Întrebarea din „chestionarul profesorilor” care a dispărut din raportul sindicatelor

Foto: captură - întrebări sindicate

Sindicatele din Învățământ derulează un „referendum” în rândul profesorilor, după cum spunea președintele FSLI, Simion Hăncescu, referendum în baza căruia, potrivit legii, vor lua decizia de continuare a protestelor până la greva generală. În prima fază, însă, cele trei federații sindicale, FSLI, FSE „Spiru Haret” și Alma Mater, s-au unit și au făcut un chestionar prin care luau pulsul membrilor, adică al profesorilor, învățătorilor, educatorilor și personalului nedidactic pe care-l reprezintă și care sunt plătitori lunari de cotizație sindicală. Momentul chestionarului era apariția proiectului de OUG care prevedea înghețarea salariilor din Educație pentru anul 2022.

Cele 11 întrebări din chestionarul pe care sindicatele l-au distribuit acestora au fost apoi detaliate într-un raport-comunicat preluat de majoritatea publicațiilor centrale și locale.

O singură întrebare din cele puse de sindicate în acel chestionar nu a mai fost pusă și în raport, evident că nici răspunsurile date de profesorii membri de sindicat pentru acea întrebare nu s-au mai regăsit în documentul de poziție transmis de sindicate în preajma Crăciunului.

Este vorba despre întrebarea următoare: „Întrebare doar pentru angajații din învățământul gimnazial, liceal și profesional: Având în vedere deciziile Guvernului, sunteți de acord cu „prorogarea“ cu o săptămână a începerii școlii (astfel încât cursurile să înceapă pe 10 ianuarie 2022)?”.

Întrebarea se regăsește în chestionar, dar nu mai apare deloc în comunicările ulterioare cu rezultatele chestionarului. Niciun sindicat nu a oferit public o explicație pentru eliminarea acestei chestiuni din raportul final.

Reamintim că peste 32.000 de angajați din învățământ au răspuns la chestionar:

În învățământ lucrează circa 300.000 de persoane.

Sindicatele din Educație au protestat în ultima săptămână dinainte de vacanță în fața Guvernului și au pichetat sediile prefecturilor din țară pentru a solicita creșterea salariilor cu 16% de la 1 ianuarie 2022, creștere prevăzută de Legea 153/2017, dar prorogată în ultimii 2 ani de Guvernele Orban și Cîțu.

Sindicatele au anunțat că vor veni cu un răspuns legat de continuarea sau nu a protestelor în Educație în prima săptămână din an.

Exit mobile version