Întrebarea din „chestionarul profesorilor” care a dispărut din raportul sindicatelor

4.756 de vizualizări
Foto: captură – întrebări sindicate
Sindicatele din Învățământ derulează un „referendum” în rândul profesorilor, după cum spunea președintele FSLI, Simion Hăncescu, referendum în baza căruia, potrivit legii, vor lua decizia de continuare a protestelor până la greva generală. În prima fază, însă, cele trei federații sindicale, FSLI, FSE „Spiru Haret” și Alma Mater, s-au unit și au făcut un chestionar prin care luau pulsul membrilor, adică al profesorilor, învățătorilor, educatorilor și personalului nedidactic pe care-l reprezintă și care sunt plătitori lunari de cotizație sindicală. Momentul chestionarului era apariția proiectului de OUG care prevedea înghețarea salariilor din Educație pentru anul 2022.
  • Rectificare: Inițial a existat o confuzie în articol între „referendumul” declanșat de sindicate și chestionarul aplicat în luna decembrie 2021. Informația corectă este că cele două nu au legătură, referendumul fiind o cerință a legii pentru intrarea în fazele superioare ale protestului, în care persoanele răspund sub semnătură olografă, iar chestionarul fiind doar un sondaj de opinie anonim, online.

Cele 11 întrebări din chestionarul pe care sindicatele l-au distribuit acestora au fost apoi detaliate într-un raport-comunicat preluat de majoritatea publicațiilor centrale și locale.

O singură întrebare din cele puse de sindicate în acel chestionar nu a mai fost pusă și în raport, evident că nici răspunsurile date de profesorii membri de sindicat pentru acea întrebare nu s-au mai regăsit în documentul de poziție transmis de sindicate în preajma Crăciunului.

Este vorba despre întrebarea următoare: „Întrebare doar pentru angajații din învățământul gimnazial, liceal și profesional: Având în vedere deciziile Guvernului, sunteți de acord cu „prorogarea“ cu o săptămână a începerii școlii (astfel încât cursurile să înceapă pe 10 ianuarie 2022)?”.

Întrebarea se regăsește în chestionar, dar nu mai apare deloc în comunicările ulterioare cu rezultatele chestionarului. Niciun sindicat nu a oferit public o explicație pentru eliminarea acestei chestiuni din raportul final.

Reamintim că peste 32.000 de angajați din învățământ au răspuns la chestionar:

  • 77,8% dintre respondenți erau de acord cu „prorogarea“ încheierii situației școlare pe semestrul I;
  • 67,5% dintre respondenți susțin declanșarea grevei generale, începând cu 10 ianuarie 2022;
  • 40,8% dintre respondenți se gândesc să-și schimbe locul de muncă și să se angajeze în alt domeniu;

În învățământ lucrează circa 300.000 de persoane.

Sindicatele din Educație au protestat în ultima săptămână dinainte de vacanță în fața Guvernului și au pichetat sediile prefecturilor din țară pentru a solicita creșterea salariilor cu 16% de la 1 ianuarie 2022, creștere prevăzută de Legea 153/2017, dar prorogată în ultimii 2 ani de Guvernele Orban și Cîțu.

Sindicatele au anunțat că vor veni cu un răspuns legat de continuarea sau nu a protestelor în Educație în prima săptămână din an.


3 comments
    1. credeti-ma ca salariul in industria chimica si a medicamentelor e mult mai mare decat in invatamant. Iar 8 ore de lucru acolo nu sunt obositoare ca 5-6 ore in invatamant…

  1. Nu am primit niciun chestionar de la niciun sindicat pe nicio cale. Nici online, nici in mana, nimic. Dar vrem greva si sindicatul minte in presa ca ne-a consultat. Mint.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Definitivat 2023. Proba scrisă are loc pe 19 iulie. Instrucțiunile Ministerului Educației pentru profesori: Intrarea în săli se face de la ora 7:30 și până la 8:00. Nu este permisă schimbarea disciplinei pentru care candidatul a optat la înscriere

Proba scrisă de la Definitivat 2023 este organizată miercuri, 19 iulie, potrivit calendarului oficial. Profesorii au acces în sala de examen în intervalul orar 7.30-8.00, conform procedurii Ministerului Educației. Examenul…
Vezi articolul

Sindicatele FSLI susțin că unele școli le cer profesorilor programul orelor predate online, ca argument pentru ca oamenii să-și primească salariile și solicită ministrului Educației să intervină

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a trimis o solicitare ministrului Educației în care îi cere oficialului să intervină, semnalând cazuri în care profesorilor le este cerut programul orelor făcute cu…
Vezi articolul