Marius Nistor, FSE, replică pentru Ligia Deca, după adoptarea în Guvern a deciziei care ar „răspunde cerinței sindicatelor”: Nu poate stabili niciun ministru ce este acceptabil pentru profesori. O țară care nu găsește bani pentru a-și plăti dascălii, nu are niciun fel de viitor

22.971 de vizualizări
Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
„Nu poate stabili niciun ministru ce este acceptabil pentru ei (angajații din Învățământ – n.red). Nu poate stabili niciun premier dacă ceea ce apare în memorandumul respectiv se ridică la înălțimea așteptărilor colegilor noștri”, a declarat pentru Edupedu.ro Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. Astăzi, Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat a fost adoptată declarația privind politica de salarizare a personalului din învățământ. Deca a precizat că documentul răspunde cerinței sindicatelor de a avea un act normativ publicat în Monitorul Oficial.
  • Joi, 8 iunie, este a unsprezecea zi de grevă generală în școli, protestul de muncă fiind declanșat pe 22 mai.

„Este dreptul colegilor noștri să nu aibă încredere în momentul de față în astfel de documente, atâta vreme cât politicienii n-au respectat nici legi și ordonanțe de urgență”, a spus liderul sindical.

  • Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a declarat la B1TV că „în baza acestui memorandum, profesorii nici nu vor putea să dea în judecată Guvernul dacă nu-și îndeplinește obligațiile.”

Marius Nistor: „Nu poate stabili niciun ministru ce este acceptabil pentru ei sau nu. Nu poate stabili niciun premier dacă ceea ce apare în memorandumul respectiv se ridică la înălțimea așteptărilor colegilor noștri.

Am cerut și cerem încă o dată Guvernului României să-l scoată pe domnul Predoiu, ministrul Justiției, să ne spună domnia să de ce nu se poate adopta o ordonanță de urgență care să reglementeze problemele legate de grila de salarizare. Până acum, n-a venit decât un comunicat de presă, nu de comunicate de presă de la Ministerul Justiției avem nevoie. Așa cum domnul Zegrean este o autoritate în domeniu, așteptam să vedem o reacție din partea Ministerului de Justiție, nu prin comunicate. Este dreptul colegilor noștri să nu aibă încredere în momentul de față în astfel de documente, atâta vreme cât politicienii n-au respectat nici legi și ordonanțe de urgență. (…)

În momentul de față, este vorba de credibilitate, pentru că indiferent ce ar fi, că ar fi lege, că ar fi ordonanță, că ar fi memorandum sau acord politic, e vorba de credibilitatea celor care trebuie să le ducă la îndeplinire. În România, politicienii au prorogat acte normative, au prorogat articole din legi care făceau referire la salarizarea celor din învățământ, făceau revenire la finanțarea învățământului. E greu să mai crezi că lucrurile s-au schimbat în momentul de față. Este vorba de o percepție generală. Oamenii nu cred.

Edupedu.ro: De ce credeți că a venit Guvernul cu încă un memorandum, având în vedere că primul a fost respins de către profesori?

Marius Nistor: Presupun că încearcă soluții de rezolvare a acestui conflict, dar soluția, până la urmă, nu poate să apară decât atunci când se vine totuși cu un act normativ sau cu explicații foarte clare din partea unor persoane care reprezintă Ministerul Justiției. Ei să spună de ce anume nu pot veni o ordonanță de urgență.

Edupedu.ro: Care este atmosfera în școli?

Marius Nistor: De neîncredere, de nemulțumire, de mobilizare pentru mitingul de mâine, de supărare vizavi de reacțiile politicienilor, pentru că așteptările lor după 30 de ani sunt foarte mari.

Edupedu.ro: Ministrul Educației a anunțat că a fost modificat Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ și că mediile vor putea fi încheiate cu două note.

Marius Nistor: Cred că este intenția Ministerului Educației de a încerca să închidă anul școlar. Noi, ca federații sindicale, nu am fost de acord cu modificarea ROFUIP-ului. Cred că toată lumea trebuie să fie foarte atentă, să țină cont de reacția sistemului de învățământ și să vină politicienii noștri, cei care au hotărâre de decizie la nivelul Guvernului, cei care se ocupă de legea salarizării, cei care se ocupă de Ministerul Justiției, cei care se ocupă de finanțele publice, să vină președinții celor două partide, să vină cu soluții așteptate de colegii noștri. Și spun încă o dată: o țară care nu găsește bani pentru a-și plăti dascălii, nu are niciun fel de viitor.

Edupedu.ro: Ce mesaj aveți pentru profesori?

Marius Nistor: Le cer colegilor noștri să aibă încredere în ei, să fie hotărâți și determinați ca până acum și să continue această lecție de demnitate, pentru a ne fi respectate drepturile, pentru a impune educația ca un domeniu prioritar, nu doar prin vorbe, ci și prin fapte. 


25 comments
  1. vorbești ca un netot, gândește puțin, procesează, mesteca bine ai grijă să nu te îneci în prosteala ta fără margini

  2. Oare se gândește cineva și la îngrijitoarele de la gradinita!?? Dl Nistor, noi am contat doar la sondaje? Ați primit ce ați cerut! Mâncați demnitate și respect! Rușine!!!

  3. Nu afectatii copiii care nu au nici o vina. Ptr bacalaureat si evaluare, luați mediile din anii trecuti si pe baza lor faceti evaluarea.

  4. Solutia ar fi probabil una simpla, daca s-ar dori.
    Sindicatele cer un act normativ pentru ca nu au incredere ( si buna dreptate, nu ca au fost prorogate prevederi din legi, dar nu s-au aplicat prevederi in vigoare ale legilor) .
    .Existand un precedent, sindicatele doresc sa poata da in judecata cu sanse de castig, in cazul in care guvernul sau viitorul guvern, nu ar respecta / aplica actul normativ.
    Guvernul tocmai pentru ca nu are de gand sa mareasca in viitorul apropiat salariul celor din educatie la nivelul solicitat si promis ( e drept in transe) refuza sa emita un astfel document, solicitat de sindicate, si vine cu tot felul de surogate , fara consecinte juridice.
    Daca s-ar dori, nu s-ar putea emite un act normativ prin care sa se stabileasca clar cresterea salariala solicitata de sindicate si promisa de guvern (in viitor), act normativ care se prevada expres ca intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2024 ?
    Intre timp se poate adopta si legea salarizarii unice.
    Mai e o problema, OUG poate prevedea orice, dar cand ajunge la aporbare in Parlament se poate amenda in orice fel sau poate pica la vot . Parlamentul (expresie a vointei poporului) este suveran. Deci …
    Orice e posibil cu actuala clasa politica (majoritatea sa).

    Povestea cu majorarea de 50% de acum mai bine de zece ani s-a facut prin lege votata in Parlament si apoi anulata/ amanata (sper sa nu gresesc) prin OUG. E o mica diferenta….

    1. Dar în țara în care elevii își bat joc de profesori? Sau chiar și părinții!!!! Acolo ce e de făcut????

    2. 0. probele sunt cele care demonstreaza, afirmati lucruri fara probe.
      1. tara unde elevii ii bat pe profesori are viitor?
      2. tara unde politicianii si patintii isi bat joc de profesori are viitor?
      3. tara unde inspectorii scolaresunt pusi pe criterii politice are viitor?
      4. tara unde inspevtorul general este pus politic dar studiile sunt la nivelul unei educatoare are viitor?
      5. tara unde elevele fac observatii profesoarelor ca au aceeadi costumayie de 3 zile iar ele le svimba zilnic are viitor?
      6. tara unde un profesor este parinte si are 3000 de lei pe luna iar analfabetii de la putere 11000 euro?
      7. tara unde suntem pe primul loca unde elevele rama insarcinate pana la 15 ani, are viitir??? sau tot profesorii sunt de vina ?
      DE CE SUN VINOVATI NUMAI PROFESORII???
      Orice teorema are si reciproca,, O SA VEDETI COMPORTAMENTUL PROFESORILOR DE LA 1 SEPTEMBRIE. O SA PREDEA FUNCTIE DE SALARIU.
      PROFESORII SA NU INCETEZE GREVA ALFFEL VOR PIERDE SI GRAMUL DE RESPECT PE CARE IL MAI AU

      1. Toată lumea este plătită în funcție de productivitate.Voi profesorii ce ați produs până acum?Nimic!Veniți la școală in vizita la cafea,bârfă și primit atenții.Nu sunteți voi aia care la ore sau la ședințe spuneați copiilor și părinților să voteze cu anumit partid,înainte de alegeri?Nu voi sunteți aia care a-ți distrus învățământul?Va bateți joc de copii la ore nu-i învățați nimic cu buna știință și-i chemați la meditații in privat .Sunteți rușinea acestei țări.

  5. Actuala clasă politică și-a dovedit totala lipsă de interes în privința învățământului românesc. Așa cum într-o familie copiii sunt pe primul plan, tot așa pentru o țară copiii și profesorii acestora trebuie puși pe primul loc. Dar, cu timpul (pas cu pas), educația nu mai este percepută ca vitală pentru viitorul țării.

  6. SCUZE, femeie ing. navalist Constanța, cum a indraznit să preia ministerul inv. ? Poate bricul Mircea…

    1. nu este ing navalist. este absolvent a UMC, universitatea maritima civila, nu jicniti inginerii navalistl

  7. Profesorii nu pot veni cu revendicari “pe persoana fizica”, de aceea au sindicate si lideri gras platiti!
    Acesti lideri trebuiau sa vina cu revendicari clare care sa fie masurabile, nu sa astepte cereri aiuritoare in timpul negocierilor.
    Consider ca aceasta greva este ilegala tocmai datorita lipsei revendicarilor clare care trebuiau negociate. Nu poti sa negociezi cand tu nu ai un mandat clar!

  8. Dl Marius Nistor stie despre actiunea declansata deja in instanta, cu solicitarea de a se constata ilegalitatea grevei profesorilor? ( primul termen de judecată – 8 iunie)

    1. Dacă exista un temei legal pentru declararea grevei ca ilegală, nu vă temeți, guvernul acționa de mult. D-na care a acționat în judecată e deja în procese cu mai multe ministere, o face de amorul artei.

      (altă Ana).

  9. Celor din Guvern care “plâng” de grija elevilor le-aș spune că ar trebui să vină cu propuneri concrete nu să mintă și să tragă de timp doar-doar profesorii vor renunța la grevă. Timpul lucrează împotriva elevilor domnilor politicieni!

    1. Timpul, politicienii si nu in cele din urma, dascalii. Toate astea nu vor fi uitate si nici iertate. Politicienii vor fi arsi la vot, dascalii vor fi sanctionati de parinti cand vor lipsi de la ore, cand vor tine orele in dorul lelii, cand vor lua bani pe meditatii fara bon fiscal. Doar timpul va scapa nepedepsit.

      1. Ce-ar fi ca si elevii care nu invata sa nu mai fie pasuiti atat, ci evaluati exact cu notele pe care le merita? Adic a 2 si 3? De aici a pornit dezastrul din invatamant, de la coborarea la maximum a exigentei profesorilor! Trebuie taiat in carne vie! Nu vrei sa inveti, degeaba se chinuie profesorul cu tine, nu promovezi! Si desigur ar fi bine sa mai fie scurtate vacantele, ca avem cel mai scurt an scolar din lume. Profesorii au cedat prea mult la presiunile parintilor de apune note mari, de a nu da teme serioase etc , asta a dus la elevi care nu mai invata nimic, si asta se intoarce impotriva lor. Bine ca ai tu grija bonului fiscal de la meditatii, ma intreb daca si meseriasului care iti face ceva prin casa si iti ia pe ora de 5 ori cat ia un prof la meditatii, aluia ii ceri bon fiscal?

        1. In primul rand, faptul ca va permiteti sa ma tutuiti fara sa ma cunoasteti spune multe despre educatia dumneavoastra. Sper ca nu sunteti dascal.
          Da, elevii ar trebui notati cu punctajul pe care il merita, nu sa li se vanda iluzii de nota 8 cand ei sunt de 3. Nu inteleg de ce atata suparare pe un bon fiscal, e ceva ilegal cumva?
          Nu poti doar sa ceri, trebuie sa si oferi calitate si corectitudine

        1. Corect Cristi ,

          eu lucrez intr-o firma(mare) privata ,unde imi este evaluata anual activitatea.Cine nu se incadreaza in indicatorii de performanta pleaca.Sunt de acord cererile profesorilor dar si criteriile de performanta trebuie sa vorbeasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Schimbări în finanțarea universităților membre în alianțe europene și standarde de finanțare “bazate pe calculul costului real per student” – printre solicitările Consorțiului Universitaria la adresa autorităților / Universitățile membre cer și o mai mare implicare în deciziile legislative privind învățământul superior

Consorțiul Universitaria, ce reunește multe dintre cele mai mari universități din România, cere Ministerului Educației “emiterea cu celeritate a unui ordin de ministru care să stabilească combinațiile posibile pentru programe…
Vezi articolul