10 olimpiade școlare județene în finalul de săptămână 23-24 martie, printre care la Chimie, Limba Engleză – oral, Limba franceză și limbile romanice / Elevii pot folosi calculatoare neprogramabile la Chimie și încep proba la 9:30

5.114 vizualizări
Foto: © erkan kurt | Dreamstime.com
Al doilea final de săptămână din anul 2024 cu mai multe olimpiade naționale școlare – fazele județene este 23-24 martie, când au loc olimpiadele de Limba engleză – oral, Chimie, Limba franceză, Limbile romanice – spaniolă, italiană, portugheză, mai multe limbi materne și altele câteva. Orele de începere comunicate de inspectoratele școlare variază de la o disciplină la alta, fie 9, fie 9:30 de dimineață.

De menționat că vineri, 22 martie, este olimpiada de limbi clasice – latină și greacă veche, Concursul de selecție de limba latină „Certamen Ciceronianum Arpinas” și, de asemenea, olimpiada de limba ucraineană maternă, conform calendarului și eratei din 9 februarie.

Elevii trebuie să aibă un act de identitate sau carnetul de elev pentru a se putea legitima în sălile în care au fost repartizați, potrivit informațiilor primite de Edupedu.ro de la profesorii implicați în aceste competiții școlare. Conform regulilor stabilite de fiecare inspectorat școlar, sosirea profesorilor evaluatori ar urma să se facă în centrele de concurs după orele amiezii.

Profesorii care lucrează în weekend sau în zilele de sărbătoare legală beneficiază de 2 zile libere pentru fiecare zi lucrată, potrivit prevederilor din contractul colectiv de muncă. Cele două zile libere pentru fiecare zi lucrată în weekend vor fi acordate în următoarele 30 de zile, conform sursei citate anterior. Detalii mai jos în articol.

Iată ce olimpiade au etapa județeană sâmbătă, 23 martie, conform calendarului oficial al olimpiadelor școlare 2024 și al eratelor date de Ministerul Educației la acesta până acum:

  • Olimpiada Națională de Limba Engleză – proba orală. Proba scrisă la etapa județeană a fost pe 16 martie – subiecte
  • Olimpiada Națională de Limba franceză (ONLFR)
  • Olimpiada Națională de Limbi romanice – spaniolă, italiană, portugheză (ONLR)
  • Olimpiada Națională de Chimie
  • Olimpiada Națională de Științe socio-umane
  • Olimpiada de Limba germană maternă
  • Olimpiada de Limba maghiară maternă „Mikles Kelemen”
  • Olimpiada de Limba rromani maternă
  • Olimpiada de Limba rromani maternă

Iată ce olimpiade au etapa județeană duminică, 17 martie:

  • Olimpiada Națională Interdisciplinară Științele pământului

Potrivit Inspectoratelor școlare județene (ISJ) Sibiu, Mureș și Brașov, ora de începere pentru olimpiada de chimie de sâmbătă este 09:30, iar elevilor le este permis să folosească, ca până acum, calculatoare neprogramabile pentru calculele de la problemele date. Amintim că olimpiada este deschisă în acest an în premieră și pentru elevii de clasa a VII-a, după ce concursul de chimie Raluca Rîpan a fost exclus de pe lista concursurilor școlare naționale 2024.

Olimpiada de limba franceză – etapa județeană 2024 începe la ora 9, conform ISJ Tulcea și durează două ore pentru elevii de clasele VII-VIII și trei ore pentru clasele de liceu. „Accesul elevilor în săli va fi permis în intervalul orar: 8:00 – 8:30. Elevii vor avea asupra lor un act de identitate sau carnetul de elev cu poză şi avizat (pentru elevii cu vârsta sub 14 ani)”, transmite ISJ Bacău. Și în județul Prahova competiția începe la ora 09:00.

Regulamentele specifice de organizare, actualizate, despre care Edupedu.ro a scris, pot fi consultate în această secțiune dedicată. Potrivit Ministerului Educației, dacă în 2024 nu publică regulamentul pentru o olimpiadă, atunci rămâne în vigoare cel de anul școlar trecut.

Edupedu.ro va publica subiectele de la aceste probe pe măsură ce sunt afișate online de școlile – centru de concurs organizatoare sau le obține pe surse.

Până acum am prezentat subiectele și baremele de la olimpiadele județene 2024 de:

Amintim că anul școlar trecut Ministerul Educației a publicat în premieră subiectele și baremele de la etapele județene ale olimpiadelor școlare 2023, după solicitarea Edupedu.ro și un articol despre secretizarea acestor resurse elaborate cu bani publici.

Zile libere pentru profesorii implicați în olimpiade, drept prevăzut de contractul colectiv de muncă

Profesorii care lucrează în weekend sau în zilele de sărbătoare legală beneficiază de 2 zile libere pentru fiecare zi lucrată, potrivit prevederilor din contractul colectiv de muncă. Cele două zile libere pentru fiecare zi lucrată în weekend vor fi acordate în următoarele 30 de zile, conform sursei citate anterior.

Cadrele didactice care participă la organizarea și desfășurarea olimpiadelor și concursurilor școlare, derulate în zilele de repaus săptămânal/sărbătoare legală, beneficiază de 2 zile libere plătite pentru fiecare zi lucrată, după cum se arată în contractul colectiv de muncă.

Articolele Edupedu.ro despre organizarea și desfășurarea olimpiadelor școlare 2024 pot fi citite în secțiunea dedicată.

Foto: © erkan kurt | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ordonanța „mătură”. Cum ia premierul Ciolacu toți banii de la școli, rămași din burse pentru elevi neplătite sau din programul „corn, lapte și fructe”, ca să umple Fondul de rezervă și să evite rectificarea bugetară – proiect

Guvernul Ciolacu pregătește, printr-un proiect făcut de Ministerul de Finanțe, condus de ministrul PNL Marcel Boloș, un proiect de ordonanță de urgență de tip „mătură”. Mai exact, este vorba despre…
Vezi articolul

UPDATE Cererile pentru tichetele sociale pentru rechizite, în valoare de 500 de lei, trebuie depuse începând cu prima zi de cursuri la școală, 5 septembrie, iar lista cu beneficiarii ajunge la Ministerul Educației pe 23 septembrie / Nu a fost anunțată o dată exactă când vor intra banii pe carduri

Copiii “cei mai dezavantajați” din învățământul preșcolar, primar și gimnazial beneficiază și în anul școlar 2022-2023 de tichete educaționale pe suport electronic pentru rechizite și alte materiale școlare, în valoare…
Vezi articolul