Într-un discurs despre cum incitarea la ură afectează și elevii, ministra Educației s-a dat exemplu pe ea însăși în vizorul comentariilor de pe rețelele sociale la adresa ei: Am o zi proastă dacă “n-apucă colegii din Minister să le șteargă suficient de repede”

Foto: Ilona Andrei - G4Media

Ligia Deca a spus că se încarcă negativ din cauza comentariilor de pe rețelele sociale la adresa ei și că are o zi proastă dacă “n-apucă colegii din Minister să le șteargă suficient de repede”. Ministra Educației a făcut această declarație, vrând să dea un exemplu despre cum îi poate afecta hate speech-ul și pe elevi, în cadrul lansării ghidului siguranței pe internet, potrivit B1TV.

Ministra Educației, Ligia Deca, a spus că atunci când cineva scrie pe pagina sa de Facebook un comentariu negativ, un atac la persoană sau la familia ei, se încarcă negativ, dacă n-apucă colegii să le șteargă suficient de repede”. Ligia Deca a făcut declarația în contextul lansării Ghidului siguranței pe internet, în care dădea un exemplu cum poate incitarea la ură din mediul online, în special în rețelele sociale, să îi afecteze pe elevi.

„Atunci când postez ceva referitor la activitatea mea de ministru… Sigur, colegii mei de la Comunicare se ocupă să șteargă astfel de lucruri, dar sunt foarte multe înjurături, atacuri la persoană, neadevăruri, chestiuni care țin de caracteristicile mele fizice, felul cum mă îmbrac sau de familia mea și așa mai departe.

Și eu sunt un adult care știu mecanismul psihologic care generează astfel de chestiuni, știu că nu e vorba despre mine și, cu toate acestea, dacă n-apucă colegii mei să le șteargă suficient de repede, mă încarc negativ. Am o zi proastă!”, a susținut Ligia Deca, potrivit înregistrării difuzate pe B1 TV.

De precizat, ministra Educației nu obișnuiește să răspundă comentariilor de pe pagina de Facebook, în calitate de ministru.

La lansarea ghidului, a fost prezentă și ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, care a spus că Ministerul are în atenţie mai multe fenomene care se manifestă pe Internet, cu impact negativ asupra dezvoltării personale a copiilor, precum hate speech-ul, cyberbulling-ul sau achiziţia de substanţe psihoactive, şi i-a îndemnat pe elevi să raporteze astfel de cazuri autorităţilor.

“Avem o lege, avem un text pentru hate speech în legislaţie. Pe scurt, reprezintă incitarea la ură, la violenţă, la discriminare”, a spus Gorghiu, fără să dea detalii.

Ce este hate speech-ul sau instigarea la ură

Fenomenul de „hate speech” se regăsește în mediul online și reprezintă mesajele negative cu conținut rasist sau discriminatoriu.

Exit mobile version