SURSE Desființarea inspectoratelor școlare este amânată până la 1 ianuarie 2025 „cel puțin”

14.926 de vizualizări
Concursul de directori la București
Foto: Pexels.com
Desființarea inspectoratelor școlare este amânată până la data de 1 ianuarie 2025, prin Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare promovată în urmă cu o lună. Surse din conducerea inspectoratelor și din Ministerul Educației au confirmat pentru Edupedu.ro că anul acesta nu se va mai aplica reorganizarea Inspectoratelor Școlare, a Caselor Corpului Didactic și a ARACIP – așa cum prevedea legea învățământului Deca-Iohannis. În loc, „se discută pe baza legii Ciolacu”. Guvernul PSD-PNL amână, așadar, pentru anul cu patru rânduri de alegeri electorale măsura reorganizării inspectoratelor școlare, anunțată explicit de președintele Klaus Iohannis ca soluție a proiectului său „România educată” pentru a scăpa învățământul de politizare.

Concret, legea care amână reorganizarea ISJ-urilor (inspectoratele școlare județene) prevede că, de la 1 iulie 2024, instituțiile publice aflate în coordonarea /subordonarea /autoritatea administrației publice centrale își continuă activitatea doar dacă au peste 50 de posturi aprobate și dacă respectivele activități nu se suprapun cu cele desfășurate de alte instituții. Cu toate acestea, prevederea de mai sus nu se aplică de la 1 iulie 2024 pentru instituțiile publice din domeniul educației, sănătății, asistenței și protecției sociale, culturii, precum și din alte domenii aprobate prin memorandum de Guvernul României, ci din 1 ianuarie 2025.

Până la publicarea acestui articol, niciun oficial nu a făcut vreun anunț referitor la faptul că desființarea inspectoratelor școlare se amână până în ianuarie 2025.

Ce prevede Legea nr. 296 din 26 octombrie 2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare:

Articolul XXIX – „(1) Începând cu data de 1 iulie 2024, instituțiile publice cu personalitate juridică aflate în coordonarea/ subordonarea/autoritatea autorităților administrației publice centrale/locale își pot desfășura activitatea dacă îndeplinesc următoarele condiții cumulative:

a) au un număr de peste 50 de posturi aprobate conform legii și efectiv ocupate în structurile organizatorice;

b) activitățile desfășurate de instituțiile publice nu se suprapun sau sunt similare cu alte activități desfășurate de alte instituții publice cu obiect de activitate același sau similar.

(2) Instituțiile publice care nu îndeplinesc condițiile prevăzute la alin. (1) se pot desființa/reorganiza/fuziona sau pot transfera activitatea și personalul încadrat către alte structuri organizatorice, inclusiv către structurile organizatorice aflate în coordonarea/autoritatea/subordonarea autorităților administrației publice locale/centrale/județene, prin modificarea corespunzătoare a numărului de posturi, organigramei și a regulamentelor de organizare și funcționare.

(3) Prin desființare/reorganizare/fuzionare sau transfer al activității către alte structuri organizatorice, inclusiv către structurile organizatorice aflate în coordonarea/ autoritatea/ subordonarea autorităților administrației publice locale/județene/ centrale, trebuie să rezulte cel puțin următoarele condiții cumulative:

a) o reducere cu cel puțin 15% a numărului de personal proporțional atât pentru funcțiile de conducere, cât și pentru funcțiile de execuție;

b) o reducere cu cel puțin 15% a cheltuielilor de funcționare, respectiv a cheltuielilor materiale și servicii.

(11) Prin excepție de la termenul prevăzut la alin. (1), pentru instituțiile publice/entitățile publice, inclusiv instituțiile publice din domeniul educației, sănătății, asistenței și protecției sociale, culturii, precum și din alte domenii aprobate prin memorandum de Guvernul României termenul de intrare în vigoare pentru procesul de comasare/desființare/reorganizare/fuzionare sau transfer al activității este data de 1 ianuarie 2025.”

Informații de context

Edupedu.ro a atras atenția pe 1 noiembrie că 16 acte normative care să pună în aplicare legile educației în învățământul preuniversitar ar fi trebuit să intre în vigoare atunci, pe 1 noiembrie, potrivit calendarului oficial de termene stabilit de Ministerul Educației. Printre ele sunt ordinul de ministru (OME) cu regulamentele de organizare și de funcționare ale noilor inspectorate școlare – direcții județene de învățământ în legea 198 și Hotărârea de Guvern (HG) privind organizarea agenției care acreditează școlile și va prelua inspecțiile școlare – ARACIIP.

În ceea ce privește noile inspectorate școlare, adică viitoarele direcții județene de învățământ preuniversitaraceste instituții rămân fără inspecții școlare în atribuții, potrivit proiectului de Regulament-cadru de organizare şi funcţionare a direcţiilor judeţene de învăţământ preuniversitar/Direcţiei Municipiului Bucureşti, document obținut de Edupedu.ro.

Cu alte cuvinte, inspecția școlară generală, cea tematică și inspecția de specialitate trec la ARACIIP (Agenția Română pentru Asigurarea Calității și Inspecție în Învățământul Preuniversitar – n.red), nu mai rămân la inspectoratele școlare. În acest caz, nu este clar cine va plăti aceste inspecții, în condițiile în care ARACIIP este finanțată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, precum și din venituri proprii, conform legii – detalii aici.

  • Pe 10 octombrie, inspectorii școlari generali au fost convocați de către Ligia Deca, ministrul Educației. Documentul privind reorganizarea direcțiilor județene de învățământ preuniversitar nu a fost pus în dezbatere publică, dar a fost discutat de Ligia Deca în prezența inspectorilor școlari.

Toate posturile din actualele inspectorate școlare vor fi scoase la concurs anul viitor, conform unui proiect de ordin de ministru al Educației pus în consultare publică în care apare calendarul ordinelor cu regulamentele de concurs.

Ce prevede Legea învățământului preuniversitar

Prin noua lege a învățământului preuniversitar, publicată în Monitorul Oficial, inspectoratele școlare sunt înlocuite cu direcții județene aflate în subordinea Ministerului Educației. Articolul 116 prevede:

(1) Se înființează direcțiile județene de învățământ preuniversitar/Direcția Municipiului București de Învățământ Preuniversitar, ca servicii publice deconcentrate ale Ministerului Educației, cu personalitate juridică, prin reorganizarea inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București, finanțate din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educației.

Foto: Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 – legislatie.just

Foto: © Dechev | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Situație paradoxală în noile direcții județene de învățământ, foste inspectorate școlare, de la 1 noiembrie: angajații nu vor mai face niciun fel de inspecție școlară, dar funcțiile lor rămân de inspectori / Care sunt atribuțiile noilor DJÎP – surse
Inspectoratele școlare ar trebui regionalizate până la 1 ianuarie 2024, conform celui mai recent draft al ordonanței Guvernului pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Personalul din noile direcții ar trebui să fie redus cu 15%, la fel și costurile
BREAKING 40 de inspectorate școlare din cele 42 s-ar desființa dacă ordonanța de urgență cu măsuri de reducere a cheltuielilor ar fi aplicată și în Educație, atrage atenția deputatul Szabo Odon. La fel, toate centrele judeţene de excelenţă și cluburile sportive şcolare din România / Peste jumătate din şcoli şi-ar pierde personalitatea juridică, „ceea ce nu poate fi acceptat”
VIDEO Iohannis: Actualele inspectorate școlare trebuie desființate. PSD este politizatorul sistemului educațional

14 comments
  1. Asta e schema de 33 de ani incoace. Solutia pt toate e amanarea sub orice forma: amanarea dosarelor grele (revolutie, mineriade etc) la nesfarsit sau pana la prescriere, amanarea desfiintarii “specialilor” macar pana in 2062 (sa iasa la pensie si nepotii lor), amanarea maririlor pt profesori (ca Romania mai educata ar fi mai greu de manipulat) si amanarea …desfiintarii inspectoratelor s.am.d.
    Amanarea e regula de baza a acestor guvernanti rotiti pe functii (ei si si lor) de 33-34 de ani incoace.

  2. Degeaba facem legi dacă nu se aplică. Pe la mijlocul lunii noiembrie, 2023 premierul Marcel Ciolacu prezent la Summit-ul Autorităților Publice Locale din România a afirmat că reforma administrativă trebuie făcută, chiar dacă nu se va pune în aplicare în 2024. Reforma administrativ-teritoriala ar permite reducerea numarului de servicii publice deconcentrate ale ministerelor in teritoriu. Inclusiv reducerea direcțiilor județene de învățământ preuniversitar din subordinea Ministerului Educației.
    In prezent există depus la senat un proiect de LEGE pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.2/1968, republicată, privind organizarea administrativă a teritoriului României.
    (https://www.senat.ro/legis/PDF/2023/23b278AD.PDF?nocache=true)
    Proiectul initiat de Vlad Benga din partea USR, zace in sertarele Parlamentului, in timp ce presedintele Senatului Nicolae Ciucă nu catadicseste să-l pună pe ordinea de zi, dar premierul se lamentează că România se află in situatie precară din cauza cheltuielior bugetare la nivel central si local.
    De aceea, proiectul de lege propus de Vlad Benga, deputat USR, privind reorganizarea administrativ-teritorială a României, prin comasarea satelor și reducerea numărului de județe, ar trebui promovat de parlament cel putin acum când a ajuns cutitul la os din cauza crizelor suprapuse.
    (Vezi: https://www.cdep.ro/proiecte/2023/400/30/3/pl197.pdf)

  3. Și apoi daca se schimbă guvernul se amână iar.

    Apoi se face o nouă lege si se revine la ISJ uri.
    Între timp expiră si mandatele directorilor ocupate prin concurs si gata ,,am mai reformat educația încă o dată ”

    Să fie primit, Werner!

  4. vaaaai,pai cum altfel?! pana atunci mai ies ceva directorasi la pensie si astia din inspectorate le iau locul….dar nu va fi 2025…poate 2035 sau poate deloc:)) era asa de previzibil!!!!

  5. Dupa ce ca au facut o lege proasta nici nu sunt in stare sau nu vor sa o aplice. Prioritatea acum pentru borfasi e sa castige alegerile. In rest poate domni haosul.

  6. He, he Romania educata, grozavia lui KWI o mare eroare. Cum sa se desfiinteze tocmai institutile didactice din perioada comunista. Sa ramana sefii pe drumuri in loc sa mearga sa predea, mai bine ramanem fara profesori si facem numai clase simultane peste tot.!! Ce misto !!!

    1. Poate răsturnăm olița peste ăștia care fac treaba mare peste noi de 33 de ani…Sper că exemplul Ceaușeștilor este încă viu în mintea multor români!

    2. Ajunge sub pres, pentru ca la elaborarea acestei legi au participat niste habarniste.
      Una venita de la Cotroceni, una care a terminat spiru si una care conduce aracipul…nu aveau cum sa produca un lucru de calitate, care sa se poata aplica in practica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like