INS: Elevii și studenții au avut cea mai mare participare civică și politică pe internet în 2019, urmați de salariați și patroni

Foto: Freepik.com

Folosirea internetului pentru participarea civică și politică a populației de 16-74 de ani a fost analizată anul acesta pentru prima dată într-o cercetare a Institutului Național de Statistică. Analiza se numește „Accesul populaţiei la tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor – România 2019” și rezultatele ei arată că cea mai mare implicare peste în rândul studenților și elevilor peste 16 ani (14,5%), față de categoria salariați (13,7%), a doua cea mai implicată.

Proporția elevilor de peste 16 ani și studenților care declară că folosesc internetul pentru „postarea opiniilor asupra acţiunilor civice sau politice prin intemediul site-urilor web (ex, bloguri, reţele de socializare etc)” este de 12,9%, iar a celor care folosesc internetul pentru „participarea la consultări sau votări online pentru susţinerea acţiunilor civice sau politice (ex,probleme de urbanism, semnarea unei petiţii)” este de 5,9%. În medie, 14,5% dintre elevii de peste 16 ani și studenții din România au folosit în 2019 internetul ca mijloc de participare civică și politică, potrivit acestei anchete INS.

Pe ultimele locuri sunt pensionarii și patronii (lucrători pe cont propriu), cu procente între 5 și 6.

Analiza vine într-un an cu două rânduri de alegeri – europarlamentare și prezidențiale, iar prezența la cele trei scrutinuri (unul la europarlamentare și două la prezidențiale) a fost una considerată mare pentru acest segment de populație cu vârste între 18 și 34 de ani.

Ancheta privind accesul la tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor în gospodării (TIC) pentru anul 2019 a fost organizată ca o anchetă anuală, pe un eşantion de 10.188 locuinţe. Datele se obțin prin chestionare la domiciliul gospodăriilor, la care persoanele răsăpund prin interviu “faţă–în–faţă”. Pentru completarea chestionarul Individual se intervievează fiecare membru al gospodăriei în vârstă de 16-74 ani, care foloseşte în prezent sau a folosit internetul.

În anul 2019, 75,7% dintre gospodăriile din România au avut acces la reţeaua de internet de acasă, în creṣtere faṭă de anul 2018 cu 3,3 puncte procentuale, 61,8% dintre acestea concentrându-se în mediul urban.

FOTO:People photo created by rawpixel.com – www.freepik.com

Exit mobile version