Întrebarea din „chestionarul profesorilor” care a dispărut din raportul sindicatelor

4.753 de vizualizări
Foto: captură – întrebări sindicate
Sindicatele din Învățământ derulează un „referendum” în rândul profesorilor, după cum spunea președintele FSLI, Simion Hăncescu, referendum în baza căruia, potrivit legii, vor lua decizia de continuare a protestelor până la greva generală. În prima fază, însă, cele trei federații sindicale, FSLI, FSE „Spiru Haret” și Alma Mater, s-au unit și au făcut un chestionar prin care luau pulsul membrilor, adică al profesorilor, învățătorilor, educatorilor și personalului nedidactic pe care-l reprezintă și care sunt plătitori lunari de cotizație sindicală. Momentul chestionarului era apariția proiectului de OUG care prevedea înghețarea salariilor din Educație pentru anul 2022.
  • Rectificare: Inițial a existat o confuzie în articol între „referendumul” declanșat de sindicate și chestionarul aplicat în luna decembrie 2021. Informația corectă este că cele două nu au legătură, referendumul fiind o cerință a legii pentru intrarea în fazele superioare ale protestului, în care persoanele răspund sub semnătură olografă, iar chestionarul fiind doar un sondaj de opinie anonim, online.

Cele 11 întrebări din chestionarul pe care sindicatele l-au distribuit acestora au fost apoi detaliate într-un raport-comunicat preluat de majoritatea publicațiilor centrale și locale.

O singură întrebare din cele puse de sindicate în acel chestionar nu a mai fost pusă și în raport, evident că nici răspunsurile date de profesorii membri de sindicat pentru acea întrebare nu s-au mai regăsit în documentul de poziție transmis de sindicate în preajma Crăciunului.

Este vorba despre întrebarea următoare: „Întrebare doar pentru angajații din învățământul gimnazial, liceal și profesional: Având în vedere deciziile Guvernului, sunteți de acord cu „prorogarea“ cu o săptămână a începerii școlii (astfel încât cursurile să înceapă pe 10 ianuarie 2022)?”.

Întrebarea se regăsește în chestionar, dar nu mai apare deloc în comunicările ulterioare cu rezultatele chestionarului. Niciun sindicat nu a oferit public o explicație pentru eliminarea acestei chestiuni din raportul final.

Reamintim că peste 32.000 de angajați din învățământ au răspuns la chestionar:

  • 77,8% dintre respondenți erau de acord cu „prorogarea“ încheierii situației școlare pe semestrul I;
  • 67,5% dintre respondenți susțin declanșarea grevei generale, începând cu 10 ianuarie 2022;
  • 40,8% dintre respondenți se gândesc să-și schimbe locul de muncă și să se angajeze în alt domeniu;

În învățământ lucrează circa 300.000 de persoane.

Sindicatele din Educație au protestat în ultima săptămână dinainte de vacanță în fața Guvernului și au pichetat sediile prefecturilor din țară pentru a solicita creșterea salariilor cu 16% de la 1 ianuarie 2022, creștere prevăzută de Legea 153/2017, dar prorogată în ultimii 2 ani de Guvernele Orban și Cîțu.

Sindicatele au anunțat că vor veni cu un răspuns legat de continuarea sau nu a protestelor în Educație în prima săptămână din an.


3 comentarii
    1. credeti-ma ca salariul in industria chimica si a medicamentelor e mult mai mare decat in invatamant. Iar 8 ore de lucru acolo nu sunt obositoare ca 5-6 ore in invatamant…

  1. Nu am primit niciun chestionar de la niciun sindicat pe nicio cale. Nici online, nici in mana, nimic. Dar vrem greva si sindicatul minte in presa ca ne-a consultat. Mint.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Profesorii trebuie să realizeze cursurile de pregătire chiar și pentru un singur elev care va veni la școală, dar în același timp trebuie să facă și pregătire online cu elevii care stau acasă, potrivit ministrului Educației

Profesorii trebuie să realizeze cursurile de pregătire chiar și pentru un singur elev, dacă un singur elev va alege să vină la școală, spune ministrul Educației potrivit digi24.ro. Același profesor,…
Vezi articolul

Înscrieri deschise la Școala de vară de la Măgurele pentru liceeni, profesori de științe și consilieri școlari. Are loc în perioada 20 august – 3 septembrie / Se acordă burse integrale și burse parțiale

Școala de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele (MSciTeh) se organizează anul acesta în perioada 18 august – 3 septembrie și așteaptă elevi de liceu, profesori din aria STEM (științele…
Vezi articolul