

Agenția de presă amintește că, la alegerile din 2016, agenţii ruseşti au creat conturi false de Facebook, Twitter, YouTube sau Instagram pentru a interveni în dezbaterile americane prin răspândirea de informaţii false.

Cu 500 de milioane de utilizatori în întreaga lume, popularitatea acestei aplicaţii de distribuire de scurte video-uri a explodat în ultimii doi ani, în special în rândul adolescenţilor.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Director în Poliţia Română, mesaje alarmiste către studenţi: În mediul online nimic nu mai e gratuit. Totul se reduce la bani, fie că vorbim de furt de date, de fraude, de spionaj şi chiar de atacuri bine direcţionate împotriva unor companii

Declaraţii alarmiste ale directorului Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), Sorin Stănică. Acesta le-a spus studenţilor de la SNSPA, potrivit declaraţiilor…
Vezi articolul

Remus Pricopie, rector SNSPA: Ministrul Educației „se află într-un balet mediatic incoerent de la preluarea mandatului / Produce confuzie în sistemul pe care-l gestionează / Crearea unei așteptări privind redeschiderea școlilor, nesusținută de tabloul epidemiologic, este imorală”

Fostul ministru al Educației Remus Pricopie, rector al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), spune despre actualul ministru Sorin Cîmpeanu că „se află într-un balet mediatic incoerent de…
Vezi articolul